Löpning Övrigt 10 inlägg 5007 visningar

Ni med astma, vad har ni för symtom?

Pernille Würtz
1971 • Karlskrona
#1
4 juni 2020 - 14:22 (Redigerad 4 juni 2020 - 14:21)
Gilla
Hej!

Jag har nyligen troligtvis fått astma. Jag har hållit på med kortison 2 ggr / dag (Alvesco) samt Buventol som snabbverkande i 2 månader nu och känner mig fortfarande inte som innan. Tungt med andningen, tryck över bröstet, stramande känsla i halsen, känns som jag svullnar upp nere i luftröret som om det sitter något och blockerar ibland.

Hur yttrar sig era astmasymtom , speciellt ni som får symtom utan ansträngning?
Maria Pia Karlsson
1956 • Uppsala
#2
4 juni 2020 kl 16:28
1 Gilla
Mina astmasymptom.. även då jag icke anstränger mig - yttrar sig ungefär som de du beskriver. De kan komma då jag är/blir sjuk .. Influensa förkylning mm. Det kan ju också vara så att Alvesco inte är det rätta preparatet för dig? Man kan ju få biverkningar om man har "fel" kortisonpreparat".. Vill inte skrämma dig men de symptom du beskriver låter ju också lite som man hört Covid 19 sjuka rapportera om...
Annika
1979 • Mölndal
#3
4 juni 2020 kl 18:45
Gilla
Ja det låter bekant. Jag upplever det som jobbigt att andas in och vid forcerad utandning piper det i slutet och övergår gärna i hosta.

Är du allergisk emot nåt?

I perioder kan man behöver mer eller annan medicin. Det finns t.ex. långverkande luftrörsvidgande medel och kombinationspreparat med kortison, t.ex. Bufomix. Ibland kan man till och med behöva en tablettkur med kortison för att få bukt med inflammationen i luftrören.

Nöj dig inte, gå tillbaka till din läkare!
2006 • Alingsås
#4
4 juni 2020 kl 19:23 Redigerad 4 juni 2020 kl 19:23
Gilla
Hej
Allergi kan vara astmautlösande. Mycket stress? Vet du om du har allergi eller överkänslig mot något? Det börjar alltid klia som fan i näsan när jag blir utsatt för katthår. Reagerar på nästan alla kärnfrukter.
Om jag vet att det är mycket tex. björkpollen, det jag reagerar mest på, ser jag alltid till att ta en tablett. Nu luftrörsvidgande + antiinflammatoriskt... förebyggande. Det hjälper.

Jag skulle boka en tid hos en annan läkare för att andra utlåtande. efter 2 månader ska du ha astman i schack. Rätt medicin är viktig. Har du inte gjort ett allergitest kan jag reka det. Löpning är livet.

Walker67
1947 • Växjö
#5
5 juni 2020 kl 00:18
Gilla
# 2 Hörde precis på nyheterna att de med symptom har möjlighet att bli testade. Om testet visar att det inte är covid 19 kan man gå vidare i utredningen av vad för slags astma det är. Det tyder inte på att det är SHR, som jag lider av och som vanliga astmamediciner inte fungerar på.
Åsa
1983 • Fagersta
#6
5 juni 2020 kl 05:42
Gilla
Hostar och får svårt att andas, rosslig, trött. Tar jag medicin går det i regel över fort. Aldrig känsla från halsen, som du beskriver. Skulle varit om jag tog medicin fel, så den hamnar i halsen och inte nere i luftvägarna. Min astma utlöstes av pollen, kyla och starka dofter.

Testa Covid och är de grönt så be din astma läkare byta ut medicin. Kanske är fel sort? Har du pollenastma finns det andra mediciner.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#7
5 juni 2020 kl 07:34
1 Gilla
Pernilla,
Var har du fått hjälp med utredningen? Husläkarmottagning eller specialist? Om du gått med obehandlad astma en längre tid tar det ett tag för inflammationen att läka ut, därför kan det dra ut på tiden. Jag är 52 år och har haft astma sedan jag var barn. Jag år oftast astman som ett brev på posten vid infektioner, men kan även reagera på de ämnen jag är allergisk mot. Oftast får jag dock symptom från näsa och ögon av mina allergier.

Har du fått testa din inhalationsteknik? Den har oerhört stor betydelse för om du får läkemedlet att hamna på rätt ställe eller inte. Jag har själv fått Alvesco utskrivet av min astmaläkare nu, men jag har inte hämtat ut det. Det ska särskilt bra även för Covid-19, så min läkare ville skydda mig genom att förskriva den. Kortisonet ska ju läka ut din inflammation medan luftrörsvidgande ska öppna luftvägarna. Olika preparat passar olika personer, precis som olika förpackningar funkar olika bra. Det kan därför vara läge att byta preparat.

Vet du varför du fått astma? Är den allergisk? Vad reagerar du på? Om du inte tar bort det du reagerar på kommer du att få svårt att få god effekt av behandlingen. Jag tål ju inte pollen, men kan inte ta bort det. Jag tål inte pälsdjur, så vi har valt att inte ha pälsdjur hemma. Jag tål inte kvalster, så vi såg till att bli av med kvalster och har inte fått tillbaka dem. Allt för att skydda mig mot astma och allergier.

Jag får tunga ben, tung känsla i kroppen, när jag har astma. Jag känner det som att luften är tom på syre, jag vill dra djupa andetag för att syresätta mig, men det hjälper inte. Tryck över bröstet och även smärta i revbenen (muskulärt). Det kan hända att jaga får ont i nyckelbenen och axlarna och då vet jag att jag har börjat andas ytligt istället för att dra djupa andetag. Jag kan få hosta och slem. Min astma smyger sig på, jag har långsam astma. Det innebär att jag missar den, eftersom den kommer successivt och först när det blivit riktigt påtagligt förstår jag att det är astma...

Lycka till! Hoppas att du får ordning på astman!

Kram,
Jenny
Pernille Würtz
1971 • Karlskrona
#8
5 juni 2020 kl 11:37
Gilla
Jag har inga allergier, inte enligt allergitest via blodprov på vårdcentralen för pollen, pälsdjur och mögel tror jag. Min astma är troligtvis infektionsutlöst. Om jag är allergisk mot något annat vet jag inte. Har inte problem med kliande ögon eller allergisnuva.

Jag har inte covid-19. Mina symtom kom i slutet på mars och jag har varken haft feber, varit förkyld eller haft ont i halsen. Mitt började med slemhosta vid ansträngning och skratt efter nyår. Sökte sedan i början på mars när det inte gav med sig. Men var aldrig "sjuk" bara kli i luftrören och slemhosta (vaknade på nätterna och hostade så luftrören klibbade ihop). Hostan har försvunnit i april efter kortisoninhalator, och slemmet försvann ett tag senare. Så nu har jag "bara" andnöden och trångt i luftrören samt när jag ska tömma lungorna så är det väldigt svårt att få ut sista luften vid forcerat utandning och det piper och tar stop nästan.

Jag fick 5 dagars kortisonkur idag samt ny snabbverkande Airomir som är så mycket bättre än buventolen.
Pernille Würtz
1971 • Karlskrona
#9
5 juni 2020 kl 12:25
Gilla
Vad har du fått för behandlingsplan med Alvesco i händelse av Covid-19?
Max dos är ju 2x morgon och 2x kväll. Jag läste någonstans att man gjort försök med Alvesco på covid-patienter och då var det ganska mycket mer de fick, om det var 4 ggr om dagen? Jag minns inte.
Walker67
1947 • Växjö
#10
5 juni 2020 kl 12:53
Gilla
Det är knappast sensorisk hyperreaktivitet, som ger astmasymptom vid inandning av främst kemiska ämnen , peroxider, lösningsmedel, cigarrök m m och trycket över bröstet och andningssvårigheterna lättar med fysisk aktivitet utomhus. Testade Airomir, men det var verkningslöst.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.