Löpning Kom igång 22 inlägg 2899 visningar

Hur träna nu?

Katrin Svensson
1971 • Halmstad
#1
16 maj 2012 - 11:09
Gilla
Jag sprang( eller tog mig runt) mitt första göteborgsvarv i lördags på 2.29. Inte är det fort inte men jag hade bara målsättningen att ta mig runt så jag är nöjd ändå. Jag började springa i jan och har tidigare alltid haft massor av ursäkter att inte träna, men har nu blivit biten och vill fortsätta med löpningen. Givetvis vill jag förbättra min tid till nästa år ( och gärna rejält!) men det viktigaste är ändå att jag håller i min träning och undviker skador. Har haft lite känningar i ett knä när jag sprungit långt, men efter att ha fått tips av sjukgymnast om hur jag ska stretscha blev det bättre och knät höll faktiskt hela varvet.

Innan varvet har jag mest sprungit utan plan, har haft en runda där jag bor som är 5,4 km och den har jag sprungit.... typ ... har sett att det finns träningsprogram för att förbättra sig här på sidan för tex 21 km under 2 timmar och det verkar ju bra. men frågan är : Är inte det lite väl stort hopp för mig? Borde jag inte träna för att i första hand förbättra mig typ 10 min ? Vill ju inte riskera skador och tänker att realistiska delmål som jag når måste vara bättre både vad det gäller skaderisken och med tanke på att jag ju nyligen upptäckt löpningens glädje. Tips på träningsupplägg mottages tacksamt.

Kanske ska tillägga att jag har ambitionen att springa 2-3 ggr / vecka eller ca 5 ggr / 2 veckor. Tränar redan bugg en kväll / vecka . (vilket inte ger så mycket kondition men ändå- det är roligt och måste ge mer än att sitta still.

Har inte grundkonditionen utan får slita med den. Är 160 cm lång och släpar på ca 67 kg. med andra ord 5-10 kg överflöd. Har inte ambitionen att bli någon tävlingslöpare utan vill bara göra trevliga uppmuntrande små framsteg för att hålla motivationen uppe.

Vill också påpeka att jag förstår normal svenska mycket bra, men har vissa problem att begripa mig på det fackspråk som ibland används här på forumet så skriv så jag begriper annars är det ingen ide!
< < < 1 2 > > >
#2
16 maj 2012 kl 11:11
Detta inlägg har raderats
Hanna Berg
1987 • Nacka
#3
16 maj 2012 kl 11:36 Redigerad 16 maj 2012 kl 11:37
Gilla
Alltså jag har ju hört att -1kg ska göra -1 min/mil. Så där kanske det går att tjäna in några minuter, kan ju lätta lite på trycket i knät också (= Fast 15 kg tycker jag låter som onödigt mycket...

Kanske är en idé att börja förlänga din runda ibland som du brukar springa. Låter ju som om du jobbat jättebra om du tagit dig runt gb-varvet utan att ha sprungit långa distanser tidigare!!! :D

Sjläv har jag som mål att antingen förlänga km/pass en månad eller att minska min snittid. Finns ju många mål att sätta :)
Mikael
1986 • Borås
#4
16 maj 2012 kl 11:39
Gilla
Bo, gå och lägg dig. Idiotisk kommentar från dig
Jonas Larsson
1984 • Floda
#5
16 maj 2012 kl 11:52
Gilla
67kg / 160 cm ger bmi på 26.
52kg / 160cm ger 20,3.
Från övervikt till "normalvikt".

Helt idiotiskt tycker jag inte att det var även om det är bättre att fokusera på träning och en vettig mathållning än att banta...
1978 • Västra Frölunda
#6
16 maj 2012 kl 11:55
Gilla
När man ligger en bra bit över två timmar på halvmaran går det att förbättra sig väldigt mycket på ett år, så det är inte orimligt att sikta på en halvtimmes förbättring. Jag tycker dock att du ska ha tre pass varje vecka som minimum för att få någon kontinuitet i träningen.

Du kan absolut försöka dig på tvåtimmarsprogrammet. Det är bara tio veckor långt så du har 40 veckor på dig att förbereda dig. Gör du tre pass i veckan hela året kommer du inte att ha några problem med det.

Om du inte följer ett program skulle jag rekommendera ett intervallpass, ett långpass och ett bara jogga-pass varje vecka. Tänk då på att värma upp ordentligt före intervallerna och kör sen 4x4 minuter i bra fart med två minuters vila, därefter nerjogg. Långpasset ska gå i lugn fart och behöver inte vara så långt i början, men lägg på en kilometer varannan vecka så är du uppe i en bra distans framåt hösten. Bara jogga-passet behöver varken vara snabbt eller långt, kör lite som du känner för.

Om du vill bli av med några kilon ska du komma ihåg att det är kosten som är avgörande, de försvinner inte så lätt av att du springer <20 km per vecka.
#7
16 maj 2012 kl 11:56 Redigerad 16 maj 2012 kl 11:56
Detta inlägg har raderats
Mikael
1986 • Borås
#8
16 maj 2012 kl 12:07
Gilla
Träffsäker? Hade du sagt 3 kilo hade det också klassats som normalvikt enligt BMI.... Du ger bra råd till elit/snabba motionärer. Men alla har inte den målsättningen som TS skrivit själv i sitt inlägg
#9
16 maj 2012 kl 12:12 Redigerad 16 maj 2012 kl 12:14
Detta inlägg har raderats
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#10
16 maj 2012 kl 12:48
Gilla
Katrin,
Jag skulle också rekommenera att du försöker springa tre gånger pr vecka om du kan få till det, även om dans är bra träning med.

Jag skulle rekommendera dig att hitta ett lopp till hösten att träna mot, kanske ett millopp. Detta gör att du håller fokus på et konkret mål.
Personligen var min tröskel för att springa intervaller väldigt hög. Om du upplever det samma kan ett alternativ vara ett fartlekspass, där du ökar farten med jämna eller ojämna mellanrum, men det viktiga är att din puls går upp och ner under passet.

Annars tycker jag Anton beskriver ett bra schema.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#11
16 maj 2012 kl 13:33
Gilla
kör varierat så som andra föreslagit.
Hittade själv extra motivation när jag införskaffade en GPS-klocka. gjorde det lättare att ge mig ut på nya rundor, fick snabbare feedback på att träningen går framåt osv.
Katrin Svensson
1971 • Halmstad
#12
16 maj 2012 kl 13:39
Gilla
Ok tack för alla kommentarer.
Jo jag vet att jag släpar på de här kilona. Bo du har säkert rätt att det är 15 om man ser till hur en löpare brukar se ut. Jag tänkte mig nog mera en typisk medel-svensson. Tillhör tyvärr dem som försökt gå ner i vikt i typ 25 år ( är 41)... och det helt utan något egentligt resultat. Är född kurvigt kvinnlig... Försöker nu istället acceptera och vara så nöjd det går ändå. Att väga för mycket är ju heller inte någon anledning att INTE träna, eller hur?

Och som jag sa siktar jag inte på att bli någon tävlingslöpare. Bara att sakta men säkert bli något bättre och se att träningen gör nytta. Mest för att hålla uppe motivationen.

Anton: jag tyckte dina råd verkade bra. Jag gissar att du menar att jag ska springa enligt dina råd när man inte följer ett program först och när det börjar närma sig dvs typ nästa vår innan nästa års varv då är det dags att börja följa programmet?

#13
16 maj 2012 kl 13:50 Redigerad 16 maj 2012 kl 13:54
Detta inlägg har raderats
1978 • Västra Frölunda
#14
16 maj 2012 kl 16:58
Gilla
"Anton: jag tyckte dina råd verkade bra. Jag gissar att du menar att jag ska springa enligt dina råd när man inte följer ett program först och när det börjar närma sig dvs typ nästa vår innan nästa års varv då är det dags att börja följa programmet? "

Ja, ungefär så. Tiden till nästa års varv är ju väldigt lång och programmet är bara 10 veckor. Ta det bara försiktigt med farten på intervallerna och längden på långpasset i början bara, det behöver inte göra ont.

Men det allra viktigaste är ändå att det inte blir avbrott i träningen, vilket är lätt hänt om man tränar mot ett mål som ligger långt fram i tiden. Tom-Ingars rekommendation om ett lopp (kanske kortare) på hösten är väldigt bra.
1972 • Stockaryd
#15
16 maj 2012 kl 18:51
Gilla
Hej Katrin!

En hel del vettiga råd. Reste mig själv ur soffan i oktober förra året. Första målet var att klara springa 5 km utan att stanna! Det går ganska snabbt att göra framsteg, men var noga med att inte pressa dig allt för hårt.

Själv hade jag börjat lägga på mig en del extra kilon, men har inte fokuserat på kosten överhuvudtaget. Sedan oktober har jag i alla fall tappat några kilon utan att ens tänka på saken :)
Använder träningen för att må bra och för att kunna äta, vilket jag gillar.

Tänk inte på kilon utan fokusera på träningen är mitt råd?

Allt är självfallet individuellt, men att bokföra träningsresultaten har hjälpt mig mycket för att utvecklas.

Försök att åtminstonde få till ett lite tuffare intervallpass i veckan, där du pressar upp pulsen en del = konditionsutveckling. Bokför dessa så att du kan se att du utvecklas, men varm upp med minst 2 km lugn jogg innan du pressar dig!

Gjorde själv misstaget att pressa mig för hårt i början, med för lite stretch och uppvärmning, vilket gjorde att jag fick ett par långsamt läkande muskelbristningar i lårens baksida. Ett lår är inte helt hundra fortfarande.

Njut emellan intervallpassen också av att ta dig lite längre varierade distansrundor i naturen, där du inte fokuserar på tid, utan bara upplev frihetskänslan av att kunna springa!

Tänk också på att bara jämföra dina tider med dig själv och mät bara dina egna framsteg, så kommer du få mycket glädje av din löpning!

Testa sedan gärna att följa ett program här på jogg? Det är ju inte värre än att man kan börja om ifall det blir för tufft.

Nästa år klarar du varvet under två timmar!!!

Stort lycka till!

Katrin Svensson
1971 • Halmstad
#16
17 maj 2012 kl 12:18
Gilla
Anton : Jag ska absolut följa dina råd, och ett lopp under hösten hade varit bra, tyvärr jobbar jag de datum jag har sett att det finns lopp i min någorlunda närhet men jag håller utkik ... bra för motivationen hade det varit helt klart.

Samuel: under två timmar nästa år vore toppen ett mål jag gärna siktar på. ( ska bara försöka att undvika att bi besviken så jag måste realistiskt säga att jag är nöjd även om det skulle bi några minuter längre än två timmar.)

Vad gäller vikt och motion- jag har i alla år motionerat motvilligt för just viktens skull-utan resultat. Nu är siktet inställt lite tvärt om , jag tänker att om jag motionerar för att jag gillar det, då kanske resultaten kommer ? Och gör de inte det så har jag inte lidit mig igenom det utan njutit på vägen vilket är en helt annan sak. Just därför tycker jag det är det viktigaste av allt just nu att hålla motivationen uppe, och där är just de små framstegen viktiga. faktum är att jag ju så sent som i höstas knappt kunde springa 100 meter utan att jag tyckte det var ohyggligt jobbigt och ur det perspektivet - är det en väldig förbättring!
unni gunnarsson
1961 • göteborg
#17
17 maj 2012 kl 12:38
Gilla
kör lite styrketräning varje vecka,en stark rygg gör det lättare att springa.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#18
18 maj 2012 kl 09:35 Redigerad 18 maj 2012 kl 09:35
Gilla
Katrin:
Vill du kan du ju utgå från 2-timmars programmet man göra det lite lättare nu i början. T.ex. minska farten på de olika passen jämfört med vad som står, köra kortare sträcka, osv... Sen när det går lättare kan du gå upp och köra helt på det programmet. Och som en del skrivit här innan så är det ganska lätt att göra stora förbättringar som nybörjare, så under 2 timmar om ett år tror jag absolut du kan fixa om du klarar att träna på bra...

När det gäller höstlopp kring Halmstad så finns det väl inte så många, men de jag känner till inom kommunen är Prinsens Minne (18 augusti), Tiarpsloppet (1 september) och Knaggaloppet (27 oktober, ganska litet lopp). Annars så finns t.ex. Lergöksloppet i Ängelholm (15 september) och Sunnerboloppet i Ljungby (16 september). Lite längre bort, men Midnattsloppet i Göteborg hade kanske kunnat vara kul också (25 augusti). Annars finns det flera lopp i Halland i juli. :)
1961 • Skövde
#19
18 maj 2012 kl 21:51 Redigerad 18 maj 2012 kl 22:03
Gilla
Katrin: Spring för att det är roligt. Spring inte mer än att du behåller lusten att springa. Det viktigaste är att erhålla kontinuitet i träningen. Tänk tid istället för sträcka och träna inte med för hög intensitet.

Många här på forumet tänker inte på hur vältränade de själva egentligen är när de kommer med råd. Har du möjlighet att springa 5 gånger på två veckor så gör det. Tränar du regelbundet framöver kommer du att klara två timmar nästa gång....

Men behåll GLÄDJEN......

Och inte är Bugg någon dålig träning. Dans är en av de bästa träningsformerna som överhuvudtaget finns. Egentligen nyttigare än löpning ifall man tar med alla aspekter.....

Social interaktion, kroppskontakt, kordination, taktkänsla....

Själv gillar jag löpning bättre för det var ju det här med takten..... ;)
Lars Josefsson
1966 • Anderstorp
#20
18 maj 2012 kl 22:57
Gilla
Att träna 3 ggr/vecka är en utmärkt nivå. Du har många fina miljöer att träna på i och runt Halmstad. Galgberget har fina slingor i olika längd och kupering. Prins Bertils stig är mycket trevlig att träna på. Hökafältet vid Mellbystrand har en fin slinga. Passa även på att höja pulsen i träningen genom lite trapplöpning i trappan på Galgberget som går mellan Hallandsgården och utkikstornet ;-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.