Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 2435 visningar

Till er som bara springer, springer och springer utan bekymmer.

1977 • Stockholm
#1
21 augusti 2012 - 12:46
Gilla
Har ni som springer mkt och rel obehindrat någongång varit drabbade av typiska skador/problem som höfter, knän, benhinnor etc och tagit er förbi dem? Tex benhinnor, är det typiska "nybörjarproblem" eller händer det även er. Skulle vara kul att höra.

En som är frustrerad av alla skador och bekymmer helt enkelt, (trots mkt övningar och hjälp)
1978 • Västra Frölunda
#2
21 augusti 2012 kl 12:59
Gilla
Hade problem med benhinnorna en period 2008. Löste det genom att springa fler lugna pass och inte knyta skorna så hårt.

Har sedan inte haft några problem sedan dess. Springer också mer och mer i minimalistiska skor (Vibram Five Fingers i mitt fall) vilket jag också tror är bra mot alla dina problem och dessutom antagligen kan lösa krisen i Grekland.

Gör ungefär 200 mil per år utan skadeproblem och kan dubbla min träningsmängd om jag råkar ha extra mycket tid och motivation en månad.

Men det absolut viktigaste är att lyssna på kroppen och lära sig vilken smärta som är ok och vilken som inte är det.
Oscar Hamréus
1981 • Floda
#3
21 augusti 2012 kl 13:10
Gilla
Reflektion:

Jag har tidigare haft känningar i benhinnorna när jag sprungit. Igår sprang jag en mil i mina gamla löpdojjor och märkte inte av något. Däremot har jag slutat landa på hälen när jag springer efter en månads löpning i Five Fingers. Jag landar mitt på foten även i vanliga löpskor nu.

Idag har jag gått femhundra meter i mina löpskor p.g.a en blånagel som jag fick efter att ha snubblat i skogen :) Jag har svinigt ont i benhinnorna.

Jag tror att benhinneproblem kan uppkomma av att ha för stor nivåskillnad mellan häl och tå i kombination med att sätta i hälen när man går/springer. Man pressar upp foten i för stor vinkel i förhållande till underbenen och detta får benhinnorna att krampa.

Vad tror ni?
1977 • Eskilstuna
#4
21 augusti 2012 kl 13:17
Gilla
Problem med benhinnor, leder och ligament är nog ganska frekvent förekommande hos nybörjare.
Oftast för man går ut hårdare än kroppen är "beredd" på.

För egen del så hade jag, när jag ser tillbaka på det, ganska mycket "problem" just med den biten under det första löpåret.
Det hindrade mig väl aldrig att springa helt, men minns jag körde med lindade fötter och knän en period för att lindra smärtan lite.

Jag körde garanter hårdare än vad kroppen tålde. Mest för att jag hade tyckt att allt under 5km skulle varit meningslöst. Pannbenet var väl både tjockt och dumt, men jag tog mig igenom de problemen och hade inte alls samma bekymmer under år 2 och nu under år 3 så har jag ju kommit en bit i löpandet och nu dyker väl ev "besvär" upp först när distansen blir över 30km.

Ser jag tillbaka på mitt första löpår så borde jag tagit det mycket lugnare. Å andra sidan så hade jag nog aldrig tyckt att det var roligt om jag inte kunnat köra på till den grad att konditionen satt stopp.
Naturligtvis är det dumt att utsätta sig för skaderisker, men i mitt fall var det nog nödvändigt att köra vidare snarare än att ta det lugnare.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#5
21 augusti 2012 kl 13:24 Redigerad 21 augusti 2012 kl 13:25
Gilla
Kan vara nybörjarproblem om man inte har någon träningsbakgrund alls. Men oavsett vilket sport jag sysslat med så får man ju alltid ont nånstans =)
Kikade lite på din träningshistorik och skulle nog vilja säga att det träningen inte är tillräckligt kontinuerlig eller mångsidig (kanske?) för att kroppen ska orka. Lite bakvänt kanske... =)

Jag tror mer på att träna bort besvär (= Men det är ju klart frustrerande om du känner att inget funkar. Har du varit till en vettig naprapat som kan ta lite i helheten, alltså både muskler/skelett styrkeobalanser osv?
Kinsei
1974 • Malmö
#6
21 augusti 2012 kl 13:26
Gilla
jag springer året runt och oavsett väder och väglag efter samma grundschema och har gjort det många år. Skiftar bara lite fokus (tempo eller distans) beroende på om jag har något lopp i sikte och kanske lägger jag in lite extraträning då och då. Har aldrig haft någon skada som hindrat mig från att springa och har bara ställt in enstaka pass pga sjukdom. Baksidan av mitt upplägg är att det inte sker några dramatiska förbättringar på det sättet!
1971 • Nykvarn
#7
21 augusti 2012 kl 13:31
Gilla
Jag har sprungit regelbundet sedan början av 2007 och hade rejäla problem med ömma benhinnor och ett par omgånger av löparknä också under 2007-2008. Det är väl som de andra varit inne på lite av karaktären nybörjarproblem, i mitt fall var inte problemet att jag sprang för mycket (ca 2ggr/v i 2007) utan att när jag väl sprang så gjorde jag det lite för intensivt/snabbt) och benen klarade inte riktigt av det.

Idag är jag mera genomtränad och har inga besvär trots att jag idag springer dubbelt så mycket. Jag tror också det har att göra en del med löptekniken som OzHam är inne på ovan. Skillnad i höjd på hälen märker jag ingen större skillnad av men under 2009 lade jag rätt mycket fokus under längre tid på löpskolning och spänstövningar och att springa med en klart högre stegfrekvens än tidigare och jag är övertygad om att det gett mig ett effektivare och mera skonsamt löpsteg eftersom skadorna sedan dess lyst med sin frånvaro!
1975 • Sibbhult
#8
21 augusti 2012 kl 13:45
Gilla
Beklagar ditt skadeläge, du verkar vara ovanligt mycket drabbad, kolla upp hos läkare om det är något du fattas, annars prova att varva springa-gå och läs lite om löpteknik eller ta hjälp av någon som kan löpning. Lycka till.
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#9
21 augusti 2012 kl 13:45
Gilla
Hade också problem med höfter och knän, sprang med stabila tunga skor. Gick över till VFF för att "lära" mig springa igen. Kör nu i minimalistiska skor och har inte haft någon större skada senaste 2 åren.
Jesper Jarnehäll
1976 • Ryd
#10
21 augusti 2012 kl 14:28
Gilla
Har haft problem tidigare med både löparknän och benhinnorna men de senaste två-tre åren så är jag helt bekymmerslös trots att jag mestadels springer på asfalt. Springer egentligen enbart i minimalistiska skor 2-3 gånger i veckan, 7-16 km per gång. Försöker tänka hela tiden på att vara så lätt i steget som möjligt. När jag märker att jag börjar bli trött och slafsig i steget så sänker jag farten något en stund. Härlig känsla att löpa utan skavanker..Kör hårt :-)
1960 • Södermalm
#11
21 augusti 2012 kl 22:06
Gilla
Många nybörjare har för låg stegfrekvens, vilket innebär att man tar för långa steg i förhållande till farten, vilket innebär att man landar med foten för långt framför kroppen (då blir det på hälen) och med för kraftig stöt mot marken. Så var det för mig och många andra. Det kan ge problem med benhinnor, knän och höfter. Det går att bli av med problemen bara genom lagom träning och tålamod, men det är bra att också testa att höja stegfrekvensen genom att springa mer avspänt och skjuta ifrån så lite som möjligt för den fart man har.
j-a
1992 • Sverige
#12
21 augusti 2012 kl 22:29
Gilla
Jag har återkommande problem med knän och benhinnor, men det är inte så farligt så jag tränar ändå.
En gång drog jag på mig en knäskada av något så onödigt. Jag skulle busa med hunden så jag satte mig hastigt ner på huk. Plötsligt knäppte det till i mitt högra knä, och det lät högt. Min bror som satt på övervåningen, och mamma som befann sig i ett annat rum hörde ljudet och båda frågade vad det var. "Mitt knä", svarade jag och visste inte vart jag skulle ta vägen, så ont gjorde det.
Den kvällen hade jag planerat att träna friidrott igen på flera år. Det blev inte så...

Idag har jag inga problem med just den "skadan". Jag har ingen aning om vad som hände, för jag kollade aldrig upp det. Men jag hade ont i flera veckor efteråt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.