Löpning Kom igång 19 inlägg 39102 visningar

Kondition & Fettförbränning

1981 • partille
#1
27 november 2011 - 20:44
Gilla
Hejsan.

Jag e ny här och ny med joggning oxå :). Men jag vill få upp mitt flås men oxå förbränna fett. Jag skall springa på mitt löpband hemma. Hur länge skall jag springa och hur många gånger i veckan? Funkar det att köra styrka kombinerat eller ska man bara sattsa på jogginen i början?

Tacksam för svar ifrån er kunniga :)
1967 • Göteborg
#2
27 november 2011 kl 21:58
Gilla
Ett tips (som du säkert redan hört) är att inte springa för korta sträckor. Minst 40 minuter där minst 30 minuter är svettiga minuter.
Om det enbart är viktminskning du är ute efter så kan du nog inte få så mycket bättre träning än just löpning, se hur de som springer 5000m + ser ut. Men är målet att se ut som en fd. rysk kulstöterska så ska du nog mer satsa på styrka + tabletter ;)

Börja med löpning 3 gånger i veckan, minst 5 km och minst 40 min och kör i ett par veckor, så ska du se att du går ner i vikt.
Ska du enbart springa på löpband så se till att du har en viss lutning på bandet (om ditt band går att justera), annars så kan du lätt bli besviken när du ska springa ute. Har du ingen lutning så blir det som att springa i en lätt nerförsbacke nämligen :)
Henrik Flod
1971 • Bålsta
#3
28 november 2011 kl 00:21
Gilla
Tips nummer ett för alla som vill komma igång att träna är gör det ofta. Anledningen är att det snabbare ska bli en vana att motionera. Det krävs i genomsnitt 21 gånger för att få in en vana. Så ju fler pass i veckan du slänger in ju mindre risk är det att du kommer av dig och går tillbaka till gamla ovanor.

5Km är för långt att starta på ifall du inte är van att studsa om kring på dina ben. Du kan lätt få ont, vanligen i ben och/eller rygg, och går då tillbaka ett mer stilla liv, Ta det lugnt i början men kör ofta. (Säger detta utan erfarenhet av löpband, de är säkert snällare mot benen en utomhusjogging) Efter två veckor låter 4-6 Km som lagom. När 4-6 Km känns bra så har du säkert andra frågor som du kan ställa på denna site.

Att kombinera joggingen med styrketräning från början är jättebra. Ju mer muskler som behöver byggas om ju fortare kommer du tappa kilon. Att reparera muskler med träningsverk kräver mycket energi och kommer öka din förbränning avsevärt. På ett gym bör du få bra råd om vilka muskler du måste träna varsamt och vilka du kan plåga ganska hårt.

Sista rådet jag vill ge är lite subjektivt. Se till att ha 2 vilodagar i veckan. Ta gärna någon promenad men inte särskilt långt.

Anders Näslund
1961 • Stockholm
#4
28 november 2011 kl 13:23
Gilla
...och kom ihåg att du garanterat går upp nåt kilo omedelbart.
Muskler väger mer än fett.
Om du sen fortsätter så kommer du sannolikt att gå ned i vikt.
Fast mycket av viktminskning kan man uppnå bara genom att ändra sin kost. Prova att utesluta socker och sockerrika produkter så får du snabba resultat
Edith Gr
1992 • Stockholm
#5
28 november 2011 kl 21:41
Gilla
Jag som också precis har börjat komma igång med träning tänkte slänga in ett tips om att inte gå ut för hårt. Att från noll börja träna 5 dagar i veckan (Henriks tips med bara två vilodagar) är oerhört mycket.

Det är lätt att känna att man inte har tid att träna när vardagens alla andra måsten trycker på, och är man ovan att träna är det lätt att man hoppar över pass efter pass. Det är viktigt att känna sig duktig för att få in en rutin.

Självklart behöver du kanske träna 4 - 5 dagar i veckan för att nå ditt drömresultat, men det är ingen ide att sätta igång med det direkt (så är det i alla fall för de allra flesta, sen är det ju individuellt också). Jag skulle rekommendera att börja med två till tre pass i veckan som du verkligen planerar in. Sen om du känner dig sugen att springa någon av de andra dagarna är ju det bara bra.

Men ha 2 - 3 pass som är bestämda, tills du fått in en så pass bra rutin att du inte behöver tvinga dig själv att kliva upp på löpbandet.
Acke5
1959 • Göteborg
#6
29 november 2011 kl 03:44
Gilla
Just själva springandet kommer nog inte att göra dig smal i ett nafs. En 5.kilometersrunda "kostar" 8-10 gram fett; vilket kanske motsvarar en kopp kaffe med socker och en negerboll.

Skaffa en pulsklocka så kan du mäta ganska exakt hur många kcal som har gått åt. För egen del så skulle jag behöva springa c:a 50 mil för att förbruka ett kilo smör.

Däremot tycker jag att träningen leder till att allt småsnaskade och mellanmålen försvinner. Dessutom kanske en starkare kropp (mer muskler) förbränner mer i vila, så ökar du inte energiintaget så kan det resultera i långsam viktnedgång över tiden.
1966 • Fors
#7
29 november 2011 kl 13:23
Gilla
Jag vet inte hur du ser ut viktmässigt, men är du tung ta det lungt med löpningen i början. Ta några långa promenader i rask takt i början typ powerwalk, och bygg upp kroppens muskler och senor i lugn takt annar får du bara ont och småskador, då blir det inget kul och du tröttnar, Rom byggdes inte på en natt. Sen kan du öka succesivt, att gå fort springa en bit sen gå igen. Med tiden kan du springa hela vägen utan att bara få en massa smärta av det. Rask prommenad för bränner ofta mer än löpning, för att du orkar hålla på mycket längre tid. Lycka till.
Christian Länk
1978 • Hofors
#8
30 november 2011 kl 12:41
Gilla
Hej, kul att du vill komma igång och har mål.

Flås och styrka i ben och psyke kommer du att få efter bara några veckors träning, du kommer att känna dig piggare och tajtare om du tränar 3-4 ggr i veckan minst 30 min. Men träning på den nivån som redskap för att gå ner i vikt är inte supereffektiv. Jag har läst någonstanns att om man har kvar samma kosthållning som tidigare och vill gå ner ett kilo i veckan (vilket många nybörjare verkar ha som mål) så behöver man förbränna 7500 kalorier. Det krävs oerhört mycket och hård träning för att komma upp i det antalet. Så det jag rekommenderar att att börja äta lite nyttigare (väldigt svårt att ge råd när jag inte alls vet hur din kosthållning ser ut idag) och ligg på med träningen så kommer det att gå galant.

Lycka till
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#9
30 november 2011 kl 23:53
Gilla
Om du sen antar att aptiten ökar när du gör av med mer energi, kroppen vill gärna åtgärda kolhydratbristen som uppstår, så du kan säkert behöva dubbla den där siffran om du samtidigt vill äta så du inte svälter kroppen i samband med träningen. Dvs, du behöver träna ca 15000 kcal för ett kg viktnedgång (varav du äter 7500kcal extra och därför får ett underskott på 7500kcal). Väger du 75kg så blir det 1kg viktnedgång för varje 200km. För en ren nybörjare som får ihop typ tre 5km-pass i veckan så är det försumbart. Å andra sidan behöver man inte äta mer för en sån pass liten träningsdos under en vecka. Men för den som får ihop 4-5mil/vecka så är det en klart märkbar effekt.
Pia
1965 • Örebro
#10
1 december 2011 kl 06:44
Gilla
www.iform.se har bra program att komma igång med. Jag började med ett sån´t program för några år seadn och är fast !
Edith Gr
1992 • Stockholm
#11
1 december 2011 kl 11:58
Gilla
Jag förstår inte riktigt... Perioder där jag tränar regelbundet (och då menar jag jogga i cirka 30 - 40 minuter tre gånger i veckan eller simma samma tid) går jag ner massor i vikt både vikt och mått. Trots att jag äter samma och unnar mig skräpmat. Sen orkar jag inte alltid hålla igång men det är ju en annan sak :P Poängen är att jag känner inte att jag måste förändra min kost, börjar jag röra på mig så tappar jag vikt. Så varför skulle inte Karin kunna göra det?
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#12
2 december 2011 kl 09:40
Gilla
Alla fungerar olika. Precis som Edith ovan så rasar jag i vikt när jag tränar regelbundet, särskilt löpning. Eftersom jag inte har så mycket att ta av blir mitt problem det omvända, jag får kämpa för att hålla vikten uppe.
Peter
1985 • Luleå
#13
2 december 2011 kl 10:56
Gilla
Personligen tycker jag för mycket tillskrivs "att alla fungerar olika". Är inte ute efter att skriva nån på näsan här. Tror säkert att man både förbränner och tillgodogör sig energi på olika sött. Men en mycket troligare orsak är gemene man lider av selektivt minne, och att det inte är överdrivetlätt ha en särskilt träffsäker bild av hur ens energiintag ser ut över tid om man inte loggför det. Att "äta sig typ lika mätt av typ samma mat" är inte en särskilt bra estimator :)

90 minuters jogg i veckan förbränner vad, 200 gram*? Ceteris paribus borde inte det göra att man rasar i vikt.


Heimo
1960 • Swe
#14
2 december 2011 kl 11:14
Gilla
Härliga myter här:) "muskler väger mer än fett", "man går direkt upp flera kg om man tränar styrka"..."kroppen svälter om den går energiunderskott" isf är det ju halvsvält om man äter ikapp halva energiunderskottet?
I det längre perspektivet handlar det ju om att ha ett energiunderskott för att man ska minska i vikt, man kan naturligtvis turbobanta med olika metoder men då handlar det mest om att man tappar vätska.
Styrketräning tillsammans med löpning är mkt effektivt om man vill gå ned i vikt.
Edith Gr
1992 • Stockholm
#15
2 december 2011 kl 11:42
Gilla
Peter: Hur förklarar du då det här faktumet att många människor som äter "normalt" (alltså inte superstrikt men inte bara sötsaker osv) och sen börjar jogga tre gånger i veckan ungefär, går ner mycket i vikt och blir smalare? För det är ju ett faktum.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#16
2 december 2011 kl 11:59
Gilla
Ja Peter, menar du att jag drömmer? Eller att vågen ljuger. Både aptit och sötsug ökar när jag tränar regelbundet, medan vikten dalar om jag inte aktivt går in för att anstränga mig att äta mera/kaloririkare. Uppenbarligen fungerar inte alla som jag.
Peter
1985 • Luleå
#17
2 december 2011 kl 12:59 Redigerad 2 december 2011 kl 13:00
Gilla
Jag vet inget om hur mycket ni gått ner, eller om vad ni ätit, eller om vad ni tränat, så jag uttalade mig inte om er. Blir väl olyckligt iom att mitt inlägg är precis under era måhända. Min poäng handlar mer om det att det svårt att på ett mer vetenskapligt vis lägga nån större vikt (pun intended) vid folks uppskattningar angående deras kost och viktupp- respektive nedgångar. Jag skrev ju också att jag inte förnekar att det finns individskillnader.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#18
2 december 2011 kl 14:27
Gilla
Det var precis det jag sa, att individskillnader finns. Många skrev att det var svårt att gå ner i vikt med löpning. Andra, som jag och Edith, går ner lite för lätt.
Peter
1985 • Luleå
#19
2 december 2011 kl 16:33
Gilla
Som sagt, jag kommenterade inte specifikt era poster. Är det något med min ursprungliga post du har invändningar eller synpunkter på får du vara mer specifik.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.