Löpning Träning 27 inlägg 6941 visningar

Träning vs vikt | rond 1

Tobias Johansson
1983 • Linköping
#1
4 augusti 2011 - 17:32
Gilla
Jag har börjat träna nu regelbundet och det är såklart löpning som gäller. Jag har gjort detta nu under fyra veckor, med tre pass i veckan på cirka fem kilometer. Fram till förra torsdagen så har jag minskat in vikt men vid denna veckans invägning så hade jag gått upp två-tre hekto. Är detta vanligt för löpare och framför allt otränade sådana eller är det bara en dålig klyscha att fett omvandlas till muskler då man tränar ... Löpningen gör stora framsteg och går från att knappt ta sig runt till att nu hålla ganska höjt tempo så där är allt frid och fröjd.

Jag har inte ändrat min kost alls under den senaste veckan men har hört att det kan skilja några hekto beroende på vad man äter och dricker just den dagen ... låter som en klyscha det med.

Skulle bli glad om jag fick höra era tankar och funderingar kring detta.

< < < 1 2 > > >
1978 • Malmö
#2
4 augusti 2011 kl 17:54
Gilla
Det är ganska vanligt att man under en viktminskningsperiod hamnar på sk platåer där det inte händer så mycket. Det är bara att gilla läget och fortsätta på den utstakade vägen så ska du se att du förmodligen fortsätter gå ned. Muskler bygger du helt klart om du inte tränat så mycket tidigare så det "väger" också in ;)
Sedan kan det vara så att du har en dag då du av någon anledning håller extra mycket vatten. Jag brukar t ex göra av med extra vatten under natten efter ett pass, förmodligen för att man efterbränner och då går det åt vatten, men sedan brukar jag tvärtom hålla extra vatten dagen därpå.
Se till helheten och över en längre period så ska du nog se att det blir bra. Glöm inte att det dessutom är bättre för hälsan att röra på sig regelbundet och ha några kilo extra än att vara smal och soffpotatis.
Petter Segerås
1983 • Örebro
#3
4 augusti 2011 kl 17:55
Gilla
Det kan också bero på när på dagen du väger dig, det säger väl sig självt att man väger mer om man ställer sig på vågen direkt efter att ha ätit och druckit. Tillförd materia i kroppen måste väl resultera i en viktökning, på samma sätt som man väger mindre direkt efter ett pass när man har svettats rejält?

Lycka till med löpningen!
http://peather.wordpress.com
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#4
4 augusti 2011 kl 18:04
Gilla
Jag vill verkligen tro att det ni stämmer är korrekt för detta förstörde min dag. Satte personligt rekord på 5 kilometer idag och sedan kommer man hem och då visar vågen +0.3 kg. Usch och tvi. Bryta ihop och ta nya tag.
Petter Segerås
1983 • Örebro
#5
4 augusti 2011 kl 18:21
Gilla
Du behöver inte vara orolig. Vikten går lite upp och ner, stirra dig inte blind på vågen, det finns många andra hälsoeffekter av löpning som också är viktiga. Jag började springa för att gå ner i vikt, men har aldrig satt ett "viktminskningsmål", utan bara försökt äta och träna bra, sedan inte bry mig om det går lite jojo på vågen ibland. Jag har gått ner 17 kilo på två år, men ibland går jag upp något kilo eller två, antingen för att jag ätit dålig mat eller druckit mycket vatten.

Spring på! Vikten går inte konstant ner, men du kommer uppleva allsköns andra hälsoeffekter, och i sinom tid kommer det en minskning. För min del tog det ett bra tag innan vågen började visa rejäla minussiffror, sedan gick det rätt fort, sedan kom en "platå" igen. Det fungerar ungefär som med snabbheten, ibland slår man rekord varje vecka, sedan står det still. Tålamod är nyckeln gällande allt som har med löpning att göra!
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#6
4 augusti 2011 kl 18:31
Gilla
Själv har jag gått upp 2 kilo, sedan jag började träna på allvar i Mars.
Från 88 till 90 kg.
Daniel Lindkvist
1973 • Bromma
#7
4 augusti 2011 kl 18:50
Gilla
Om du verkligen vill/behöver gå ner i vikt skulle jag säga att kosten är viktigare än löpningen. Jag gick upp i vikt när jag började träna. Nu har jag ändrat kosten och då tycker jag löpträningen funkar både som morot och turbo för viktnedgång.

Ang. vägning så tycker jag att det funkar bäst på morgonen, varje dag eller kanske en dag i veckan, vilket som passar bäst. Så fort man börjar stoppa i sig något så fluktuerar vikten ganska kraftigt. Det kan variera upp mot ett kilo från dag till dag om jag äter nåt "konstigt". Under striktare perioder varierar det inte så mycket. Kanske nåt hekto hit eller dit. Två-tre hekto kan du ju lätta bara genom att gå och pinka :)
Jonas Dartman
1967 • Linghem
#8
4 augusti 2011 kl 21:22
Gilla
Kolla gärna vågens noggrannhet också. En procents mätonoggrannhet gör åtta hekto på en kroppsvikt av åttio kilo.

Det spelar stor roll när du väger dig, jag kan gå ner 2-3 kilo på ett långpass trots att jag försöker dricka skapligt. Och det på en kroppsvikt av ca 70 kg,

Men om du kollar över en längre period kommer du att se var det tar vägen.

Och, framför allt, lycka till!
Rasmus Olsson
1979 • Göteborg
#9
4 augusti 2011 kl 23:25
Gilla
1. Väg dig under samma förhållanden varje dag. Jag gör det direkt på morgonen, efter att jag morgonpissat. På så vis blir det så opåverkat som möjligt. När man väger sig dagligen ser man snabbt hur vikten varierar från dag till dag beroende på vad man gjort och vätskebalansen. Viktförändringar på 1-2 kg från dag till dag beror på vätskebalansen. Viktförändringar som syns som en trend över 1-2 veckor är sannolikt förändringar i verklig vikt, så att säga. För statistik över det med hjälp av ett Excel-blad eller liknande, så får du perspektiv på det hela.

2. Man går ner i vikt om man gör av med mer energi än man får i sig via maten. Undantagslöst. Vill man minska i vikt måste man därför antingen minska på matintaget eller öka energiförbrukningen, eller en kombination av de två. Att så dramatiskt minska matintaget som skulle krävas för en varaktig viktminskning för min del, det är väldigt svårt att uthärda för mig. Därför lägger jag energiintaget på en lite högre nivå och åstadkommer merparten av viktminskningen genom konditionsträning. I mitt fall cykling, eftersom det är överlägset för att förbränna energi. Visst, löpning bränner mer per tidsenhet om man anstränger sig lika hårt, men åtminstone för mig är löpning fysiskt och mentalt ansträngande på en helt annan nivå än cykling. På cykeln kan jag riva av ett fyratimmarspass där jag bränner 2500 kcal utan att vara varken trött eller svettig när jag kommer hem. Hur många kan säga samma sak efter ett löppass med motsvarande förbrukning? Jag har också svårt att äta ikapp en så stor energiförlust även om jag blir extra hungrig efteråt. En dag med ett sånt pass brukar sluta med ett energinettounderskott på 1000-1500 kcal för min del. Ett par såna i veckan ger ca 1.5 kg viktminskning i månaden så länge man håller kosten på normalnivå i övrigt.
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#10
5 augusti 2011 kl 08:17
Gilla
Vad skall man äta då om man vill gå ner i vikt och ändå få i sig tillräckligt med energi för att orka träna?
Micke Larsson
1971 • Norge
#11
5 augusti 2011 kl 10:44
Gilla
Magnus, mitt svar: riktig mat, bara med aningens färre kalorier än de du bränner.

Tänkte bara balansera upp diskussionen innan nästkommande åtta svar du kommer att få som går ut på att LCHF är svaret på precis alla frågor om mat (plus miljön och världsfreden).
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#12
5 augusti 2011 kl 10:55
Gilla
Man skall äta det man _själv_ tycker passar och smakar. Så länge man äter mindre än man gör av med så går man ned.

Daniel, Rasmus och Micke får +1 av mig.
Petter Segerås
1983 • Örebro
#13
5 augusti 2011 kl 11:20
Gilla
@Micke Tack! LCHF är väl i internetforum 2011 vad pesten var för världen 1350...

Kapa inte tråden nu, snälla ;)
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#14
5 augusti 2011 kl 11:23
Gilla
Micke: Mao äter jag för mycket :-)
Alså jag ser inte det som något problem att jag inte går ner i vikt.... Jag märker tydlig skilnad runt midjan, t.o.m. rutorna har börjat titta fram. Muskler väger ju mer än fett..... Men det hade ju inte gjort någon skada om man hade minskat i vikt med!
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#15
5 augusti 2011 kl 11:26
Gilla
Magnus
Ja, går du inte ned så är intaget för stort (alternativt uttaget för litet).
Men varför är just vikten så viktig? Utseende och välmående borde enligt mig väga tyngre.

Ber om ursäkt för alla ordvitsar ;)
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#16
5 augusti 2011 kl 11:26
Gilla
Träning ger gram i minskad vikt. Minskat kostintag gör kg.
Micke Larsson
1971 • Norge
#17
5 augusti 2011 kl 13:02
Gilla
Magnus, jag håller med Per om att välmående är viktigare än kilon. Något kilo hit eller dit. Jag behövde gå ner c:a 10 kg i vintras, men nu när jag gjort det tänker jag inte hetsa upp mig för minsta hack i kurvan.

Och har du t o m magrutor att glädja dig åt förstår inte heller jag varför du skulle behöva gå ner. Så då får svaret på frågan bli att nej, du äter antagligen inte för mycket.
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#18
5 augusti 2011 kl 13:19
Gilla
Per / Micke. Absolut håller jag med er. Jag mår toppen och det är absolut det primära!
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#19
5 augusti 2011 kl 18:02
Gilla
Vikten är en siffra på vågen som bara du ser, däremot ser alla om centimetrar försvinner på kroppen. Använd gärna måttband alltså och mät på alla möjliga ställen. Själv har jag gått upp ett par kilon i vikt sedan i våras men har inte ökat i omkrets på mina mätställen om jag undantar arslet, men om jag tittar i spegeln ser det ut som att jag lyckats lyfta upp det lite, i midjan har jag faktiskt minskat lite och slutsatsen av det är väl mer kurvor då... Så jag är på det hela taget ändå nöjd.
Johan I
1987 • Örebro
#20
5 augusti 2011 kl 21:41
Gilla
Ett tips för viktnedgång är att inte nödvändigtvis minska så mycket på mängden mat (om du nu inte äter på tok för mycket) utan att snarare dela upp mängden i mindre portioner under dagen. Det får ämnesomsättningen att öka och du förbränner mer. Det betyder dock inte att man skall små äta snacks hela dagen utan att det skall vara riktig mat i den mån det går och i små portioner.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.