Löpning Träning 58 inlägg 20626 visningar

Tider på löpband vs. ute

Fettbrädan
1976 • Stockholm
#1
31 mars 2011 - 14:00
Gilla
Hej,

jag har sprungit lite löpband i vinter och gör sub 40 på bandet. Men nu när jag kliver ut i verkligheten så är jag inte i närheten.

Vad är era erfarenheter, vad kan man räkna med att göra ute om man jämför med löpband?

Måste under 40 min på milen!
< < < 1 2 3 > > >
1965 • Kungsholmen
#21
1 april 2011 kl 09:17
Gilla
Kristian har rätt. Man kan inte skilja på utomhuslöpning kontra löpbandslöpning vad gäller massförflyttningen.
Einstein skulle ha gjort tankeexperimentet med ett jättelångt och brett löpband som går från horisont till horisont. Hur skulle du kunna bedöma om du sprang på marken eller på detta löpband?
Fredrik N
1967 • Täby
#22
1 april 2011 kl 09:19 Redigerad 1 april 2011 kl 10:13
Gilla
Det finns omräkningstabeller för detta, t.ex. på http://www.hillrunner.com/training/tmillchart.php
1972 • Falsterbo
#23
1 april 2011 kl 10:15
Gilla
Vad springer du milen på ute? Dvs vad har du kvar till sub 40?

Jag är snabbare på löpband än ute och jag är snabbare på vissa löpband än andra. Jag märker även att jag springer mycket mer upprätt på löpband än ute.

Min bedömning är att man bör variera lutning och hastighet på löpbandet för att inte bara mata meter och ge kroppen mer variation.

Lycka till
Mats Collin
1968 • Haninge
#24
1 april 2011 kl 15:47
Gilla
Ja som inte har hållt på så länge å började min "karriär" på löpandet å nu börjat ute märker ju att det var betydligt lättare på bandet...
km tiderna var klart sämre ute.... om möjligt ännu långsammare än bandet.
Så vill bli snabbare....
Men helt klart är ju att det är betydligt roligare ute, frisk luft, lite mer å titta på när man springer å så vidare...
Löpbanden på eriksdalsbadet, som är uppe vid taket i simhallen, är inte så kul, varmt, fuktigt å så vidare... lite bättre luft där skulle inte vara fel.

Men men, ja nöter på ute så gott det går....vill ner under 6 min/km i alla fall.. hur det nu ska gå?...
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#25
1 april 2011 kl 17:03
Gilla
Here we go again. Glöm det där med storleken på bandet. Så länge det inte är stort nog att konkurera ut Jordens dragningskraft så spelar den rullande ytans storlek ingen roll.
Löpband är skit bra. Du gör allt jobb precis som riktig löpning. Dessutom kräver det en del balans, men du förflytar inte hela massan framåt. Jag kan rabbla upp en massa andra exempel, men det känns som att det inte spelar någon roll vad jag skriver...
1981 • Göteborg
#26
1 april 2011 kl 17:05
Gilla
Härlig diskussion :-)
Sven Andersson
1966 • Kista
#27
1 april 2011 kl 18:14
Gilla
Det enda väsentliga(*) som skiljer löpning på band från utelöpning är att man inte har luftpelaren att forcera. Vilket leder till att kroppen är mer upprätt och att naturliga luftmotståndet är borta. Bägge dessa problem mitigeras genom att alltid ha minst 1% lutning. I övrigt handlar det bara om tycke/smak/löpstil/psyke. Precis på samma sätt som att det skiljer mellan banlöpning, terränglöpning, asfaltlöpning för olika löpare.

* Jag bortser helt från att det blir varmare på bandet om man inte har fläkt, och att band är notoriskt felkalibrerade, för dessa två saker har inte med själva principen att göra.
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#28
1 april 2011 kl 18:48
Gilla
Personligen tror jag att det normalt sett är lättare att springa på löpband. Däremot tror jag att löpbandsträning är bra träning för pannbenet då man inte blir distraherad av fina miljöer eller saker som händer runtomkring när man springer utomhus. Vidare brukar den normalt bristfälliga ventilationen och bristen på luftmotstånd göra det extremt varmt så det är förmodligen nyttigt att träna lite löpband innan sommaren kommer för att vänja sig vid att träna i värme.

En annan skillnad är att man har en garanterad hastighet när man springer på ett löpband (om det är kalibrerat rätt). Springer man utomhus kan man ibland "tänka på annat" för att sen komma på igen att man måste hålla tempot och drar på igen. Det händer inte på löpband för om man minskar tempot för mycket så hamnar man på golvet bakom maskinen :)

En intressant effekt som jag läste om någonstans är de förändringar som sker rent motoriskt i kroppen när man springer på löpband. När man springer utomhus accelererar kroppen något vid frånskjutet, sen när båda fötterna är i luften bromsas kroppen in av luftmotståndet. Detta leder till att hastigheten varierar (om än väldigt lite) upp och ner i samma takt som stegen sker. Större variation av hastigheten vid lägre antal steg/minut.

När man springer på ett löpband blir effekten istället att kroppens hastighet är konstant i förhållande till löpbandet.

Hela rörelsemönstret vid löpning bygger på att man sätter i foten i samma hastighet som underlaget för att vid frånskjutet kunna accelerera kroppen framåt. Detta gör att om man är van vid att springa utomhus så måste löpsteget förändras något när man springer på löpband. Detta på grund av att foten måste ha en något högre hastighet (för att matcha löpbandets hastighet) när den sätts i då kroppen ej förlorat så mycket hastighet som sker vid löpning utomhus (eller med luftmotstånd).

När jag springer på löpband (alltid med 1-2% lutning) i början av hösten får jag ofta blåsor på ställen jag aldrig får annars vid löpning utomhus. Detta försvinner efter ett par gånger när kroppen vant sig vid att springa på löpband.

Det här är en mycket intressant diskussion och det är nog inget problem att skriva en ganska omfattande bok om skillnaden mellan löpning på löpband mot fast underlag :)
1967 • skurup
#29
1 april 2011 kl 19:13
Gilla
Jag tro ju att löpbanden visar bättre och säkrare tider/sträckor än gps,pulsklocka.
Men sen att det går både upp och ner fast man inte ser det samt att underlaget varierar gör att det blir sämre tider ute. Luften varierar med...hög/låg fuktighet samt kall och varm luft påverkar..
Tror att man (som några) ska träna benmusklerna på gym när man springer på löparbandet för att klara av terrängen ute bättre..
Man lyfter ju bara benen (som någon utrycker det) så det känns lite som om man inte tränar vissa muskler i benen.
När man sen väl tar sig en tur ute så får man träningsverk i vader och längs skenbenet..
Då är man inte så vältränad ändå..
Sven Andersson
1966 • Kista
#30
1 april 2011 kl 19:39 Redigerad 1 april 2011 kl 19:40
Gilla
Lyfter bara benen? Gör det. Lyft bara benen. Men skyll inte på mig när du ramlat och slagit dig...
1967 • skurup
#31
1 april 2011 kl 19:43
Gilla
:-) spännfatt dej...
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#32
1 april 2011 kl 20:37
Gilla
Det här tycker jag är en rolig debatt :).
Ytterligare ett exempel, även om jämförelsen är lite långt i från löpning. En person sitter i en bil som accelrerar kraftigt. Personen trycks bak i sätet (trots att det ej är luftmotstånd i bilen). Samma bil fast på ett löpband som accelererar och bilen står kvar. Upplever personen att han trycks bak i sätet?
Emil
1984 • Sundsvall
#33
1 april 2011 kl 22:21
Gilla
Jag har läst denna rapport angående ämnet (om länken fungerar, ni måste ladda ned dokumentet)
http://www.google.se/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CB4QFjAB&url=http%3A%2F%2Fgih.diva-portal.org%2Fsmash%2Fget%2Fdiva2%3A498%2FFULLTEXT01&rct=j&q=blodlaktat&ei=ozKWTbL0N4jEswap8IW6CA&usg=AFQjCNFIqQ9sgQxzo0W_uLhtCYoKLF9BVQ

Den undersöker blodlaktatströskelvärdet på löpband kontra bar mark. Den visar att samma uppskattade ansträngning på löpband och bar mark blir väsentligt tyngre på bar mark.

Du kan alltså springa snabbare och längre på löpband för mindre ansträngning än på bar mark
Emil
1984 • Sundsvall
#34
1 april 2011 kl 22:24
Gilla
Ja den funkar :)

Då är det bara för er som tycker att forskning och vetenskap är vesäntligt att läsa den :) Och ni som tycker att forskning och vetenskap inte är lika coolt som typ... gud... ni kan fortsätta hitta på att det skulle vara exakt samma sak, skylla på felkalibreringar osv :)
Sven Andersson
1966 • Kista
#35
1 april 2011 kl 22:33 Redigerad 1 april 2011 kl 22:33
Gilla
Jaja, inget nytt under solen. Debatten bara upprepar sig. Det dokumentet är väl refererat 2 miljoner gånger. Ingen har påstått annat än att man måste luta bandet för att få samma resultat. Tvärtom poängteras det gång på gång. Och man måste springa över 20 km/h för att kvadraten ska bli besvärande (men det gör väl alla här på jogg?). Men är man antilöpbandstaliban så vill man nog inte lyssna. Ingen tvingar någon att springa på löpband.

Låt mig få påminna om Ingrid Kristiansen som tränade enorma mängder löpband. Det gick ju rätt bra.
1968 • Tullinge
#36
1 april 2011 kl 23:23
Gilla
Kan man själv kaliberara hastigheten på ett löpband och hur stor felvisning av hastighetetn kan det röra sig om? Jag gissar att bandet bromsas mer ju tyngre man är och ffa då man går, särskilt på "billiga" band med svag motor. Spelar kanske heller inte så stor roll för upplevelsen och löpstatistiken om displayen visar någon/några enstaka tiondelar fel på hastigheten. Det som gör mest skillnad på upplevelsen av hur tungt det är är nog lutningen och där rekommenderar jag att man kollar med vattenpass att bandet är plant vid 0 grader. Mitt Sportsmasterband (samma som polar tror jag) lutar nästan 4 grader uppåt i orginalskick,man ser det med blotta ögat! Jag har fått pallra upp bakdelen. Det tog över 2 månader innan jag kom på varför det gick så extremt mycket tyngre på löpbandet än ute!
Johan
1963 • LINKÖPING
#37
2 april 2011 kl 08:03
Gilla
Fredrik
Intressant aspekt på det här med luftmotståndets inverkan kontra steg-
accelerationen, har jag ej tänkt på förrut.

Andra aspekter angående luftmotståndet inne kontra ute:

1. Luftmotsåndet uteblir ju för all del inte helt på band, då ex. benen fortfarande pendlar framåt varje steg, om än kanske bara med hälften
av det luftmotstånd som fås ute.

2. Vet inte hur andningseffektiviteten påverkas, men borde det inte
vara mindre ansträngande ute, att med ett visst tryck få in luften vid inandningen, jämfört med på bandet inne.

Inget jag läst eller hört bara tankar som dök upp i huvet, så det kan
ju vara rena tankefel, men som sagt kul debatt!
Åsa
1983 • Fagersta
#38
2 april 2011 kl 09:11
Gilla
Tränat till 90% på löpband denna vinter...

Nu när man kör ute...
Känner jag mig lite som en ko som ska släppas på grönbete. Benen vill åt alla håll och kanter. Lätt som en plätt och givetvis får man mer träningsvärk. Fast allt känns mycket enklare och psykiskt lätt.
Jo
2000 • Göteborg
#39
2 april 2011 kl 10:19
Gilla
Jag tycker tider kontra hastigheter som visas på ett löpband ger en glädjekalkylering - men om du har koll på din puls så kan du nog se till att kompensera det till viss del genom lutning och ta i beräknande att kanske du gör ngn minut el sämre på samma sträcka utomhus trots lutning och om du springer säg 10 km. Men säkert individuellt. Jag sprang hösten 2009/vintern 2010 i 6-7 mån BARA på löpband när jag kom igång efter förlossning - och sedan var mitt första pass utomhus Gbg-varvets Seedningslopp! Gjorde nästan 2 min sämre på loppet än på löpbandet trots 2 graders lutning. Så i år har jag kört det mesta utomhus och tycker det är mentalt lättare att ligga i högre puls då. På löpband upplever jag allt jobbigare! DOCK så har nu kört intervallträning på löpband ett par gånger och där tycker jag att det är lättare att hålla mig strikt till intervallerna. Även löptekniken tänker jag mer på på bandet, kanske för att det är så tråkigt så jag måste tänka på ngt ;-) Men jag kan se vissa fördelar med bandet och som ett bra komplement ibland...t ex så ramlade jag och slog knät illa på isen i vinter och har fortfarande känningar av det. Har aldrig ramlat av ett löpband ;-)
Sven Andersson
1966 • Kista
#40
2 april 2011 kl 12:13 Redigerad 2 april 2011 kl 12:13
Gilla
Gång på gång påpekas att många, för att inte säga de flesta, löpband är notoriskt felkalibrerade, men ändå kommer en del med kommentarer som "samma hastighet på löpbandet är lättare (eller tyngre) än löpning ute".

Om man inte VET att löpbandet är kalibrerat (eller åtminstone hur fel det går, så man kan justera hastigheten) är sådana kommentarer meningslösa.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.