Löpning Kost & Näring 13 inlägg 7064 visningar

Vet inte om jag äter tillräckligt

amanda
1989 • ............
#1
27 februari 2015 - 14:24
Gilla
Efter tre års konditions träning har jag nu börjat gymma. Tränar inte direkt mycket typ 4 dagar i veckan, två dagar löpning å två dagar gym. Jag drog ner en app som skulle räkna kalorier. Men jag vet inte hur mycket jag litar på det där. Den sa att jag hamnade back ungefär 300 kalorier om dagen, de tre dagar jag testade. Har vikten jag vill behålla nu. Jag vill inte börja äta för mycket.
En dag är typ gramhamsgröt med äppelmos o mjölk till frukost
Mellanmål en hemmagjord bar med havregryn/äggvita/russin osv eller en banan.
Lunch är alltid gårdagens mat typ broccolisås m pasta
Sen äter jag middag de kan vara typ wok
Sen på kvällen äter jag nästan alltid en knäcka eller två med ost.
Är detta tillräckligt? Jag har ju såklart alltid sallad till all mat. Jag vet att mycket hänger på portions storlekarna men de är typ normalstora tror jag, brukar ligga på typ 400 kalorier. Borde jag skaffa appen igen? Jag e villrådig, gått ner 4 kg nu. Men vill inte börja äta för mycket. Vad kan jag isf äta mera av?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
27 februari 2015 kl 16:47 Redigerad 27 februari 2015 kl 16:48
Gilla
Tja, går du ner så äter du mindre än du gör av med. Jag kommer snart att få samma problem som du, har gått ner ett kg om året i ca 12 år, sen jag började träna för prestation (tävling). Men blir snart tunn om det fortsätter.
Ett säkert tips när det gäller att gå upp är att äta mer mellanmål, eller kanske framför allt fler. Ett extra mellanmål direkt efter varje träningspass är nog bra. Lite mer mat på kvällen för den förbränner du nog inte lika mycket av.
Att ta en öl till maten i stället för vatten ökar intaget utan att det märks på annat än vikten.
Appen vet jag inte varför du ska ha, går du ner så äter du för lite, det märker du ju.
amanda
1989 • ............
#3
27 februari 2015 kl 18:23
Gilla
Okej. Tack för tipset, får öka på mina mellan mål då.
Petersson
1980 • Linköping
#4
28 februari 2015 kl 06:29
Gilla
Hitta ett idrottslabb i närheten och mät din basförbränning. Kostar en knapp tusenlapp. Sen är det bara att räkna hur mycket du äter. Inte så bara förresten, det brukar vara svårt. Dessutom anpassar sig kroppen sin förbränning efter intaget så räkna med att behöva experimentera en hel del.

Mycket svårt att bedöma förbrukning vid gymträning. Vid löpning så kan träningsklockor vara ganska nära. Du kan dock räkna med att gymträningen drar mindre energi än löpningen, såvida du inte kör HIIT med helkroppsövningar hela tiden.

Oldboy
1952 • Danderyd
#5
28 februari 2015 kl 10:13
Gilla
Bortkastade pengar tycker jag, det finns många sätt för kroppen att anpassa sig, i slutändan måste man ändå kolla vikten.
Jag väger mig efter morgontoa men före frukost nästan varje dag och ibland efter träning, det har gett mig koll på hur lång tid jag behöver för att återladda efter långpass och hur lätt det är att lägga på sig 1-2 kg över en julhelg och liknande. Klart överdrivet för de flesta men vill man se hur kost och träning (och menscykler?) inverkar så är det ett lätt sätt.
amanda
1989 • ............
#6
28 februari 2015 kl 10:13 Redigerad 28 februari 2015 kl 10:14
Gilla
Petersson
Det visste jag inte ens man kunde göra. ;P. Men då hade det ju genast blivit enklare, man märker ju tydligt att olika sidor säger olika mycket angående kaloriintag och det är ju 500 kalorier det skiljer. Jätte bra tips! Tack :)
amanda
1989 • ............
#7
28 februari 2015 kl 10:24
Gilla
Oldboy
Men de räcker väl om man väger sig en gång i veckan ändå.? Då borde de väl gå å hålla kolla bra?. :)
1972 • Lund
#8
28 februari 2015 kl 11:14
Gilla
Hej, Amanda!
Jag tycker det låter som du har en verkligt seriös inställning till det här med vikt och kostintag, vilket väl är bra så länge det inte går till överdrift.
Prova att ät lite större portioner för att få stopp på viktminskningen din!
Det funkar för mig i alla fall.
OCH, glöm inte bort att det ska vara trevligt och gott att äta!
M.a.o. låt inte en trevlig middag bli till en räkneövning av kalorier!
Lycka till!
PS. Det är lite charmigt att du varje dag gör en egen s.k. bar tycker jag. DS.
amanda
1989 • ............
#9
28 februari 2015 kl 11:46
Gilla
Fredrik

Ja, det är ju alltid det man är lite orolig över, att man ska börja noja för mycket över kaloriintaget å att det tar över mycket. Man känner redan nu när man börjat kolla att man räknar mer än man behöver. Lite därför jag tog bort kaloriappen tror jag, för att det började gå lite till överdrift. Jag älskar ju mat å det vill jag inte ska försvinna. Därför jag känner att vägning hela tiden kanske inte heller är helt idealt. Men större portioner å lite mer mellanmål och eventuellt mäta mitt kaloriintag på idrottslabb ska jag testa. :)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#10
28 februari 2015 kl 13:52
3 Gilla
Börja äta lite mer (ex mellanmål, större portioner) och se hur kroppen svarar. Räkna inte för mycket siffror utan lyssna på din kropp istället. Ät så du känner dig pigg och stark :) Det är inte så komplicerat som många vill få det att låta som.

Fokuserade mycket på kalorier och sånt förr, men har aldrig mått så bra (och hållit så stabil vikt) som när jag skrotade vågen, började lyssna på min kropp samt gjorde motion och träning till en naturlig del av mitt liv.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
28 februari 2015 kl 15:04
Gilla
Lägg gärna till en smörgås på frukost och lägg in ett mellanmål på eftermiddagen. Om du har en vikt du vill balansera så behöver du lite extra energi. Räkna igenom hur mycket protein du får i dig, får man för lite minskar muskelmassan.
1972 • Lund
#12
28 februari 2015 kl 16:05
1 Gilla
Kajsa B. - bra skrivet! Ta till dig, Amanda! ;-)
amanda
1989 • ............
#13
28 februari 2015 kl 16:11
Gilla
Lars

Jag har kollat hur mycket protein jag ska ha i mig å de skiljer typ bara 20 gram protein från det ja skulle ha i mig om jag inte tränat alls. Å de e ju typ bara två ägg mer per dag så protein tror jag inte det är några som helst problem med. Inte för å vara sån men jag tycker det är lite mycket hets gällande protein. Om man tränar 2 gånger om dagen så förstår jag att man behöver mer av det och kanske proteinpulver men var å varannan "vanlig" idrottsutövare är "protein pundare" idag. Jag hade en kille på jobbet innan som jag blev galen på, han gymmade 3 dar i veckan å varje dag hade han med sig proteinshaks till jobbet. Varför liksom!?
Men mer mellanmål är jag helt på ;)!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.