Löpning Träning 27 inlägg 4806 visningar

Den Nakna Hälsan

Petter Segerås
1983 • Örebro
#1
26 december 2010 - 17:57
Gilla
Hej!

Jag har precis läst Coltings senaste och är väl måttligt imponerad . Gillar många tankegångar, men gillar inte sättet Colting presenterar dem på. Någon som har funderingar kring denna bok? Någon som försöker leva efter Coltings principer? Läs gärna min recension av boken och kommentera antingen här eller där. (http://peather.wordpress.com/2010/12/26/recension-av-den-nakna-halsan/)

God fortsättning alla joggare!
< < < 1 2 > > >
1985 • Linköping
#2
26 december 2010 kl 20:05
Gilla
Jag gillar den! Har dock inte läst ut hela. Började springa minimalistiskt med FiveFingers i somras och det går hur bra som helst. Äter lågkolhydratkost sedan 3 år tillbaka. Också det fungerar bra. Så ja, jag håller med honom :)
Petter Segerås
1983 • Örebro
#3
26 december 2010 kl 20:19
Gilla
Intressant. Jag försöker att äta mer lågkolhydrat, har planer på FiveFingers till våren. Det jag vänder mig emot är hans sätt att presentera det, som att alla andra är dumma i huvudet. Men du som har levt så ett tag, fungerar det bra? Är det samma uppenbarelse som det verkar på Colting?
1988 • Linköping
#4
26 december 2010 kl 21:27
Gilla
Har inte läst boken men lågkolhydratkost är inte en lämplig kost om du vill uppnå optimal hälsa. Kanske är bättre än "vanlig" svensson mat men allt är ju relativt.

Nåt som är intressantare är 80/10/10 kosten och Tim Van Ordens Running Raw Projekt. 80 % kolhydrater i form av färsk frukt och grönsaker, inget ska vara uphettat. Resterande 20% är fett och protein.
http://www.runningraw.com/

1981 • Berlin, Tyskland
#5
26 december 2010 kl 22:14
Gilla
Marcus: Vad grundar du dina asikter pa? Bade Tim Van Orden och Jonas Colting har ju uppnatt fina resultat med helt olika kost- aven fast man kan se likheter i delar av dem. Mike Arnstein som ar den framste atletiske anhangaren av Graham's 80/10/10-ideal presterar ju ocksa val. Har har du alltsa tre herrar som alla verkar ma bra (i fysisk bemarkelse) pa 3 olika dieter.

Let others do, what's best for them. - Thomas Mace, 1676.
1988 • Linköping
#6
26 december 2010 kl 22:25 Redigerad 26 december 2010 kl 22:26
Gilla
Är det inte ganska logiskt egentligen?

Att man äter det som kommer direkt från naturen och inte upphettar det så alla näringsämnen försvinner? Att man inte äter kött för det är väldigt svårsmält,förvirrar immunförsvaret, är cancerframkallande osv?

Ja, alla de 3 du räknande upp kanske mår bra, men frågan är ju: vem presterar bäst, vem har bäst och snabbast återhämtning samt vilken kost som snabbast ger enerig åt kroppen och som ger kroppen mer energi än vad den tar, vem som mår bäst psykiskt osv.

Edit: Här sitter jag och äter chips :)
1988 • Linköping
#7
26 december 2010 kl 22:29
Gilla
Sen funkar ju inte det där citatet riktigt heller om man inte har provat precis alla dieter som finns.
1985 • Linköping
#8
26 december 2010 kl 23:36 Redigerad 26 december 2010 kl 23:37
Gilla
Petter Boman: Nja, att äta såhär är naturligt för mig men klart jag var lyrisk i början då jag upplevde att huvudvärken, halsbrännan och den gasiga magen försvann :)

Det verkar vara ett väldigt känsligt ämne, hur man äter. Men det räcker för mig att veta hur jag mår och presterar på lågkolhydratkost jämfört med Tallriksmodellen :)
Robin
2008 • Götet
#9
27 december 2010 kl 11:14
Gilla
fwiw så håller jag med colting i det mesta han skriver. paleo funkade skitbra för mig och barfotalöpning räddade mina knän och gav mig tillbaka löparglädjen.

tror att mycket kolhydrater är väldigt dåligt för de flesta. artikel på ämnet idag: http://www.dn.se/debatt/sa-blir-aldersdiabetiker-friska-utan-medicinering
1975 • Skövde
#10
27 december 2010 kl 12:10
Gilla
LCHF fungerar inte alls bra för mig. Så som med det mesta, det är väldigt individuellt. Jag behöver en ganska stor mängd av bra kolhydrater för att må bra och för att kunna prestera i mitt arbete.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#11
27 december 2010 kl 12:16
Gilla
Jag lever på i stort sett kött, fisk, grönsaker, rotfrukter, nötter, bär och kokosfett samt mandelsmör. Det funkar utmärkt. Ibland äter jag även en skiva bröd och någon gång då och då äter jag pasta (ytterst sällan dock). Jag anser att det är så himla inprentat i den svenska konditionsidrotten att man så illa tvunget måste sitta hemma och kolhydratladda bara för att man dagen efter ska springa ett 10k lopp. Det är det typiska AXA - Kungsörnen syndromet som Jonas också beskriver i boken och i olika debattartiklar. Det som stör många är att Jonas ifrågasätter dessa så kallade experter som delar säng med livsmedelsindustrin. Det är också dessa experter som prentat in i svensk konditionsidrott att man måste ladda med just deras pasta eller gryn för att uppnå optimalt resultat. Jonas är ifrågasatt av många för sina uttalanden och för sitt sätt att skriva/vara på. Men det är bra att någon ifrågasätter och vågar ställa sig utanför mängden. När dagen är till ända så borde många fråga sig. Varför ska man vara som alla andra?? Sen så vet vi allihop att det är en dödssynd att ställa sig utanför mängden och påstå något annat än det som uppfattas för normal i lilla landet Lagom! För övrigt så instämmer jag med Magnus Andersson : Let others do, whats best for them!
Petter Segerås
1983 • Örebro
#12
27 december 2010 kl 14:14
Gilla
Jag gillar verkligen att Jonas ställer sig emot mängden och det han kallar "kolhydratmaffian". Problemet med Den Nakna Hälsan anser inte jag vara budskapet i sig, utan sättet det framförs på, där han blir lika mycket paleo-taliban som AXA och livsmedelsverket är kolhydrat-talibaner. Jag gillar verkligen Colting, är superimponerad av det han presterar och gillar många tankegångar, men för att vinna över mig bör han lägga sig på en nivå som praktiskt tillämpningsbar i dagens Sverige (och även sända en tanke till den globalt hållbara utvecklingen). Exempel: Istället för att visa hur man kan leva sunt i Sverige klagar han på att vi inte har Whole Foods här och hur alla som äter kolhydrater är dumma i huvudet. Lite ödmjukhet och verklighetsförankring har aldrig skadat... Hans debatteknik (inte åsikter) skiljer inte mycket från Sverigedemokraterna som också lägger upp debatten på detta sätt: "De etablerade partierna/företagen ljuger för oss, de har inte sett Sanningen som vi har sett (LCHF är bättre än kolhydrater/invandrare är dåligt), men ingen vågar säga någonting, för det här är dumma Sverige där jantelagen härskar". Varför inte bara säga "hörni, jag har hittat en ny grej som jag har provat, stenåldersdiet och -träning. Såhär funkar det för mig, prova om ni vill". Boken skulle få en mycket finare ton då.
Som sagt, en jämförelse i enbart debatteknik, absolut inte åsikter, och den tekniken leder ingenvart.
1959 • Saltsjö-Boo
#13
27 december 2010 kl 14:39 Redigerad 27 december 2010 kl 14:41
Gilla
Coltings skrifter är väl mer att betrakta som kåserier, där han driver med etablerade uppfattningar om idrottares kost. Vetenskapligt stöd kan man ju hitta på andra ställen
Jag tycker att han skriver ganska kul och hans mångordighet är väl en del av konsten.
Coltings förhållningssätt är väl nästan att betrakta som "train low, compete high" . När han tävlar blir han ju stormissbrukare av snabba kolhydrater, Red Bull etc.

Vad gäller kost tycker jag att man ska göra allt med måtta. Varför inte gå halvvägs mellan LCHF/stenålderskost och vanlig kost. Framför allt ska man inte öka intaget av protein för mycket. Jag tycker att det är ganska oetiskt att trycka i sig för mycket kött, fisk etc, eftersom det belastar jordens resurser för mycket
Andreas Nilsson
1974 • Linköping
#14
27 december 2010 kl 14:53
Gilla
Väl skrivet Olof; kåserier snarare än något man kastar sig över som vore sanningen... Som forskare saknar jag referenser till de ganska sturska uttalande han i skrift och intervjuer presenterar. Det är onekligen en lavinartad utveckling vi står inför avseende intressanta studie om idrott, kost och hälsa.
Har också slagits av Coltings pamfletter mot AXA & co, skrifterna vackert rött upplysta av RED BULL i neon klistrade på allt från cykel till kläder!
Petter Segerås
1983 • Örebro
#15
27 december 2010 kl 14:58
Gilla
Håller helt med er, Olof och Andreas. Visst, det är kåserier, men när man refererar till så otroligt mycket litteratur, studier och annat bör man i alla fall lägga till en fotnot för att den intresserade läsaren ska kunna gå vidare. Nu ges inte den möjligheten, vilket gör i alla fall mig väldigt misstänksam mot det han presenterar. Hans hat mot AXA är lite gulligt, men luktar samtidigt lite "de sponsrar systrarna Kallur men inte mig"...
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#16
27 december 2010 kl 15:24
Gilla
Det kan tyckas vara som så att man kastar sten i glashus när man är sponsrad av Red Bull tex, jag tror dock knappast att Jonas lever på Red Bull. Till skillnad från er pågar så håller jag med Jonas om att AXA och Kungsörnen producerar raffinerad, näringsfattig mat som inte är bra för någon långsiktigt. Speciellt inte om man stoppar i sig flera portioner pasta bara för att man ska springa ett 10k lopp dagen efter. Pasta och gryn produceras väldigt sällan så som det var tänkt från början. Man tar det billigaste av råvaror som man kan komma över och kallar det sen för ekologiskt etc, för att inte tala om hur mycket av övriga tillsatser, e-nummer och konserveringsmedel som man proppar produkterna med. Jag jobbar inom livsmedelesbranchen så tro mig att jag vet om hur det går till.

Vad gäller Jonas retorik och hans sätt att uttala sig i skrift är kanske inte alltid det bästa men det är också som så att lite ironi aldrig har skadat. Men det kanske är känsligt för er "forskare" att bli ifrågasatta.

Petter Segerås
1983 • Örebro
#17
27 december 2010 kl 15:40
Gilla
För mig kan du gärna använda citationstecken kring ordet forskare, men att använda det om människor som har det som yrke är gravt respektlöst. Nog om det.

jag tror inte heller att AXA bryr sig om mig, jag försöker själv minska intaget av raffinerade kolhydrater. Det jag snarare pekar på är hur Jonas själv slänger ur sig det han kallar sanningar på samma sätt som AXA gör det. Och nej, jag personligen tycker inte att det är känsligt att bli ifrågasatt, däremot vill jag att den som ifrågasätter har lite kött på benen. Om någon påstår att den vet saker som har bevisats i "flera studier" vill jag veta vilka studier. Detta inte för att lusläsa och motbevisa, utan för att fördjupa mig i ämnet. Jag vill ha referenser inte för att kunna peka finger och granska utan för att jag är intresserad och vill läsa mer. Detta tror jag gäller de flesta som är intresserade av det Colting och andra skriver.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#18
27 december 2010 kl 16:15 Redigerad 27 december 2010 kl 16:18
Gilla
För mig är det stora problemet med Colting att han pratar om saker som han TROR på i en kontext som är artificiellt vetenskaplig. Lite som pseudo-vetenskapen om intelligent design.

För er som är nyfikna på formen för Coltings argumenterande i egen sak (med stenhårda mothugg!) rekommenderas kommentarsfältet till följande inlägg på Lasse Johanssons blogg http://www.runnersworld.se/blogs/larsjohansson/nu-har-det-lossnat.htm#comments . Det är faktiskt rätt underhållande när folk frågar Colting om referenser och han svarar i stil med "att denna slutsats kan man dra om man tänker logiskt" (vilket ju faktiskt antyder att de som ifrågasätter saknar just denna förmåga, men icke desto mindre är fullständigt värdelöst ur bevissynpunkt). Just subjektiv logik får mig också att tänka på religion...
1973 • Älvängen
#19
27 december 2010 kl 16:21
Gilla
Har inte läst boken men i hans första bok så börjar han med att tydligt påpeka att det han skriver är subjektivt och vad han själv upplever att han lärt sig under sin tid som idrottsman. Med det som bakgrund så tycker jag att han får uttala sig på "nästan" vilket sätt han vill.

Mycket han skriver är ju faktiskt generaliserande och det är jag övertygad om att han vet.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#20
27 december 2010 kl 16:32 Redigerad 27 december 2010 kl 16:50
Gilla
Ja ett sånt förord är nog på sin plats. Personligen har jag aldrig hört honom uttala sig så. Jag har dock aldrig tagit del av den heliga skriften ;-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.