Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 26121 visningar

Högt blodtryck

Lars Schröder
1945 • Söderköping
#1
3 februari 2008 - 18:01
Gilla
Har alltid haft mycket lätt för att löpa även sedan jag passerat femtio. Är nu snart 63 år. För cirka två år sedan konstaterades att jag hade högt blodtryck vilket innebärl att jag måste medicinera.
I samband med detta har min träning blivit jobbig. I början av träningspasset känns vad- och lårmusker helt stumma och jag måste riktigt anstränga mig för att röra dem. Efter cirka 20 minuters löpning blir benen mer normala men änndå inte lika pigga som innan medicineringen. Blir lättare trött vid uppförsbackar och i hård motvind.
Är det någon som upplever eller har upplevt något liknande??
Kanske vi får öppna en klass för de som har högt blodtryck.
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#2
3 februari 2008 kl 18:15
Gilla
Är det inte så att viss blodtryckssänkande medicin sänker pulsen? Kan det vara en orsak till att din kropp inte svarar riktigt som du är van vid?
Är det någon kunnig i området som läser detta kan ni väl skriva en rad och rätta mig om jag har missuppfattat det hela?
Jakob
1972 • Stockholm
#3
3 februari 2008 kl 18:24
Gilla
Hej Lars, min pappa har börjat äta mat med tydlig inriktning på att sänka blodtrycket med gott resultat. Alltså lika bra som medicin, fast utan biverkningar... Maten har ju en massa andra bra effekter ockå förståss.
I dagens DN söndag (3:e feb) skrivs det en hel del om det och en läkare som heter Helena Nyblom som skrivit en bok om hälsosam mat. Här är en annan länk på ämnet: http://www.mjolkframjandet.se/faktabank/speciella_koster/dash/kost_mot_hogt_blodtryck_-_dash-modellen Kommer du inte åt dagens DN kan jag mejla dig en pdf om du är intresserad
Richard Larsson
1967 • Västerås
#4
3 februari 2008 kl 20:27
Gilla
Om du är tvungen att medicinera så kan det hjälpa att byta typ av läkemedel. Du har nog fått betablockerare som blir som en handbroms för pulsen. Kontakta en mer seriös läkare som vet vad den håller på med , gärna en med eget löparintresse.

Men framförallt måste det utredas om du måste sänka trycket med medicin, bara lite högt tryck men inga andra riskfaktorer (arv, livsstil m m) så kanske det inte behöver sänkas.
Thomas Forsell
1956 • Älvstranden
#5
3 februari 2008 kl 21:34
Gilla
Har tyvärr samma problem. Käkar idag 4 olika blodtrycks tabletter även en beta blockerare. Jag trodde att efter min klaffoperation 2002 när jag började träna igen och äta väldigt "vettigt" skulle få ordning på blodtrycket. Men tyvär så ärdet ju många andra faktorer som spelar in också. Max pulsen sänks ju en hel del av tabletterna men idag så snittar jag trots allt 80 km och ligger runt 3.30 på maran så det går alldeles utmärkt att träna på bara man lär sig att föröka lyssna på kroppen och inte köra snabbpass precis när tabletterna sitter i som mest...............
Annki Waltgård
1961 • Uppsala
#6
3 februari 2008 kl 21:47
Gilla
Hej Lars!
Jag har haft högt blodtryck sen 20-årsåldern och medicinerat. Först hade jag en medicin som inte gav några problem när jag tränade. Men jag hade stora problem med kalla händer och fötter, vilket var jobbigt när jag spelade bandy. Jag fick en annan medicin och men fick då samma problem som du. Jag var väldigt bra tränad då både konditions och styrkemässigt. Men på bara några veckor tappade jag all ork, och kunde inte ta i när vi åkte skridskor. Jag blev stel i vaderna och fick hemska benkramper. Jag testade på eget bevåg och struntade i medicinen några veckor och besvären försvann. Jag kontaktade läkaren och fick en annan medicin som inte gett mig några problem vid träning, och jag äter den fortfarande. Den medicinen som gav mig kramp i benen var en betablockerare som Richard nämner ovan, och den jag använder nu är en kalciumantagonist. Så om du behöver medicinera så be läkaren att få prova en annan sort. Jag har alltid blivit uppmuntrad att träna av alla läkare så de borde hjälpa dig att bli av med problemet.
Lycka till.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#7
3 februari 2008 kl 21:54
Gilla
Måste bara säga att jogg.se är för underbart!
Vad folk än frågar om så finns det villiga och kunniga löpare där ute som kan hjälpa till.
Av med hatten.
1956 • PARTILLE
#8
4 februari 2008 kl 08:17
Gilla
Betablockerare är värdelöst om man skall träna. I vissa fall finns väl fog för det. Men jag får uppfattningen att vissa läkare är ganskka snabba med att dta till den varianten. Man måste helt enkelt prova sig fram i samråd med sin läkare. Jag äter själv Atacand Plus (ACE-hämmare - inga biverkningar som påverkar träningen och inte så mycket för övrigt för den delen heller) i kombination med Lasix (vätskedrivande) och det funkar utmärkt. Jag har varit opererad för hjärtflimmer två gånger 2003. Tyvärr är atacanden dyr. ca 725 spänn för 100 tabletter, men jag tycker definitivt att det är värt det.
1965 • Västra Frölunda
#9
4 februari 2008 kl 08:36
Gilla
Kaffe och Stress kan också höja blodtrycket. Jag mätte trycket för några månader sedan och de låg nästan på gränsen för min ålder. Mätning på eftermiddagen efter ett antal koppar kaffe och stress på jobbet. Mätning en vecka senare då jag avhållit mej från kaffe och kom till vårdcentral utan att vara stressad så var blodtrycksvärdena i den nedre regionen för min ålder. Mao kan det vara värt att också gå igenom kost och dryckes vanor samt levnadssituation innan medicinering.
Numer så tar jag endast en kopp kaffe på morgonen och därefter grönt te. En kopp kaffe påverkar kroppen i upp till 7 timmar...

/mvh
Martin
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#10
4 februari 2008 kl 11:04 Redigerad 4 februari 2008 kl 11:10
Gilla
Hej Lars, hoppas det inte blir för mycket fikonspråk...
För de intresserade kan man googla på behandling högt blodtryck eller ännu fler artiklar på engelska hypertension treatment. Här är en sammanfattning för att sänka blodtrycket (både det systoliska och diastoliska) och förhoppningsvis inte behöva medicinera alls. Dock måste orsaker till högt blodtryck utredas, t ex om det finns diabetes, njursjukdom eller annat som kan förklara det höga blcdtrycket.

Förändringar av livsstilen:
Sluta röka/snusa.
Vara normalviktig: BMI 20-25 för västerlänningar, troligen något lägre, dvs <23 för östasiater (googla på BMI eastasians)
Hälsosam kost. Det är ju inte helt lätt nuförtiden, ska det vara kolhydratrik kost eller inte, hur ofta man ska äta och när, etc.
Minska på saltintaget, framför allt av sorten natrium.
Motionera regelbundet, minst 30 min flera ggr/v. Lär väl inte vara ett problem för jogg:are...
Lagom med alkohol.
Lagom med kaffe.
Undvika stress (på arbetet, privat etc)

Medicinering:
Observera att jag tar upp biverkningar som har med jogg att göra, det finns andra biverkningar dessutom. Finns fördelar med de olika medlen, tex att vissa är billigare eller passar ihop med diabetes, hjärtsvikt, genomgången hjärtinfarkt, astma/lungsjukdom, njursjukdom etc. Bäst är väl att gå till din läkare.
1) Vätskedrivande/diuretika: biverkan att att kisseriet kan komma igång en tid på dygnet man som inte passar rytmen
2) Betablockare. Biverkan med att hjärtfrekvensen ej ökar och kroppen inte kan svara på fysisk anstärning.
3) Kalciumkanal-hämmare.
4) ACE-hämmare (ACE står för Angiotensin-converting-enzyme)
5) Angiotensin-2-receptor-antagonister

Lycka till med att hitta rätt medicin/livsstil.

Redigering: medicin 4 och 5 är ganska dyra.
Dessutom kan de olika medicinerna kombineras på olika sätt...
1954 • Karlshamn
#11
4 februari 2008 kl 11:12
Gilla
Efter att jag i höstas fick problem med näsblod och trötthet/orkeslöshet, kollade jag blodtrycket som visade sig ligga för högt vid flera mättilfällen. Jag fick medicin utskriven , Amlodipin och Enalapril/Hydrochlorothiazide, 335 Sek för båda. Jag mår alldeles utmärkt och trycket har sjunkit till normala nivåer.
Jag hade problem med högt blodtryck även för 7-8 år sedan. Då låg träningen under en period på nästan obefintlig nivå och kosten var väl inte heller den bästa. Jag fick då en betablockerare som gjorde mig ständigt trött. I det läget bestämde jag mig på eget bevåg att skippa medicinen, förbättra kosthållningen och återuppta löpträningen. Sedan har jag lyckats håll ned trycket fram till nu. Morsarvet har hunnit ifatt. Jag sa till läkaren att jag är marathonlöpare och fick rådet träna på, helst i lugn takt, lyssna på kroppen och kolla trycket regelbundet.
Ett par koppar kaffe 3 ggr om dagen vill jag inte vara utan.
Keep on running
Ingvar
1956 • PARTILLE
#12
4 februari 2008 kl 19:17
Gilla
Ingvar. Kunde Du verkligen träna med Amlodipin? Jag tyckte den var fruktansvärd. Fötter och be svullnade upp. Funkade inte alls. Var tvungen att skippa den ganska omgående...
Karin
1972 • Hudiksvall
#13
4 februari 2008 kl 22:03 Redigerad 4 februari 2008 kl 22:05
Gilla
Hej Lars!

Som nämts tidigare finns det ett flertal olika BT-mediciner som verkar på olika sätt. Biverkningarna kan variera mellan olika personer. Precis som Richard skriver är beta-blockerare en sort som sänker pulsen, dvs den ökar inte på samma sätt vid ansträngning, och kan vara knepig om man tränar (däremot är läkaren säkert seriös och vet vad den håller på med!). Vet ju ej vilken sort du har fått, men berätta för din läkare att den inte passar dig eftersom du löptränar så kan han eller hon säkert hitta en annan sort. Man får prova sig fram helt enkelt. (ACE-hämmare finns f ö i billiga och bra varianter numera).
Hur som helst - LYCKA TILL och jogga på!
1954 • Karlshamn
#14
5 februari 2008 kl 13:02
Gilla
Stefan
Jag läste att man kunde få vissa svullnader, framförallt vidfotleder och kände mig lite orolig. Jag har inte haft några somhelst biverkningar. Vi reagerar väl olika...
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#15
5 februari 2008 kl 15:49
Gilla
Hej. Instämmer i stort med Karin och Su-San Oh. Sant är att för alla blodtrycksmediciner finns rapporterat ett mycket stort antal biverkningar. Det finns biverkningar som är litet konstiga, t.ex. att man kan få hosta av s.k. ACE-hämmare. Sen finns det biverkningar som är direkt relaterade till själva verkan av medicinen, t.ex. att man orkar sämre med betablockerare, för det som blockeras är stresshormon som adrenalin och noradrenalin. Men blodtrycket sjunker och hjärta och kärl skyddas. Nog kan läkaren som skrev ut vara seriös, men iallafall i Västerbotten är inte betablockerare längre förstahandsval vid högt blodtryck. (Detta på grund av att de andra preparaten i stora studier visat bättre långtidsresultat). Jag tycker att man som löpare/joggare bör föreslås ett annat preparat av sin läkare! Angiotensinreceptorhämmare är verkligen dyra, för den enskilde till viss del men framför allt för samhället med läkemedelsförmånen. Bör undvikas om andra alternativ finns. En patient jag hade på vårdcentralen hade högt blodtryck, bestämde sig för att försöka träna ner trycket och lyckades med ett diagram visa mig att det systoliska trycket minskat åtminstone med 10-15 enheter under det år han tränat. (Men det räckte inte helt). Träning är iallafall den bästa medicinen. Har så många fina biverkningar! Jogg on!
#16
5 februari 2008 kl 16:45
Detta inlägg har raderats
Karin
1972 • Hudiksvall
#17
5 februari 2008 kl 19:23
Gilla
Bengt, Jag instämmer. Nä, beta-blockare är väl inte förstahandsval nå´nstans längre, speciellt inte för löpare. Håller också med om att man ska undvika dyra preparat som Angiotensin-II-blockare mfl om man tål och har lika god hjälp av andra mediciner. (Nu blev det kanske lite OT...) Träning är ju som sagt outstanding, men en del stackare blir ju inte av med sitt höga blodtryck ändå och måste få extra hjälp.
Jogg on =-)
1971 • Stockholm
#18
6 februari 2008 kl 10:28
Gilla
Har haft diagnosterat högt blodtryck (170-200/100-120 innan medicinering) sedan 2005 och har nu Aprovel 300 mg (en angiotensinreceptorblockerare) som har fungerat bra för mig (inga märkbara negativa bi-effekter, i dagliga livet eller i spåret), men den är dyr.
Var djupt chockad när jag fick provresultat, som jag fick eftersom jag var tvungen att göra ett hälsotest för att få springa Paris Marathon. Det var första gången jag var hos en doktor sedan mitten av 80-talet. Är vegetarian sedan 10år tillbaka, har en BMI runt 22, har konstant tränat de senaste 20 åren 2-5 ggr i veckan och har inga släktingar med högt blodtryck. Att sluta stressa är verkligen ingen man bara gör i dagens samhälle, tyvärr, så jag har givit upp och ser min medicinering som något jag får ta med mig resten av livet. Men som sagt min medicin har fungerat för mig. Har dock aldrig haft några symptom vare sig för eller efter utan det är bara ett piller jag tar om dagen för min läkare säger att jag bör.
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#19
6 februari 2008 kl 21:34
Gilla
Självklart behövs ofta medicinerna när livsstilsförändringar inte räcker -eller när allt redan är så bra som det går. Men kom ihåg Peder och andra, att högt blodtryck egentligen inte är en sjukdom, utan en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom. Jag menar så att man inte går omkring och känner sig sjuk i onödan! Men visst de flesta av oss bli av med så många riskfaktorer som möjligt.
Lars Schröder
1945 • Söderköping
#20
6 februari 2008 kl 21:36
Gilla
Tack alla joggingvänner för alla seriösa råd och goda tips. Jag blir glad av att så många vill engagera sig i mitt träningsproblem som medicineringen av mitt höga blodtryck ger mej.
Orsaken till mitt höga blodtryck kan man ju fundera på. Har hela mitt liv tränat i någon form. Är frisksportare sedan tonåren vilket innebär att jag valt att avstå från att röka och kröka. Hölskost är min vardagsmat. Väger 57 kg och är 165 cm lång.
Tyvärr så kanske jag stressar då jag föredrar högt tempo oavsett vad jag gör.
Äter Enalapril 20mg och Esidrex 25 mg som vätskedrivare.
Med Era goda råd i bagaget så tar jag en ny kontakt med min läkare. Att alltid få vara i löpspåret är min livsstil den vill jag gärna behålla. Än en gång tack för alla värdefulla inlägg
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.