12 mars 2012 kl 22:19
Några tankar som jag tänker varje gång jag hör om en ny diet:
Mat är en rätt stor industri. Det är med andra ord många som är intresserade av att på olika sätt se till att deras produkter äts framför andras.
Ett bra sätt är att se till att forskning görs som visar på fördelar med just det man säljer. Det behöver inte vara bra forskning eller många studier, det viktiga är att en författare kan använda det som referens eftersom mycket få personer undersöker referenserna vidare. Efter det kan andra författare referera till den första författaren.
Detta är något som gäller många av de stora diettrenderna och är anledningen till att jag i alla fall litar mer på de forskare, läkare och dietister som menar på att en balanserad kost med många olika sorters mat är det bästa för de flesta kroppar.
I slutänden är det här med exakt varför vissa kalorihaltiga näringsämnen är att föredra framför andra en fråga som vi som lekmän har mycket svårt att sätta oss in i. Det är därför viktigt att vi ställer många frågor. Det är trots allt våra kroppar det handlar om.