Löpning Träning 60 inlägg 59889 visningar

Hur långt simmar man?

Edith Gr
1992 • Stockholm
#1
4 november 2011 - 10:57
Gilla
Jag har precis börjat simma tillsammans med en kompis. Vi åker till en 25-meters två gånger i veckan. Jag har aldrig hållit på med simning utan mest gått på gym eller aktiviteter så som gymnastik osv. Min kompis har inte tränat i någon form på flera flera år och är liten och smal.

Igår var vi och simmade, och höll igång i 40 minuter och tyckte att vi var jätteduktiga. Jag var inte allt för trött efteråt men det kändes som att det räckte liksom, och min kompis var ganska slut. När jag kom hem räknade jag ihop antal varv gånger 25 och fick det till att vi bara simmat ynka 600 meter!!! Haha det är ju ingenting känns det som!

Hur långt rekommenderar ni att en "nybörjare" ska simma? Våra mål är att hålla igång och röra på oss: Bygga muskler just för att det är bra för ryggen så att man inte blir stel och får ont, och jag vill kanske tappa några kilo. Träna helt enkelt. Det får inte vara för överambitiöst så att vi ger upp - men 600 meter....?
< < < 1 2 3 > > >
1972 • Söderhamn
#2
4 november 2011 kl 11:02 Redigerad 4 november 2011 kl 11:02
Gilla
Jag tog min första simtur i träningssyfte förra helgen. Simmade 1000 meter. Mitt mål var sträcka, inte tid. (Jag gjorde det på runt en halvtimme men då tog jag i :))

Jag tror nog att det är ett lättare tillvägagångssätt om man vill förbättra sig, att välja en sträcka och simma den, då blir åtminstone jag peppad att bättra tiden nästa gång. Det finns också en "belöning" i att man får vila tidigare om man är snabbare :)

Är målsättningen bara att röra på sig så är det nog bra att ha en tid istället för en sträcka som mål och se förbättringen i hur många varv man klarar på samma tid.
Daniel Norberg
1975 • Tallåsen
#3
4 november 2011 kl 12:04
Gilla
Det beror helt och hållet varför man simmar, jag började med simma i våras/somras för att jag skulle simma vansbrosimning. Då var det distans som gällde vansbrosimningen är ju 3000 meter. När jag nu har dragit igång med träningen inför Vasaloppet kännde jag att ett simpass iveckan vore bra alternativ pass. Hur snabb man är beror helt och hållet hur bra ens teknik är, det är mycket mer teknik än vad jag trodde.

Det som ändå är viktigast är ju er känsla, får ni ut något av eran simning? Kör ni för lungt kanske det känns meningslöst att simma, samma sak gäller ju om ni kör för hårt blir det bara jobbigt. Ni kanske ska sätta upp ett mål att när ni simmat ett halvår så skall ni simma era 600 meter på 30 minuter. eller så skippar ni några som helst mål med tid och distans utan har kvar dom mål ni har satt upp.
1985 • Jönköping
#4
4 november 2011 kl 12:35 Redigerad 4 november 2011 kl 12:40
Gilla
Jag började nyligen simma crawl jag med, hållt på i 2månader ungefär. Brukar sikta på mellan 700-1500m på ett pass beroende på vilka övningar man kör och det tar allt mellan 30-60min. Har 4 pass jag varvar när jag inte kör med tränare, ett exempel kan vara:

"4x(2×25 rygg / benspark + 50 frisim)
200 frisim
150 rygg
100 bröst
Avsluta med valfria teknikövningar"

Målet är att inte stanna och vila under en serie samt göra voltvändningar men man får ju anpassa efter egen nivå..
Edith Gr
1992 • Stockholm
#5
4 november 2011 kl 12:54
Gilla
Ja då var det ju inte tal om att man skulle simma en mil i alla fall :P 1000 m borde vi klara nästa gång om vi ökar tempot lite.

Mitt mål är som sagt att bygga muskler i rygg och armar, samt träna kondition så att man kanske går ner lite eller i alla fall slimmar kroppen något.
Niklas
1992 • Västerås
#6
4 november 2011 kl 15:09 Redigerad 4 november 2011 kl 16:01
Gilla
Jag började genomföra En svensk klassiker för två år sedan och var då tvungen att börja simma lite grann i alla fall, så jag skulle kunna klara Vansbrosimningen på en hyffsad tid (3000meter). Pratade då med några kompisar som tävlade i simning och frågade hur jag skulle tänka.

De sa att det var viktigt att variera träningen inte BARA crawl, bröstsim eller rygg sim. Utan alla simsätt (undantag fjäril, överkurs enligt dem) och även olika benspark (som Jonas skrev). De sa att jag skulle göra det även om jag bara tänkte köra bröstsim på loppet. De menade att genom att variera de olika simsätten så kommer jag bli stark i ”alla” muskler (vilket det lätt som att vara ett av era mål) och crawl träning kommer leda till att man även blir en bättre bröstsimmare.

Dessutom rekommenderade de att försöka lära sig hyffsad simteknik, inte bara för att det ska gå snabbare utan även för att det leder till bättre träning (jobbigare, lättare att hålla igång och bli riktigt trött) och framförallt lite roligare. Om du vill ha hjälp med teknik finns det massor med youtube klipp annars har jag ett dokument som de fixade till mig där det står utförligt om de olika simsätten.

När det gäller längden på passen så beror de mycket på hur hög intensitet ni har, precis som i löpning. Men mellan 800-1500 meter (klart 600meter är inte dåligt men lite längre skulle nog inte skada) berodde på ambitionm det skulle jag rekommendera utifrån vad de lärde mig.

Tycker Jonas pass verkar vara bra!
Hoppas jag var till någon hjälp :)
#7
4 november 2011 kl 16:41 Redigerad 4 november 2011 kl 16:45
Detta inlägg har raderats
1973 • Göteborg
#8
4 november 2011 kl 16:56
Gilla
Det där med simning är intressant. Jag simmar lite sporadiskt, i regel åker jag till simhallen bara för att min 10-åriga dotter tycker att det är kul. Medans hon "leker", hoppar från svikten mm så brukar jag ta och motionssimma under tiden. Antingen i 25m-bassäng el 50m-bassäng beroende på vilken hall vi väljer.

Jag har alltså ingen aning om vad som anses vara "bra" tider i simning men jag tror jag är ganska snabb (får alltid kryssa mellan folk och varvar ofta samma personer).
Brukar kolla på klockan som sitter i simhallen när jag börjar och när jag slutar, mer exakt tidtagning än så har jag inte.
1000 m brukar gå på 18-20 min beroende på hur mycket folk det är i bassängen. Nu senast för ett par veckor sedan så simmade jag 1500 m (med mycket kryssande mellan folk) och det tog ca 32-33 min (bröstsim).

Inser att jag nog är ganska snabb simmare, antagligen har jag en hyfsad teknik (jag är ingen snabb löpare, ligger fortfarande och harvar på i 6 min-tempo).

Det jag i så fall skulle tipsa dig om, Ediht Gr, eftersom du blev lite besviken att det "bara" blev 600 m, det är att träna teknik.
Själv använder jag både mössa, glasögon och näsklämma (ser urtöntigt ut, jag vet, men jag inhalerar halva bassängen annars!) och går mer med huvudet under vattnet vid varje armtag. Några andra "teknik-tips" har jag inte, jag har aldrig tränat simning i hela mitt liv annat än sporadiska besök i hallen under årens lopp.

Men fortsätt simma, det är ju jättebra träning och man aktiverar helt andra muskler än vid löpning så jag tror att det är ett utmärkt komplement!
Jimmy Hiljeborn
1977 • Ängelholm
#9
5 november 2011 kl 11:50
Gilla
När jag började med simning lade jag upp målet baserat på tid.
Att orka simma 10 längder sen kort paus 10 längder sen kort paus så höll jag på i ca 1h. Viktigast var att fokusera på ett tempo att orka i, samt teknik. Efter 6 månader var målet 25 längder i stöpet och sen kort paus. Nu 1,5 år senare kör jag 50 längder och sen paus. Tempot justerar jag så att jag klarar ligga i en 1 h. När jag närmar mig slutet på träningspasset ökar jag tempot. Med slutet me´nar jag sista 15 minuterna.

KORTFATTAT: Om ni inte blir anfådda så kör ni för lågt tempo. Det handlar om att ligga på gränsen för att klara eller inte klara tiden ni lagt. Gäller 40 min så som 60 min. Samma hypotes.
1970 • Sala
#10
5 november 2011 kl 13:07
Gilla
Stirra inte på sträckan. Om du nyligen har börjat simma så är nog inte tekniken på topp och då går det inte så fort. Simning handlar mestadels om teknik faktiskt. Vartefter så kommer du att simma snabbare så tänk snarare på tiden du simmar, 40 minuter är bra, öka gärna senare. Det andra du ska tänka på är ansträngningen, du får ligga i lite, 40 minuter utan att det blir jobbigt blir lite bortkastat. Träna på tekniken om det finns en simklubb (borde finnas i Stockholm) så kanske de har vuxenkurser, de gör verkligen nytta. Lycka till.
1970 • Stockholm
#11
5 november 2011 kl 13:46
Gilla
Tänk på att om du simmar bara bröstsim så ser till att doppa huvudet, annars är risken stor att du spänner nacke och axlar vilket i längden kommer resultera i att du får ont.
1981 • Linköping
#12
5 november 2011 kl 16:27
Gilla
Jag skulle inte blöta ned mig för mindre än 1000m.
Edith Gr
1992 • Stockholm
#13
10 november 2011 kl 15:45
Gilla
Hej igen. Just nu är jag lite nere. Jag har varit iväg i tre veckor nu (tredje veckan nu) och hållit igång. Jag varierar ryggsim, bröstsim och crawl och blir rejält trött varje gång efter mina 40. Jag har dessutom börjat äta nyttigare och mindre portioner fast oftare. Sådär som man ska med mycket grönsaker och lite kolhydrater.

Inte väntade jag mig något bombresultat redan men jag har GÅTT UPP cirka 1,4 kg!!!!! På bara dehär veckorna! Nu känns det inte så kul att åka iväg :( Ska i alla fall gå åt rätt håll ju...
Johan Andersson
1972 • Lund
#14
10 november 2011 kl 16:03
Gilla
Troligen har du minskat i fettmassa men ökat i muskelmassa. "Muskler väger mer än fett", så att säga.
1981 • Linköping
#15
10 november 2011 kl 16:42
Gilla
Ursäkta om jag är en partypooper Johan, men om Edith har gått upp 1,4kg i muskelmassa på tre veckor av att simma så borde hon bli Bodybuilder! Arnold skulle gråta blod för den utvecklingen på så kort tid... Tänk dig hur hon skulle se ut om hon gick upp 1,5kg i muskler varje månad under ett år... Muskler väger mer än fett, ja, men det tar tid att få nya muskler! Särskilt genom simmning.

Edith, jag tror att du vägt dig vid olika tillfällen; det är stor variation på att väga sig på morgon eller kväll, som tjej kan det dessutom vara stor skillnad beroende på var du är i din "månatliga cykel". Dessutom så tycker jag att det är lätt att lägga på sig lite nu på hösten (helt ovetenskapligt). Eller så har du ätit mer för att du tränat och blivit hungrig?
1980 • Häljarp
#16
10 november 2011 kl 17:10
Gilla
Jag och mina vänner började med 40längder bröstsim i egen takt för att sen öka till 50-60 längder med ökad takt och nu kör jag oftast varannan längd bröstsim och varannan crawl för att få plåga flåset lite! Lycka till!
Mats Collin
1968 • Haninge
#17
10 november 2011 kl 17:19
Gilla
Edith, det är nog som karin säger... vägning vid olika tillfällen men försök att köra en timme så tror ja det tar lite bättre.
Sen har jag genom min träning minskat 10 kg på ett år, men sista 4-5 månaderna har det nästan legat still för att nu gå upp lite då ja även börjat med styrka....
Men men, man mår så mkt bättre så fixera inte vid vikten.
Lycka till...
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#18
10 november 2011 kl 17:25
Gilla
Haha, spot on Karin!

Tyvärr är det inte muskler utan beror på andra orsaker.
Edith Gr
1992 • Stockholm
#19
10 november 2011 kl 19:56
Gilla
Kanske är en blandning av muskler (jag har redan mkt muskler och har inte SÅ mkt fett på kroppen) och att jag var inne i min vecka när jag vägde mig?
1971 • Lillehammer
#20
10 november 2011 kl 20:05 Redigerad 10 november 2011 kl 20:06
Gilla
Går visst fint att få ett kilo eller två i "ökad muskelmassa" på relativt kort tid.
Genom att köra aktiviteter som pressar en muskulärt med lite vila, och tömmer glykogendepåerna i stora muskelgrupper, kommer en reaksjon när kroppen ökar inlagringen av glykogen. Detta drar också med sig vatten, och leder till viktökning. Ca 2 kg för min del, sen är det stopp.
Har inte märkt det själv med just simning (eftersom jag inte pressar mig nog hårt där - simmar snabbast när jag tar det lungt), men jag körde 2-3 pass bodypump i veckan en period, och där hände just detta Tog ca 2 veckor, så låg vikten stabil på 2kg mer under tiden jag tränade bodypump, och gick ned när jag slutade.
Vet att vissa upplever något liknande när de kör mer kvalitetspass i löpning.
Säkert individuellt hur kraftigt man reagerar / hur mycket man drar på sig (har t.eks själv tränar mkt styrketräning tidigare), men att det inte skulle gå stämmer inte.
Så är det väl en smaksak om man vill kalla det muskelmassa eller "fettfri kroppsvikt".
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.