3 augusti 2011 kl 14:26
Att: Micael
Precis som malin sa så ger längden på intervaller olika utslag. Korta intervaller som upp till 500m har främsta fördelen att den normalet bättrar på din löpteknik och således gör att du springet mer löpekonomiskt även på längre sträckor.
Ska du däremot förbättra syreupptagningsförmågan måste du köra längre intervaller än 200m, variera mellan allt från 600m-1,2km och där emellan 1-2m gång.
Viktigt är också att alla intervaller under passet springs ungeför lika snabbt. Helst ska de inte diffa mer än på ett par sekunder mellan samtliga intervaller du kör under passet.
Detta ställer vissa krav som är omöjliga att följa om du inte har en pulsklocka. Som du kan mata med förprogramerade intervallpass och således behöver du inte göra annat än att lyssna och titta på klockan för att genomföra ett intervallpass där du springer varje intervall på sekunden lika från den andra.
Sen återstår bara att veta vilken måltid (km-tempo) du ska ha på resp intervall. Det finns diagram att utgå ifrån där exempelvis din bästa 5km-tid ger dig indikationer vilket tempo som du ska ha under respektive intervall-längd. Ska du dessutom ge dig på en halvmara så bör du varva intervallerna med tempopass (för att höja mjölksyretröskeln) och långpass (för att förbättra muskeluthålligheten).
Men mitt tips avsett om du kör intervaller eller ej, köp en pulsklocka. Det går träningen otroligt mycket roligare och mer mångfasseterad. Jag själv har fått mycket hjälp av en bok som heter "Run less, run faster" I den har du tabeller över lämpliga intervalltider samt tips på upplägg på olika intervallpass.