Löpning Träning 26 inlägg 3815 visningar

Slutspurt på träningspassen

Henrik Vankel
1990 • Alberthov
#1
22 juli 2011 - 17:44
Gilla
Den här frågan kommer från en relativt ovan löpare som mest springer på känsla. Premisserna: har precis återhämtat mig från en längre sjukdom och börjat springa igen, tar det lugnt i början och ligger på 5-8 kilometersrundor i ett ganska bra tempo. Styrketränar varje dag med kroppen som tyngd (mage, rygg, ben, överkropp).

Sedan en vecka tillbaka har jag börjat lägga till en slags slutsprut de sista 400(-600 metrarna beroende på dagsform) där jag kraftigt ökar farten och går i mål med andan i halsen och blodsmak i mun. Detta i sig är ju lite obehagligt, men jag har vant mig vid det och ser den aspekten av det som något odelat positivt, pannbensträning som det kallas. Utöver den fördelen har jag dock märkt att jag de senaste veckorna har blivit både starkare, snabbare och uthålligare. Jag kan hålla en högre medelhastighet och spurta mycket snabbare. Har inga siffror, men det känns som jag har gått från ett tungt, långt steg till ett lätt, kort.

Är det någon som kan komma med en mer informerad blick på vad jag håller på mig?
< < < 1 2 > > >
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#2
22 juli 2011 kl 18:34
Gilla
Kanske inte det din fråga gäller, men att styrketräna VARJE dag är inte optimalt.
Henrik Vankel
1990 • Alberthov
#3
22 juli 2011 kl 18:36
Gilla
Nä, det gällde väl inte min fråga, och är lika medveten om det som alla som någon gång har använt sin tankeförmåga att fundera en smula över hur kroppen fungerar, men jag gör det ändå, främst på grund av att jag annars får spänningshuvudvärk och jobbigt att koncentrera mig. Har extremt långa läs- och skrivpass utöver träningen, och jag måste träna för att göra detta optimalt.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#4
22 juli 2011 kl 18:52
Gilla
Dela i så fall upp kroppen så att du inte tränar samma muskel två dagar i rad.
Henrik Vankel
1990 • Alberthov
#5
22 juli 2011 kl 19:04 Redigerad 22 juli 2011 kl 19:04
Gilla
Jag vet att det är viktig att visa att man är duktig, jag gör mig säkert också skyldig till det ibland, men varför påpekar du ens det här? Min fråga handlar om något helt annat.. Jag har hållit på med min styrketräning sen jag började få problem med spänningshuvudvärk, i början körde jag delade träningspass och det fungerade inte. Dagar när jag inte tränade ryggen och bålen mådde jag dåligt. Jag började sen träna hela kroppen varje dag och har gjort så länge nu och mår bra. Min styrketräning är inte tung utan till och med lätt. Har aldrig ens nästan haft ont som i jag-kommer-skada-mig.

Det finns en princip som är applicerbar på många situationer i livet, välvillighetsprincipen. Jag vet att just denna på närmast konstitutionella grunder är svår att följa för män över trettio, i synnerhet när det berör något de är intresserade av och därmed tror sig kunna mycket, eller för den delen kan mycket, om. Kort och gott går den ut på att du ska anta att människor är rationella, eller i det här fallet, inte dumma i huvudet.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#6
22 juli 2011 kl 19:27
Gilla
Det var kanske inte helt glasklart vad som faktiskt var din fråga...om man ställer en fråga på ett forum som jogg så får man svar och kanske inte måste ta illa upp. Pers kommentarer lät inte som någon tuff personlig kritik om din intelligens eller huruvida du kan tänka rationellt.

Nåväl...jag tror att den viktigaste träningen är den som blir av, alltså behöver träningen ge stimulans som leder till att den faktiskt blir av. Om det är att springa fort eller långsamt, spurta på slutet eller inte är olika från person till person. Om det får dig att springa och må bra så är allt väl. Det ger säkert också snabbare resultat med löpningen än om du inte spurtar. Frågan är hur pass mycket det sliter och om det skulle finnas bättre sätt för dig att träna.

Många inom löpningen rekommenderar ofta att man gärna varvar upp och ned när man springer för att minska skador. All träning är också en form av stress på kroppen och mer intensiv träning ger mer stress. Vad vi tål och mår bra av är olika även här.

Om det är så att du är på väg tillbaka till löpningen från ett långt uppehåll så är det viktigt i sammanhanget att tänka på att hjärta, lungor och muskler utvecklas betydligt snabbare än leder och ligament i början. Det kan leda till överbelastningsskador, men även här är det olika vad våra kroppar tål. Jag tycker att det låter som mycket stress på kroppen att köra styrketräning varje dag och spurta hårt i slutet på varje löppass. Är det så att du bara springer ett par gånger i veckan så är det kanske inte så farligt. Men att köra styrketräning varje dag, kombinerat med löpträning som avslutas med hård löpning varje dag, så låter det kanske som att det inte kommer att hålla i längden.

Lycka till!
#7
22 juli 2011 kl 19:38
Detta inlägg har raderats
magnus lindgren
1970 • Linköping
#8
22 juli 2011 kl 19:53
Gilla
Du fick två vettiga kommentarer och svarar med något kvasiresonemang om stöddiga män över trettio...
Mikael
1986 • Borås
#9
22 juli 2011 kl 20:07
Gilla
Anders, inte ens löpare (seriösa) kör två intervallpass efter varandra. Lättare "må bra" träning däremot går bra som redan har sagt här.




Henrik Vankel
1990 • Alberthov
#10
22 juli 2011 kl 20:15 Redigerad 22 juli 2011 kl 20:20
Gilla
Det var inget resonemang, det var en generalisering. Dessutom var kommentarerna ovettiga, varför jag tyckte det var passande att vara ovettig tillbaka. Om du, magnus, menar att det är vettigt att kommentera någons fråga utan att svara på den, så har du fel, än mer så när kommentaren inte är riktad mot frågan utan mot de premisser som den stammar ur. Att kommentaren därpå är en slags konventionell sanning (därpå ej vidare utvecklad och förklarad) som accepterats som dogm är väl inte heller vettigt, åtminstone inte så som jag förstår ordet. Möjligtvis väntat.

Frågan var möjligen lite otydlig, men inte särskilt, menar jag, eftersom jag särskiljde premisserna från frågan. Jag beskrev ett förhållande och undrade vad och varför det som har skett skedde och om det finns några tydliga för- och nackdelar med detta (jag utgår oftast från att folk inte är så dumma att de inte förstår och kanske uttrycker mig slarvigt, men jag tyckte inte det här var så farligt).

Tack för svaret, Johan. Att jag är ganska ung och har tränat hela mitt liv tror jag i ganska stor utsträckning hjälper mig att hålla mig frisk. Det och faktumet att jag egentligen inte belastar mig själv särskilt tungt. Ganska korta rundor.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#11
22 juli 2011 kl 21:26
Gilla
Ja att du är ung och har träningsbakgrund gör säkert att du tål mer och tuffare träning. Jag tog mig friheten och tittade i din träningsdagbok och jag tror att du, med tanke på att det inte är så stor volym, absolut kan fortsätta som du gör. Att springa på känsla som du säger tror jag är alldeles utmärkt. Skulle du så småningom känna att du vill mer med löpningen så tror jag att du kan träna effektiivare och bättre, men som jag skrev i mitt första inlägg så är den bästa träningen den som blir av.
#12
22 juli 2011 kl 22:03
Detta inlägg har raderats
Mikael
1986 • Borås
#13
22 juli 2011 kl 22:23
Gilla
Anders, "två intervallpass efter varandra" = Springa intervaller på träning 1 och träning 2.

Till TS>>Instämmer med det Johan skriver. Fortsätt spurta som du har gjort om du inte ska springa dagen efter, springer du oftare så kan det vara smart att låta kroppen återhämta sig.
Och innan du börjar ordbajsa så nej, jag har inte forskat i ämnet och kan därmed inte beskriva exakt vad som händer i kroppen för dig.
#14
22 juli 2011 kl 22:30
Detta inlägg har raderats
Mikael
1986 • Borås
#15
22 juli 2011 kl 23:44
Gilla
Det hade med din kommentar om styrketräning och löpning.
Anders säger "Skulle du säga samma sak till en löpare som berättar att vederbörande springer varje dag? Att springa är ju en slags styrketräning för många muskler, bl.a. i benen och själva hjärtat, så varför inte också OK i övriga delar kan frågas."

Jag vågar gissa på att Per skulle ge samma råd till en löpare att inte träna samma sak 2 dagar på raken.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#16
23 juli 2011 kl 00:10
Gilla
Det handlar om återhämtning.
Att TS lackar på att man ger honom råd förstår jag inte riktigt... Kanske är det som gäller för pojkar runt 20 ;)

Om du (TS) inte känner till dessa grundläggande principerna så anser jag att du borde läsa på lite innan du ger dig vidare i liknande diskussioner.
#17
23 juli 2011 kl 00:19
Detta inlägg har raderats
Mikael
1986 • Borås
#18
23 juli 2011 kl 00:54
Gilla
Okej Anders, sista svaret till dig eftersom du anstränger dig för att tolka som du vill.
Ett lugnt distanspass och t ex 5*2km intervaller är inte samma sak. (Prova själv om du inte tror mig) Sen kan du även testa att springa i en uppförsbacke, nerför, ut i en mosse och på asfalt och sen säga att du har använt samma muskler hela tiden.
#19
23 juli 2011 kl 07:53
Detta inlägg har raderats
#20
23 juli 2011 kl 10:02
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.