Löpning Träning 34 inlägg 2608 visningar

Hur ska jag äta?

Ginette Gustavsson
1977 • Örebro
#1
7 januari 2011 - 14:23
Gilla
Jag tränar inte speciellt hårt, försöker att jogga lite emellanåt men just nu när det är så mycket snö så blir det mest powerwalks för mig. Detta kombinerar jag med lätt styrketräning med hantlar och gummiband.
Jag har ingen övervikt men vill ändå få ut mesta möjliga fettförbränning. På vardagar blir det oftast träning precis före middagen. Vad ska jag äta för att få ut mest av träningspasset ur fettförbränningssynpunkt? Någon med tips? Tack på färhand!
< < < 1 2 > > >
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#21
7 januari 2011 kl 18:28
Gilla
Karin: Jag säger det precis som jag skrivit i alla inläggen hittils. Alla är fria att göra det som dom anser är bäst för dom själva. Jag pregar inte på någon något. Det var mitt tips i Ginettes fråga om fettförbränning.

För övrigt är alla dom böcker du rekommenderar bra. Speciellt Jonas Coltings.
Linda Eriksson
1978 • Skara
#22
7 januari 2011 kl 19:22
Gilla
Det finns inga genvägar till lägre vikt enligt mig. Träna mer än vad du äter, så brukar man se resultat ganska snabbt. Kontinuerlig träning för att hålla uppe förbränningen och ämnesomsättningen stadigt är också ett tips. Underskatta inte vardagsmotionen. Rörelse VARJE dag. Ta alla tillfällen i akt att motionera. Häng inte upp dig på dieter, pulver och "lyckometoder" funkar sällan. Ät vanlig mat. Lycka till.
Heimo
1960 • Swe
#23
8 januari 2011 kl 07:16
Gilla
Spinning är en utmärkt form av träning och inte behöver du oroa dig för att du skulle bygga en massa muskler om du kör spinning.
Att bygga muskler tar väldigt lång tid, man brukar säga att 1 kg om året för vuxna är bra, och då ska man fokusera på att "bygga".
Ditt bmi är ju inte högt så träna på som du själv känner är roligast och dra ned på socker och fett så försvinner nog de du vill ha bort med tiden också.
Vad gäller att punktförbränna så går det inte, kroppen samlar där den vill...typ :-)
1976 • Sollentuna
#24
8 januari 2011 kl 09:16
Gilla
Är inte tallriksmodellen en "diet" då?

Alla kolhydrater blir till enkelt socker i blodet. Till och med potatis. Väldigt många är överens om att socker inte är bra i för stora mängder.

Jag tror att många skulle må bra av att dra ner rejält på kolhydrater (socker) och äta sig mätta på mer fett.

Kalla det diet eller inte :)
Nina Magnusson
1984 • Uppsala
#25
8 januari 2011 kl 10:47
Gilla
"Är inte tallriksmodellen en "diet" då?"

Ja i såfall får man väl säga att allt man äter är en form av "diet". Jag skulle inte säga att tallriksmodellen är en diet, för mig är en "diet" när man utesluter vissa livsmedel ur kosten. Vi behöver äta varierad kost för att må bra. Sen finns det s j ä l v k l a r t undtantag vid sjukdomar, magproblem osv. Alla måste prova sig fram, det finns ingen kost som passar alla. Men tallriksmodellen passar de flesta!
1975 • Skövde
#26
8 januari 2011 kl 10:53
Gilla
Claes: Problemet då är ju att vissa blir riktigt dåliga i magen av fett och det är inga övergångsproblem som det så vackert brukar heta inom LCHF sekten.
1976 • Sollentuna
#27
8 januari 2011 kl 13:07
Gilla
Lösgodis finns väl inte i tallriksmodellen? ;) Sorry, ska inte tjata mer om det.

Men att påstå att tallriksmodellen passar för alla, då metaboliska sjukdomar (diabetes, fetma etc.) ökat parallellt med den, är kanske inte helt rätt? Människan har hittat på jordbruket och fabrikerna själv (ganska nyligen), och kan omöjligt hunnit anpassa sig till det som kommer ur detta på så kort tid.

Det heter ju inte No Carbs Only Fat. Mängden kolhydrater som man trott vara bra för oss den senaste tiden, kanske är för hög?

Dessutom har det ju visat sig i flera studier att fetter är ganska nyttiga, även mättade. Finns däremot inga(?) som visar motsatt, som stödjer de nuvarande kostråden.

Mikael, det köper jag. Då ska man ju inte äta fett. Jag håller också med om att alla måste prova själva :)

Jag är ganska ny på LCHF, och inte superstrikt. Anledningen till att jag provar är för att se om jag kan hålla mig borta från förkylningar bättre än då jag äter mer kolhydrater. Sen tycker jag att det är jätteintressant med kost och hur kroppen fungerar!
1975 • Skövde
#28
8 januari 2011 kl 13:09
Gilla
Claes: Har man en sund inställning till saker så är chansen större att det blir bra. Och det finns ju människor som får magproblem av kolhydrater och därmed blir hjälpta av en kost i stil med LCHF.
1974 • Katrineholm
#29
8 januari 2011 kl 16:10
Gilla
Jag tycker LCHF verkar spännande - har flera bekanta som äter enligt den modellen och de är alla lyriska (blir nästan religiösa när de talar om sin diet...vilket iofs kan verka avskräckande...)!

Jag har inga problem med övervikt men har ändå gjort (halvhjärtade) försök att närma mig lchf men det har inte gått pga att jag älskar bröd och potatis!

Jag har nu "landat" i en kost där jag (i stort sett) alltid lagar maten från grunden (dvs inga hel- eller halvfabrikat, inga e-nummer, aldrig margarin utan riktigt smör, inga lightprodukter etc), kompletterar tillbehören (pasta, ris, potatis etc) med mer grönsaker istället, aldrig läsk, juice, saft etc etc. Jag mår bra, håller vikten, träningen (både styrka och löpning) går också bra...! Men utan mitt surdegsbröd är inte livet värt att leva!!! ;)
1964 • Huddinge
#30
8 januari 2011 kl 16:35
Gilla
Tycker du har landat helt rätt Robert. Glöm det där med LCHF. Jag tror stenhårt på att äta så "ren" mat som möjligt är den bästa modellen. Senaste rön inom arkeologin visar på att redan neanderthalarna vilka man tidigare trott nästan enbart levt på kött också åt säd i form av bröd eller gröt. Dessutom visar en studie från Uppsala att traditionell svensk husmanskost, utan E och annan kemi, är lika nyttig som medelhavskost.
Nina@ riktigt gott bröd du lämnat recept på i annan tråd. Passar riktigt bra in i min träning och kosthållning
1976 • Sollentuna
#31
8 januari 2011 kl 17:11
Gilla
Tycker också att det låter helt rätt Robert. Det är ju en form av Lower Carb Higher Fat :)

Allt behöver ju inte vara indelat i fack. Inget är svart eller vitt i livet. Det blir så hårda gränser så fort en viss diet har ett namn.

Jag åt en saffransbulle nyss...
1966 • Trångsund
#32
9 januari 2011 kl 13:29
Gilla
Det kommer ständigt nya teorier om hur man skall äta. Jag skulle inte lägga någon tid på att läsa allt detta trams. Kroppen är en fantasisk maskin som anpassar sig mycket bra nästan oavsett vad du stoppar i dig.
Vad som är viktigt att förstå är detta:
1. Du förbränner en viss mängd energi varje dag. Ju mer du tränar, ju mer förbränner du.
2. Du tillför energi genom det du stoppar i dig.

Om 2 är mindre än 1 så minskar du i vikt och v v. Mer komplicerat än så är det inte.
1960 • Skåne
#33
9 januari 2011 kl 13:29
Gilla
Fundamentalism är ganska vanligt bland neophyter. Kostfundamentalism skiljer sig inte från nån annan sorts fundamentalism. Martin Berkhan satte fem punkter för den här sortens fundamentalism i sin bloggning; Low Carb Talibans http://www.leangains.com/2009/02/low-carb-talibans.html

Att LCHF är en diet bland många andra råder inget tvivel. Om en diet slutar att kallas för diet så fort man nämner hälsoskäl så skulle vi inte ha några dieter. För den som är road att läsa lite olika typer av dietböcker så ser man snart att de flesta nåstans anger att just den kosten befrämjar hälsan på det ena eller andra viset. Den största livsstilsförändring för välbefinnande för lite mer än femtio år sedan var Waerlandkosten. Man åt kruskagröt, tog kalla avrivningar etc och förändras från sjuka och/eller feta till friskusar när man väl vant sig. Det var säkert så på riktigt, men det är en religiös iver där som känns igen. Fast den kosten var helt motsatt LCHF, och ändå så blev människor så friska av den.

Att LCHF skulle ha vara ursprungskost, paleokost eller vad vi är skapta för är tveksamt. Ofta rekommenderas t.ex. mejeriprodukter - creme fraiche, vispgrädde, smör etc. Om man sedan läser paleo/ursprungskostförespråkare som Lindeberg, Burenhult m.fl. så är just mejeriprodukter sådant de utesluter. Bevisen på att Arla existerat för en en hav miljon år sedan, eller för den delen för sådär 6-12 miljoner år sedan då "människosläktet" och "apsläktet" gick skilda vägar, är ganska små.

Däremot så är jag helt med på linjen att den bästa maten får man om man själv tillagar maten från så rena råvaror som möjligt. Att man får mer näringsämnen i maten - vilket är tillgodo för kroppen/knoppen och orken. Och för att hitta inspiration till att äta "ren mat" så behöver man inte läsa dietböcker utan det räcker med en bok som Mats-Eric Nilssons Äkta Vara eller Pollans Till Matens Försvar, eller varför inte Jonas Coltings Jag vill bara se bra ut naken (Colting är paleoinriktad, tror inte han är sponsrad av något mejeri...)

Annars så tycker jag Staffan Lindebergs Maten och Folksjukdomarna är den mest givande boken runt mat och hälsa.
Graeme
1982 • Sundsvall
#34
9 januari 2011 kl 16:45
Gilla
Eat a well rounded diet, If you trying to increase you performance through you diet. it will be very very small. You are better concentrating on your training and running technique. You will gain 10 times the amount more.

Trust me trying to be strict about you diet is a little overrated. I spent a lot of years as a professional in numerous sports.The diets of some of the world's best athletes are 10 times worse than any normal person I know.

Don't eat after 7pm, that is the biggest mistake people do. Eat well during the day and small dinner. That is very important
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.