Löpning Övrigt 95 inlägg 9992 visningar

Negativa kommentarer

Rebecka Axellie
1991 • Rättvik
#1
8 mars 2012 - 12:29
Gilla
Hej!
Jag har funderat på en grej. Jag får väldigt mycket negativa kommentarer från "icke löpare" om min träning. Till exempel om man berättar på jobbet eller för en kompis att man har varit ute och sprungit så får jag oftast höra "du är galen" eller "det är ju ren idioti att springa på vintern" eller en djup suck och den sura kommentaren "hur orkar du?" eller "det är så slitsamt för kroppen med löpning".

Dag in och dag ut känns det som att jag får försvara min träning. Hela tiden berätta att det går visst att springa på vintern om man har rätt utrustning och att det är inte så slitsamt om man tränar på rätt sätt. Är jag ensam om detta fenomen? Eller finns det fler där ute? Borde det inte vara tvärt om egentligen, att man ska uppmuntra? Skulle vara kul att höra om det är fler som har det här problemet!

Egentligen är det inget som tynger mig speciellt, men jag har bara svårt att förstå varför många ser så negativt på löpträning!

/Rebecka
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1975 • Alnö
#41
8 mars 2012 kl 23:03
Gilla
När man väl stöter på nån annan löpare, eller nån som är genuint intresserad - alternativt måste lyssna (egna barn, småsyskon, föräldrar, psykolog) så är det ju så KUL att prata om löpning. Att byta erfarenheter med varandra, att få tips på nya rundor, att diskutera skor och kompressionskalsonger - ja allt är ju sååå kul! Soffpotatisarna är det ju verkligen inte roligt att prata med då deras mest långsiktigaste mål är nästa näve ner i chipsskålen.
Jag ser att många här bloggar. Det måste ju vara ett ganska bra sätt att få ur sig sina tankar runt träningen. Då behöver ju folk som är ointresserade inte ta del av en tankar och funderingar som man har runt träningen och vill ventilera eller bara skicka rätt ut i cyberspace...
Vad säger ni bloggare? Får ni ut mycket av det?
Micke Larsson
1971 • Norge
#42
8 mars 2012 kl 23:09
Gilla
Nej, lyft inte på DET locket! Nu kommer det följa tjugo inlägg av typen: "Ja, jag som bloggar på Enbloggavtusen.blogspot.nu tycker..."
1980 • Stockholm
#43
8 mars 2012 kl 23:11
Gilla
den roligaste "negativa kommentar" jag fått var av en tjej i kanske 8 års åldern.

Jag sprang om henne på Götgatan och passerade ganska nära eftersom trafiken är som den är där. "Mäh!! spring nån annanstans!"

Jag kontrade med att leende och sa; Det är bra att du säger vad du tycker! Alla har rätt till en åsikt!
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#44
9 mars 2012 kl 05:03
Gilla
Jag har tur märker jag. På mitt jobb är det många som aktivt idrottar. Vi har mycket att prata om. De som inte är sportfånar försöker väl retas ibland, men det är ingenting att fästa sig vid. Tonen är rå men hjärtlös brukar det heta.

En kommentar jag fick när jag kom in på jobbet efter en lunchlöpning (brukar personligen springa på kvällstid) Jaha en hurtbulle till.
Peter
1985 • Luleå
#45
9 mars 2012 kl 07:54
Gilla
Ofta tycker jag man kan höra att det är en förtäckt komplimang; det är för många lättare att vara ironisk än att säga det man faktisk menar.

Sen tror jag det i vissa fall handlar om oförståelse: Är man otränad är löpning en pina, och då är det väl sannolikt att de utgår från att vi löpare är ute och plågar oss 5 gånger i veckan, BARA för att vara i form. Därifrån är ju den enda logiska slutsatsen att vi faktiskt är tokiga :)
johann
1986 • Sverige
#46
9 mars 2012 kl 08:08 Redigerad 9 mars 2012 kl 08:09
Gilla
väldigt få av mina vänner är löpare, de som är icke-löpare tycker man är lite konstig som tycker det är roligt springa nästan varje dag. tycker man är konstig för de inte riktigt tror på att jag tycker det är roligt. får får ibland höra: "hur fan kan du tycka det?!", så blir det lite som en pik emot mig. som om det är mig det är fel på? hehe
1978 • Arboga
#47
9 mars 2012 kl 09:02
Gilla
Även jag är lyckligt lottad, platschefen har en liten tränings renässans och kör hårt på Friskis och Svettis, för att motivera sig själv så har han för andra året i rad utlyst en företagstävling på ca 7km.

Det innebär att när man kommer tillbaka ifrån lunchpasset så får man gliringar som "Tjuvträning" & "vilken tid sitar du på?" osv.
Rent generellt så är det en ganska positiv inställning till träning här, många tränar på lunchen även om det mest är på gymmet som personalklubben har.

Men det finns såklart fläckar på solen. Under en fikapaus strax efter jul diskuterade vi om det var arbetsskada om jag halkade på isen innan jag lämnat grindarna på lunchpasset. Svaret ifrån en icke tränande var "Om du är så dum att du springer när det är halt får du skylla dig själv". Det komiska är att denna person har en fenomenal förmåga att trilla och slå sig i hemmet med sjukskrivning som konsekvens.
Joar
1975 • Göteborg
#48
9 mars 2012 kl 09:02
Gilla
Det finns två sidor av detta tycker jag. Många löpare verkar också vara väldigt känsliga för ifrågasättande av föreställningen att löpning är "det bästa man kan göra". En del är också extremt oförstående för de som inte springer "åh, hur kan man liksom bara sitt och käka chips?!".
Jag gillar ju själv att springa, men som Kristian påpekade längre upp så är det ju en supersjälvisk handlig och jag kan inte gärna förvänta mig att andra ska tycka att det är så otroligt bra gjort.
1978 • Arboga
#49
9 mars 2012 kl 09:04
Gilla
Inställning till träning upplever jag tyvärr som en miljö och klassfråga, barn som växer upp med tränande föräldrar fortsätter gärna på det spåret. Utbildade personer tror jag har lättare att motivera sig själv att börja med träning när åldern gör sig påmind för att förbättra sin egen hälsa.
1962 • Skirknäs
#50
9 mars 2012 kl 09:07
Gilla
Det spelar ingen större roll om du springer, simmar, cyklar eller gör något annat för att främja din kondition. Det blir "fel" i alla fall...
För länge sedan innan jag började springa så tränade jag styrkelyft. 88 kg. vägde jag för det mesta på den tiden. Stenhård, stark och smal på en och samma gång. Då fick jag ofta höra att jag var för stor, och att jag var i det närmaste sinnessjuk för att jag tränade så mycket och såg ut som jag gjorde...
Gissa om det har blivit bättre nu när jag väger 70 kg. och springer 35 mil per månad? Inte det minsta! Samma kommentarer nu som då, bara med den skillnaden att jag nu för tiden är för mager och borde träna mindre och gå upp i vikt i stället...
Jens Jonsson
1985 • Edsbyn
#51
9 mars 2012 kl 09:11
Gilla
Det är som tidigare har sagt, för att stilla sitt egna dåliga samvete
1971 • Nykvarn
#52
9 mars 2012 kl 09:15 Redigerad 9 mars 2012 kl 09:15
Gilla
Ha ha Micke...jag som bloggar på...tycker att...kunde inte låta bli:-)

Visst en blogg är en bra kanal för löpartankar. Liksom många andra här känner jag inte riktigt igen mig utan möts främst av intresse, kanske blandat med en tesked fascination (hur jag kan tycka något så enformigt som att springa är kul) och ett kryddmått avund (hur kan jag vara så disciplinerad som springer regelbundet).

Det vore fördjävla trist om det är så att män som tränar regelbundet möts av intresse och beundran medans kvinnor som gör dito möts av pikar och ifrågasättande - har vi verkligen inte kommit längre i världens mest jämställda land?

Sedan får man känna in lite. jag pratar gärna om löpträning men hoppas inte att jag är så enkelspårig att det är det enda ämnet jag kan socialisera kring (sådana människor finns, som halkar in på löpning alldeles oavsett vad konversationen egentligen handlar om).

Jag tycker man märker ganska omgående i ett sällskap hur stort intresset är och det kan bli väldigt givande samtal om intresset är stort eller mera ett kort konstaterade att "ja, jag springer regelbundet och tycker det är både skönt/roligt/utvecklande/valfrit ord" om inte intresset är så stort.
Sigrid
1982 • Jönköping
#53
9 mars 2012 kl 09:35
Gilla
Det spelar ingen större roll om du läser modeltida poesi, störttränar inför schack-VM, nöter in italienska pronomen, slukar SCB-statistik, går på fullmäktigemöten, spelar elbas, knypplar, studerar geologi eller gör något annat för att främja ditt intellekt eller få utlopp för din kreativitet. Det kommer också vara "fel". Du läser för mycket, sitter för still, är för nördig, för tråkig, för lat, för konstig, för flummig, för högljudd, för politisk.

Intressant diskussion detta! Men tror absolut inte dessa negativa kommentarer är något som löpare eller "hurtbullar" är ensamma om att utstå.
1956 • PARTILLE
#54
9 mars 2012 kl 12:48
Gilla
Jag kommer ihåg en radiointervju med Torill Fonn-Hartikainen. När reportern ställde den klassiska frågan för att sedan kunna föra samtalet till att man inte var riktigt klok. Hans fråga var: " Varför gör Du det här?" Torills svar var klockrent: " För att jag kan!"
Och så känner jag det. För att jag kan, med tillägget att jag älskar det. Jag vägrar att hamna i en situation där jag skall försvara att jag springer och springer långt. Jag anser att den "motsatta" sidan skall försvara varför de ligger på soffan och kollar på dokusåpor (ganska tillspetsat, men Ni förstår nog vad jag menar).
I grund och botten är det nog avundsjuka, men jag tror att det hos några finns en längtan att vilja komma igång själva fast de av olika anledningar inte förmår sig. Jag brukar svara dom som ställer frågan om varför att jag kommer aldrig kunna förklara det för dig, när du inte har provat själv. För då är det nästan mission impossible....
Camilla Green
1982 • Linköping
#55
9 mars 2012 kl 12:57
Gilla
Bra Stefan! Jag ska också börja svara så. "För att jag vill och kan!" Sen ska nästa som går på mig själv få frågan "Varför tränar inte du?" tillbaka. Så det så! ;) För det är bara de som inte tränar som ifrågasätter.
1971 • Nykvarn
#56
9 mars 2012 kl 13:01
Gilla
Visst var det någon löparprofil som svarade så här på frågan om varför han sprang X antal mil per dag (kommer inte ihåg siffran):

"För att jag inte hinner springa mer" :-D
Per
1974 • Kristianstad
#57
9 mars 2012 kl 13:05
Gilla
Själv springer jag för att man faktiskt blir äldre och jag skulle vilja hålla mej runt 30-sträcket resten av livet, och ibland känner man att man bara vill skita i träningen, när det är mörkt,snålblåst,-10 grader och man har jobbat hela dagen och frugan vill mysa i soffan, men det är där skillnaden är på en "soffpotatis" och jag,,,
1977 • Morgongåva
#58
9 mars 2012 kl 13:06
Gilla
Jag har nog mest fått positiva kommentarer, men ibland kan det också kännas lite jobbigt.. Typ att man är jätteduktig för att man i sakta mak tar sig runt några kilometer.

Iofs tycker JAG att jag är duktig, men på det stora hela är det väl inte mycket att orda om kan jag tycka :)...

Men bättre att få sådana kommentarer än negativa kommentarer antar jag :-)..
Per
1974 • Kristianstad
#59
9 mars 2012 kl 13:16
Gilla
Camilla: vill bara berömma dej för din blogg, kanonbra inspiration!
1967 • www.sapiens.se
#60
9 mars 2012 kl 13:21
Gilla
@Micke L: Då är jag med!
@Johan: Bara att tacka och ta emot när du får positiva kommentarer. :-)
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.