Löpning Kläder, Skor & Prylar 458 inlägg 30745 visningar

FiveFingers for dummies

1978 • Aneby
#1
15 september 2011 - 00:57
Gilla
Väntar just på att få mina första FiveFingers-skor levererade och är väldigt sugen på att börja använda dem. Men förstår att det säkert kan få otrevliga konsekvenser om man inte är tillräckligt försiktig när man börjar använda sådana skor. Även om man som jag är van vid att springa långdistans på både mjukt och hårt underlag.

Hur kan man på ett bra sätt komma igång med att använda FiveFingers-skor?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1972 • Stockholm
#41
25 november 2011 kl 18:47
Gilla
Måste instämma med Jonas. Tokvilar nu efter vad som verkar vara en lättare bristning i hälsenan.. Tror inte det är någon fara än men jag har fått mig en tankeställare. Börjat försiktigt ( www.springbarfota.se ) men tror inte man är redo att köra "barfota" all in hur mkt som helst om man som jag, snart är 40 och "nybörjare" (7-8 mån) på löpning!
1961 • Njurunda
#42
25 november 2011 kl 20:52
Gilla
Är nyss fyllda 50 och har egentligen aldrig tränat löpning seriöst. Köpte Vff i somras och provade på, blev därefter inspirerad av "Born to run". Det kändes underbart att börja springa igen. Började med korta pass 2-3 km, för att sedan öka på. Jag har nog ett naturligt framfotasteg och har aldring känt mig komfortabel i Tjockskor. Efter en tid fick jag emellertid kraftiga känningar i senorna under foten + hälsenan. För att komma vidare testade jag att köpa ett par skor med mindre "drop" dvs skillnad mellan häl och framfot. Köpte ett par NB minimus road med 4 mm drop (jmf upp till 16 mm i vanliga tjockskor. Jag tycker att det fungerar bra att kombinera mellan olika skor för att fördela belastningen.
1978 • Aneby
#43
12 december 2011 kl 23:14
Gilla
Sprang en runda på 24 km idag i mina FiveFingers Bikila och blev så gräsligt kall om fötterna. Nån som vet vilken FiveFinger-modell som är varmast generellt och vilken som är minst genomsläpplig för vatten?
Christian Eriksson
1968 • Lövestad
#44
13 december 2011 kl 00:46
Gilla
@David: Jag har dem inte själv (springer också i Bikila), men flera omdömen här och annorstädes gör gällande att det är Flow som är bäst för vatten och snö. Med sin neoprene-ovandel är den om inte vattentät så i alla fall betydligt varmare än övriga modeller.
http://www.vibramfivefingers.it/eng/Flow.aspx?gender=M

Annars brukar många rekommendera att dra på ett par merinoullstrumpor, t ex Smartwool's som jag själv älskar, men då ska man ju ha plats i sina FF också.
1978 • Tygelsjö
#45
13 december 2011 kl 09:19
Gilla
Det här är ju bara en pajas-produkt, från välsvarvade entreprenörer. Om några år ligger alla FiveFingers längst in i respektive garderob...
Micke Larsson
1971 • Norge
#46
13 december 2011 kl 10:45
Gilla
Johan: Plötsligt kommer jag att tänka på ett känt citat från den gamla kommunikationsministern Ines Uusmann :-).

Men när hon gjorde sitt berömde uttalande om att internet var en fluga var det i en intervjusituation. Varför du kände dig kallad att berätta för en massa VFF-löpare att de snart kommer att slänga sina skor är jag mer nyfiken på. Och jag - som inte ens äger några VFF - är framförallt nyfiken på vilka eventuella argument du har för din framtidsvision. DÅ hade det tillfört något.
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#47
13 december 2011 kl 20:34
Gilla
Johan: Haha, jag har gått och sprungit i FF i 2 år och har blivit av med knä och ryggvärk så nej jag kommer nog inte kasta dem längst in i garderoben.
Jag har även fått tillbaka rörligheten i tårna och kan styra dem individuellt och har blivit mycket stabilare i fotleden.
erik
1973 • johanneshov
#48
13 december 2011 kl 21:29
Gilla
Kan man inte flagga inlägg som tramsiga ? :)
1978 • Aneby
#49
13 december 2011 kl 22:54
Gilla
@Christian: Tack för tipset! =)

@Jonas: Vad intressant att höra! Går du i FF även till vardags, på jobbet och så vidare? Vilken/vilka modeller använder du? Och vad coolt att du kan styra tårna individuellt - krävdes det någon speciell träning för att kunna göra det, eller har den förmågan kommit spontant? Hade du någonsin haft den förmågan tidigare vad du kommer ihåg? Jag har inget minne av att jag någonsin har kunnat styra mina tår särskilt individuellt.

@Erik: Hahaha, bra fråga. =)
1978 • Tygelsjö
#50
14 december 2011 kl 10:02
Gilla
Okej, jag får lov att be om ursäkt för mitt tidigare inlägg. Det var inte bra formulerat. Jag vet ju faktiskt inget om skon!
Men min skepsism grundar sig i hur skon, på sikt, påverkar leder i knän m.m. För visst är väl dämpningen sämre i FF än i en vanlig traditionell löparsko?
Micke Larsson
1971 • Norge
#51
14 december 2011 kl 10:24
Gilla
Det är riktigt, en av poängerna med minimalistiska skor är bristen på dämpning.

När det gäller påverkan på leder är det mest skonsamma att inte utsätta dem för något alls, genom att i möjligaste mån undvika gång, löpning och andra rörelser. Fast många skulle säga att det vore sämre att inte utsätta kroppen för påfrestningar. Om sedan "gränsen" går mellan dämpade och odämpade löparskor, därom tvista de lärda (men även vi).

Själv gillar jag barfotalöpning (alltså helt utan skor och dämpning), och hittills skulle jag säga att mina fötter och knän mått bra av det. Skulle det ändra sig får jag väl överväga att slänga in fötterna i garderoben...
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#52
15 december 2011 kl 00:40 Redigerad 15 december 2011 kl 00:41
Gilla
David: Jo jag har dem till vardags också. Testade faktiskt mina gamla vinterkängor här om dagen när ungarna hade lucia utomhus för jag visste att det skulle bli kallt och jag fick ont som fan i fötterna. De skavde och klämde överallt och det kändes som att gå med ett par tighta kartonger på fötterna.

Jag började med att använda dem som vardagsskor i ett halvår kanske och sen började jag springa med dem. Började på runt kilometern och jobbade mig långsamt upp till 5km där jag stannade ett bra tag.
Sen fick jag hybris och avverkade milen några gånger och ramlade i "Too Much Too Soon" fällan och drog på mig inflammationer i senorna på utsidan av foten. För mig verkar det ta lång tid att läka så försök inte ta några genvägar, fötterna tar tid att vänja vid längre sträckor när de inte är stelgipsasde av löparskor. Flåset kommer mycket snabbare än styrkan i fötterna så det är väldigt lätt att dra på för mycket för snabbt.

Tårna har verkligen börjat att leva kan man säga, från att vart som stelopererade bihang till att bli så rörliga så att de nästan ser ut som sprattlande maskar när jag viftar på dem.

Kan även säga att jag aldrig trampat snett sen jag började med VFF vilket jag gjorde ofta innan, stabiliteten och styrkan i fotleden är ordentligt mycket bättre.
Morris Packer
1962 • Vejbystrand
#53
15 december 2011 kl 07:52
Gilla
Med tanke på att rubriken är "FiveFingers for dummies" känner jag att jag kan kasta in mina erfarenheter och synpunkter. På vinst och förlust.

(Vänligen läs om inlägget om just du känner dig provocerad och precis bestämt dig för att svara ilsket. Innan du trycker "Posta inlägg")

Jag köpte mitt första par Vibram Fivefingers (VFF) KSO mars 2011.
Mitt motiv hade ingenting med minimalisttrenden att göra, jag var enbart ute efter ett par träningsskor som skulle få plats i handbagaget. Till saken hör att jag skulle veckopendla över Atlanten och att jag alltid reser enbart med handbagage. Med tanke på att jag har 46-47 i skostorlek och jag behövde skor för att använda i olika hotellgym verkade VFF som en praktisk lösning.

Ur packperspektivet fungerade de alldeles utmärkt. Och som gymskor fungerade de perfekt - med en betydande nackdel. Jag skämdes ögonen ur mig varje gång jag mötte folk på väg till och från hotellgymmet. Om man är 188 lång och kraftigt överviktig ser det djävligt fånigt ut med 46:or i svarta VFF i en hotellobby.

Men, någonting hände. Först och främst tränade jag mycket, och följde ett 24-veckors Jeff Galloway's Run/walk/run-program på löpbanden. Just dessa program - som börjar oerhört mjukt - lät mig vänja mig vid barfotaskorna långsamt. Under sommaren sprang jag nästa alla pass i skogen, och valet att använda VFF var enkelt, de går att köra i tvättmaskinen till skillnad från mina jättelika superdämpade Asics.
(Är man kraftigt överviktig rekommenderar alltid skoförsäljarna de tjockaste sulorna.)

Under sensommaren tränade jag uteslutande med VFF eller barfota på den lokala idrottsplatsens gräsplaner. Var helt skadefri under hela året tills jag - efter ett "expertuttalande" tränade mina sista pass inför DN Stockholm Halvmarathon med tjocksulorna. Fick ont. Sprang ändå. Sprang halvmaran och hade ont i benen i en vecka efteråt.

Efter september springer jag enbart i VFF. Har fortfarande inga men av att springa med "minimalistskor" och har använt dem i olika milpass på alla underlag inkl 42 km under Xperiathion. Har till och med vant mig vid det löjliga utseendet.

Men, det jag absolut inte kan vänja mig vid är debatt-tonläget i kriget om minimalist/tjocksko-debatten.
Det finns något nästan religiöst fanatiskt över hur den ena efter den andra "experten" talar om hur korkade motståndarna är. Och för oss som kommer nya till löpningens underbara värld är det ganska svårt att kunna avgöra vem som har rätt.
Barfotanissarna målar upp tjockskor och skofabrikanterna som roten till all ondska på planeten, Tjockskolakejerna himlar med ögonen varje gång någon säger "barfota" och kan ses jaga omkring på stränderna för att sy fast NIke Airskor på alla små barn.

Borde inte mer av dialogen handla om hur roligt det är att springa? Och att alla borde vara mer ödmjuka för att vissa skor, eller Gud förbjude, att avsaknaden av skor helt och hållet kanske funkar för just dig? Eller mig?

Ödmjukt,
Morris

PS. Jag älskar mina VFF KSO, jag läste inte Born to Run förrän i juli 2011, och har som plan att börja springa ultramarathons under 2012. Och tycker att Rune Larsson skriver utmärkt.
PPS. Väger mer än 22 kg mindre än i januari 2011 vilket helt handlar om min löpträning. Så jag tycker att folk ska få springa i vad de vill bara de kommer igång. Gärna simfötter eller snöskor om det hjälper...

Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#54
15 december 2011 kl 13:59
Gilla
Nånting att tänka på är att om man vill kunna använda vanliga skor så skall man inte göra som jag och bara använda VFF.
Om man inte fortsätter gå med vanliga skor kommer foten att vänja sig helt till VFF rörelsemönstret dvs om man vill börja använda vanliga skor så får man göra en ny invänjningsperiod, För mig gör det ont som fan att låsa in fötterna i tjockskor nu och det är inte muskelträningsont utan ledont och senont.
Dessutom blir fötterna lite kortare, bredare och högre så man kan byta skostorlek. Jag har gått från 42a till 43a enbart pga att foten blivit bredare trots att den blivit lite kortare.
Foten blir högre och kortare pga att fotvalvet reser sig när det blir starkare och bredare för att foten skall bli stabilare.
Men för mig gör det inget, jag tycker VFF's är skitsnygga och till vintern har jag införskaffat merionoullstrumpor och ett par Trek LS så jag slipper frysa så mycket.
1978 • Aneby
#55
17 december 2011 kl 05:41
Gilla
@Morris: Tack för ett härligt inlägg! =)
@Jonas: Verkligen intressant att läsa om dina gedigna erfarenheter av femfingerskor. =) Får ta och kolla in Flow som Christian tipsade om och Trek som du nämnde. Förresten, angående merinoullstrumporna: har du fått tag på sådana som har fickor för tårna precis som skorna, eller "tvingar" du strumporna att forma sig? =)
Christian Eriksson
1968 • Lövestad
#56
17 december 2011 kl 09:39
Gilla
Nu direktlänkar jag till en viss butik, men de kan ju finnas på andra ställen också. De här strumporna har jag på fötterna oavsett vad jag har för skor, och oavsett vad jag gör, så sköna är de!
http://www.addnature.com/Product.aspx?pf_id=SMARTWOOLTOEMINI

Att få vanliga strumpor att forma sig efter ett par FiveFingers låter onekligen ganska smärtsamt ;)
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#57
18 december 2011 kl 14:53
Gilla
Jag kör tåstrumpor som heter TorToe.. kostar typ 100-120 spänn styck om man beställer från england. Funkar bra och är varma.
1978 • Aneby
#58
18 december 2011 kl 19:34
Gilla
@Christian: Tack för tipset och länken! Har redan beställt ett par. =)

Upplever förresten ni att tåstrumpeanvänding hjälper tårna att på sikt sprida ut sig?
Min tår är sedan länge ganska ihoptryckta, och det är alltid ett pyssel för mig att få på mig femfingerskorna, speciellt att få i lilltårna där de ska vara. Har funderat på vad man kan göra åt det här, hur man skulle kunna hjälpa tårna att inta mer naturliga positioner...
Christian Eriksson
1968 • Lövestad
#59
18 december 2011 kl 21:29
Gilla
Ingen orsak, hoppas du gillar dem lika mycket som jag!

Min personliga reflektion är att all träning av fötterna där de får röra sig mer naturligt på sikt kommer att stärka dem, precis som Jonas och många andra har fått erfarenhet av. Själv har jag inte kommit så långt ännu, men jag upplever att fötterna mår lite bättre när tårna får sprida ut sig och arbeta utan att bli begränsade av smala skor. Även om vanliga strumpor är flexibla så kan jag känna att tårna ändå tvingas närmare varandra än vad som är naturligt, men man ska inte underskatta att det finns en viss placebo-effekt i tåstrumpor- och skor.

Det är fortfarande lite pyssel ibland att få lilltårna på plats i både strumporna och VFF, men som med allt annat så blir det snart naturligt. För att skynda på processen tror jag man kan göra fler övningar med fötterna; plocka upp föremål med tårna t ex. Tror även att tåhävningar där man står på enbart tårna är en bra övning för musklerna.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#60
18 december 2011 kl 21:34
Gilla
Du kanske kan smörja in tårna med lite vaselin innan?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.