Löpning Kost & Näring 40 inlägg 4575 visningar

LCHF och löpning

1982 • Värnamo
#1
25 december 2011 - 19:38
Gilla
Hej!
Jag undrar om det är fler med mig som har en livsstil som innehåller LCHF och håller på med löpning? Kanske bloggar ni?
Vore intressant att följa er :D
< < < 1 2 > > >
1972 • Dalsjöfors
#2
25 december 2011 kl 21:34
Gilla
Försöker mig på en liberal form av LCHF. Löpningen har absolut inte blivit sämre av att ta bort kolhydraterna snarare tvärtom.
http://tommy-trana.blogspot.com/
1982 • Värnamo
#3
25 december 2011 kl 21:35
Gilla
Jag känner det samma trots att jag säkerligen inte är på samma nivå som dig :D
1985 • Göteborg
#4
25 december 2011 kl 22:12
Gilla
Det är ganska lätt att simulera ett löppass med en strikt LCHF-diet. Spring innan frukost. Personligen känner jag att högintensivitetspassen påverkas negativt. Svårt att uttala mig om lågintentensiv träning blir nämnvärt bättre.

Det som jag tycker är mest problematiskt är att kolhydratladdning inför tävlingar mottages mycket dåligt av kroppen. Insulinet goes bananas.
1982 • Värnamo
#5
25 december 2011 kl 22:15
Gilla
kan tänka mig att insulinet gör det. Vad är bästa tipset på att det inte ska göra de tror du?
1985 • Göteborg
#6
25 december 2011 kl 22:30
Gilla
Mitt tips är att i sådana undvika stärkelserika kolhydratkällor. Man bör nog hålla sig borta från raffinerade produkter (bröd, pasta, cous-cous) och ris.
Istället skulle jag nog val broccoli, blomkål och till viss mån potatis och rotfrukter. Det är väl egentligen ganska självklart när man tänker på det.

Sedan beror givetvis mycket på hur strikt man är med sina kolhydrater. Med zero/no-carb tror jag definitivt att det är osunt att äta större mängder kolhydrater över huvud taget.
1982 • Värnamo
#7
25 december 2011 kl 22:48
Gilla
Jag har strikt och äter inget ris, pasta eller potatis. Då skulle det funka med blomkål och broccoli. Är lite rädd att jag inte kommer orka springa så långt utan att ha en viss mängd kolhydrater innan pass/gbgloppet :/ Ska bli intressant att se hur detta ska gå.. uppladdningen innan tjejmilen /åt jag inga kolhydrater heller och det funkade, men detta är ändå 10 km till som jag ska springa.
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#8
25 december 2011 kl 23:10
Gilla
Jag körde LCHF i somras ganska strikt. En lustig sak jag märkte var att i början av ett löppass gick flåset upp och det var tungt att springa, men efter någon km så släppte det och funkade som vanligt. Antar att anaerob förbränning funkar sämre då den är beroende av kolhydrater medan aerob funkade fint.

Snabba pass blir kort sagt tyngre medans långpass funkar alldeles utmärkt, det är min erfarenhet i varje fall.
Robin
2008 • Götet
#9
26 december 2011 kl 00:44
Gilla
funkar bra
Dana
1965 • Helsingborg
#10
26 december 2011 kl 06:32
Gilla
nu måste jag fråga, hur i hela världen undviker ni då KH när dom finns (nästan!) överallt ??? att äta till frukost bara ägg eller ost, eller fisk..vet inte. alltså min fråga vad äter ni då ?
Jimmy Hiljeborn
1977 • Ängelholm
#11
26 december 2011 kl 09:31
Gilla
Själv är jag en diabetiker som håller jag på med långdistans. Triathlon med andra ord. Jag har alltid haft problem med svängigt blodsocker. Det är inte lätt att hålla jämnt blodsocker när man skall trycka i sig ca 7000 kallorier om dagen. Nu har jag fått rekomendationer från för många håll angående LCHF och dess verkan på blodsocker för att fortsätta att nonchalera. Rekomendationer ifrån bla en diabetiker själv och en fystränare på försvarsmaktens millitär högskola.
En stor fördel med LCHF lär vara på just långdistans. Att hålla på med långdistans innebär att arbets pulsen ligger på en 70 - 80 % av maxpulsen och här är en relativt optimal pulsnivå för fettförbränning. Min slutsatts är att om fettet är bränslet varför inte kränga detta. Enkel och lätt. Men vi får se, jag skall på det innom snar framtid, så närliggande tester får tala för sig. / MVH Jimmy
Robin
2008 • Götet
#12
26 december 2011 kl 09:56
Gilla
"nu måste jag fråga, hur i hela världen undviker ni då KH när dom finns (nästan!) överallt ??? att äta till frukost bara ägg eller ost, eller fisk..vet inte. alltså min fråga vad äter ni då ?"

Low Carb, inte no carb.

Frukost beror på var jag är, men hemma blir det oftast någon kombo av ägg, kaviar, skinka, ost, grönsaker(tänk gurka, paprika, tomat), gammaldags(4.6%) mjölk, bacon, avocado. Ibland gårdagens rester ed. Trodde LCHF skulle vara tråkigt men visade sig att man kan vara väldigt kreativ och får äta väldigt mycket god mat. För tips på recept: http://www.bokus.com/bok/9789174241013/lchf-husmanskost-den-goda-vagen-till-halsa-och-viktminskning/

(obs jag äter inte LCHF som de flesta andra, käkar Paleo(+mejeriprodukter) med ganska stora inslag av rå mat. Men när jag är ute med polare eller utomlands slarvar jag lite, men skippar pastan och sockret iaf, även om det blir lite potatis och ris ibland etc.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#13
26 december 2011 kl 10:12
Gilla
Blir alltid lika rädd att sticka ut hakan i såna här sammanhang, det brukar sluta med att tråden handlar om för respektive emot.
Men än så länge verkar vi vara på rätt nivå :-)

Jag äter LCHF sen mer än 5 år tillbaka.
Laddar ALDRIG med kolhydrater, då får min mage spader (och mitt insulin). Äter lite "bättre" dvs. försöker vara nogrann att få i mig fett innan långpass och annat. Annars funkar det utmärkt.
Får aldrig någon dipp i långlopp där jag måste tillföra näring. Har hänt att jag haft lite nötter med mig men det är nog mer för att vara social med min omgivning, äter dom så äter jag :-)

Man skall komma ihåg att om man lägger om sin kost blir träningen lidande i 3-6 månader. Pulsen blir hög och man presterar inte alls som planerat. Sen återgår det till normalt läge. Gissar att det tar en stund för kroppen att ställa om sig. Viktigt bara i det läget att inte fuska och trycka i sig kolhydrater, då får man börja om igen.

Själv har jag aldrig mått bättre. Tappade en del kilon med detsamma men står numera hyfsat stilla i vikt. Kommer aldrig att återgå.
Är ibland väldigt strikt och ibland lite moderatare.
Håller med Robin ovan, man får faktiskt äta det mesta om man bara försöker undvika socker och det som kroppen lättast gör till socker (snabba kolhydrater). Äter en hel del grönt (som växt ovan jord) och aldrig en lightprodukt. Riktigt smör, röd mjölk, grädde (och absolut den feta kanten på fläskkotletterna)
Acke5
1959 • Göteborg
#14
26 december 2011 kl 10:54 Redigerad 26 december 2011 kl 10:54
Gilla
Hur fungerar det om arbetsbelastningen blir väldigt hög, säg 80-90% av maxpulsen. Ligger inte LC-kosten mig lite i fatet då?

För egen del så lutar jag alltmer åt att jag får i mig alldeles för mycket kolhydrater, tycker jag pendlar mellan "proppmätt och vrålhungrig" samt är onormalt trött och får riktigt besvärliga "blodsockerras". Börjar inse att någonting måste göras och har med intresse tagit del av det som forumet har diskuterat gällande lågpulsträning. Hoppas på att det skall räcka att stärka upp den aeoroba delen för att min kropp skall få en bättre balans i förbränningen.

Robin
2008 • Götet
#15
26 december 2011 kl 11:31
Gilla
"Hur fungerar det om arbetsbelastningen blir väldigt hög, säg 80-90% av maxpulsen. Ligger inte LC-kosten mig lite i fatet då? "

har kört en del intervallpass 4*(4+3min) med puls kring 185-195(vet inte max men som snart 30åring bör det vara rätt nära), upplever det som att jag springer snabbare och bättre än innan. kan givetvis bero på andra faktorer som förbättrad bålstyrka(tack vare kettlebellträning), men tror inte LCHF försämrar min maxkapacitet märkbart iaf.

första månaden med kraftigt reducerat kolhydratintag var rätt seg iaf första halvtimman av löppassen med svettningar, yrsel och ingen ork. sedan är man omställd/avgiftad.
Häxan Sur-Tant
1955 • Sollentuna
#16
26 december 2011 kl 12:02
Gilla
Jag har alltid jobbat för mycket för intesivt och för länge ... Stressade och sov dåligt (i perioder inte alls!). Åt (... och äter) MASSOR! Tjock blev jag förstås ...
Tränar under "LCHF diet" sedan 2½ år: Trött (döttrött!) blir man förstås då kroppen förvånat konstaterar att bränslet är slut ... men kroppen anpassar sig och sedan går det lättare.
NU känner jag mig pigg och stark med eller utan mat. Springer ofta på fastande mage (ibland 12 timmars fasta!).
Kolhydratladdad aldrig varken till vardags eller fest (tävling!). Dricker bara vatten och fyller inte på med näring efter ett träningspass. Ingen sportdryck CoCola nötter eller choklad på långpassen. Kroppen skall tränas/att lära sig /anpassa sig efter att just att arbeta länge utan tillförsel av bränsle ( ...menar jag).
Jag är gammal gumma och tränar ofta på lågpuls.
Håller vikten, är lycklig, stark och sover som en stock.
Detta passar bra för mig.
Vad passar för DIG?
1972 • Dalsjöfors
#17
26 december 2011 kl 12:23
Gilla
I min liberala form av LCHF så brukar jag stoppa i mig något med kolhydrater och protein direkt efter ett pass. Jag inbillar mig att just den delen av kostrekomendationer är sann. Det verkar väldigt rimligt att hjälpa kroppen lite när den behöver det som mest. Dom kolisarna jag drar i mig efter ett pass borde ju gå åt i ett huj. I övrigt håller jag med dig Dana, det är ta mig tusan kolhydrater i allting men efter ett tag så lär man sig och man ska ju ha i sig mellan 10-30% kolhydrater.
1982 • Värnamo
#18
26 december 2011 kl 15:02
Gilla
Åh, vad kul med alla svar. Uppskattas!
Jag har själv gått ner 19,5 kg med hjälp av LCHF och inte tränat överdrivet hårt under detta året.
Jag ska försöka hitta vad som passar mig bäst, men alltid kul att se hur andra lägger upp det. Det finns hur mycket som helst att äta till frukost tycker jag :D Jag har tillråga på allt en magsjukdom, men denna har blivit mycket bättre med LCHF. Syns även på mina värden.
Jag gillar att springa bäst på tom mage tidigt på morgonen, men något mål måste jag nog få i mig innan loppet känns det som. Är det någon som är insatt när GBGvarvet startar?
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#19
26 december 2011 kl 18:16
Gilla
GBGvarvet var fullt i september....finns eventuellt någon välgörenhetsplats kvar.

12:e maj f.ö.
Jonas Lundström
1983 • Varberg
#20
26 december 2011 kl 19:51 Redigerad 26 december 2011 kl 19:51
Gilla
Jag har ätit en liberalare form av LCHF sedan 4 månader tillbaka och tränar för marathon. Jag tycker det har fungerat klockrent hittills och har aldrig saknat energi vare sig för intervaller eller långpass.

Eftersom det blir träning ca 5 dagar i veckan tror jag mer på en liberalare form än strikt, men som sagt, det är bara en känsla.

De kolhydrater jag äter blir mest från grönsaker och rotfrukter.

Följ gärna min blogg! www.42195meter.se

Skrev faktiskt ett kostrelaterat inlägg tidigare idag! :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.