Löpning Träning 16 inlägg 3568 visningar

Löpträning med stavar

1980 • Täby
#1
4 januari 2008 - 16:53
Gilla
Någon som har erfarenhet av löpträning med stavar?

mvh Per
I M
1960 • Göteborg
#2
4 januari 2008 kl 17:09
Gilla
Stavgång i backe eller på myrar har väl använts av skidåkare i många år och kan kanske vara ett bra alternativ för en löpare om man har lite ont någonstans och inte vågar/vill springa. Var dock beredd på träningsvärk på baksidan av låren och i skinkorna då du tar längre steg än vanligt.

Direkt löpträning med stavar är nog inte så vanligt.
1965 • Hällefors
#3
4 januari 2008 kl 18:26
Gilla
Jag sysslar med ultralöpning och springer/joggar 1ggr/vecka med stavar. Har gjort dessa pass regelbundet i 2 års tid och tycker att jag får flera vinster av detta. Framför allt så måste man springa långsammare vilket gör att jag använder detta pass som återhämtningspass/aktiv vila, man får ändå ganska hög puls. Att springa med stavar gör oxå att höfterna avlastas och jag tycker även att mitt löpsteg har blivit lättare och mera ekonomiskt vilket är en stor fördel för ultralöpare men även för marathon löpare. Jag springer ca 10 km med stavar men i början bör man ju naturligtvis köra kortare pass för mjölksyran i armarna kommer ganska fort......
Jag rekomenderar verkligen den här träningsformen för oss löpare, skidåkarna har ju kört den här formen i många många år.
-Lycka till!
Annki Waltgård
1961 • Uppsala
#4
4 januari 2008 kl 21:45
Gilla
Springa med stavar, den tanken har aldrig slagit mig. Jag har gått mycket med stavar tidigare men sen jag började springa så har stavarna blivit kvar i förrådet. Men om man ska springa med stavarna ska man då ha dom lika långa som när man går med dom? Jag är 166 lång och har blivit rekommenderad att ha stavarna 115 cm långa.
1980 • Täby
#5
5 januari 2008 kl 10:49
Gilla
Lite reflektioner.
Nu har jag kört ett testpass med stavar (ca 3 km totalt) och överlag så tror jag att det här är en bra träningsform. Jag blev väldigt trött i armarna och pulsen begränsade min löphastighet. Sedan måste jag finslipa tekniken. Jag hade mina stavar inställda så att armarna vinklas 90 grader vid isättning i linje med hälen (såg detta på någon hemsida för stavgång).

Sedan sprang jag ytterliga 7 km utan stavar och då var det som vanligt :-)

mvh Per
Ove Johansson
1953 • KÖPING
#6
5 januari 2008 kl 12:07
Gilla
Hej, framför allt Hasse och Per.
Jag har också nu kört testpass med stavar, totalt 6,6 km varav jag kanske löpte halva sträckan. Hade stavarna inställda exakt som vid stavgång och det fungerade bra. Liksom Per måste nog jag också bättra på tekniken. Kom utan problem upp i 155 i puls.
Helt klart att sådana pass ska in mer i träningen.

Hälsningar
Ove
Airi Hammarberg
1953 • Värmdö
#7
5 januari 2008 kl 14:35
Gilla
Sara -kvinna-1953 stockholm

Jag springer ofta med stavar mycket bra träning.
Hälsningar
Sara
1965 • Hällefors
#8
5 januari 2008 kl 14:57
Gilla
Kul att fler provar stav-jogg. Jag brukar ha en stavlängd så det blir ungefär 90 graders vinkel i armbågen. Värmer alltid upp ca 2 km innan själva "stavningen" sätter igång. Under uppvärmningen så "stakar" jag mej fram i ett behagligt tempo. Man får betydligt högre puls så man måste sänka sin fart och som sagt, jag tycker att jag har haft stor nytta av den här träningsformen. I morrn är det dax för mitt stavpass och det blir som vanligt 10 km i skogsterräng.
Lycka till ni övriga!
1972 • Alingsås
Administratör
#9
5 januari 2008 kl 23:22 Redigerad 5 januari 2008 kl 23:33
Gilla
Även jag hakade på stavtrenden idag. Framförallt är det väl lite lätt panik inför det stundande öppna spåret som fick mig att testa men tipsen från Hasse var också bra. Jag kan inte påstå att jag fick något bra flyt. Hade helt enkelt svårt att hålla ett tillräckligt lågt tempo och körde bara några hundra meter åt gången med stavgång mellan varven. Kanske att stavarna var för långa men jag hade också armen i 90 grader vid stillastående.

Hur gör ni med steg kontra stav isättning? Jag testade både att sätta i staven på varje steg (dvs höger fot i = vänster stav i ) och att ta två steg på varje stavisättning. Första sättet kändes som bra träning för överkroppen men det blev gigantiska kliv. Andra sättet kändes lite halvslappt och gav inte mycket för överkroppen.

Jag kommer att följa tråden med spänning och testar säkert igen, har många skogsvägar i närheten som passar perfekt för sådana här experiment.
1965 • Hällefors
#10
6 januari 2008 kl 19:31
Gilla
Ang. teknik. Jag "stavar" mej fram på varje steg, det blir snabba stavisättningar och man får lätt mjölksyra i armarna, men detta är ju bra träning för överkropp/armar. Det tar ett par pass inann man får riktigt flyt men när man en gång lärt sig cykla så.......
Prova att variera längden på stavarna, det är lite individuellt vilken längt som man gillar. Bra om man har teleskopstavar och kan variera sig. Jag tycker att det är lättare med korta stavar till ett högre tempo och tvärtom. Men prova er fram.
Good luck!
Siv Sandberg
1952 • Göteborg
#11
6 januari 2008 kl 19:38
Gilla
Boken Nordic Walking: Stavgång för alla av Ingird Kristiansen beskriver hur man kan träna pass där man inkluderar löpning med och utan stavar under t ex ett långpass. Den är väldigt inspirerande och användbar.

Själv föredrar jag att variera och kör helst stavgång i terräng eftersom det ger mer, men om det är en slinga som är båda kuperad och platt kan man ju använda stavarna där de brantare partierna, och jogga med stavarna i händerna eller med stavar de platta delarna.

Lycka till!
Emil Forss
1984 • Göteborg
#12
6 januari 2008 kl 19:45
Gilla
När jag var yngre och tränade längdåkning på ugdomstävlingsnivå så brukade vi springa intervaller med stavar upp för en ca 750 m lång backe. Vad jag kan minnas så var det grymt jobbigt! Kanske ska prova ett pass med stavar här snart. Upp och ner för Älvsborgsbron kanske ;)
Margit S
1961 • Luleå
#13
7 januari 2008 kl 19:44
Gilla
Kan jag ta samma stavar som jag använder till längdåkning? Eller de som tillhör slalomskidorna?
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#14
8 januari 2008 kl 08:47
Gilla
Backintervall med hjälp av stavar ska visst vara riktigt effektivt, nåt jag hört från endurofolket, och Emil har ju oxå testat det inom skidsporten, kan vara värt att prova! Som löpare är det lätt att försumma träningen av överkroppen, iallafall gör jag det!
Siv Sandberg
1952 • Göteborg
#15
8 januari 2008 kl 08:53
Gilla
Marit> De stavarna kan vara för långa att gå med . Du skall ha dina armar i 90 gr vinkel när du står rakt upp och med stavarna i handen. Ev kan du ha liiite längre stavar, men risken är att du får ont i axlar och nacke om de är för långa.
1980 • Täby
#16
8 januari 2008 kl 21:16
Gilla
Nu har jag kört mitt andra stavpass. Det gick mycket bättre den här gången eftersom jag sänkte stavarna en aning (jag hade dem lite för högst inställda förra gången). Körde 50% av passet i backar. När väl flytet var igång gick det även hyfsat att springa på plant underlag. Vid nedförsbackar får jag ta upp stavarna helt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.