Löpning Kom igång 18 inlägg 2013 visningar

Motgång! Vill ju så gärna!

Christina Aspegren
1968 • Karlskrona
#1
8 september 2010 - 21:41
Gilla
Hej!
Är en 40+are som sprungit en del förr...dvs för 2 barn, 20 år och 10 kg sedan! Vill nu komma igång igen. Har fixt kläderna som varit ett hinder tidigare. Mycket lättare att komma ut när man har vettiga kläder. Kommit igång så pass att jag sedan ett par månder tillbaka springer 3-6 km 2 (ibland3) ggr i veckan. Underbart! Njuter verkligen av att ta ut mig. Får dom där kickarna! Vill mer och mer hela tiden men vad händer? Ont! Överallt! Ont i knäna, benhinnorna, fotknölar och hälar. Har tänkt lite att " så är det väl att vara 40+" kanske? Om jag bara ökar längd och hastighet försiktigt ska det nog gå över. Efter en runda med riktigt smärtsamma benhinnor har jag köpt nya skor som jag fått hjälp att prova ut. Vilat en vecka och gav mig idag ut för en första runda med mina nya skor. Fötterna domnade, lossade, snörningen, lite bättre, men inte mindre ont. Möjligen att smärtan flyttat till nya ställen, men jag känner mig fortfarande lite överansträngd istället för stark och skön i kroppen. Gnälligt va!
Önskar bara att det finns någon som kan säga att det går över. Att det det är ok att ha lite ont. Att det inte alltid behöver sluta med löparknä och permanenta skador. Att nya skor inte behöver vara sköna första rundan men kan bli bra ändå när man sprungit in dom. Jag behöver lite PEPPING helt enkelt. Snälla finns det någon som känt som jag. Hur kom du ur det i så fall? Jag är egentligen ingen gnällspik, bara så frustrerad just nu....
Christina
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
8 september 2010 kl 22:01
Gilla
Hm, jag tycker det låter jättebra! Utom att du har ont förstås. Tror du helt enkelt haft lite för bråttom. Det verkar finnas lite nya rön om benhinnor, det finns en ganska ny tråd här på jogg om just detta, kolla där.

I övrigt kanske du skulle komplettera med lite styrketräning som att stå på ett ben några minuter (gärna 5) i taget alternativt på balansplatta, göra excentriska tåhävningar och annat jag inte kan så mycket om. På marathon.se har Anders Szalkai presentation av övningar han kallar löpskolning, det är mest en sorts styrketräning som man kan göra där man springer, gärna i en lätt uppförsbacke. Stretcha efter löppasset.

Spring inte med smärta, blir du inte av med det onda av löpvila (du kan gärna träna på annat sätt så länge) och styrketräning så sök hjälp av någon, helst någon som är specialiserad på idrottsskador. Har du värk som bara flyttar runt från ett ställe till ett annat tycker jag det borde lösa sig med mina förslag men blir det ihållande någon särskild stans är proffshjälp väldigt bra.
Lycka till!
1983 • >
#3
8 september 2010 kl 22:22
Gilla
Hejsan,
Jag går igenom ungefär samma sak just nu.
Gissar att vi båda har gått ut för hårt med träningen och inte vilat tillräckligt mellan passen.
Först ikväll känns det som om mitt löpsteg blivit lite mjukare igen.
Det har då gått 14 dagar sedan det först började kännas precis som du beskriver.

Jag köpte nyligen ett par löparskor, som löplabbet valde ut åt mig.
Det kändes definitivt värre i början, men efter ikväll så undrar jag om de nya skorna inte är bättre trots allt.

Gör som jag gjorde, ta det lugnt men fortsätt röra på dig. Promenera in de nya dojorna.
Du kan väl göra en hel del hemma i värmen också: tåhävningar, massage, varmt/kallt vatten, core & stretch.
Inte lika roligt förstås, men det känns bra att göra något åt det onda och det snabbar antagligen på läkningen också.

Lycka till!
Christina Aspegren
1968 • Karlskrona
#4
8 september 2010 kl 22:30
Gilla
Jo, kanske har lite för bråttom. Svårt att stå emot liksom. Ska kolla löpskolningen du tipsar om.
Vad tror du om skorna då? Pronerar och är nog en "hälspringare", väger nog i alla fall 5 kg för mycket med mina 70 kg till 168cm. Köpte Saucony progrid guide 3. Känns så bra att gå i hemma inomhus men domnade i framfoten när jag väl kom ut i spåret med dom? Kan det vara ovanan bara? Mina gamla skor var riktigt instabila och svampiga....du vet ett sånt där par som har gått i tvättmaskinen flera gånger...Hade iof nya inlägg men...nej, inte bra.
Stretchar gör jag, betydligt mer än gubben min i alla fall.
Tack ska du ha så länge!
Christina Aspegren
1968 • Karlskrona
#5
8 september 2010 kl 22:41
Gilla
Åh, Mer svar! Tack! Vad skönt att höra att jag inte är själv om problemen och vad härligt att du beskriver att det håller på att vända för dig! Precis vad jag behövde höra. Glad för din skull och det ger mig hopp.
Ska verkligen försöka vila. Hade planerat in ett pass i helgen. Ska försöka stå emot det och promenera lite med skorna i stället. Plocka fram pilatesbollen och försöka platta ut magen lite i stället så länge. Ta en runda på cykeln kanske. Inte lika roligt nej, men.....
Hoppas din positiva trend fortsätter!
Sofia edlund
1990 • luleå
#6
8 september 2010 kl 22:50
Gilla
låter lite som "överträning" tänk på att du kan inte chocka kroppen för mycket!! efter vila i 20 år :P
öka lite då och då!
Christina Aspegren
1968 • Karlskrona
#7
8 september 2010 kl 23:01 Redigerad 8 september 2010 kl 23:10
Gilla
Ja, jag ska backa bandet. Kanske ta hjälp av en pulsklocka så att jag inte pressar för hårt.
Måste bara få tillägga att jag inte varit inaktiv i 20 år. Håller på med hästar, rider 2-3 ggr i veckan samt är en promenerare. Men visst, antalet löprundor sista åren är lätträknade.
Andreas Nilsson
1985 • Töcksfors
#8
9 september 2010 kl 21:53
Gilla
Jag fick problem med benhinnorna förra våren när jag drog igång löpning på nytt, vilade bort det men det ville inte ge med sig helt förrän jag började stretcha framsida smalben. Satte mig på knä i sängen och la mig bakåt med benen under mig, då fick jag stretchat ut bra. Stretchade dryga minuten efter varje löptur och detta gjorde susen, försvann helt efter en stund. Angående skorna så kan det nog va en vanesak.
Christina Aspegren
1968 • Karlskrona
#9
9 september 2010 kl 22:13
Gilla
Tack Andreas för tipset! Blir lite full i skratt när jag tänker på mina stela kärringknän om jag skall göra din övning, har en lite miniskpaj sedan innan vilket gör att jag inte törs lägga mig så på knät. Men jag tror du har rätt när det gäller behovet av att stretcha den muskeln. Känns verkligen som jag måste försöka hitta ett sätt att komma åt den när jag kan börja springa igen. Och åter igen tack för att du ger mig hopp om att det faktiskt kan gå över.
Kollade också löpskolan som Oldboy tipsade om längre upp i tråden och inser att jag har verkligen mycket att lära när det gäller teknik som skulle kunna underlätta.
Vad gäller skorna har jag nu kapitulerat och byter till ett par Asics Kayano. Någon klok har sagtg till mig att en marathonlöpare kan springa i sockeplast utan att få ont men en nybörjare behöver bästa möjliga stabilitet och stötdämpning, så varför hålla igen. Vill verkligen få fart på benen igen.
1980 • Västerås
#10
10 september 2010 kl 09:32
Gilla
Det som hjälper och har hjälpt mig mycket, är balansplatta. Ju mer jag står på den, desto bättre känns benen. Benhinnorna, knäna, och min höft blir betydligt bättre.

I kombination med långa varma bad, är det rena mirakelkuren för mina ben.
1978 • Jönköping
#11
10 september 2010 kl 18:32
Gilla
Även om det börjar bli fel årstid för detta...försök att gå lite barfota, typ 10min 2-3 gg/vecka.

Jag skojar inte, hade stora problem med benhinnorna för 2-3 år sedan och gick sedan mycket barfota på gräs och vips var problemen borta.

Sedan i takt med att du börjar springa och röra på dig alltmer kommer "krämporna" försvinna.

Lycka till!
Christina Aspegren
1968 • Karlskrona
#12
10 september 2010 kl 22:31
Gilla
Aha! Balansplatta! Nämnde det för Gubben och fotbollsspelande sonen och tydligen har dom funderat på det tidigare då sonen hade problem med sina fotbollsben, så nu ska det handlas. Undrar bara vart man får tag på en...
Tills jag hittar en får jag väl ut och gå lite barfota.
Jag är så tacksam för alla tips. Ska ägna helgen åt lite benvård, men först lite mer fredagsmys!
Anna W
1980 • Hisings Backa
#13
11 september 2010 kl 10:37
Gilla
Balansplattor finns att köpa i alla större sportaffärer, typ Intersport. Brukar kosta ett par hundra.
Linda Lindkuist
1975 • Stockholm
#14
11 september 2010 kl 11:50
Gilla
Hej!
Jag hade benhinneinflammation med medföljande löpförbud i våras. Det enda vettiga rådet jag fick av doktorn var relativt hård styrketräning (han fick mig att testa kortisonsprutor i benet men det hjälpte inte det minsta, snarare tvärtom...). Jag skaffade en personlig tränare på gymet, för att veta att jag verkligen tränade rätt, och en PT var det bästa jag gjort! En timma i veckan, och löpning varvat med det, och jag var symtomfri efter fem gånger. Jag startade i slutet av maj och har kunnat springa hela sommaren!
Visst, en PT kostar en del, men jag måste säga att det var värt varenda krona.
Lycka till och krya på dig.
Christina Aspegren
1968 • Karlskrona
#15
11 september 2010 kl 13:32
Gilla
Jisses! Kan ni tänka. Det stod en balansplatta och samlade damm i min mammas(67år!) garderob!
Christina Aspegren
1968 • Karlskrona
#16
11 september 2010 kl 18:26
Gilla
Hej igen! Har hämtat hem balansplattan, är en riktig köpt på intersport, märke codoc?
Tittar lite på nätet och ser att dom används både med och utan skor. Vilket tycker ni är lämpligast? Borde väl vara effektivare barfota eller?
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
12 september 2010 kl 01:06
Gilla
Ja, kör barfota! Det är bra att gå omkring barfota hemma också, liksom att springa en del barfota ute när man kan. Eller på löpband.
Per Olsson
1966 • Jämjö
#18
12 september 2010 kl 12:30
Gilla
Hej!
Vill bara tipsa om boken Löparens nya handbok från tidningen Iform(finns att hitta på nätet ), själv har jag börjat springa på "gamla" dar och fått mycket råd och tips från den
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.