Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 16014 visningar

vadmuskel bekymmer

1959 • Varberg
#1
4 mars 2008 - 18:45
Gilla
Hur blir man lättast av med en lätt vadmuskelskada? Vill helst inte sluta träna löpning helt om det är möjligt. Skadan har jag haft i 1 vecka nu .
1959 • Saltsjö-Boo
#2
4 mars 2008 kl 19:46
Gilla
Peter: Jag har liknande problem. Fick en lätt bristning i vadmuskeln för sex dar sen men lyckades springa hem utan smärtor genom att sänka tempot.
Jag har haft liknande problem, fast värre, de två senaste vårarna.

Har man fått en värre bristning så bör man nog avstå från löpning ett par veckor och träna annat som man inte får ont av + styrketräning av vadmuskeln med tåhävningar o dyl.

Har du tur så har du fått en lättare bristning, och då kan du kanske träna löpning fast i lugnt och försiktigt tempo. Sluta direkt om du får ont. Om du hela tiden sliter upp skadan så kan problemen bli en följetong och fortsätta i månader.
Med skonsam och stärkande träning så kan problemen vara borta på ca 3 veckor.

Själv avstod jag från ett löppass i fredags och gick en snabbpromenad istället. Sprang ett lugnt milpass igår utan att få ont, Testar med ett lugnt pass imorgon. Tåhävningar har jag kört varje dag.

Lenore
1989 • Järna
#3
4 mars 2008 kl 21:05
Gilla
Hur vet man att det är en bristning? Hur lyckas man få en sådan?
Min kompis har nämligen fått väldigt ont i vaderna senaste gångerna vi varit ute och sprungit... Kan det vara detta?
1959 • Saltsjö-Boo
#4
4 mars 2008 kl 22:27
Gilla
En bristning kommer plötsligt. Det bara hugger till i en del av muskeln och kan kännas som nån slags smärtsam kramp, men det går inte att stretcha eller massera bort. Tar ett par veckor innan det läker.

Allmän stelhet, smärta och träningsvärk är en annan sak. Där kan det hjälpa med uppvärmning stretchning massage, värme, etc.

Normalt får man väl muskelbristningar vid nån form av överbelastning. För egen del har jag fått det vid ganska lugn löpning, efter bara en halvmil. Kan möjligtvis bero på att jag sprungit lite längre sträckor perioden som föregick skadan. Man ska inte öka längden på passen mer än 10% i veckan finns det en regel som säger.
1959 • Varberg
#5
4 mars 2008 kl 23:24
Gilla
Tåhävningar och skynda långsamt verkar vara melodin tack Olof. Fick skadan efter 5 kilometer ungefär som du drog jag ner på tempot och smärtan försvann efter någon km, höjde sedan tempot och sprang hem i vanlig takt. Faran var dock inte över.
1971 • Norberg
#6
14 mars 2008 kl 19:17
Gilla
Jag har själv åkt på en bristning i vaden. Skynda långsamt tillbaka till löpningen. Jag tyckte det kändes bra efter en vecka så jag drog på mig skorna, det gick 2km. Var till en kiropraktor och behandla´de vaderna provade igen några dar senare med samma resultat. Det är frusterande att inte få springa men jag jag tror du tjänar på att vila från löpningen ett par veckor. Börja sen väldigt försiktigt. Tro inte att du kan köra hårt från början för då slår du garanterat upp skadan igen. Nu får jag sätta mig på cykeln igen.
1969 • Upplands Väsby
#7
15 mars 2008 kl 00:04 Redigerad 15 mars 2008 kl 00:09
Gilla
Bristning i vaden här med... Det högg till i vänstra vaden i slutet av ett intervallpass för drygt 2 veckor sedan. Sprang sex tusingar och första fem gick riktigt bra men mitt i sjätte och sista så högg det till i vaden. Tog inte skadan riktigt på allvar första veckan men har insett att det här med vadbristningar är ju bra envisa saker. Så nu är det bara långpromenader, motionscykel och styrketräning som gäller. Vattenlöpning skulle också sitta fint, har bara inte blivit av ännu.

Testade löpband i går, sprang tre kvart i lugnt tempo och vaden höll bra så det går åt rätt håll. Men Premiärmilen om två veckor är nog bara att glömma...
1964 • Eskilstuna
#8
15 mars 2008 kl 07:41
Gilla
Janne W....Jag fick bristning i ena vadmuskeln (inne i muskeln) för några veckor sedan, jag var till sjukgymnast och fick en stretchövning som fungerade.

Stå nära väggen och sätt upp undersidan av framfoten mot väggen och med hälen i golvet, pressa nu sakta fram knät mot väggen och håll i 30 sek. Den skulle jag köra 6 ggr/dag i 4 veckor på både kall och varm muskel. Jag fick även tåhävningar att träna på först utan vikt med båda benen samtidigt sedan en fot i taget, därefter lite vikt.

Detta har fungerat perfekt för mig och jag behövde inte vila från löpningen utan det hjälpte väldigt fort.

Nu har jag en benhinneskada istället så om någon har tips om sånt så vore jag tacksam...
1969 • Upplands Väsby
#9
16 mars 2008 kl 23:22
Gilla
Mikael, tack för tipsen. Jag kör en del övningar varje dag (tåhävningar osv) och det verkar helt klart hjälpa. Kör även Compex (muskelstimulator) då och då med styrketräning- eller återhämtningsprogram, det verkar också hjälpa. Men jag har nog inte stretchat vaden så mycket som jag borde, får göra det lite oftare.

Benhinneproblem? Aj tråkigt att höra... Men kolla skorna. Om de är gamla och utslitna så kan de ha tappat stabilitet och orsakar problem. Vad jag vet har många blivit kvitt sina benhinneproblem genom skobyte.
Anders Hanson
1952 • Höllviken
#10
17 mars 2008 kl 11:50
Gilla
Fick muskelbristning i vä vad under skidåkning för två år sedan.
Kontakt med en idrottsläkare (danska damfotbollslandslaget). Han sade DU SKA STARTA TRÄNING IGEN EFTER 48TIMMAR. Muskelfibrerna läker ihop som de ligger. Fibrerna hamnar lite kors och tvärs istället för paralellt som de gör i en oskadad muskel. Om man inte stretchar och jobbar med den skadade muskeln skapas en klump som är en ineffektiv muskel. Om de stretchas ut gör det ont, men då släpper de fibrer som inte växt ihop parallellt. De får en ny chans att växa ihop i rätt riktning. Belastningsnivån ska inte vara stor. Muskelfibrernas läkning är inte stark i starten, så man behöver inte ta i alltför mycket, men det ska kännas lite grand.
Typisk övning är att göra tåhävningar på en hög tröskel så att hälen kan sänkas ned ordentligt. Du kommer att göra det försiktigt pga smärtan. Vänta med stora belastningar.
Stina
1967 • Lerum
#11
20 mars 2008 kl 18:55
Gilla
O va bra att snabbt kunna gå in o läsa o få råd! Fick hugg i vaden i lördags - gick in o läste era råd med en gång jag kom hem från min runda - har följt era råd med tåhävningar och stretch o hoppas på läkning i rätt riktning. Vågade även gå iväg på yoga dagen efter vilket visade sig vara en hit! "Hunden" och "katten" var skräddarsydda för statisk träning samtidigt som de stretchar ut vaden!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#12
20 mars 2008 kl 20:22 Redigerad 20 mars 2008 kl 20:25
Gilla
Precis det Anders fick som råd får jag ofta höra från en idrottsmedicinskt utbildad läkare i min absoluta närhet, så jag tror nog man kan gå på det!

Gäller ju förstås inte bara vader utan även andra former av muskelskador!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.