Löpning Kost & Näring 177 inlägg 11786 visningar

Nu ska jag testa LCHF.

Martin Granat
1982 • Eksjö
#1
30 december 2011 - 12:25
Gilla
Jag läste frenestisk igenom min julklapp Ferry Food som jag fått av sambon. Nu har jag bestämt mig för att testa hans kost. Vilket då är Lchf. Lite nervöst förbereder jag mig på detta och inhämtar information från olika faktabaser. Jag har alltid ätit kolisar (kolhydrater) i samband med träning då detta är kroppens bränsle. Nu ska det bli ändring. Om det finns någon här som har provat denna kostvariant är jag intresserad av era upplevelser, erfarenheter mm.
Jag har alltid varit skeptisk till Lchf men Björn Ferry tog ju os-guld på den kosten så det kan inte vara helt åt skogen. Om man nu kan behålla muskler och bränna bort lite fett kan man ju alltid prova. Eller?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
7 februari 2012 kl 13:58
Gilla
Johan
Jag är helt med dig. Det är inget fel på lågkolhydratkost men att vara absolutist och sätta en gräns känns (förlåt) fånigt, tråkigt och kanske t.o.m ohälsosamt. Jag äter ju själv mestadels lågkolhydrat men kan känna min kropp och känner jag mig låg på kolhydrater så äter jag det. Har jag tränat 2-3 timmar och råkar ha låga depåer, så tänker jag ju banne mig äta mer än 20g. Rotfrukter är gott, stor tallrik hirsgröt med frysta bär, smör och ägg. Blandar gärna ihop egen glass på frysta bär och turkisk yogurt, honung, frukter i allmänhet, quinoa till köttfärssåsen osv osv.

Så, nu har ni fått några mattips också :)

Att utesluta fett ur kosten och räkna kalorier för att gå ner i vikt är för mig oförstårligt. Förstår inte att man orkar och jag kan inte se hur det är väsentligt ur hälsosynpunkt. Det är inte meningen att man skall behöva oroa sig för om man får i sig för lite eller för mycket kalorier.
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
7 februari 2012 kl 14:20
Gilla
Som jag ser det är ketosen mest är fördelaktig för uthållighetssportare som gör slut på glykogenet i sina pass. Man slipper bonka när kroppen lätt kan gå på fettenergi istället men för övrig befolkning tror jag inte det har någon större betydelse om man inte efterströvar viktnedgång.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
7 februari 2012 kl 14:57
Gilla
Vilka uthållighetssportare tillåter att göra slut på sina depåer? Inte ens de som utöver ultrapass uppemot 10-15 mil skulle göra slut på sina depåer. De som kör triathlon eller ironman vill inte köra slut på sina depåer för de vet att de inte kommer prestera tillräckligt bra. Därför ser de till att fylla på under tiden.

Du skriver iofs fördelaktigt för, men jag förstår ändå inte fördelarna med att bränna slut sina depåer? Det är inte så att kroppen går "lätt" på fettenergi utan kolhydraterna. Även om jag hört om idrottare som gjort "bra" tider på vasaloppet helt och hållet på fettförbränning, frågan är om den är optimal?
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
7 februari 2012 kl 15:12 Redigerad 7 februari 2012 kl 15:50
Gilla
Det är den berömda "bonken" jag syftar på, när man springer in i väggen. Jag har läst att många upplever att de slutat "bonka" på LCHF.

Optimal kost kommer vi nog aldrig att äta, individer är för olika för att det skall kunna finnas någon universell helig graal. Det som man däremot kan göra är att leta upp det som passar en själv bäst.
Jag är inte ute efter bättre prestationer utan jag vill ha en mage som inte är svullen och konstant läcker gas (IBS), att jag dessutom slipper paltkoma efter maten är bara bonus.

Edit: Nu var jag lite luddig, vad jag menar är inte att alla slutar bonka utan att jag har sett allt från att många upplever att de bonkar mildare och några som upplever att de inte bonkar alls.
Edith Gr
1992 • Stockholm
7 februari 2012 kl 18:41
Gilla
Jag insåg en sak när jag läste igenom allt det här. För min del är det en enorm skillnad på hur jag "mår" och hur jag "känner". Ska försöka förklara:

Jag har alltid, under hela mitt liv, ätit kolhydrater. Godis och sånt har alltid varit en lördagsgrej. Det har hängt med sen man var liten. Och fikade jag med kompisar (vilket hände kanske 2 gånger i månaden) så åt jag det jag var sugen på. En vanlig måltid var kanske fisk, ris och grönsaker, eller spaghetti med skinksås. Jag åt inte särskilt mycket fett så, men läste inte direkt på alla paket osv.

Under hela den tiden har jag MÅTT bra. Jag har alltid haft superbra hy, lätt för att bygga muskler och kondition, varit gymnast på hög nivå mellan 8 - 15 års ålder och klarade det utmärkt med min kost. Efter puberteten har jag hållit den vikt jag haft även om jag inte varit nöjd med den. Jag har känt mig frisk och glad. Orkat koncentrera mig när jag pluggat osv.

Nu kör jag GI/LCHF för att gå ner några kilo. Enbart. Sen jag började har jag känt att jag MÅTT sämre, men jag håller på för att det just nu är den mest rekommenderade dieten för viktnedgång. Och med mått sämre menar jag att jag orkar mindre, är mer rastlös osv. Jag var absolut inte sockerberoende innan utan kunde hålla mig till "lördagsgodis". Men som nu när jag inte ens kan ta en fika med mina kompisar känns det här extremt tråkigt.

Så jag mår sämre. Men om dieten hjälper kommer jag ju känna mig snyggare. En reflektion bara.
1965 • Kungsholmen
7 februari 2012 kl 18:52
Gilla
Men det finns andra sätt att gå ner i vikt utan dessa nackdelar.
Edith Gr
1992 • Stockholm
7 februari 2012 kl 19:33
Gilla
Som?
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
7 februari 2012 kl 23:05
Gilla
Edith: Hur länge har du hållt på?
Dana
1965 • Helsingborg
8 februari 2012 kl 05:06
Gilla
@ edith,
som att minska inntag av KALORIER och att motionera /svettas ordentlig. man behöver inte vara fantiker för att gå ner i vikten. som du säger och jag okså skrev, jag har uppväxt på KH , har spelat handboll och presterat hur bra som helst, har tom rökt hela tiden men var ändå en av dom snabbaste i mitt lag(spelade på kanten).
att göra ngt man mår dåligt av är inte bra. men vill du testa så gör det.
Edith Gr
1992 • Stockholm
8 februari 2012 kl 09:11
Gilla
Ja asså problemet e ju att ja inte hinner träna mer än 3 gånger i veckan så då tänkte jag att de va lättare att lägga om kosten
1969 • Åkersberga
8 februari 2012 kl 14:47 Redigerad 8 februari 2012 kl 14:49
Gilla
Det är alltid lättare att justera vikt med matintag än med ökad träning. Jämför att låta blil att äta 500 kCal med att först äta det o sedan bränna av lika mycket igen. Du bränner ca 1 kCal per kg kroppsvikt per km. Jag som väger ca 85 kg måste springa ca 6 km för att gör av med det. Detta utöver den vanliga träningen som håller mig i balans, obs.

Kolla dessa trådar med diskussion on kalorier in/ut. http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=23294 http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=23282
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
8 februari 2012 kl 16:11
Gilla
@Dana: Sluta med pajkastningen, att svänga sig med ord som "fanatiker" är knappast konstruktivt i sammanhanget.
När man börjar träna så gör det ont och man mår ofta illa för att kroppen inte är van med belastning. Så med din retorik är träning alltså något som inte är bra men man kan testa om man vill.

Normalt tar det runt 1 månad innan man är tillbaks till välmående med LCHF men det kan ta så långt som 6 månader för enstaka individer innan kroppen och prestation är tillbaka på normala nivåer. Dessutom krävs hanska hög strikthet under den perioden annars förlängs den.

Välmående är oftast inte något man får automatiskt utan något man får jobba sig till. Sen är givetvis välmående ett väldigt relativt begrepp och alla har sina egna mått på det och egna vägar dit.

LCHF är inte för alla. Det är verkligen ingen "bantningsdiet" utan en kostomställning. Bantningsdieter gör dessutom att man med största sannolikhet kommer få tillbaka den tappade vikten när man slutar med dieten. Ofta får man lite extra med på köpet.
Så som bantningsdiet rekommenderar jag ingen diet alls för hela det konceptet är förkastligt. Ställ om kosten till en något som du kan klara av följa hela livet och strunta i de snabba fixarna för de är aldrig långsiktiga.
Vill man göra en kostomställning så tror jag att de flesta versioner fungerar för det viktigaste är inte vad kosten innehåller utan att man är medveten om vad man stoppar i sig. Sen så förespråkar ingen bra kost ett högt intag av snabba kolhydrater så där går det inte att ta fel i princip.

Jag föredrar LCHF för att det passar mig och funkar bra för mig på flera plan.
Ni andra gör det som känns bra för just er men tänk långsiktigt när ni gör era val. Det kanske är jobbigt nu men i framtiden ser du nog tillbaka på dig själv med tacksamhet.
Dana
1965 • Helsingborg
8 februari 2012 kl 17:25
Gilla
@jonas , sluta med att använda detta ordet(pajkastning") sen kan vi prata. för din info, "fanatiker" har jag inte använt på grund av dig eller ngn annan här, utan för mig handlar det om saker man gör överdrivet, ganska allmänt alltså. varför känner du dig egentligen tilltallad jonas?? det behöver du inte, det äör DU som bestämmer vad DU ska äta och ingen annan. inte jag, edith eller ngn annan. så håll bollen på golvet och bara fortsätt att diskutera och glöm inte att andas-djupt och fint... ;)
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
8 februari 2012 kl 19:44
Gilla
@Dana: Jag tolkade troligtvis din text på ett annorlunda sätt än du menade och då ber jag om ursäkt. Orsaken till att jag kände mig tilltalad är att man får höra sådana saker hela tiden samt att vi är som en sekt och liknande dvs, jag agerade per automatik tyvärr.
Tvärtemot skulle jag aldrig råda någon om LCHF om de inte frågade specifikt om det och som jag skrev ovan så anser jag att så länge man är medveten om vad man äter så passar de flesta olika koster. Sen vilken personlig preferens man har det kvittar i det stora.
Dana
1965 • Helsingborg
9 februari 2012 kl 05:01 Redigerad 9 februari 2012 kl 05:01
Gilla
ingen fara jonas, det är lätt att misstolka saker och ting här på webben så..det är lugnt. för mig är LCHF ätande ingen sekt eller ngt som är onaturligt i sig själv, det är ett helt annat område än sekte och religion (för mig:). som sagt jag har själv provat att äta på det sättet men fick avbryta på grund av min mage(reflux) .men jag kommer ngn gång att göra det igen bara för att se om det har ngn påverkan på själva prestation och inte på grund av min vikt.
1981 • Luleå
9 februari 2012 kl 22:03
Gilla
Kör min första dag på lchf idag - lite tung i huvudet och matt i kroppen. Har även vilodag från träning så blir intressant att se hur pulsen beteer sig när man ska igång igen :)
Johan
1963 • LINKÖPING
9 februari 2012 kl 23:36 Redigerad 9 februari 2012 kl 23:36
Gilla
Vad är den egentliga avsikten att äta enligt LCHF?
Robin
2008 • Götet
10 februari 2012 kl 00:21
Gilla
Acke5
1959 • Göteborg
10 februari 2012 kl 03:32
Gilla
@ Robin. Tack, intressant läsning, emellanåt häpnadsväckande effekter.

" 2008-01-29 01:46 #23 skrivet av Skaldeman: 6 år. Minus 65 kg. Alla hälsovärden normaliserade. Inte varit sjuk en dag under denna tid. Påstås ha det lägsta uppmätta värdet i Sverige för oxidativ stress. Det lär betyda att mina celler inte åldras..."

Ursäkta om jag frågar någonting som redan är besvarat, men är Atkins och LCHF samma sak?
Dana
1965 • Helsingborg
10 februari 2012 kl 08:11 Redigerad 10 februari 2012 kl 08:11
Gilla
johan, jag antar viktminskning i första hand men även stabilisering av blodsockret. dom två veckor jag har försökt minska min KH inntag gav mig rent kropslig bara flera kalorier istället för mina dagliga 1500-1700 låg jag dom 2 veckor på över 2000 kcal och det gillade jag inte. detta som jag undrar, i den länken på nästa sida pratar folk att dom gott ned i vikten men ingen berättar hur, vad, hur mycket och om överhuvudtaget, har dom tränat???? hade jag inte tränat dom 2 veckorna skulle jag gå upp 5 kg! (tror jag). dess utom ingen vill berätta hur mycket i procent(dagligen) dom äter KH?? det skulle intressera mig..
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.