Löpning Kost & Näring 55 inlägg 30120 visningar

Lågt blodvärde

Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#1
20 februari 2008 - 14:23
Gilla
Antar att det är fler än jag som har lågt blodvärde... Lite nyfiken vad ni gör åt saken?
< < < 1 2 3 > > >
Roland Söderström
1962 • Onsala
#2
20 februari 2008 kl 14:38
Gilla
Ingen expert precis, men lågt blodvärde är inte det samma sak som dåligt järn värde, typ efter mens eller blodgivning.
Då är en bra rätt Blodpudding med morötter och apelsin juice..
Löpare har väl ofta lågt järn värde och jag kompenserar det med blodpudding.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#3
20 februari 2008 kl 15:23
Gilla
Blutsaft! Annars hamnar jag direkt under 120 i hb.
1943 • Södertälje
#4
20 februari 2008 kl 15:53
Gilla
Grön paprika har hjälpt mig från 125-135 till 150.
kortben
1966 • GÖTEBORG
#5
20 februari 2008 kl 17:05
Gilla
Gröna grönsaker, torkad frukt - särskilt aprikoser och fikon, för oss som inte äter kött.
Alltid något c-vitaminrikt livsmedel till maten för att lättare ta upp järnet.
Undvika att dricka kaffe, te eller mjölk i samband med måltiden.
1983 • Linköping
#6
20 februari 2008 kl 18:17
Gilla
Vill bara påpeka att lågt blodvärde inte behöver bero på järnet, men det är det vanligaste.
Karin
1972 • Hudiksvall
#7
20 februari 2008 kl 18:26 Redigerad 20 februari 2008 kl 18:27
Gilla
Roland,
Är det så att löpare ofta har lågt järn? Varför?
Visa Aikio
1967 • Ljungby
#8
20 februari 2008 kl 20:01
Gilla
Renlevnads människor som vi löpare är missar vi ju "järnen" som en hel del tar på helgerna...... ;-)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#9
20 februari 2008 kl 20:12
Gilla
Vet ej, läste lite om blodpudding i senaste Runners World.
En artikel skriven av Ultralöparen Rune Larsson.
Ungefär så är så att blodet tunnas ut för löpare så blodet kan strömma lättare i artärerna. Då blir det brist på järn av nån anledning.

Det finns säkert nån expert här som kan förklara detta bättre än jag.
Hjälp oss!
1974 • Göteborg
#10
20 februari 2008 kl 20:54 Redigerad 20 februari 2008 kl 20:58
Gilla
På blodcentralen säger de att de en del röda blodkroppar går sönder när man springer. Anledningen skulle vara att de riskerar att krossas om de befinner sig i sulan när foten möter underlaget. Trasiga blodkroppar rensas ut, och då följer järnet med.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#11
20 februari 2008 kl 21:07
Gilla
Enligt Rune Larssons artikel så är det inte riktigt så man tror längre.
Att man krossar blodkroppar med foten alltså.
1959 • Saltsjö-Boo
#12
20 februari 2008 kl 22:51 Redigerad 20 februari 2008 kl 22:59
Gilla
När man springer långa sträckor och svettas mycket, så kan kroppen svara på vätskeförlusterna genom att öka blodplasmavolymen med en liter, och på så sätt skapa en extra vätskebuffert.

red Här är referensen: http://www.paddlingsnyaadress.com/paddlarvaard/vatsk.htm

Jag förstår dock inte hur denna utspädning skulle kunna orsaka brist på järn. Däremot så kommer ju blodkropparna att spädas ut med 20% och Hb-värdet torde då se ut att vara 20 % lägre.
Ungefär som när bloddopade idrottsmän försöker dölja sina konstgjort höga Hb-värden med hjälp av plasmaexpander.

Man kan ju undra varför just löpare drabbas av dåliga blodvärden och inte simmare, cyklister och skidåkare. Det här talar ju starkt för "krossa blodkroppar under fotsulan-hypotesen"
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#13
21 februari 2008 kl 10:23
Gilla
Men vart skulle det järnet ta vägen då, när "trasiga blodkroppar rensas ut"?? Jo så vis som kroppen är återanvänds det i de nya röda blodkropparna, så den hypotesen håller inte!
För mig är det så att jag har mycket bättre hb sedan jag började springa regelbundet, en anpssning till det ökade syrebehovet antagligen (och att man äter mer när man gör av med mer kanske?)
elina johansson
1989 • solna
#14
21 februari 2008 kl 17:21
Gilla
jag har järnbrist, löptränar mycket och är vegetarian. Jag äter mycket bönor, dricker juice till måtider, äter quorn, broccoli och tar dessutom omega 3 tabletter och järntabletter.
Vad kan jag förbättra? jag tycker jag gör allt som går att göra! Jag vill heller inte äta kött (miljöskäl).

Kortben: Varför inte dricka mjölk till maten?
kortben
1966 • GÖTEBORG
#15
21 februari 2008 kl 17:55
Gilla
Elina! Kalcium är ett av de ämnen som hämmar upptaget av järn, liksom tanniner som finns i kaffe, te och kakao. Mjölkprodukter rekommenderas till mellanmål framför huvudmål.
Man kan öka på järnhalten i maten genom att använda gjutjärnsgryta/stekpanna, särskilt om något syrloigt livsmedel tillsätts (tex tomatpuré).
Många fullkornsprodukter innehåller mycket järn, men samtidigt innehåller kli (spannmålsskalet) fytinsyra som är hämmande för järnupptaget. enligt livsmedelsverket kan ett stort intag av kostfibrer verka hämmande på upptaget.
1974 • Göteborg
#16
21 februari 2008 kl 18:05
Gilla
Efter blodgivning följer jag benhårt: Varje dag till middagen, antingen en 100mg järntablett eller tre-fyra Hemofertabletter, plus 1000mg C-vitamin i brustablettform. Inget kaffe, te, mjölk under kvällen. Efter tre veckor känner jag mig helt återställd.
1959 • Saltsjö-Boo
#17
21 februari 2008 kl 19:47
Gilla
Jag minns från min tid som blodgivare att mitt HB kunde rasa från 145 till 125 under perioder när jag tränade långlöpning.

Maria: Det slog mig plötsligt att dåliga blodvärden hos löpare kanske bara beror på utspädningen pga ökad blodplasmavolym, och inte på egentlig minskning av antalet röda blodkroppar.

Själv svettas jag väldigt mycket och kan lätt förlora 2-3 liter på ett långpass. Anta att kroppen kompenserat med att öka plasmavolymen med 20% (ca 1liter). Om mitt Hb på 145 späds ut i 20 % extra volym så borde Hb:t falla till 121, och hela förändringen är förklarad!

Apropå krossade blodkroppar: Visst kan det vara så att kroppen tar till vara på allt järn, men tills blodkoppar nybildats så måste ju Hb:t bli lägre. Om inte nyproduktionen av blodkroppar kan matcha förstörelsen av desamma så blir ju resultatet negativt för Hb:t
Anders Kling
1981 • Surte
#18
21 februari 2008 kl 20:49
Gilla
Har oxså lågt blodvärde..hade så lågt nu sist, under 120. Fick ej lämna blod. Hemskickad med järntabletter...C-vitamin hjälper till å ta upp järnet. Mjölkprudukter försämrar upptaget.
Vid hård fysikt träning bryts de röda blodkropparna ner, sa sjuksköterskan till mig.
Vi löpare får väl äta järntillskott i olika former.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#19
22 februari 2008 kl 13:07
Gilla
Olof: Att hb sjunker om blodvolymen späds ut är ju samma fenomen som hos gravida kvinnor, vars sjunkande hb bl a beror på snabbt ökad blodvolym.
Man undrar ju lite hur det kommits fram till att blodkroppar ev. skulle krossas under fötterna.... Nån som kollat eller nån som gissat?
Som sagt, för mig funkar det tydligen inte så, mitt hb blir bättre av träning!
Ett obs att tänka på om man har problem med lågt hb är att det kan vara ett första symtom på glutenintolerans (eller något annat), så lite kompletterande prover är inte fel.
1959 • Saltsjö-Boo
#20
22 februari 2008 kl 19:52 Redigerad 22 februari 2008 kl 20:12
Gilla
Maria: Jag har googlat lite på "runners anemia". Det tycks vara ett vedertaget begrepp och den vanliga förklaringen är just att blodkropparna krossas under fotsulorna. Det blir värre om man springer långt och på hårda underlag . Jag kan tänka mig att dålig dämpning i skorna och hård häl/fot-isättning är negativt också.

Enligt den här länken http://www.associatedcontent.com/article/227568/the_effects_of_running_with_low_iron.html
förlorar man järn genom svettning också. Det är visserligen låga koncentrationer av järn i svetten men svettas man mycket så....

Risken att drabbas av runners anemia måste vara väldigt individuell och bero på yttre faktorer som ovan, kostvanor, eller kroppens sätt att hantera järn och röda blodkroppar.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.