Löpning Träning 16 inlägg 4684 visningar

Tips för att bryta barriären, tack!

Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#1
29 augusti 2011 - 15:40
Gilla
Jag började springa i månadsskiftet maj/juni. Var ganska otränad då men inte överdrivet överviktig, lite som folk är mest vid 45-årsåldern (1,83 lång 88 kg). Började lite lugnt med en 4 km-slinga som jag efter någon gång kunde jogga utan att gå. I ett tempo på ca 6.30. Idag har jag väl fått ihop ca 20 rundor mellan 4-6,5 km.

Problemet är att jag forfarande ligger på samma tempo. Enda skillnaden är att jag kan hålla igång lite längre (6-7 km) och att jag inte är helt död när jag kommer hem. Fast borde det inte ha gett lite mer resultat? Det känns som att kroppen inte svarar!

Nu har jag dessutom dragit på mig någon sorts lätt skada i höften, inte i själva höftleden utan högre upp, på höftbenet fast muskulärt. Kan springa ca 6 km men då känner jag att höften protesterar lite genom att kännas stum. Just denna vecka har min förkylning eskalerat så nu skall jag vila helt den här veckan så får vi se sen. Någon som känner igen det här?
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#2
29 augusti 2011 kl 16:04
Gilla
När jag började springa igen efter en massa år av liten och sporadisk fysisk aktivitet, så ökade min fart väldigt lite tyckte jag också, men jag kunde springa längre och längre, precis som du. Det är lätt att bli lite missmodig. Dessutom var min träning lite sporadisk i början också, kom av mig i perioder. Hur som helst, i år har jag varit bättre på att springa regelbundet, och nu har mina tider rasat ordentligt, kapat 9 minuter på 10km sedan i slutet på mars. Så misströsta inte om det känns som du står stilla, för det händer antagligen en massa med kroppen trots att ditt tempo står still. Fortsätt bara med regelbunden träning, så kommer du förr eller senare att märka ordentlig förbättring, det är jag övertygad om.

Just din skada har jag dock ingen erfarenhet av, tyvärr :-/
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#3
30 augusti 2011 kl 01:30
Gilla
6.30 tempo är ju inte dåligt efter endast ett 20-tal träningsrundor, om fartökningen verkar stanna upp, kan det ju vara lämpligt att inte bry sig så mycket om farten, och istället försöka öka träningsmängden under hösten, och vintern för att bygga upp kroppen, och köra lite mer fartträning till våren, även lugn mängdträning kan göra att du blir snabbare.
1974 • Ljungby
#4
30 augusti 2011 kl 06:09 Redigerad 30 augusti 2011 kl 06:09
Gilla
Vad beträffar dina problem med höfterna. Var noga med strechningen efter dina löppass. Finns många tips på bra strechövningar att finna på nätet.
Tycker för övrigt att du redan gjort ett ganska stort framsteg. Från att gå 4 km till att springa 7.
Låter som om du närsomhelst klarar att springa en mil.:-)
1982 • Uppsala
#5
30 augusti 2011 kl 06:29
Gilla
Jag har löpt i ca 2 månader nu. Har också haft problem med ont i höften, men tog då en lugn dag dagen efter och tog det extra lugnt vid nästa träningspass.

Det är dessutom betydligt skonsammare att löpa på grus eller terräng-underlag. Asfalt och betong är lite för hårt. Se även till att du har bra skor att löpa i. De skor jag använder nu var inte superdyra, men de ger en enorm dämpning då jag löper på hårt underlag.

Det föreslås ganska ofta att man ska köra intervaller, för att förbättra sin hastighet på långpass. Själv har jag tänkt springa intervaller, men har inte lyckats med det ännu. Mest för att jag inte har någon löparklocka som gör att jag kan hålla konstant tempo. Men har du det, så kan det nog vara en mycket bra väg till förbättring.

Sen kanske det är ett resultat i sig att vikten stadigt sjunker. Och iom att konditionen blir bättre och vikten lägre så kommer även tiderna på sikt.

Jag upplever också att löpsteget är så mkt bättre vid lite högre hastighet, och jag får mindre ont av det. För mig är det stor skillnad i löpstil vid 6:00min/km och 5:00min/km.
Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#6
30 augusti 2011 kl 09:42
Gilla
Bra tips och påminnelser. Tack, det är nog sånt man behöver höra ibland. Trots att man kanske vet det behöver man bli påmind... Kanske borde lämna klockan hemma och bara springa några gånger... Skulle vilja fixa milen innan det blir snö och is ute.

@Micael - Skall också prova intervaller, mest för att få lite omväxling mot distans (om man nu kan kalla mina smårundor distans....). Skaffade nyligen en Garmin 305 och är mkt nöjd. Den gör jobbet och är inte så fruktansvärt dyr heller (1199:- på netonnet). Du har nog rätt i att löpsteget kanske blir bättre vid högre hastighet. Synd att man inte orkar så långt... Det blir mindre av "lufsande" och mer "utsträckt", antagligen nyttigare hållning.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#7
30 augusti 2011 kl 10:51
Gilla
Jag fick också ont i höften.
Insåg efter en period att det var gammal hederlig träningsvärk.
Stretchade mer och började även köra lite styrketräning för mage/rygg.
Nu känns det inget alls från höften.

Tror att man aktiverr enmassa muskler som stillsamt somnat in tidigare.
Man belastar ju inte enbart benen när man löper.
Sök på Core träning på nätet (You Tube t.e.x.) så ser du massor av övningar man kan köra utan gym och utan vikter. Det brukar räcka att börja med.
#8
30 augusti 2011 kl 13:19
Detta inlägg har raderats
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#9
30 augusti 2011 kl 14:15
Gilla
@ Mattias och Micael.
De första intervallerna/fartlek för oss glada motionärer behöver inte vara speciellt avancerade. Spring som ni brukar, när ni är varma kan ni öka farten ett tag, t.ex mellan lyktstolpar eller upp en backe så att ni känner att pulsen höjs och sen kan ni återgå till det vanliga tempot. Börja med några få ökningar så att ni känner att ni håller steget och känner av fartökningen. När ni känner att i inte kan hålla steget längre är det nog med fartökningar och då är det nerjogg hem som gäller.
Löparhälsningar från Tom
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#10
30 augusti 2011 kl 16:00
Gilla
Efter endast cirka 20 träningspass, är nog kroppen i svagaste laget för att hålla för alltför mycket snabbträning, blir man skadad blir det ingen träning alls, var försiktig.
Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#11
30 augusti 2011 kl 16:24
Gilla
Tack för alla tips. Just nu är det vila pga förkylning som gäller. Ungarna har ju börjat skolan efter sommaren och själv åker man tunnelbana.... livskvalitet ;)

En undring: Vilket är skonsammast - hårt underlag (asfalt) men inte så kuperat, eller motionsslinga i skogen (grus) men kuperat?
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#12
30 augusti 2011 kl 16:36
Gilla
Försök att variera underlaget.
Anna Lind
1970 • Bromma
#13
30 augusti 2011 kl 23:16
Gilla
Skonsammast är absolut kuperad motionsslinga i skogen. Asfalt ÄR verkligen slitigt för de flesta kroppar.
Anders Thylin
1969 • Nacka
#14
31 augusti 2011 kl 09:09
Gilla
Mattias - vet inte vad ditt höftonda är. Du bör överväga att varva löpningen med allmän styrka nån dag i veckan dels för att undvika mer skador, dels bli snabbare. googla så hittar du schyssta övningar. När du vilar - kör s.k. aktiv vila, t.ex. promenader eller lite cykelturer.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#15
31 augusti 2011 kl 10:00
Gilla
Mattias - även jag kan rekommendera cykelturer, gärna så fort att du blir riktigt svettig, som komplement till löpningen, så länge det inte gör att du får mer ont i höfterna.

Annars säger min naprapatfru att vi löpare ofta är dårliga på strechning generellt och höftböjarn speciellt. Här har du en bra bild: http://aktivtraning.se/stretch
Jobba med att verkligen trycka höften uppåt (sn..pen mot taket)
Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#16
31 augusti 2011 kl 11:36
Gilla
Tack för alla tips!
@Tom-Ingar: Apropå stretching så är jag faktiskt rätt noga med det fast det kan ju inte du veta såklart :-P. Man skulle kunna tro att det är höftböjaren eller nånstans i ljumsken som problemet sitter, men det är högre upp. Om man står rakt upp med armarna i sidorna på höftbenen så sitter det liksom innanför vecket som blir mellan tummen och pekfingret på vänster sida - utsidan av höftkammen. Sitter det nåt fäste där uppe undrar jag och i så fall vad?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.