Löpning Skador & Rehab 30 inlägg 3846 visningar

Skada på skada på skada...

1976 • Skarpnäck
#1
27 oktober 2011 - 21:38
Gilla
I mina tonår var jag en hängiven löpare och sprang bl.a. 10 km på 39 minuter vid 16 års ålder. Sedan dess har jag inte rört ett finger.
I maj anmälde jag mig till Sthlm halvmarathon, och började träna för fullt, efter 18 års vila... Jag har i princip varit skadad hela tiden. Och jag har verkligen inte blivit klokare, jag vet varken in eller ut.

Jag gick ut hårt och satsade på springa ca 10 km per pass, och tiden ca 50 minuter.
Först fick jag ont i vänster höft. Jag gick till Runners Store för att prova ut ett par skor. Killen som hjälpte mig sa att jag hade neutral isättning och sålde ett par neutrala Saucony till mig. Jag gick också till Lijeholmens Kiropraktorklinik. Han trodde däremot att jag pronerade. Problemen blev värre och värre, även med de nya skorna. Då tog jag kontakt med Haninge Fysio Center. Sjukgymnasten där visade mig diverse stretchövningar. Jag hade gått ut riktigt hårt med träningen, och var rejält överansträngd. Nu sa hon åt mig att börja om. Jag stretchade två gånger per dag, och började med 2km lätt jogg. Jag ökade på succesivt, och efter ett tag var jag uppe i 10 km igen. Det kändes kanon. Jag hade inte ont längre.

Samtidigt hade Kiropraktorn gjort ett par inlägg till mig. Jag började ha dem då jag gick, men inte då jag sprang. Då jag provade att ha dem vid löpning kändes de verkligen konstiga. Jag fortsatte öka på min träning och tog kontakt med en Personlig Tränare för att få hjälp med ett träningsprogram. Hon gjorde ett program, men redan efter första passet, 16 x 100 m, fick jag ont under inre fotknölarna. Tibials Posterior. Jag körde dock på med ytterligare ett intervallpass, och hade ont dagen efter. Efter hårda 10 km kunde jag knappt gå.

Eftersom jag var misstänksam mot kiropraktorns inlägg tog jag med mig dem till Runners Store för att så att säga få en "second opinion" på dem, av Ortopeden på Runners Store. Mycket riktigt tyckte han att de var värdelösa. Han bad mig springa på bandet igen, och konstaterar att jag överpronerar något rejält! Samma butik som alltså konstaterade att jag hade ett neutralt steg. Nu gör han formgjutna inlägg till mig, och jag får (gratis) ett par Saucony med pronationsstöd. Samtidigt går jag till en naprapat, idtrottsskadespecialisterna.se , för behandling av Tibialis Posterior. Han ordinerar vila och ett rehabprogram med bl.a. balansplatta.

Sedan dess har jag kört balansplatta, tåhävningar, utfall, samt andra övningar för att stärka underben och även bål. Nu har jag börjat så smått med löpningen igen. Lätta pass på upp till 5km. Problemen med Tibialis är borta, men... Nu har jag ont i benhinnan på vänster ben!!!
Naprapaten ordinerar nu minst 6 veckors vila. Kanske ända upp till 12 veckor.

Jag är så otroligt trött på att vara skadad, och nu har jag vilat mer än tränat. Jag funderar därför på att ignorera hans rekommendation. Jag har läst här i forumet om några som tränat sig igenom sina benhinneproblem.

Jag har precis läst ut "Born to run" också... Jag är faktiskt sugen på att prova att gå över till framfotsisättning i ett par minimalistiska skor, samt minska steglängden. Det verkar ju ha funkat för vissa. Jag börjar bli desperat, och känner att jag måste göra en rejäl skillnad. Någon som har erfarenhet av just benhinnor och framfotalöpning? Har hört att det har förvärrat problemen för vissa? Vad tror ni om att träna sig igenom en benhinneinflammation?
< < < 1 2 > > >
Christian
1980 • Gävle
#2
27 oktober 2011 kl 21:47
Gilla
Skulle avråda starkt i från att träna sig igenom benhinneinflammation. Benhinneinflammation är en skada som kan leda till stressfrakturer och annat olustigt, om man inte tar det på allvar. Vila 6 veckor från löpningen och träna något annat under tiden. Stretcha mycket. Sen kan du prova hur det känns. Har haft problem själv och vilan fixade det galant.
Ann-Charlotte Olsson
1964 • Uddevalla
#3
27 oktober 2011 kl 21:49
Gilla
Att du börjar med att berätta vad du åstadkom som tonåring tycker jag säger allt...
Börja med att du sätter dig ner och funderar över varför du ska storsatsa efter 18 år???
Varför ska du gå ut stenhårt innan du ens vet vad du håller på med?
Jag tror att det mesta sitter i skallen.
Kanske ska du göra mer än löpträna?
Det är väldigt lätt att köra på för mycket med löpträning.
Speciellt om man vill mer än vad kroppen vill...
Kajsa B
1987 • Göteborg
#4
27 oktober 2011 kl 21:54 Redigerad 27 oktober 2011 kl 21:56
Gilla
Har också en förmåga att få ont lite här och var, med några ordentligare skador.

något jag gör nu är att variera skor, underlag och typ av pass. och att alltid gå på känsla! främst det sista tror jag på när man har en kropp som inte vill lika mycket som huvudet. jag kan bestämma att intervaller ska köras, men precis hur långa och snabba får avgörs av hur kroppen känns för dagen.
Gällande skor går jag på att de känns bekväma och att foten känns stadig. har provat neutrala skor som får mig att pronera rejält, och andra neutrala där jag får en bra fotisättning.
bästa målet att träna mot skulle jag även vilja påstå är att kunna fortsätta träna. visar klockan fina siffror ska det bara vara en fin bonus.

och gällande att ha ont får i alla fall jag det jämt när jag ökar min träning. men går det över efter 1-2 pass är det inget att bry sig om. däremot om det håller i sig är det dags att ändra på något.

är ingen expert, men har under hela mitt liv fått kämpa mot en kropp som inte vill lika mycket som huvudet, så viss erfarenhet har jag i alla fall...
Dennis Sundman
1983 • Stockholm
#5
27 oktober 2011 kl 21:56
Gilla
Hej! Jag har varit mycket skadad, tills jag började med lite mer minimalistiska skor. Jag köpte ett par tunna tygskor på H&M för 100 kr och gav mig ut på test. Jag blev överansträngd i vader och fötter till en början, men efter bara 1-2 månader hade dessa hämtat sig så bra att jag för första gången kan springa precis så mycket jag vill (ja två pass om dagen a 10 km är inga problem). Bör tilläggas att jag löptränat kontinuerligt under nästan 2 år innan jag började med detta experiment.
1976 • Skarpnäck
#6
27 oktober 2011 kl 22:02
Gilla
@ Ann-Charlotte: Den typen av tips ger jag inte mycket för, vad vill DU åstadkomma med det?

@Kajsa B: Tack, det var givande att höra. Kan ligga något i det.

@Dennis Sundman: Ja, jag har funderat i de banorna men vet inte om jag vågar. Men snart har jag inget att förlora på att experimentera...
Christian
1980 • Gävle
#7
27 oktober 2011 kl 22:08
Gilla
Sen så tar det ca ett år innan man byggt upp muskler och senor för lite hårdare träning.
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#8
27 oktober 2011 kl 22:14
Gilla
Mina problem med benhinnorna gick över när jag lade om mitt löpsteg i våras till kortare steglängd, och att landa fram/mitt på foten. Var nog lite överdrivet långt fram i början, och sprang lite för långt i början, fick ordentlig träningsvärk i vaden. Jag kör delvis med riktigt minimalistiska skor, men också med mer ordinära skor, men då med "tävlingsskor", typ Asics Piranha, Adidas Adizero Pro. Den viktigaste ändringen för mig var just löpsteget, inte skorna, så om du känner dig nervös över skorna, börja att försöka förändra löpsteget.

Börja försiktigt bara, så du inte råkar ut för någon ny skada.
Mikael
1986 • Borås
#9
27 oktober 2011 kl 22:19
Gilla
Att springa i terrängen är skonsamt för benhinnorna också, dessutom slipper du springa så långt för att det ska bli jobbigt
Ann-Charlotte Olsson
1964 • Uddevalla
#10
27 oktober 2011 kl 22:21
Gilla
Tja, det var vänligt tänkt från min sida.
Vill gärna höra hur det går för dig.
Senor, ligament och muskler stärks ju succesivt och inte lika fort som själva kondisen.
Ibland är vila enda utvägen och ändrade träningsvanor.
Lycka Till!
Christian
1980 • Gävle
#11
27 oktober 2011 kl 22:49
Gilla
Håller med Ann-Charlotte. Vila är oftast den enda utvägen, säger sig självt om man tänker efter.
1976 • Skarpnäck
#12
27 oktober 2011 kl 22:57
Gilla
Finns det någon som har erfarenhet av att fortsätta träna trots benhinneinflammation?
1976 • Skarpnäck
#13
27 oktober 2011 kl 23:03
Gilla
När du bytte löpstil Daniel, väntade du då tills du var helt smärtfri, eller började du då du fortfarande hade ont?
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#14
27 oktober 2011 kl 23:43
Gilla
Hmm... jag väntade inte några 6 veckor åtminstone. Men jag kollade heller aldrig upp mina smärtor för att utreda vad det egentligen var heller, så jag kan ju haft andra problem än vad du har. Testa en kort runda?
1972 • Söderhamn
#15
28 oktober 2011 kl 07:22
Gilla
Jag tränade mig igenom benhinneproblemen. Det funkade för mig men därmed inte sagt att det funkar för alla. Jag körde djupa tåhävningar varje dag, mycket stretch av framsidan av underbenet inte bara efter passen utan titt som tätt, voltarengel, is-salva efter passen.

När det gäller själva löpträningen sprang jag vääldigt försiktigt i början, inte nödvändigtvis väldigt långsamt, men försiktigt. När jag började känna i benhinnorna bytte jag löpsteg tills det slutade göra ont, kortare, längre fram och tillbaka tills det släppte.

Men jag lärde mig känna igen de benhinnesmärtor som gick att springa med och vilka som inte gick. Vissa gånger var det bara att avbryta och gå hem och jag tror att det var den viktigaste lärdomen för mig. Efter att ha förstört 2 säsonger genom att alltid avsluta ett pass jag påbörjat oavsett hur jag känt mig så var det nog det att jag kunde bestämma mig för att avbryta om det var den sämre sortens smärta som gjorde susen.
1961 • Lomma
#16
28 oktober 2011 kl 09:23
Gilla
Jag måste slå ett slag för tåhävningar! Har själv , innan tåhävningstiden, haft muskelbristning i vaden, ett halvår med riktigt onda, stela vador, lätt benhinneinflammation och öm hälsena. Efter muskelbristningen gick jag till en sjukgymnast som gav mig tips dels om hur jag skulle stretcha, dels om tåhävningar. Så nu står jag i trappan c:a varannan dag, gärna efter ett löppass, och kör c:a 5 x 20 tåhävningar, med några helt koncentriska (upp på båda fötterna, släpp den ena foten och sänk ner den andra) pass, och några med böjda ben. Ibland får man hålla på länge innan det känns, ibland får man sluta snabbare. Obs att jag alltid slutar om det gör riktigt ont av någon anledning. Har gjort detta i ett år nu, och har inte några problem överhuvudtaget längre, Ta i trä (knackar mig i huvet). Önskar dig jättemycket lycka till, och hoppas du snart kan springa igen!
Patrik R
1976 • Kolmården
#17
28 oktober 2011 kl 10:51
Gilla
Sprang milen på 43 då jag var ung och började igen för ca 5 år sedan så hade liksom dig ett uppehåll mellan min "ungdom" till 10-15 år senare.

Jag hade problem med benhinnor och likande till en början också men gick inte till vare sig sjukgymnast eller naprapat utan gjorde som många andra rekommendera dvs vila till det känns ok igen.

Började sedan träna så smått och all träning första 6 månaderna var i skog dvs inte hårt underlag, det var nog det som gjorde tricket för mig. Har haft småskador lite då och då men klarat mig bra sedan dess.

Lycka till!
1952 • Varberg
#18
28 oktober 2011 kl 10:57
Gilla
@Emil: En liten iakttagelse. Problemen återkom när du med hjälp av tränare började köra intervaller. Kommer väl få mycket mothugg, men jag anser att intervaller inte behövs för att nå bra löpstyrka i mogen ålder och att den träningen ökar skaderisken. Kuperade banor med olika distanser och gärna lite tävlingskänsla fungerar bra.
Styrketräning av fot och vader med crabwalk och tåhävningar är förstås bra.
Espen Ringom
1975 • Oslo
#19
28 oktober 2011 kl 11:12
Gilla
Hei,
Jeg har trent meg igjennom beinhinnebetennelse.
På det verste hadde jeg så vondt i venstre bein at jeg ikke klare å gå vanlig uten att halte, men jeg løp alikevel pass på typ 5km-10km.

Jeg pleier egentlig å trene med de fleste skader så lenge jeg ikke blir værre under treningen. Det er kanskje ikke så lurt - men jeg er jo norrmann =)

Jeg trente med beinhinnebetennelse i 2 mnd før den plutselig forsvant etter et halvmaratonlopp. Jeg brukte mye tid mellom treningen til å prøve å bli bra som foreks massasje hos naprapat, stødstrømper, tigerbalsam, varmt vann/kaldt vann osv.

Men de fleste anbefaler å IKKE trene med en skade, men man må selv finne ut hvor alvorlig den er og hvor mye den påverker treningen.
Stefan Andersson
1967 • Värnamo
#20
28 oktober 2011 kl 11:29
Gilla
Träna trots benhinneinflamation? Nu är det ett tag sen jag hade benhinneinfl men vet att jag fortsatte att träna löpning. 5-6 pass löppass i veckan inte långa 4-6km + intervaller på testcykel. Efter ca 8-10 veckor var jag tillbaka i full träning igen.
Så funkade det för mig.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.