Löpning Träning 69 inlägg 9766 visningar

Sänkt Hb med skor som har tunn sula.

Linus Söderman
1972 • Hudiksvall
#1
11 januari 2012 - 12:21
Gilla
< < < 1 2 3 4 > > >
Daniel Evaldsson
1976 • Växjö
#2
11 januari 2012 kl 13:04
Gilla
Jag har tidigare i en högskolekurs om Kropp och hälsa läst att hemoglobinet kan ta skada av stötar, så det ligger nog något i artikeln. Sedan kan det säkert diskuteras om hur mycket det påverkar. Träningen i sig ökar ju samtidigt antalet röda blodkroppar, och därmed mängden hemoglobin.
I och för sig skulle nog träning med hårda stötar kontra träning utan hårda stötar kunna ge olika resultat.
Men tanken med en sko med tunn sula är ju inte att ge foten hårdare stötar, tanken är att förändra steget och fotisättningen så att fotens naturliga stöddämpning tar upp stöten. I den naturliga stötdämpningen ingår inte blodkärlen som en "luftkudde" ;-)
1965 • Kungsholmen
#3
11 januari 2012 kl 13:39
Gilla
sök på löparanemi eller Runner's anemi så hittar du en del bl.a denna tråd: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=2485
1959 • Saltsjö-Boo
#4
11 januari 2012 kl 13:46
Gilla
Helt rätt Daniel, det saknas ju helt vetenskaplig evidens för att tunna skosulor skulle ge hårdare stötar, de knapphändiga studier som finns antyder ju snarare tvärtom.
Dessutom saknas det ju bevis för att just hårda stötar under fotsulorna skulle förstöra blodkroppar. Det finns en studie som visar att löpning förstör mer blodkroppar än cykling, men det är ju ganska mycket som skiljer sig åt i rörelsemönster och belastning mellan sporterna, inte bara markkontakten.

Tycker att det är synd att läkare, som ju ska arbeta på vetenskaplig grund, kommer med kategoriska påståenden som inte är särskilt vederhäftiga...
#5
11 januari 2012 kl 14:16
Detta inlägg har raderats
Magnus Nordström
1978 • HOLMSUND
#6
11 januari 2012 kl 14:24 Redigerad 11 januari 2012 kl 14:24
Gilla
Har egentligen ingen aning om vad jag pratar om, dvs ej medicinskt utbildad...

Kan det inte vara så när mängden röda blodkroppar ökar, ökar behovet av järn? Dvs ökas inte järnintaget med fler antal röda blodkroppar får man järnbrist.
Precis som en åkerifirma skulle köpa fler lastbilar men har samma mängd gods de ska harva runt med så blir inte alla lastbilar fulla

Det är vad min logik säger mig
Martin Wass
1975 • Göteborg
#7
11 januari 2012 kl 14:34
Gilla
Jag tror helt och håller på artikeln. Jag har även läst en studie som där det testade 10 idrottsmän där det fick köra ett pass på cykel. Nästa pass så sprang det på band båda träningarna gjordes i samma puls. Bloodprov togs efter och där såg det markörer på att det röda blodkroppar krossas när man springer. Studien är inte 100% pålitlig men jag tror ändå på den. Jag springer själv i tunna skor och har dåliga Hb även känner även verk i fötterna efter långpassen. Just nu har jag ätigt extra järn och och allt känns mycket bättre. Men jag skulle behöva kolla mitt järn värde någon som vet hur man kan göra det ? Just nu mår jag ju okey och vill inte belasta den allmänna sjukvården. Skulle även gärna kolla D vitamin värdet. Kan man betala för detta ?
Martin Wass
1975 • Göteborg
#8
11 januari 2012 kl 14:38
Gilla
Jag kommer ändå fortsätta springa i tunna skor men ska inte landa på hälen vilket brukar hända när springer längre och blir trött.
1952 • Varberg
#9
11 januari 2012 kl 14:52
Gilla
Att äta järn är ingen lösning om orsaken till en anemi är hemolys (sönderfall) av de röda blodkropparna. Det kan i värsta fall vara skadligt eftersom järnet från de sönderslagna blodkropparna finns kvar. Idrottsaktiviteter med hårda stötar ger bevisligen anemi. Hård träning speciellt i lågsyremiljö stimulerar bildningen av hemoglobin och motverkar anemin, men hemolys är aldrig nyttigt. Jag tar inte ställning till om tunna skor kan bidra till detta, men kan tänka mig att det kan hänga på tekniken en del.
Själv springer jag i väldämpade skor :-)
1971 • Nykvarn
#10
11 januari 2012 kl 14:52
Gilla
Min läkare (jag har haft dåliga Hb-värden i 15 års tid, även innan jag började springa) så är runners anemia, gav inget alls för idén att man skulle krossa röda blodkroppar under foten vid löpning eller i så fall att det skulle ha någon klinisk betydelse för en motionär.

Är det inte så att löpning ökar plasmavolymen men inte antalet röda blodkroppar, dvs koncentrationen blodkroppar (Hb) blir då lägre i en given volym blof/blodplasma vid en provtagning?
Morris Packer
1962 • Vejbystrand
#11
11 januari 2012 kl 15:03
Gilla
MIn åsikt - vilket tyvärr endast är en åsikt eftersom jag inte har vetenskapliga fakta för underbygga min åsikt - är att artikeln är ren rappakalja.

Att man sliter på kroppen och de röda blodcellerna när man springer eller använder kroppen mycket är självklart. Men att det skulle ha med att man "krossar" blodkropparna med fotsulorna... Strunt.

Jag hyser för övrigt åsikterna att häxeri, voodoo, antroposofi och scientologi också är rappakalja. Skrämmande att SVD släppte igenom artikeln och hoppas att det blir tillräcklig debatt så att Svenskans vetenskapsredaktör får gå in och klargöra.
Espen Ringom
1975 • Oslo
#12
11 januari 2012 kl 15:08
Gilla
Jeg har også lavt HB men alt annet er bra! Dvs, jeg har ikke jernbrist. Mine HB verdier har vært normale før jeg startet å løpe - og siden jeg løper ganske mye (nesten 5000km i fjol) og jeg løper endast i konkurranse og lettveksskor.

Selv tror jeg at jeg har "Runners Anemi" - og det er det ikke så mye man får gjort noe med. Jeg kjenner flere ultraløpere som også har lavt HB og de tror også det er pga mye løping.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#13
11 januari 2012 kl 16:39
Gilla
När röda blodkroppar går sönder är det ju inte bara hb som läcker ut, även t ex kalium. I så fall borde man alltså få högt kalium efter ett pass i tunna skor??
Mycket tro och lite vetskap verkar det som.
F ö fick jag upp mitt hb från runt 120 "ialla tider" till 140 efter en tid löpning. Just nu är det lågt, men det har andra orsaker.
#14
11 januari 2012 kl 17:15 Redigerad 11 januari 2012 kl 17:15
Detta inlägg har raderats
Niklas Boman
1978 • Karlskrona
#15
11 januari 2012 kl 17:46
Gilla
När jag bytte till tunna skor, så fick min son kräksjuka.... :-(
Så de har även en negativ inverkan på din omgivning...
#16
11 januari 2012 kl 18:44
Detta inlägg har raderats
1952 • Varberg
#17
12 januari 2012 kl 08:55
Gilla
@Morris: Det är ett fysikaliskt och medicinskt faktum att blodkroppar krossas av mekanisk påverkan. Vissa ärftliga sjukdomar har dessutom svagare blodkroppar.
@Maria: Om Kalium stiger av hemolys är du närmast dödssjuk i svår hemolytisk anemi som kan ha immunologiska, ärftliga eller andra orsaker. Som grädde på moset gör det fria hemoglobinet att njurarna fungerar sämre. Den hemolys man får av mekaniska orsaker går så pass långsamt att njurarna lätt hinner skicka ut kaliumöverskottet. Däremot stannar järnet kvar som Dennis skriver vilket kan göra det skadligt att inta extra.
1959 • Saltsjö-Boo
#18
12 januari 2012 kl 10:05
Gilla
Tage, det är visat att löpning orsakar mer hemolys än cykling. Huruvida denna ökade hemolys är så stor att den orsakar problem förtäljer dock inte studien.
Däremot finns det inga bevis för att hemolysen sker just i fotsulorna. Vid löpning blir det ökat tryck, belastning och vibrationer på många ställen i kroppen (i muskler, senor, leder etc) jämfört med cykling .,.

Det är inte bevisat att trycket på fotsulorna ökar med tunna skosulor, barfota etc, eftersom löparen kompenserar med att fjädra med vrister och knän, öka stegfrekvensen, sätta i fötterna försiktigare etc.

Man kan förlora avsevärda mängder järn genom svettning. Troligtvis svettas löparen mest, eftersom cyklisten har kylande fartvind, skidåkaren kalla yttre förhållanden och simmaren kylande vatten

Sammanfattningsvis kan man säga att påståendet "Tunna skosulor ger sänkt Hb" saknar vetenskaplig grund..
1952 • Varberg
#19
12 januari 2012 kl 10:15
Gilla
@Olof: Om du läser vad jag skrivit så ser du att jag överhuvudtaget inte berört ämnet "tunna sulor" och deras inverkan på hemolys. Jag försöker bara reda ut vissa grundläggande fakta när det gäller blodkropparnas fysiologi. Att hemolysen skulle ske i fotsulorna i någon större omfattning är ju rent befängt med tanke på den begränsade cirkulationen där.
Sedan tror jag att vi har lite olika starka blodkroppar och varierande traumatisk löpteknik.
Slutligen ville jag varna för att inta järn i större mängder om man inte vet ifall man behöver det. Om orsaken till en anemi är t ex hemolys kan det göra skada. Man ska alltid ta reda på orsaken till en anemi.
1959 • Saltsjö-Boo
#20
12 januari 2012 kl 11:30 Redigerad 12 januari 2012 kl 11:33
Gilla
Då håller jag med dig, Tage...
Jag uppfattade det du skrev som ett stöd för idrottsläkaren Dan Leijonvalls påstående, som verkar baseras på en lång och svag indiciekedja med ett stort mått av tyckande.

En annan sak man ska tänka på är att Hb kan variera pga av variationer i plasmavolymen, tex pga vätskeförluster under långlopp eller när kroppen överkompenserar plasmavolymen dagarna efter ett långlopp (där vätskeförlusten varit stor)
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.