Löpning Kost & Näring 57 inlägg 4096 visningar

Äter veg?

Karin
1973 • Linköping
#1
14 juli 2011 - 11:13
Gilla
Är nyfiken på om det är fler här som äter vegetarisk mat?
< < < 1 2 3 > > >
Andreas Wendin
1980 • Örebro
#21
14 juli 2011 kl 22:19
Gilla
Det finns många exempel på väldigt framgångsrika idrottsmän/kvinnor som är/var vegetarianer/veganer. Inom löpning finns exempelvis: Scott Jurek, Carl Lewis, Paavo Nurmi, Jane Wetzel, Fiona Oakes.
1969 • Amsterdam
#22
14 juli 2011 kl 22:39
Gilla
Tack för länken Alexander.
I våran 'köttfärssås' går det ner 200 gr köttfärs, tre stora lökar, sex raspade morötter, linser, tomatpuré, tomat på burk, lagerblad och rödvin. Aldrig ett pip från barnen som annars är riktiga 'karnivorer'.

Sen är det busgott att steka rökt tofu, aubergine, burktomat (eller färsk) och garnera med rejält mycket koriander (går också bra med persilja). Vill man ha lite mer sting i det hela kan man hacka och lägga i lite färsk rödpeppar. Passar till couscous, pasta eller ris.

Mikael, just frågan om proteiner är nog oftast okunskap. Sen är det ju lite olika om frågan ställs för att man vill lära sig något eller för att man vill sätt sin opponent på prov och egentligen anser sig själv sitta inne med det rätta svaret.
1967 • Härryda
#23
14 juli 2011 kl 22:49
Gilla
Äter vegetariskt sedan 10 år tillbaka, inga problem för mig......men ett större fför måga andra ! Tror att det beror på okunskap, men att man vill ha en åsikt, och då kommer kommentaren om protein upp.
1987 • Göteborg
#24
4 augusti 2011 kl 18:21
Gilla
Vegetarian här.
Själv tror jag att det är väldigt personligt det där med proteinkällor och sånt. Jag tror folk funderar för mycket egentligen. Jag hade en av mina allra bästa perioder när det gäller löpning när jag levde på chips, nudlar och gröt. Eller ja, jag år väl lite annat också men det var helt klart stommen i min kosthållning. Blev inte sjuk, återhämtade mig bra, och formen gick upp upp upp. Efter några månader eller så skärpte jag mig och formen fortsatte gå upp så egentligen tror jag inte maten hade nåt med saken att göra den gången men det är ju ändå en indikation på att maten antagligen inte är extremt viktig när det gäller träning. I alla fall för mig.
Favvo proteinkälla för tillfället: Kikärtsbiffar (1burk kikärtor som mosas/hackas grovt+ 2ägg +kryddor. Stek som biffar i massa olja)
Petter Segerås
1983 • Örebro
#25
4 augusti 2011 kl 18:34
Gilla
@olle Lite som Björn Ferry i den där UR-intervjun kring LCHF, han fick frågan om LCHF-dieten hade hjälpt honom att vinna massa titlar och han svarade "tja, året före OS åt jag kolhydrater, och då gick det ju bra, sen åt jag LCHF, och det gick bra, och i år äter jag mer kolhydrater, och det bra nu också". jag tror att idrottsvärlden borde bli lite mer avspänd, folk kan väl göra som de vill om de mår bra av det, LCHF, kött, vegomat etc är inte lösningen på alla problem, folk är olika, liksom.

http://peather.wordpress.com
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#26
4 augusti 2011 kl 21:03
Gilla
Försöker mig på nu att vara sk semivegitarian, tror jag nån sa att det hette. Jag väljer bort kött men äter ägg, fisk och mjölkprodukter. Har bara gått en vecka men jag känner mig redan piggare. (vilket troligen beror på effekten av känslan att ta hand om sin kropp, men ändå)
Peter Nilsson
1975 • Bandhagen
#27
5 augusti 2011 kl 00:42
Gilla
En till här!
Kim Dahl
1976 • växjö
#28
5 augusti 2011 kl 08:20
Gilla
En till.....
Pernilla Johansson
1982 • Väse
#29
28 augusti 2011 kl 19:03
Gilla
Jag är vegetarian (äter mjölkprodukter och ägg) sedan 9 år tillbaka. I början var jag nog undernärd, men nu mår jag hur bra som helst. Man måste nog lära känna sin egen kropp.
Jag tycker det tråkigaste som finns är att laga mat. Så min mat består till stor del av keso och kvarg. Mycket bra proteinkällor. Man får inte heller glömma B12, som någon skrev förut. Men köp "mitt val vegetarian" på apoteket, eller B12tabletter också på apoteket. Jag brukar räkna hur många hundra gram protein jag får i mig varje dag, då mår jag bäst. Tar min viktx2 i antal hundra gram, så ex; 60kgx2=120g protein, minst. Det tycker jag funkar :)
Peter Holgersson
1979 • Uppsala
#30
28 augusti 2011 kl 19:13
Gilla
Är vegan sedan 9 år. Baljväxter är otroligt viktigt, samt nötter och frön=)
Ann-Louis Edén
1963 • Gislaved
#31
28 augusti 2011 kl 19:35
Gilla
Bjuder på ett bra recept.
Kikärtsbiffar, 8-10 st

6 dl blandade kokta bönor, kikärtor och/eller linser ( ta vad du har hemma) går också bra att använda kokta grönsaker
1 gul lök
1 morot
2 klyftor vitlök
4 msk potatismjöl
1 ägg
3 kokta, kalla potatisar
salt
pepper
Persilja
Oregano,

Mixa allt och forma till biffar.
Stek på svag värme

Vill man ha den vegan - skippa ägget och använd " gegget" från hela linfrö som fått stå i vatten några timmar istället ( håller dock inte i hop biffarna lika bra.
Micke Larsson
1971 • Norge
#32
28 augusti 2011 kl 20:11
Gilla
Ann-Louis, min erfarenhet efter tjugo år som icke-ägg-ätande vegetarian är att man minst nio gånger av tio bara kan utelämna äggen ur recepten utan problem. Mina kikärtsbiffar (med ungefär samma grejer som du, beroende på vad jag har hemma) håller ihop utmärkt med mjöl och en skvätt matolja. Inte ens pannkakor och sockerkaka lider någon större brist utan ägg.

Tycker jag, men det finns alltid någon som tycker något annat.
Ban Fawzi
1970 • Skarpnäck
#33
28 augusti 2011 kl 20:19
Gilla
.... och här en till,
är vegetarian sedan jag var 14 år.
Mikaela
1979 • Kungsgården
#34
28 augusti 2011 kl 20:57
Gilla
Vegetarian sedan 16 år, nästan-vegan sedan 2 år. Även legitimerad dietist.
Peter Edvardsson
1980 • Eskilstuna
#35
28 augusti 2011 kl 22:43
Gilla
"Tror annars veg-ätare i många fall får i sig mer allsidig kost tack vare medvetenhet runt vad som äts." Skrev Kajsa tidigare i tråden.

Jag tror det är detta som är det viktiga. Att man tänker på vad man stoppar i sig, istället för att blint stoppa i sig det man råkar få framför sig. Att i större utsträckning laga maten själv istället för hel/halv fabrikat fulla med skit. Att försöka ge kroppen vad den behöver. Vad du sen använder som proteinkälla, bönor, ägg eller kött, tror jag spelar mindre roll. Sen finns det ju en etisk aspekt givetvis.
Karin M
1984 • Stockholm
#36
28 augusti 2011 kl 23:08
Gilla
Vegetarian i ca 13 år, varav 5 som vegan. På mitt nya jobb får jag (negativa/fåniga) kommentarer nästan varje lunch. Ändå är jag den på jobbet som äter mest varierad och hemlagad kost och har mest hälsosam figur. Blir så trött. Härligt att se så många veg*ner här!
Karin M
1984 • Stockholm
#37
28 augusti 2011 kl 23:08
Gilla
Testade förresten att göra linsbiffar på gröna linser och matvete igår - lika delar. Höll ihop finfint!
1976 • Lund
#38
29 augusti 2011 kl 00:24
Gilla
Vego i17 år med kortare vegan-perioder. Som svaret till frågan om protein vill jag lägga till andra billiga alternativ så som nötter, bananer och sojaprodukter.
B12 får jag mestadels genom B-jäst vilket jag brukar strössla över varm mat. Smaken kanske inte tilltalar alla och då finns det kosttillskott i tablettform.
Ann-Louis Edén
1963 • Gislaved
#39
29 augusti 2011 kl 07:44
Gilla
Micke, då provar jag helt utan ägg eller gegg nästa gång :-)
1946 • Vallentuna
#40
29 augusti 2011 kl 08:29
Gilla
Vegetarian sen jag mins inte när. I tanken och periodvis vegan, men äter ofta mjölkprodukter i onödan för att de råkar finnas till hands.
Lite kungsprd här: http://video.google.com/videoplay?docid=744765316519516434#
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.