Löpning Träning 15 inlägg 2707 visningar

Vad gör jag för fel?

Lina Löfqvist
1990 • Linköping
#1
4 april 2012 - 18:42
Gilla
Jag har nu hållit igång med att jogga sen i början på december och har sedan dess kört 2-3 gånger i veckan i lungt tempo. Jag springer mellan 2,5 till 5 km varje gång men jag har ännu inte märkt något resultat kroppsligt.

Jag vet att det tar jätte lång tid att märka skillnad men nu på senare tid har jag blivit mycket pluffsigare sedan tidigare och jag undrar vad jag gör för fel?

Jag äter normala portioner och vanlig mat som är alltifrån pasta till potatis och unnar mig godis på helger och ibland mer beroende på hur sugen jag är?

Kan någon hjälpa mig eller i alla fall förklara hur man kan ändra eller kanske göra annorlunda för att i alla fall märka bästa resultat och undvika att vandra åt fel håll?

Tack på förhand!
Gunnar
1973 • göteborg
#2
4 april 2012 kl 20:49
Gilla
Finns mycket skrivit i detta ämne tidigare. Det vanligaste "felet" är att man äter mer än man förbränner. Med en relativt blygsam löpning är förbränningen nästan försumbar. 2,5 km löpning bränner kanske 150 kcal. Oerhört vanligt att man äter bara antytt mer när man varit "duktig". 1 mil i veckan är jättebra för hälsan och välbefinnandet men gör nog ingen större skillnad på vågen. Är mycket lättare, men alls inte lika nyttigt, att minska på intaget än att öka förbränningen. Många av oss blir också hungriga av att träna, dvs krävs inte mycket extra godis/pasta för att du, kcalmässigt, lika gärna kunde legat i soffan.
1988 • Barkarby
#3
4 april 2012 kl 20:51
Gilla
Hej Lina.

Jag skulle råda dig att öka dosen. Det är inte bra att man kör samma träning under alltför lång tid. Prova att lägga till ett par pass i veckan med längre distans än 2.5-5 km. Testa även att springa i ett högre tempo. För att utvecklas är det viktigt att våga "lägga på lite extra". Om man jämt kör samma distans och samma tempo uteblir utvecklingen.
Lena Öhagen-Sandin
1960 • Trångsund
#4
4 april 2012 kl 20:58
Gilla
Bra tips; Christoffer! jag tror också på variation av löpsträcka, springa i terräng eller öka tempot under 1-2 pass/vecka. Jag brukar lägga in intervaller där jag tycker det passar t.ex uppför backar eller vad som känns bra. Löpningen blir roligare då och resultaten kommer; du får bättre flås, ökad förbränning och starkare ben! Bra att börjat löpträna, det är det bästa som finns!
Lina Löfqvist
1990 • Linköping
#5
5 april 2012 kl 15:31
Gilla
Att öka hastigheten har jag varit inne på med men varit för feg med tanke på att jag har ansträngnings astma. Borde jag öka tempot och köra kortare sträckor i början (som då ca 2,5km) innan jag ger mig på längre sträckor? Kondisen är dessutom inte på topp efter ca 7års rökning. Har hållit uppe ett år nu men det har ju tagit på en om man säger så.

Känner kanske inte att intervaller är min grej då jag mer vill köra på och inte stanna osv..
Micke Larsson
1971 • Norge
#6
5 april 2012 kl 16:12
Gilla
Eftersom du känner att intervaller inte är din grej skulle jag låta bli dem. Variation är bra, men kan ju uppnås på massa olika sätt utan att ge dig på något som inte känns kul. Du kan öka distansen på ett av veckans pass, någon kilometer i taget och sikta på att komma upp i en mil till sommaren. Du kan också testa att öka tempot på slutet och/eller leta upp en riktigt backig runda för något av passen, men är det allmänt välbefinnande, lägre vikt och bättre flås du är ute efter och inte är så petig med att göra bra tider finns det inget som säger att du måste göra några tempopass alls, särskilt inte nu i början. Med ansträngningsastma är det ju oftast enklast att inleda lugnt tills du är ordentligt uppvärmd. Starkt att sluta röka förresten, rökstoppet i kombination med löpningen kommer att göra astman bättre undan för undan.

När det gäller löpningens inverkan på vikten är jag lika skeptisk som Kristoffer. Störst effekt får man, tråkigt nog, genom att strypa tillförseln av kalorier. Däremot upplever jag, nu när jag är nere i min idealvikt och springer 20 mil/månad, att löpningen tillåter mig att äta lite friare utan att vågen straffar mig.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#7
5 april 2012 kl 16:20
Gilla
Lägg inte fokus på träningen. Det är ju det du äter som bestämmer om du går upp eller ner.
Mattias Boman
1971 • Hägersten
#8
5 april 2012 kl 16:47
Gilla
Jag har alltid korrigerat viktuppgång på förbränningssidan av ekvationen, dvs genom att ta mig i kragen och börja träna igen. Dock har jag lyxen av att ha varit konditionsidrottare för länge sedan vilket gör att jag relativt lätt kommer upp i de 90 minuters pass som behövs.

Mitt råd skulle vara att bygga upp förMågan att springa länge genom omväxlande löpning och promenad med fokus på att vara ute länge.

Löpning 2,5-5 km kommer som alla andra kommenterat inte märkas så mycket på vågen.
1978 • Arboga
#9
5 april 2012 kl 16:56
Gilla
kort löpning kanske inte ger så mycket på vågen. Men det borde ge något på kroppsformen. All träning (näsan iallfall) bygger muskler och det gör att man ser "bättre" ut.
Pär Claesson
1981 • Varberg
#10
5 april 2012 kl 17:33
Gilla
Jag skulle helt klart skippa att öka tempot utan istället öka passens längd. Försök även få in tre pass per vecka. Jag skulle föreslå veckan så här:
1 pass 5km, 1 pass 4 km och sista passet för veckan 3km. Sedan ska du sikta på att öka passens längd på sikt. Skynda långsamt och tänk inte tempo utan tid du är ute.

Lycka till!
Lina Löfqvist
1990 • Linköping
#11
5 april 2012 kl 18:39
Gilla
Har fått mycket bra tips och jag ska definitivt öka längderna.

Borde jag tänkte på vad jag äter? Minska intaget på pasta och andra kolhydrater eller liknande?
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
6 april 2012 kl 16:16
Gilla
Håller med övriga om löpningen, fokus på att öka längden på passen men inte mer än att du tycker att det känns bra att springa.

För viktens skull är det maten (och hur mycket du rör dig totalt, inkl exv cykla till jobbet) som är viktigast. Undvika småätande - 3-4 timmar mellan måltiderna och då äta "riktig mat" även om det är ett mellanmål.

Avskaffa sockersuget genom att ha koll på vad du äter. Vad som funkar är individuellt (själv tror jag på GI-metoden medan LCHF troligen är skadligt). De tio minuterna efter en måltid är riskabla, då blir jag ofta sugen på något sött men kan jag låta bli försvinner det. Ta en rå morot i stället för godis om suget är för svårt (visserligen också sött men inte lika illa).
Mikael Röman
1978 • Svartå, Finland
#13
6 april 2012 kl 18:31
Gilla
Ett sätt att rejält förlänga ett pass i veckan är att gå-springa-gå.

Antingen att du exempelvis börjar med att gå 2 km. Sedan springer du ditt 5 km pass och sedan går du igen 2 km.

Ett annat sätt är att förlänga ditt 5 km pass till 8-10 km, men att du går efter behov mitt i rundan.

På dessa sätt förlänger du tiden du är aktiv, och tiden du har en hög förbränning, utan stor risk för överbelastningsskador.

Men jag håller helt med om att energiintaget är viktigare att ha koll på, om det primära syftet är att gå ner i vikt.
Thomas Estrin
1980 • Dalhem
#14
7 april 2012 kl 15:43
Gilla
Jättemånga bra tips redan.
Själv har jag gått ned 10 kg från april 2011 till december 2011. Jag har försökt variera passen. Några pass ska verkligen kännas, jag ska ha tagit ut mig och några pass är mer återhämtning.
Personligen så har jag fortsatt käka normal mat som innan med undantaget att jag skippat läsken och godis överlag.
Kör hårt (bokstavligt talat!)
Thomas Estrin
1980 • Dalhem
#15
7 april 2012 kl 15:46
Gilla
Gällande skador mm så skulle jag lyssna på de erfarna men samtidigt är du ju ung!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.