Triathlon Simning 47 inlägg 6171 visningar

Hur svårt är det att lära sig riktigt frisim?

Ice Man
1985 • Sundsvall
#1
21 juni 2010 - 20:52
Gilla
Har den senaste veckan försökt lära mig crawla och det känns frustrerande svårt. Det är andningen som jag inte får till. Försöker med 2-takt eftersom det tydligen ska vara lättast. Jag har försökt öva mig att glida, vrida på kroppen, hitta andningspositionen och kan stanna kvar där, men när jag har andats ut under vattnet, tagit simtagen o ska hitta andningsläget igen känns de som jag ska sjunka när lungorna är tomma på luft. Funkar ibland och då tar jag mig 15-20 meter sen orkar jag inte mer känns som jag inte får nog med luft... Ska man i början sträva efter att försöka hitta balansen i vattnet och kunna stanna kvar länge i "andningsläget" på sidan?
< < < 1 2 3 > > >
Ice Man
1985 • Sundsvall
#41
23 juli 2010 kl 12:44
Gilla
Intressant, man ser på TI-forumet att man iaf inte är ensam om att ha problem med andningen och sjunkande ben :) Har skaffat snorkel och fenor nu som jag ska prova, ska bli spännande att se hur det går.
Ice Man
1985 • Sundsvall
#42
27 juli 2010 kl 17:03
Gilla
Det kändes väldigt bra att simma med fenor, betydligt lättare att hitta ett avslappnat balanserat läge i vattnet då man slipper problemet att benen sjunker. Snorkel kändes dock inte alls bra, för att det inte ska rinna in vatten i snorkeln var jag tvungen att rikta huvudet framåt i en onaturlig position. Avslappnad och titta rakt ner fungerar inte. Det är alltså finis snorkeln jag använder. Nån som provat den snorkeln och har samma problem?
EvaMarie
1957 • Linköping
#43
8 september 2010 kl 14:13
Gilla
De flesta tycker att de har problem med andningen i början. Och de flesta upplever att problemen försvinner efter ett slag. Egentligen är inte problemet att man inte kan andas, problemet är att det tar ett slag att få till en avslappnad och korrekt teknik i vattnet. När väl tekniken funkar brukar "andningsproblemet" också försvinna.
1971 • Ekerö
#44
22 oktober 2010 kl 21:56
Gilla
Håller med om de flesta ovanstående inlägg. Är själv en nyfrälst frisimmare, kämpar med teknik & andning. Får ständigt påminna mig om att slappna av i vattnet, det viktiga är att dra sig fram i vattnet, att bli lika trygg med vattnet som vid bröstsim. Tror att andning mm löser sig då. Kämpa på alla nybörjare!
Helena Björk
1964 • Stockholm
#45
8 mars 2011 kl 17:09
Gilla
Rätt svårt tycker jag det verkar vara att lära sig schysst frisim om man inte tränat och fått in tekniken i ungdomsåren. Det baserar jag på de vuxna frisimmare jag alltid ser i simhallen, räcker med ett halvt ögonkast för att se att de lärt sig som vuxna. Och det går aldrig fortare eller är mer energibesparande än bröstsim om man inte kan behärskar det ordentligt.

Därmed inte sagt att man ska ge upp! Men jag skulle rekommendera kurser, gärna med möjlighet till undervattensfilmning och studier i efterhand. Oslagbart för att få koll på vad man gör!
1954 • Arboga
#46
8 mars 2011 kl 17:18
Gilla
Det är väldigt olika hur man lyckas att lära sig själv. Om man inte får bra instruktioner, utan bara tittar på andra, tror inte jag chansen är stor att det blir bra.

Med bra instruktioner tycker inte jag det är speciellt svårt att bli bättre på crawl, än bröstsim. Åtminstone är det så för mig. Även om jag inte snabb på crawl, går det både fortare och längre, än med bröstsim. Så det går om man vill och har tålamod.

Filma sig själv tror jag också är ett bra tips. Jag själv har tyvärr aldrig haft den möjligheten.
Erik Möller
1972 • Tidaholm
#47
19 mars 2011 kl 14:26
Gilla
Är också nyjbörjare och vuxen. Frusterande var ordet fast roligt också....
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.