Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 36105 visningar

Knastrigt knä

Carina Jonzon
1963 • Stockholm
#1
8 januari 2011 - 20:30
Gilla
Har problem med mitt knä som nu i ett par månader har knastrat när jag har gått i trappor men nu börjat göra ont när jag både går uppför och neför trappor.Har nu trillat in på mitt 48:e levnadsår och borde väl nu enligt Alfredsson och Danielsson sitta i parken och mata duvorna men känner att jag inte är riktigt dit kommen. Kan det vara "löparknä" eller är jag bara gammal och utsliten? Operation, transplantation eller avhyvling att rekommendera?("Vila" är en klädaffär för tjejer)
Carina
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#2
8 januari 2011 kl 20:39
Gilla
Gammal och utsliten? Jag är 9 år äldre än dig och min tanke är att sätta pers på maran i år :)
Har dock inget svar på din åkomma men hoppas det löser sig.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#3
8 januari 2011 kl 22:50
Gilla
Carina: Någon idrottsläkare som du kanske kan besöka för att få en bra utvärdering. En allmänläkare kommer i 9 fall av 10 säga att du ska vila så reder det ut sig. Och just ja, 48 är inte någon ålder. Det finns dom som springer sitt första maraton vid 84 års ålder...om jag inte minns helt fel.

Kämpa på!

Mvh / http://varghjarta.bloggplatsen.se

1956 • Lund
#4
8 januari 2011 kl 22:53
Gilla
Mina knän har knastrat i 40 år när jag går i trappor. F.d. fotbollsspelare. Min lopning verkar inte göra det värre mer än att det kan knastra lite extra emellanåt. Gör dock aldrig ont.

Duvor och parken kan vänte ett tag.....

Kolla med ortoped/liknande om du är orolig.
1980 • Stockholm
#5
8 januari 2011 kl 23:49
Gilla
Det går ju såklart inte att veta såhär över nätet. Men det du beskriver låter exakt som det som en god vän till mig beskrev. Han fick olika råd beroende på vilken läkare/sjukgymnast han besökte. Vissa tyckte att han skulle lägga skorna på hyllan och börja cykla istället...

Till sist hittade han rätt sjukgymnast (diagnos). Han vilade två veckor och stretchade rejält och ofta. Sen började han löpa försiktigt, ca 2km. Ökade succesivt med 0,5 km. Tack vare det och att han fortfarande stretchar är han nu problemfri (när det gäller knät i alla fall ;)
Klart det bästa är att du kontaktar någon som kan det där. Men kom ihåg att skaffa en second opinion om du inte får det svar du vill ha! Lycka till!
Tobias Rudfeldt
1980 • Malmö
#6
9 januari 2011 kl 09:33
Gilla
HAR HAFT SAMMA PROBLEM SOM DIG SEDAN BROLOPPET I SOMRAS ..BÖRJADE MED KNASTRANDE KNÄ SEDAN BÖRJADE DET SVULLNA UPP EFTER JAG HADE SPRUNGIT LÄNGRE STRÄCKOR.

VAR HOS OLIKA KNÄSPECIALISTER I MALMÖ VART SKICKAD PÅ RÖNTGEN VISADE INGET ...DEN SISTA PERSONEN JAG VAR HOS SA ÅT MIG ATT STRETCHA INNAN JAG SPRINGER I FORTSÄTTNINGEN HAR INTE HAFT NÅGRA PROBLEM SEDAN DESS!

ANLEDNINGEN TILL MINA KNÄPROBLEM VAR ATT MIN LÅRMUSKEL VAR FÖR TIGHT SÅ DET STRAMA ÅT FÖR MYCKET RUNT KNÄT.
csaba
1973 • Malmö
#7
9 januari 2011 kl 17:53
Gilla
Det kallas PFSS (patellofemoralt smärtsyndrom).
Det är brosket som knastrar.

Jag har haft samma bekymmer nu i ca. 6månader.(mitt knä knastrar så alla hör)
Har varit hos både ortoped, vidare Skeletröntgen och Magnetröntgen.

Tobias - Vanlig skeletröntgen visar inget, det måste vara Magnetröntgen.

Mitt bekymmer kom redan i februari förra året, men fortsatte springa trots allt. Efter Lappland Ultra så knastrade bägge mina knän, men hadde inte ont så specielt. Tills några veckor senare helt plötsligt så hadde jag så ont i mitt vänstra knä att jag (och även Sjukgymnasten på IMC) var säker på att mitt ledband var skadad.
Kunde varken gå eller köra bil.

Nu när Röntgen resultatet kom från magnetröntgen, så sto det så här:
Ledbrosket på insidan av knäskålarna är något sänkt (slitet), men det finns inget som föranleder någon ytterligare utredning eller Operativ behandling. Du måste fortsätta att gå till sjukgymnast och anpassa aktiviteten efter smärtan under flera månader framöver.

Med andra ord så vill dom inte operera mig.
Jag är ju så FÖRBANNAD, jag kan ju knappt gå ner på huk eller upp/ner för trapporna.

Knastrandet och att det gör "lite" ont får du leva med - sa läkaren.


Så Carina - så länge det bara "knastrar" och inte gör för mycket ont så är det Rehab som gäller, men börjar det bli värre så gå till Ortoped och begär Magnetröntgen.

Jag vill också börja springa !
1956 • Lund
#8
9 januari 2011 kl 17:58
Gilla
Csaba.

Tråkigt att du inte kan springa ännu.

Hur ser rehabövningar ut för PFSS?

Mvh/Micke
1981 • Kristianstad
#9
9 januari 2011 kl 19:03
Gilla
Jag har haft problem med mina knän länge, men skulle inte direkt beskriva det som knastrande, utan mer som att det knäpper ordentligt högt ibland när jag böjer benet ordentligt. Som om att benet låser sig och sen knäpper det loss. Jag har inga problem med att springa, men det gör ibland ont att resa sig upp och gå i trappor. Likaså ont att cykla.

Är detta olika symptom på samma syndrom?
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#10
2 januari 2012 kl 22:29
Gilla
Mitt högerknä började plötsligt knastra idag då jag går nedför trappor men det gör inget ont.
Jag har aldrig varit med om det tidigare.
Jag är 39 år och har sprungit i några år nu.
Efter ett ganska mediokert 2011 (volymmässigt) så har jag kommit igång igen under hösten/vintern och ökat en hel del på sistone, kanske för mycket?
Hur har det gått för er som skrev tidigare i denna tråd, vad har ni gjort åt era problem och hur har det gått?
1956 • PARTILLE
#11
3 januari 2012 kl 21:22
Gilla
Jag var hos Dr Lars Envall på Idrottsskadekliniken i början av november förra året, där han kunde lyssna på mitt knastrande knä och han konstaterade snabbt och lätt att jag inte hade PFSS som min vanliga läkare först trodde, utan att jag hade artros, då i kombination av en lättare släng av löparknä.
Eftersom jag hade sprungit uiltraintervaller veckan innan (alla åtta) med ett knäband och det hade faktiskt funkat, Eftersom jag kunde springa med detta, så ville han inte gå in och rensa eftersom han menade på att utgången av ett sådant ingrepp var ovisst. Det kunde bli bra, men även sämre och han menade att det inte fanns anledning att göra något så länge det funkade. Den dagen det inte funkar, så skulle det vara en annan femma. Vidare konstaterade han att det är OK att springa, dock inte med fart (vilket jag själv konstaterat). Han tyckte att det bara var bra att hålla igång knät och var inte avog till att jag skulle äta glukosamin också. Vidare vidhöll han även styrketräningen. Han poängterade att jag inte skulle bli bättre, men att man kan hålla heta hela i schack ganska bra om man sköter sig.
Eftersom jag var orolig för att inte kunna starta i novembers ultraintervaller, så provade jag att dra ett band under knäskålen på vinst och förlust. Och se! Det funkade. Jag kunde genomföra alla intervallerna (inte snabbt) och jag har i skrivande stund sprungit drygt 700 km sedan slutet av oktober, däribland Bislett 24 timmars där jag persade med 20,4 km.
Inte ett enda löppass utan mitt knäband - McDavid Kneestrap. Jag fick det i julklapp så jag vet inte var grabben hittade det. Men det finns att köpa i Sverige. Här en länk till tillverkaren: http://www.mcdavid.eu/products/sportmedical/knee/414/Jumper%27s-knee-strap
Nu har jag i dagarna beställt en produkt från Wiggle, som jag hoppas på. Här: https://www.wiggle.co.uk/mueller-max-knee-duel-action-knee-strap/
Som sagt McDavid kneestrap är min bästa kompis och följer alltid med ut på träningspassen.

csaba
1973 • Malmö
#12
3 januari 2012 kl 21:48
Gilla
Ett gammalt tråd ser jag ;-)

Förmodligen är det Artros jag har också (dock vet jag inte vad skillnaden är mellan PFSS och Artros riktigt).
Men då jag har ont så har jag då även problem med menisken (eller PFSS också ?).

Hu som helst så har jag faktist lyckats tjata till mig en titthålsoperation (27 Januari).


På tal om Artros, så prova Artrox tabletter. (dock så tycker jag inte att det har hjälpt mig). http://www.artrox.se/
Dessutom så har jag fått tag på liknande utlänska (väntar med spänning att prova, men efter operationen). http://www.beres.hu/en/termekek/porcero_tabletta/
1956 • PARTILLE
#13
4 januari 2012 kl 05:22
Gilla
Hoppas Du får ordning på detta csaba. Jag köper Glucosin på apoteket som är mycket billigare än atrox, men som har samma styrka som artrox. Jag måste npg säga att de har hjälpt till. Men som sagt inte att bota, men dock att lindra besvären. Jag har märkt en klar skillnad.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.