Löpning Kost & Näring 17 inlägg 3934 visningar

Är grönsaker så bra för löpning?

1995 • Jömköping
#1
19 november 2011 - 12:09
Gilla
Jag läste i det senaste numret från Runners world. Där stod det om en doktor som presenterade massa kriterier för att nå drömgränsen 2h på maran. Under punkten " kost" sa han att man skulle äta 20% protein och 80% grönsaker. Jag förstår inte riktigt syftet med det, någon annan som gör det?
1985 • Göteborg
#2
19 november 2011 kl 12:41
Gilla
Till vilken kvot räknar man grönsaker som innehåller protein, typ ärtor?
1995 • Jömköping
#3
19 november 2011 kl 13:29
Gilla
Det stod inget om olika sorters grönsaker.
Magnus
Stockholm
#4
19 november 2011 kl 13:35 Redigerad 19 november 2011 kl 13:35
Gilla
Då äter uppenbarligen kenyanerna helt fel då, det är kanske det som är anledningen till att de inte kommit under 2h. Får vidarebefordra detta med detsamma.
1985 • Göteborg
#5
22 december 2011 kl 22:39
Gilla
Vadå, är grönsaker en egen makronutritionsgrupp nu helt plötsligt?

Protein, kolhydrat, fett och "grönsak". Intressant!
Dana
1965 • Helsingborg
#6
23 december 2011 kl 07:30
Gilla
@ karin, jag antar det spelar ingen roll. han skrev protein. det beror på vad man äter. inte varje dag äter man ärtor och bara det. så som jag har förstått ska man sumera från det man äter/har ätit. oavsätt är det kött/fisk eller grönsaker som innehåller protein.
personligen vet jag inte meningen med det hela. man hör talas och proteiner och KH men nu har det blivit "modernt" det också och heter- proteiner och grönsaker:)
1985 • Göteborg
#7
23 december 2011 kl 15:12
Gilla
Just baljväxter är ju väldigt speciella. Själv skulle jag inte kalla dem grönsaker i detta sammanhang.
Per Rudqvist
1966 • Påarp
#8
23 december 2011 kl 20:29
Gilla
Grönsaker har en massa fibrer som är bra för magen och en hel del vitaminer och mineraler som är bra för kroppen inget förvånande med det.
A
1970 • Halmstad
#9
24 december 2011 kl 12:57 Redigerad 24 december 2011 kl 14:35
Gilla
Grönsaker är ett vitt begrepp :-) Om man som marathonlöpare skall äta 80% grönsaker och i övrigt 20% protein måste man nog äta feta eller stärkelserika grönsaker för att inte tappa för mycket i vikt (även muskler förbränns vid viktnedgång...). Risken är väl också att man får i sig för lite fett, vilket hämmar kroppens funktioner på olika sätt.

Jag kan hålla med om att kosten bör bestå av mycket grönsaker och proteiner, men uttalandet känns kantigt och aningen tillspetsat.

Micke Larsson
1971 • Norge
#10
24 december 2011 kl 21:14
Gilla
Om baljväxter räknas som grönsaker eller protein (eller båda) är ju en fråga. På samma tema undrar jag om oljor ur oliver, raps, solrosor osv är grönsaker eller fett. Att man kan springa långdistans på vegetarisk kost utan att tappa i vikt är vi nog många som kan intyga, Scott Jurek t ex.

Utan att ha läst artikeln har jag lite svårt att tro att en kostspecialiserad doktor tror att "grönsaker" är ett eget energislag.
1980 • Falun
#11
24 december 2011 kl 22:37
Gilla
Tycker inte man ska ta artiklar o undersökningar i Runners World på så stor allvar eftersom det inte finns möjlihhet att själv kritisk granska studier likt denna! Exempelvis vad man stöder beräkningar likt denna på? Bara för en doktor säger något så är det inte "Sant"
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#12
25 december 2011 kl 00:23
Gilla
Vi är säkert många vegetarianer/veganer här på jogg som kan intyga att det fungerar utmärkt att träna och "äta grönsaker".

Med det sagt så brukar jag tycka att man ska ta de flesta sorters kostråd med en väldigt stor nypa salt, få saker är så laddade och har så mycket myter kring sig som just kosten i min erfarenhet.

Jag är personligen sjukt trött på att folk hela tiden ifrågasätter vad jag väljer att stoppa i mig, eller snarare vad jag som vegan väljer att inte stoppa i mig. Kan tänka mig att detsamma gäller folk som har fått höra "ät mer grönsaker" under hela sin uppväxt.

Men om folk har länkar till välgjorda studier som kommer fram till intressanta rön om kost så är jag förståss villig att försöka läsa dem :).
Christian
1980 • Gävle
#13
25 december 2011 kl 00:42
Gilla
Alexander Kjäll Förstår att du är trött på folks ifrågasättande. Jag blev totalt idiotförklarad och hånad när jag valde att bli vegetarian. Fick höra hur löjlig jag är för att jag bryr mig om djur med mera. Alla djur blir fint behandlade i Sverige, vi är födda för att äta kött, du kan aldrig bli i bra fysisk form utan kött mm...
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#14
25 december 2011 kl 14:54
Gilla
Jag äter också grönsaker, frukt, nötter, fisk, ägg och mjölkprodukter i första hand, undviker all kött-mat, jag vill inte bidraga till att djur behandlas illa i onödan, människan har väl tvingats att äta kött för att överleva, men medellivslängden var inte så hög heller.
1951 • Lund
#15
25 december 2011 kl 16:09
Gilla
Jag har varit vegetarian i hela mitt liv, 60 år, jag har dessutom varit motionär i alla år och det har fungerat utmärkt. Min äldre bror var vegetarian när han tillhörde världseliten i löpning på 70 talet, Det finns andra topplöpare som varit vegetarianer. Så kör på, det är nog snarare bättre för en löpare att äta merparten vegetabilier.
1985 • Göteborg
#16
25 december 2011 kl 22:21
Gilla
Det är väl ingen som misstrot att vegetarisk kost inte är fullt tillräcklig för även (hårt) tränande människor?

En del kroppsbyggare brukar väl ha en vanföreställning om att man behöver ligga på 3 gr protein per kg i kroppsvikt. Då är det en utmaning att hålla sig till naturliga vegetariska råvaror om man skall hålla kaloriintaget nere.
1980 • Falun
#17
26 december 2011 kl 17:21
Gilla
Självklsrt bra med grönsaker! Det intressanta är att vara i energibalans när man tränar hårt! Sen kan man diskutera den optimala fördelningen mellan energigivande (kolhydrater, fett och protein)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.