Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 2435 visningar

Bli snabbare med astma

#1
30 oktober 2018 - 19:38
Gilla 
Jag har nyss fått diagnosen astma. Så istället för att sluta springa i pollensäsong eller kyla, när jag får mina ”evighets-halvförkylningar”, har jag lärt mig att det bara är astman och att jag kan fortsätta träna.

Dock är det en sjuk uppförsbacke psykiskt. Att ta ut sig helt, och komma in 5 minuter efter vad man brukar få utan ansträngning när astman är lugn. Kämpar, kämpar, men blir bara långsammare.

När astman försvinner efter några månader brukar det kännas som jag springer med fjäderskor!

Hur är det för er att springa med astma? Har man resultat för träningen när astman väl släpper? Eller är det mycket slit för ingen vinst?

Kan lägga till att jag aldrig springer med feber eller halsont eller sjukdomskänsla i kroppen, bara ”rossel, slem och andfådd-för-ingenting” som jag tror är astma.
1974 • Mölndal
#2
30 oktober 2018 - 20:15 Redigerad 30 oktober 2018 - 20:15
Gilla 
Jag har under ett par års tid haft problem med slem i halsen vid ansträngning. Ofta kväljningar. Har gjort test för astma men de hittade inget ...
Har inte samma problem vid konditionsträning inomhus som t.ex. spinning
Irene
1968 • Åstorp
#3
30 oktober 2018 - 21:24
Gilla 
Astma ger oftast ett sämre resultat, främst när kylan slår till. Vid riktig kyla hjälper en AirTrim-mask till att värma luften. När kylan släpper blir tiderna på automatik bättre men det kan också gälla för icke-astmatiker. Om astman är ansträningsutlöst är det svårt att få till riktigt bra tider. Intervaller är ofta bättre än t ex ett hårt distanspass. Vid uppvärmning kan också intervaller med växling mellan gång och löpning vara effektivt.
#4
30 oktober 2018 - 22:14
Gilla 
@Irene
Tack för all information!

Vet inte riktigt vad ansträngningsutlöst innebär. I och med att jag ibland är mycket snabbare och har mindre besvär, så antar jag att det inte är det, även om löpning med astma gör mig supertrött länge.
Irene
1968 • Åstorp
#5
30 oktober 2018 - 22:30
Gilla 
Ansträngningsastma tränar man sig till när man tränar högpulsträning. Märker man att man väcker sin astma vid träning är det en astma man skaffar sig själv. Det finns t ex också förkylningsastma och köldpåverkad astma. Det viktiga med medicinering av astma är att man hittar en kortisoninhalator som verkligen passar en.
1990 • Gråmanstorp
#6
31 oktober 2018 - 13:13
Gilla 
Jag blev diagnosticerad med astma under sensommaren i år (efter ett par år med rejäla pollenbesvär under våren). I väntan på utredning kunde jag inte springa eller anstränga mig alls utomhus, det tog tvärstopp i luftrören efter bara 500m.

Om jag förstår din fråga rätt nu, så undrar du om träningen man gör under tiden med astmabesvär ger effekt? Jag har funderat lite över samma sak, och har väl egentligen inget svar på frågan, men i mitt fall gick det ju inte alls att springa med någon kvalité, så därav blev det ju ingen bra träningseffekt. Löpning handlar ju inte bara om syreupptagningsförmåga utan det är många faktorer som spelar roll i att utvecklas och tex göra snabbare tider.

Jag fick komma till en riktigt bra astma-sjuksköterska som sa att målet med medicinering och behandling var att jag skulle vara helt symptomfri och att vi inte skulle nöja oss med "det funkar ok att springa".
Att springa med astma, utan utredning och eventuell medicinering är nog inte bra alls för kroppen. Varken ur tränings- eller hälsosynpunkt.

Jag fick veta i augusti i år att jag hade astma och påbörjade då medicinering med kortison + luftrörsvidgande innan träning. Fick snabb effekt av kortisonet och kunde då börja springa lätta pass utomhus med lång uppvärmning. Nu efter några månader med medicin känner jag nästan inget av astman alls och behöver knappt ta luftrörsvidgande innan träning. Ska till sjuksköterskan på uppföljning om några veckor och då se över hur vi går vidare inför pollensäsongen.

Hoppas du kan hitta någon bra läkare/sjuksköterska som kan hjälpa dig med din astma! Det finns bra hjälp att få, och all behandling/medicinering måste vara individanpassad efter dig :)
#7
31 oktober 2018 - 19:57
Gilla 
@Erika Tack att du delar med dig! Och härligt att du blev av med symptomen. Att sikta på helt symptomfri känns roligare än ”funkar ok att springa”. Jag har uppföljning om ett par veckor och hoppas på mer svar från sköterskan (min också jätteduktig!) då. Jag fick diagnos i september, med skillnaden att jag trots ökad medicin blev sämre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.