11 december 2007 kl 13:11
Redigerad 11 december 2007 kl 17:47
Några tips, för pass i lågpulslunk där träning av fettförbränning och uthållighet är målet. Lite av mina erfarenheter med ett år av Maffe...
1. Minsta tendens till uttorkning får pulsen att dra iväg, så drick regelbundet med vatten innan passet. 3-4 dl i timmen är vad kroppen klarar av att absorbera, ingen idé att pressa i sig mer - blir bara onödigt spring på muggen.
2. Skippa kolhydraterna timmarna före passet, i annat fall får du bara problem att hålla pulsen nere (kolhydrater är som bekant huvudbränslet för muskelfibrer som jobbar i högre pulszoner). Undantag: har du lågt blodsocker på morgonen, ät/drick något med kolhydrater innan du kilar iväg.
3. Det är ok att äta fett. Kroppen bränner gärna det den tar in och fett är ju huvudbränslet i lågpuls. Så istället för kolhydrater timmarna före passet, se vad du kan göra för smarrigt med avokado, nötter, olivolja (i kolhydratsfattig sallad)... etc.
4. När du värmer upp, börja gärna med att gå, växla sedan till lätt jogg och öka sakta tills du kommer upp i lågpulstempo. Det bör ta uppåt 15 minuter från att du sticker ut tills du är i lågpulszon, i annat fall har du rusat iväg för fort och du kommer att få svårt att hålla pulsen nere.
5. Var beredd att stanna till och gå under uppvärmningen, särskilt om du tidigare alltid sprungit i högre tempo och kroppen är ovan vid aktiviteter i låg puls. För pulsen kommer att vilja skena iväg hela tiden. Det blir förstås tjatigt med att stanna och gå så ofta, men det är snabbaste sättet att få kroppen att lära sig: nu är det lååååg puls som gäller. Det blir som tur är lättare med tiden.
Det var några tips. Någon kanske kan fylla på...