Löpning Kom igång 12 inlägg 2400 visningar

Behöver vägledning

Linda Gabrielsson
1987 • Boden
#1
11 oktober 2010 - 21:20
Gilla
Hej alla joggare!

Jag blev medlem här nu så att jag kan fråga er som har erfarenhet om goda råd. Jag ska försöka vara så noggrann i min beskrivning jag kan så att ni kan hjälpa mig på bästa sätt.

Jag är en 23-årig tjej som i nuläget ligger på nån slags gräns mellan lätt övervikt och medelvikt (avgör själva) jag väger 68kg och är 165cm lång. Jag har tränat diverse lagsporter och längdskidor i ung ålder för att sedan vara inaktiv under tonåren. Jag har sysslat mycket med promenader i ungefär 4 år av och till - mest till. Jag promenerar 1-1,5 5 dagar i veckan och eftersom jag slutade röka i juli i fjol så blev jag sugen på att börja springa men kom inte riktigt igång ordentligt förren för drygt månad sedan. (Testade några gånger i somras men tyckte det blev för varmt..)

Jag har varit på Sportringen och sprungit på löpband så att de fick se hur mitt löpsteg såg ut, där fick jag höra att jag sprang lite som en boxare, "trippande på tå" (detta försöker jag ändra på nu och att tillägga är även att jag aldrig hade sprungit på ett löpband förr så det kändes ovant), jag hade fått ett par löparskor av min sambo i fördelsedagspresent och var mest inne på affären för att prova ut storleken på skon. Skon är en Adidas i 500kr-klassen. Säljaren rådde mig att köpa ett par inläggssulor för 300kr som kändes jättesköna. Han valde sulorna utifrån att jag berättade att jag hade problem när jag går och står på jobbet (jobbar bara extra) med att jag får en starkt strålande smärta i hälarna efter arbetspassen (på apotek och inom äldreomsorg) och att jag upplever ofta en övergående smärta på ovansidan av smalbenet (undrar om det är benhinnorna?) när jag promenerar (i rörelsen då jag lyfter upp främre delen av foten för att ta nästa steg) och att jag upplever när jag går att jag stampar rätt mycket med hälarna när jag går ute och på jobbet.

Nu har jag kommit igång med löpningen och har varit ivrig att få avancera, jag har en sträcka på asfalt, 3km dit - 3km hem, som jag brukar försöka ta mig så snabbt som möjligt. I början orkade jag springa 1,5-2km totalt och nu kan jag springa 3km i stöten och kanske totalt 4-5km av rundan. Dock, (här kommer mitt problem) så har jag börjat känna lite i knäna.

Det är ingen ilande smärta och det gör inte ont när jag inte springer. Knät känns inte svullet. Det gör liksom inte tok-ont utan är mest som ett irriterande molande varje löpsteg. När jag märkte av detta så vilade jag från löpningen i 5 dagar och testade lite smått igår kväll men det var fortfarande kvar. Testade även att ta några steg i sand idag och det kändes på samma sätt. Jag har inga knästöd.

Vad ska jag göra åt detta? Måste jag sluta springa på asfalt? Finns det hjälpmedel som är värda att köpa? Varför har jag ont, kan det hända att det bara är nybörjar-krämpor som går över med tiden jag bygger upp "löparkroppen" (jag känner ju på den månad jag har hållt på att kroppen har format om sig en hel del)?

Tack på förhand!
//Linda


Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
11 oktober 2010 kl 21:33
Gilla
Skulle gissa på att det knäonda beror på för hård träning sett till vad du klarar av. Jag har själv gjort misstaget att ta i för mycket för många pass i rad. för mig blev det ett ont lår istället. nyckeln till att kunna springa ofta utan att få ont är vilopassen. tänk irriterande långsamt. målet är att komma ut och få lite distans i kroppen. tar du det lungt kan du säkert springa/jogga i alla fall 6-7 km utan att stann. Kör själv nu på tumregeln aldrig två maxade pass i rad. än så länge funkar det. maxa inte heller om du har ont någon stans. ta istället ett lugnare pass, en promenad eller liknande. eller rent ut sagt vila. Tålamod är helt enkelt grejen. försök inte persa varje pass. det är inte värt det.

Kompleterande benstyrka kan alltid vara bra med!

Linda Gabrielsson
1987 • Boden
#3
11 oktober 2010 kl 21:37
Gilla
Tack för svar! Å snabbt! Jag kan tillägga en grej som jag tyckte att jag glömde säga; jag har inte tagit det lugnt när det gäller att avancera och pressa längden men däremot springer jag inte fort, jag försöker verkligen rulla fram, korta korta steg! Så tiden är väl inte direkt någon faktor även om jag fick det att låta så, jag tänkte snarare på "snabbast möjligt"="gå så lite som möjligt men inte springa för länge så att jag tar ut mig totalt och inte kan springa en gång till under rundan".. om nu någon blir klokare av den här kommentaren :)
1968 • Hishult
#4
11 oktober 2010 kl 21:55 Redigerad 11 oktober 2010 kl 21:55
Gilla
Intressant fråga Linda!
Har också börjat löpträna i löjligt långsamt tempo, 3 km 2ggr per vecka.
Har bara kört fyra pass på just den längden. Mina knän gör inte ont precis, men det knakar och låter i dom när jag tex går i trappor. Något ömma kan dom kännas någon dag efter träning. Men detta ljud från knäna gör att jag börjat undra om detta är normalt eller jag helt enkelt inte är byggd att jogga. Någon som har erfarenhet av liknande knäljud?
Kan ju tillägga att man inte är 20 längre. Käringar över 40 ska kanske "bara" promenixa;-D
Kajsa B
1987 • Göteborg
#5
11 oktober 2010 kl 22:14
Gilla
Då är jag med :)
tränar du något kompleterande?
variera underlaget är också ett sätt. terräng ena dagen, asfalt nästa osv. på så sätt belastar man kroppen lite olika. Skulle även hålla på två dagars vila från löpningen mellan passen. vil du träna då, träna något annat. ett par veckor/en månad kan en dag räcka. men det gäller då med att lyssna på kroppen.
tänk på att muskler och kondition kommer sig snabbare än muskelfästen och leder. det är därför lätt att man råkar överanstränga dessa om man inte tränar med förnuft.

gällande benhinnor hjälper det att sitta på huk. minst 10 min i sträck är att rekomendera.

Kan få något som låter som det du beskriver gällande hälarna när jag jobbat på hårt betonggolv. särskillt om jag haft dåliga skor. så det där med inlägg skulle jag tro är bra. att stretcha de delen av hälen/benet brukar hjälpa. Gör det ont så udviker jag träning som belastar där och tar mig en cykeltur istället. brukar släppa rätt fort då.

Agneta: Började dina knän knäppa när du kom igång med att springa? vet inte vad det skulle vara då. men annars kan jag säga att även jag har knän som knäpper. har inte märkt några problem av det när jag sprungit.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
11 oktober 2010 kl 23:48
Gilla
Linda, lägg INTE av med dina trippande steg!! Om du naturligt springer så att du landar framtill på foten ska du helst fortsätta med det, att landa på hälen låter inte bra när du dels har smärtor i hälen ibland och dels får ont i knäna. Hällandning frestar mer på knäna. Så fortsätt att trippa med korta steg.
Det där med att rulla fram var något som blev populärt att lära ut på 80-talet och för somliga är det bra men det låter inte som om det är något för dig. Om det inte är så att du landar "mitt på foten" och rullar fram mot tårna förstås.

Iläggssulor och dämpade hälar låter det som om du skulle ha användning för på jobbet och när du går. Om du springer på framfoten är de närmast i vägen.

Asfalt frestar ju på mera än mjukt underlag som skogsstigar men blir det FÖR löst som torr sand kan det bli jobbigare igen.

Benhinnor vet jag inte så mycket om utom att det klassiska är att man blir öm i bakre (inre) kanten av skenbenet, 5-15cm ovanför fotknölen, kläm och känn efter. Vanligare när man springer på hårt underlag och när man springer fort. Det finns någon stretch där man står på knä och sedan sänker rumpan mot hälarna och lutar överkroppen bakåt. Känner du att det stramar frampå smalbenen är det rätt. Sitta på huk fungerar nog som styrketräning och det är säkert bra.
Jennie A
1979 • Karlskrona
#7
12 oktober 2010 kl 06:48
Gilla
Agneta -Ang knän som låter! Jag har joggat i tio år, mellan 15 och 25, haft tre års uppehåll och har nu joggat i nio månader. Jag har ALLTID haft knäppande o knastrande knän utom under mitt uppehåll. Ju fler km/vecka jag springer desto oftare låser sig knäna och "låses upp" med en högt knäpp. Jag har inte ont eller annat obehag och har fått höra från läkare att det inte är nån fara. Så länge det inte gör ont spelar det ingen roll hur mkt de låter.

Nu finns det säkert andra sorters knakande knän men så är det för mig!
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#8
12 oktober 2010 kl 09:58
Gilla
@Agneta - klart vi kärringar över 40 ska springa!! Jag kom igång i våras, har nu förkylningsuppehåll, högst motvilligt, från allt vad träning heter, men hoppas kunna komma igång igen i slutet på veckan.
Mitt problem är joggmotivationen nu när det blir mörkt och kallt ... hu. Träna inne går hur fint som helst.
Magnus
1968 • Västerås
#9
12 oktober 2010 kl 10:02
Gilla
Jag tror att övningen med att stretcha benhinnorna som Oldboy beskriver är denna: http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=190
1968 • Hishult
#10
13 oktober 2010 kl 12:28 Redigerad 13 oktober 2010 kl 13:44
Gilla
Tack på min fråga om knakande knän. Knakande knä har jag nog haft tidigare men har blivit mer uppmärksam på det nu när jag börjat jogga.
Var idag ute och gick med min son och när vi gick i nedförsbacke ömmade det faktiskt i knäna. Inget som man inte står ut med på nåt sätt, fast man blir lite orolig att det ska sätta käppar i hjulet för löpningen. Kanske man måste träna upp musklerna runt knäskålen...något tips på lämplig träning för det?
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#11
13 oktober 2010 kl 18:58
Gilla
Agneta skynda långsamt, det tar sin tid att träna upp knä, hälsenor, hela muskulaturen som används vid löpning. backa, spring o gå om vartannat. Dvs bötja med att gå 10 minuter jogga sedan 2 minuter, gå 2 osv men långsamt, lekande lätt skit i tider. Håll på ett halvår sedan minska gång tiden. Du kan träna benen på gymmet t ex. Annars använd knäskydd från apoteket, det skadar inte.
Oldboy skall dy lyssna på han är en erfaren klok löpare!
Spring inte mer än 2 eller 3 ggr i veckan. Promenera istället mellan, om du har tid o lust.
Lycka till !!!
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#12
13 oktober 2010 kl 19:03
Gilla
Linda från moelv Gammal käring!? Du e född 69! Min äldsta dotter Magdalena e född 67 o jag 42 vi har alla framtide framför oss bara vi har vett att skynda långsamt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.