26 april 2011 kl 22:26
Det hela har varit ifrågasatt av kost/hälso/tränings författare/skribenter sedan flera årtionden.
Bl.a. Dr Max Otto Bruker skrev i sin ÄT RÄTT - BLI FRISK (1981?) och jag citerar "Istället för att nämna den rätta orsaken till hjärtinfarkt konstruerade man fett-teorin. Man trodde att infarkten uppstod vid för stor konsumtion av fett, dvs animaliskt fett. Denna teori är tyvärr alltför spridd trots att det finns mängader av observationer och vetenskapliga bevis som talar mot detta. Denna teori får faktiskt ta skulden för att infarkternas antal inte minskar" och Bruker skriver att det de facto är ätandet av raffinerade kolhydrader som är det egentliga upphovet till infarkterna.
Frank Zane tar upp kolesterolet i sin bok om Bodybuilding (från tidigt 80tal) och hänvisar till en forskare/läkare. Nu minns jag inte längre vem, men samme man har skrivit en bok i frågan. Tror den var från sjuttiotalet.
En dansk löparboksförfattare, det var ett tag sedan jag läste boken men har för mig att den var från mitten av åttiotalet referar också att hela frågan är missförstådd. Kanske var löparen/författaren själv läkare, minns ej längre. Boken finns på svenska.
Ifrågasättandet av faran med kolesterolet är alltså inget nytt.