Löpning Träning 20 inlägg 6151 visningar

Varför orkar jag inte?

Anette Spain
1971 • Lindome
#1
8 mars 2011 - 18:47
Gilla
Hej!
Sprang 16 km i Skatås (8:an x 2) förrförra söndagen för första gången detta året, har sprungit 13-14 km som längst innan dess. Tränade lite på löpbandet och lite styrka under veckan och gav mig sedan ut på min vanliga medeldistans runda på lördagen , men orkade ingenting!! Benen var tunga och jag fick knappt någon luft och blev illamående. Gav mig sedan av till Skatås igen förra söndagen för att springa 16 km igen med exakt samma förutsättningar som veckan innan, dvs samma tid efter jobbet, lika mycket sömn, liknande mat osv, men samma sak hände som på lördagen. Känner mig helt frisk i övrigt och kollade mitt blodvärde vilket låg på 145.
Så nu undrar jag vad som hänt och ffa vad jag kan göra åt det??!! Tränar för tillfället till Göteborgsvarvet och vill absolut inte få samma formsvacka den helgen!! Just nu vågar jag knappt ge mig ut och springa för jag är rädd att jag ska få en sådan kollaps igen.

Snälla, hjälp mig!!!
Linda Eriksson
1978 • Skara
#2
8 mars 2011 kl 19:59
Gilla
Antingen otur dvs dålig dag just dessa dagar eller mentalt. Du verkar fundera/hänga upp dig mkt på det vilket tyder på att det satt sig mentalt. Men mentala spärrar är till för att brytas. Nästa gång fixar du det! Lycka till!
1963 • Bromma
#3
8 mars 2011 kl 20:13
Gilla
Du kan oxå ha nåt virus som inte riktigt gett sej till känna. Träna på, men kör inte hårdare än vad dagsformen medger.
Nina Magnusson
1984 • Uppsala
#4
8 mars 2011 kl 21:46
Gilla
Jag upplevde samma sak på min senaste runda i torsdags och har inte vågat mig ut sedan dess eftersom jag är livrädd att få samma känsla igen! Jag hoppas det bara var dagsformen...

Men man kan inte alltid vara på topp och det får man nog acceptera. Din nästa runda går säkert jättebra!
1976 • Burträsk
#5
8 mars 2011 kl 22:14
Gilla
troligen influensa, jag var drabbad förra veckan orkade ingenting då jag var ute och sprang det fanns ingen ork och flås.
Hade ingen andra symptom men mina barn hade ont ihuvudet yrsel och diarré.
Andreas Nilsson
1985 • Töcksfors
#6
8 mars 2011 kl 23:43
Gilla
Jag kände mej också orkeslös under söndagens löpning. Jag blev väldigt andfådd och hade problem att hålla löpsteget efter bara några kilometer. Jag stönade mig genom mina 7km i ungefär vanligt tempo men det var väldigt jobbigt. Det är flera omkring mig som haft influensa, vet inte om det påverkat, jag har iaf ingen annan förklaring. Jag ska prova på nytt imorn.
Linda Eriksson
1978 • Skara
#7
9 mars 2011 kl 08:38
Gilla
Varför är ni så rädda för känslan att det går tungt? Jag älskar den känslan eftersom jag då vet att jag tränat på bra. Känns det alltid bra tränar man helt enkelt för dåligt...Träning går väl delvis ut på att man ska bli trött eller? Och även om det gör ont eller känns tungt under tiden så går känslan garanterat över.
1965 • Kungsholmen
#8
9 mars 2011 kl 08:51
Gilla
Det kan gå tungt på ett bra sätt och tungt på ett dåligt sätt. Jag tror Anette nu avsåg det dåliga sättet.
1978 • Saltsjö-Boo
#9
9 mars 2011 kl 09:04 Redigerad 9 mars 2011 kl 09:14
Gilla
Tror inte att det är konstigare än att du antingen håller på att bli sjuk, att du prickade en formsvacka eller att du tränat för mycket och behöver vila.

Jag brukar notera försämrad prestationsförmåga vissa dagar när jag druckit alldeles för mycket kaffe (och alldeles för lite vatten).

Vila några dagar och se till att få i dig normala mängder vätska.

Edit: stavfel
Linda Eriksson
1978 • Skara
#10
9 mars 2011 kl 09:06
Gilla
Det är ju fler pass som går tungt, snarare än lätt... Att kanske varannat pass känns tungt är ju inte ovanligt och det behöver inte betyda att något är fel. Testa att träna något annat. Hur känns det då? Hur mår du allmänt? Är det bara när du tränar som du känner dig seg? Ingen ide´att hetsa upp sig om några enstaka pass går tungt. Men om det går flera veckor och alla pass känna tunga kanske det är dax att kolla upp det. Annars är det bara att kämpa på. Lycka till!
1965 • Kungsholmen
#11
9 mars 2011 kl 09:06
Gilla
Personligen har jag mycket tyngre pass på dagtid på vardagar än på kvällstid vardagar eller dagtid helger. Det kan kännas omänskligt tungt ibland utan anledning.
Camilla Åbergh
1972 • Rosersberg
#12
9 mars 2011 kl 09:25
Gilla
Jag tror att det handlar om dagsformen många gånger. Ibland tycker jag att jag har laddadt maximalt med mat, sömn och vila - och så går det jättetungt att srpinga iaf!! Och nästa gång har man slarvat med både maten, sömnen och vilan - och så går allt jättebra! Tror det handlar om dagsformen helt enkelt. Så är det ju med allt annat här i livet oxå. Tänkt inte så mycket på det innan du ska ge dig ut, så kommer det nog att gå bättre nästa gång.
Lycka till!
1966 • Älvsjö
#13
9 mars 2011 kl 10:23
Gilla
Har du koll på pulsen under passen? Om pulsen uppför sig konstigt, tex plötsligt pulstapp eller överhoppade pulsslag måste du ta kontakt med läkare och utreda orsaken.
Anette Spain
1971 • Lindome
#14
9 mars 2011 kl 10:30
Gilla
Tack för alla svar!
Håller med Peter P om att det kan gå tungt på bra eller dåligt sätt - i söndags gick det dåligt :( Kom till 3 km och sedan fick jag gå en bit (och det gör jag aldrig annars!!) för att orka ta mig runt 8 km, när jag sprungit 16 km veckan innan och det känns inte rätt.
Men nu känns det bättre efter allt stöd härifrån, hoppas bara att det inte är något virus som spökar - jag har själv funderat på det oxå.
Ska ut nu i snön och blåsten och bara kolla läget.

Tack igen!!!!!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#15
9 mars 2011 kl 12:53
Gilla
har varit med om det flera gånger. om det är infektion, överträning etc vet jag inte. men när jag blivit dåligt trött har jag sett till att ta någon extra dags vila. brukar funka.

Att trösta med, i våras tränade jag inför en halvmara. körde varje vecka långpass på 2 mil/2h utan att tycka det var märkvärdigt jobbigt. knappt en vecka innan halvmaran skulle jag ut på en vanlig lättare tur, efter 1-2 km NEDFÖR fick jag börja gå. det gick inte. provade att jogga tänkta slingan men varje steg var en pina och jag fick gå då och då. jag trodde jag skulle gå under. var ute med en vän jag brukar spinga jämt med och hon sprang lätt lätt ifrån mig. blev inte sjuk efter det heller. tog någon extra dags vila för säkerhets skull.
sen kom helgen med halvmaran och jag sprang den med marginal under 2h (vilket var mitt mål).
Linda Eriksson
1978 • Skara
#16
9 mars 2011 kl 17:23
Gilla
Kajsa B: Överträning sker över väldigt lång tid. VI snackar kanske från månader-år. Då ska man vara slut både fysiskt och mentalt. Att man är rött på något eller några pass betyder inte att man är övertränad. Det krävs mer än så.
1968 • Kapp
#17
9 mars 2011 kl 17:40
Gilla
Håller nog med Linda där, överträning är nog väldigt ovanligt hos motionister som tränar "normalt" 2-5 gånger i veckan, men en dålig dag har vi alla ibland, det mentala har ju väldigt mycket att säga, blir man bekymrad och oroar sig så kan krafterna försvinna helt.
Thomas Svärd
1960 • Åkersberga
#18
9 mars 2011 kl 20:51 Redigerad 9 mars 2011 kl 20:51
Gilla
Jag joggar med puls- och gpsklocka så jag har god koll på tider, puls, distanser mm. I Höstas var jag med om en konstig och för mig udda sak. Jag sprang/joggade på fredagskvällen. Det gick så lätt och bra och jag tänkte att nu har jag tagit ett kliv uppåt i formkurvan. På söndagen sprang/joggade jag exakt samma sträcka. Jag hade ca 10 slag mer i snittpuls men sprang mycket saktare. Jag blev inte sjuk och kunde inte hitta någon naturlig förklaring till denna stora skillnad. Personligen tror jag det kan skilja väldigt mycket p.g.a den sk. dagsformen. Jag tror du har/hade en formsvacka. Ta det lugnt och tänkt inte för mycket på det. Ut och njut ist,
mvh Thomas
#19
9 mars 2011 kl 22:53
Detta inlägg har raderats
1964 • Huddinge
#20
9 mars 2011 kl 22:53
Gilla
Fundering kring infektioner. Kan det vara så att den egna immunitetsprocessen sätter ner kroppens funktioner och därmed känner vi oss trötta? Till exempel om jag blir utsatt för svininfluensa, som jag har immunitet emot, så tär det ändå på kroppen den tid det tar för kroppen att bekämpa detta virus? Skulle det råka sammanfalla med min träning så känner jag mig ovanligt seg då. Jag kan känna en liknande känsla om jag blir allergisk och får vänta en stund på att medicin ska hjälpa innan jag kan träna på topp igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.