Löpning Skador & Rehab 30 inlägg 3844 visningar

Skada på skada på skada...

1976 • Skarpnäck
#1
27 oktober 2011 - 21:38
Gilla
I mina tonår var jag en hängiven löpare och sprang bl.a. 10 km på 39 minuter vid 16 års ålder. Sedan dess har jag inte rört ett finger.
I maj anmälde jag mig till Sthlm halvmarathon, och började träna för fullt, efter 18 års vila... Jag har i princip varit skadad hela tiden. Och jag har verkligen inte blivit klokare, jag vet varken in eller ut.

Jag gick ut hårt och satsade på springa ca 10 km per pass, och tiden ca 50 minuter.
Först fick jag ont i vänster höft. Jag gick till Runners Store för att prova ut ett par skor. Killen som hjälpte mig sa att jag hade neutral isättning och sålde ett par neutrala Saucony till mig. Jag gick också till Lijeholmens Kiropraktorklinik. Han trodde däremot att jag pronerade. Problemen blev värre och värre, även med de nya skorna. Då tog jag kontakt med Haninge Fysio Center. Sjukgymnasten där visade mig diverse stretchövningar. Jag hade gått ut riktigt hårt med träningen, och var rejält överansträngd. Nu sa hon åt mig att börja om. Jag stretchade två gånger per dag, och började med 2km lätt jogg. Jag ökade på succesivt, och efter ett tag var jag uppe i 10 km igen. Det kändes kanon. Jag hade inte ont längre.

Samtidigt hade Kiropraktorn gjort ett par inlägg till mig. Jag började ha dem då jag gick, men inte då jag sprang. Då jag provade att ha dem vid löpning kändes de verkligen konstiga. Jag fortsatte öka på min träning och tog kontakt med en Personlig Tränare för att få hjälp med ett träningsprogram. Hon gjorde ett program, men redan efter första passet, 16 x 100 m, fick jag ont under inre fotknölarna. Tibials Posterior. Jag körde dock på med ytterligare ett intervallpass, och hade ont dagen efter. Efter hårda 10 km kunde jag knappt gå.

Eftersom jag var misstänksam mot kiropraktorns inlägg tog jag med mig dem till Runners Store för att så att säga få en "second opinion" på dem, av Ortopeden på Runners Store. Mycket riktigt tyckte han att de var värdelösa. Han bad mig springa på bandet igen, och konstaterar att jag överpronerar något rejält! Samma butik som alltså konstaterade att jag hade ett neutralt steg. Nu gör han formgjutna inlägg till mig, och jag får (gratis) ett par Saucony med pronationsstöd. Samtidigt går jag till en naprapat, idtrottsskadespecialisterna.se , för behandling av Tibialis Posterior. Han ordinerar vila och ett rehabprogram med bl.a. balansplatta.

Sedan dess har jag kört balansplatta, tåhävningar, utfall, samt andra övningar för att stärka underben och även bål. Nu har jag börjat så smått med löpningen igen. Lätta pass på upp till 5km. Problemen med Tibialis är borta, men... Nu har jag ont i benhinnan på vänster ben!!!
Naprapaten ordinerar nu minst 6 veckors vila. Kanske ända upp till 12 veckor.

Jag är så otroligt trött på att vara skadad, och nu har jag vilat mer än tränat. Jag funderar därför på att ignorera hans rekommendation. Jag har läst här i forumet om några som tränat sig igenom sina benhinneproblem.

Jag har precis läst ut "Born to run" också... Jag är faktiskt sugen på att prova att gå över till framfotsisättning i ett par minimalistiska skor, samt minska steglängden. Det verkar ju ha funkat för vissa. Jag börjar bli desperat, och känner att jag måste göra en rejäl skillnad. Någon som har erfarenhet av just benhinnor och framfotalöpning? Har hört att det har förvärrat problemen för vissa? Vad tror ni om att träna sig igenom en benhinneinflammation?
< < < 1 2 > > >
#21
28 oktober 2011 kl 17:25
Detta inlägg har raderats
1976 • Skarpnäck
#22
30 oktober 2011 kl 20:22
Gilla
Tack för alla svar! Det är givande att läsa hur andra har gjort, och en del inspirerar mig verkligen. Och tack för alla fina tips! Vilket fantastiskt forum!
Det har hänt en del sedan jag skrev sist. I torsdags, då jag skrev mitt inlägg hade jag precis varit hos naprapaten på idrottsskadespecialisterna.se. Jag var egentligen där för att följa upp min rehabilitering från mina skador på tibialis posteriror, Jag nämnde då för honom att jag hade ont på insidan av smalbenet på vänster ben. Han konstaterade direkt att det var benhinnorna och började behandla mot det. Han sa då att jag skulle vila sex veckor, kanske upp till 12 veckor.
Jag kände mig lite skeptisk, och skrev bl.a. inlägget här på jogg.se
Dagen efter var jag träffade en sjukgymnast som jag har gått till på Haninge Fysio Center. Han gjorde en betydligt grundligare undersökning och sa att det inte fanns några tecken på att jag skulle ha någon benhinneinflammation. Däremot verkade den inre vadmuskeln på vänster ben vara något överansträngd, och det var sannolikt det som gjorde ont. Jag fick rådet att träna, men att ta det lugnt, och öka träningsdosen försiktigt. Stretcha ordentligt och köra mycket med rehabövningar, men absolut inte sluta springa. Där ser man så olika diagnos man kan få! När han sen grundligt förklarade vad en benhinneinflammation är, och hur den yttrar sig, känns det helt klart att det inte är det jag har. Därför blir jag något irriterad på naprapaten som bara slänger ur sig något sånt, och sen ordinerar sex veckors vila i onödan.

För övrigt fick jag rådet av en mycket erfaren och framgångsrik löpare att fortsätta träna trots eventuella problem med benhinnorna. Jag fick råden att massera benhinnor och vadmusklerna hårt, samt kyla med is efter träning, precis som många av er föreslår. Hon menar att det går att vänja bort sig vid benhinneproblem om man tränar lagom.

Kontentan är, tror jag, att man måste vara selektiv vad gäller råd, och att allt inte är vad det verkar vara vid en första anblick. Dessutom tror jag att man ska se upp, även då det gäller auktoriteter. Under det senaste halvåret har jag fått mycket information som talar emot varandra. Det är verkligen ingen exakt vetenskap, och det verkar som om man måste pröva sig själv på egen hand.
1976 • Skarpnäck
#23
23 november 2011 kl 12:58
Gilla
Tänkte bara rapportera lite hur det går. Oavsett vilken typ av besvär det var jag hade (enligt en naprapat benhinneinflammation, enligt en sjukgymnast överansträngda vader), så har problemen blivit betydligt mindre. Jag har inte ont vid träning idag, bara då jag klämmer på underbenen. Oftast märker jag inte av "skadan".

Jag har alltså haft ont på insidan av underbenen, på gränsen mellan benet och vaden. Av en naprapat blev jag ordinerad 6-12 veckors vila.
Jag ignorerade detta och fortsatte att träna.

Såhär har jag gjort:

1. Stretchat vaderna ordentligt, flera gånger om dagen.
2. Använt kompressionsstrumpor vid träning, det har hjälpt väldigt mycket!
3. Masserat vaderna/benhinnorna hårt med linement (Linnex eller Tigerbalsam).
4. Varierat underlaget, ungefär 50/50 mellan asfalt och löparspår med bark/jord och grus.
5. Kört en del löpskolning, och bara tränat varannan dag.
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#24
23 november 2011 kl 13:21
Gilla
Skönt!!
Robin
2008 • Götet
#25
23 november 2011 kl 13:36
Gilla
Ett annat boktips som bygger vidare på born to run är Primal Blueprint: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0982207700

tror du skulle uppskatta den! :)
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#26
23 november 2011 kl 15:08
Gilla
Roliga nyheter Emil, glädjs med dig :)
1981 • Mölndal
#27
23 november 2011 kl 15:55
Gilla
Jätteskoj att se att det har löst sig. Och samtidigt jättretråkigt att du fått "professionella råd" som varit helt uppåt väggarna. Du har träffat personlig tränare, ortopedtekniker, naprat, kiropraktor och sjukgymnast. Man bör självklart kunna lita på vad dessa säger till dig. Men tyvärr så ligger utbildningen av dessa på olika nivåer och just i frågor som dessa så tycker jag verkligen det barkar åt att en sjukgymnast var rätt instans.

Lycka till och om du märker signalerna igen, stanna upp, analysera och adaptera träningen :)
1976 • Skarpnäck
#28
2 februari 2015 kl 19:25
4 Gilla
Såhär 3,5 år senare...
Jag var verkligen väldigt mycket skadad i början. Lyckades träna mig igenom benhinnebesvären. Vintern och våren 2012 trappade jag så upp träningen succesivt och började med intervaller till sommaren. Midnattsloppet 2012 gjorde jag precis under 43 min. Men efter det blev jag skadad i höfböjaren. Nu tog jag hjälp av Fredrik Zillén för att få till löptekniken. Mycket givande! Men hade ont lite här och där. Började träna core och styrka i ben och höfter etc.

Vintern 2013 fick jag löparknä. Det fick jag hjälp med hos Acces Rehab samt Joseph Beg. Löparknät stretchade jag och behandlade med foamroller samt körde höftstyrka. Sommaren 2013 blev det inte mycket tävlande, men jag kom igång bra med träningen och började köra intervaller igen. Hade lite känning av hopparknä men låg länge och nötte på 30-40 km/vecka för att vänja knäna. Styrketränade också excentriska benspark. Sedan dess har jag inte haft någon skada, dvs. på snart två år (peppar, peppar). Juni 2014 kom jag precis under 40 min på Söder runt 10 km. Nu satsar jag på Sthlm Marathon under 3:15.

Det jag vill säga med detta inlägg är, att även om du upplever många skador i början, ge inte upp! Öka mängd och intensitet försiktigt.
Glöm inte styrketräningen. Jag trodde verkligen att jag var ett hopplöst fall ibland, men det gick ju utmärkt att ta sig igenom alla skador... Nu är jag noga med att lyssna på kroppen och ta minsta känning på allvar.
Stefan Wånggren
1978 • Billdal
#29
17 februari 2015 kl 22:15
Gilla
Intressant att läsa dina reflektioner 3,5 år senare Emil. Känner igen mig i din skadehistorik, har själv haft höftproblem (adductor tendinit), benhinnor, löparknä etc men är peppar peppar skadefri sedan april förra året. Det tog tyvärr flera år för mig att inse att kondis får man ganska snabbt, muskler kort därefter, däremot senor är vad namnet indikerar sist att anpassa sig.
Nu har jag koll på hur mycket jag springer per vecka, typ av pass och att mixa med mycket styrketräning. Mardrömmen är ju att inte kunna ge sig ut att löpa!
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#30
7 mars 2015 kl 15:22
Gilla
Intressant att läsa om dina skador och vad bra att du är skadefri.
Jag började löpträna för ca 1,5 år sedan. Tyvärr gick jag in lite hårt för det och fick ett löparknä några veckor innan GBGvarvet.
Fick ställa in det och återupptog löpningen kort efter. Nu i början på detta året drog jag av korsbandet i vänster knä.
Nu går jag och rehab tränar knäet och musklerna runt omkring. Bara hoppas att detblir bra så man kan springa igen.
Har även inhandlat en rajser cykel så man kan hålla igång lite...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.