Löpning Kom igång 12 inlägg 1013 visningar

gbgvarvet 2011

jonny karlsson
1972 • gbg
#1
4 september 2010 - 21:50
Gilla
Tjena. jag undrar om det finns nån karta på hur gbg varvet går 2011?
jag e anmäld för första gången och skulle vilja veta va jag har gett mig in på(hihi).
Jag springer ca 7km 3 ggr i veckan(lagom takt).
Räcker det?
Vad ska man äta/dricka innan loppet(samma dag,även innan)
andra tips mottages gärna
Mvh Jonny
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#2
4 september 2010 kl 22:38
Gilla
Så här såg banan ut 2010. 2011 års bana är tydligen inte bestämd. Förmodligen blir det inga större förändringar (Om inte den risiga Göta Älvbron rasar eller blir för dålig för att använda)
http://www.goteborgsvarvet.com/Lopare/Loppen/GoteborgsVarvet/Confutatis-et/Banan/

Svar på dina frågor (notera att det är mina åsikter, inget facit.)

7 km 3 gånger i veckan i lagom takt. Vad är "lagom takt"? Vad har du för mål 21 maj 2011? Är det att ta dej runt loppet kan 7 km tre gånger i veckan räcka. Fast det blir nog segt sista biten. Har du ett tidsmål så kanske du kan klara det på 2 timmar. Men jag skulle nog rekommendera dej att träna betydligt mer och i varierade hastigheter. Men det beror på vad du har för mål i loppet.

Vad du ska äta. Samma dag som loppet ska du äta en ordentlig frukost och sedan en måltid ca 3 timmar innan start. Loppet är alldeles för kort för att hålla på med nån kolhydratladdning, det är helt meningslöst. Ät fisk, kött, ägg, potatis, ris, pasta, frukt, bär och grönsaker. Om du tränar mycket kan minimjölk vara bra för att snabbt få i sej protein.

Om det är varmt så drick ordentligt med vatten (urinen ska vara genomskinlig). Gör inte det misstaget många gjorde i år och drick för lite innan och under loppet. Då blir det vingligt sista biten i bästa fall och akuten i värsta fall. Under loppet, drick vid varje vätskestation. Du tjänar ingenting på att hoppa över dom, men kan förlora hur mycket som helst om det är varmt. Ett tips, kläm ihop muggen högt upp efter du druckit lite så kan du springa ett par hundre mater med muggen och dricka ordentligt. Sprtdryck är klibsliskigt, vatten är det inte. Nån extra energi behöver du knappast vid varje station, kanske vid ett par stycken eller tre.

Om du inte har sprungit förut så rekommenderar jag att du seedar dej. Annars blir det trängre än trångt. Det funkar inte och stå långt bak, så är det bara. Här är seedningreglerna:
http://www.goteborgsvarvet.com/sv/Lopare/Loppen/GoteborgsVarvet/Confutatis-et/Seedningsregler/

Lycka till med träningen! Du har 7½ månad på dej att träna för Sveriges häftigaste lopp i Sveriges näst häftigaste stad!

jonny karlsson
1972 • gbg
#3
5 september 2010 kl 01:11
Gilla
Lagom takt=trött men inte jätteslut efter.
Målet e att ta sig runt men helst på bra tid.
Hur ska jag träna tycker du?
Vilka tider startar loppet?
Näst häftigast stad????Gissar att du inte kommer från Gbg?

2009 • Klippan
#4
5 september 2010 kl 01:34
Gilla
Hej,
värdefulla träningstips,-råd & -program hittar du på www.marathon.se klicka på fliken "Träning" välj Halvmarathon

// Andre´
1956 • PARTILLE
#5
5 september 2010 kl 09:01
Gilla
Nu på höstkanten räcker Dina tre pass, fast det är en fördel om Du kan utöka längden på något av Dina pass innan årsskiftet till exempelvis 10 km. Då har Du en bra plattform att stå på.
Men framåt årsskiftet bör Du nog springa mer, speciellt om Du skall ha en bra tid. Dessutom kan Du springa Sylvesterloppet (10 km) och få en bra avstämning. En snabb och flack bana.
Som Johan är inne på rekommenderar jag Dig att springa seedningsloppet i slutet av mars. Dels för att få en hyfsad plats i en startgrupp och dels för att Du själv skall få ett kvitto på hur Du ligger till i Din träning.
Om Du i skarven mars/april lätt och ledigt i egen takt kan springa 15 km, lär Du inte ha större problem med att dra en halvmara.
Ytterligare en rekommendation är att springa en halvmara innan som Kungsbackaloppet i slutet av april. Den banan är mer lättsprungen än Göteborgsvarvet, men å andra sidan mer vindkänslig.
Under loppet så rekommenderar jag att ha med en flaska med Powerrade eller liknande i näven. Detta gör att Du kan dra förbi några vätskekontroller utan att trängas. När flarran är slut kan Du fylla på vid de senare kontrollerna eller börja hinka vid kontrollerna då det inte brukar vara samma trängsel som vid de första kontrollerna.
Lycka till.
Edit: I år startade första startgrupp 13:30 och sista startgrupp 16:00.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#6
5 september 2010 kl 10:02
Gilla
Jonny: Ska du ta dig run på en bra tid så räcker det inte med tre träningpass med 7 kilometer i varje i lugnt tempo.

Detär ju lite subjektivt vad en bra tid är, men 1:30 kan väl vara en hyfsad tid.

Jättesvårt att säga hur andra ska träna, det är något var och en avgör bäst själv efter de förutsättningar de har. Men en del pass ska gå snabbt, andra ska vara långa och några ska vara jogging i lagom takt. Två snabba, ett långt och två återhäntningspass i veckan. Då klarar du 1:30 (om du seedar dig)

Jodå, jag kommer från Göteborg. Föddes på Sahlgrenska (där föds ingen längre), bodde de första månaderna i Högsbo, sen Tuve och nu Kärra. Göteborg är näst häftigaste staden. Bara och erkänna. Men Göteborgsvarvet är defenitivt det häftigaste loppet. Finns inget som det!
jonny karlsson
1972 • gbg
#7
5 september 2010 kl 12:27 Redigerad 5 september 2010 kl 12:30
Gilla
Varför är det så viktigt att seeda sig?
Är det så många människor som startar samtidigt som mig?
Kan inte nåt speciellt om gbgvarvet men hört en siffra på 2 tim och det e det jag har haft som gräns.
Hur lång tid ska ca 7 km ta om det är ett snabbt pass?
Återhämtningspass?
Jag föddes oxå på sahlgrenska och bosatt i länsmansgården hela livet.
Vilken e den häftigaste staden då?
Kajsa B
1987 • Göteborg
#8
5 september 2010 kl 12:34
Gilla
det är mer än jag tränade inför varvet, och jag hade ingen bra grund sen tidigare att luta mig tillbaka på heller. jag kom runt på 2.16 då. ökade i träning först två månader innan.

det är riktigt många som startar samtidigt. det jobbiga är inte att det är många löpare, utan att alla är så olika snabba. själv tyckte jag det var tröttande att jag kände mig ivägen om jag gick ut i vänster fil, men jag var ändå snabbare än högerfilen. det blev tempoändringar och aldrig riktigt komma in i loppet. tänker mig även att om man är bättre tränad klarar man sådana ändringar i tempo lättare.

2h kommer du klara om du tränar tre dagar i veckan, men som andra sagt, försök få in längre pass ibland. I våras kom jag under 2h på en halvmara som jag spontananmälde mig till bara några dagar innan start, så där hade det inte varit någon nog planering. mer kontinuerligt tränande. i perioder mycket löpning, nästa mycket skidåkning. den röda tråden var att det var uthållighetsträning. då räcker inte 7 km.
1956 • PARTILLE
#9
5 september 2010 kl 12:42
Gilla
Jo, seedeningen gör att Du kommer att komma fram ett antal startgrupper och inte hamna i startgrupp 20 av 20. Då kan det bli lite si och så med löpningen.
Därför bör Du vara med i seedningsloppet, speciellt om Du vill ner under två timmar...
jonny karlsson
1972 • gbg
#10
5 september 2010 kl 17:40
Gilla
Blir nog ett pass på 1 mil och två pass på 7 km i snabbare tempo än nu då.
Får väl kolla det här med seedning oxå när det närmar sig.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#11
5 september 2010 kl 20:55
Gilla
Jonny: Seeda dej ska du göra för hamnar du längre bak än startgrupp 5 så är det köttmur i 21,1 kilometer. Jag sprang första gången 2001 och då var sista startgrupp 7. Men det var folk i vägen hela tiden. Kul lopp i och för sej med många fler roliga kommentarer både från löparna och publiken, men det blir precis som Kajsa och Stefan säger lite si och så med löpningen. Blir nästan som en intervallträning med massor av olika hastigheter (det är mycket jobibgare än att hålla jämn hastighet)

Ja, startgrupperna är ganska stora. Och ska du springa under två timmar blir det bökigt och starta långt bak.

Okej, är målet 2 timmar skulle jag tro att 3 stycken 7 kilometerpass räcker, faktiskt. Även om det förmodligen blir jobbigt i slutet. Och efter loppet i några dagar.

Om 7 km ska vara snabbt ska du ligga på 85-90 % av maxpuls. Det är riktigt hög puls med andra ord. Hur lång tid är omäjligt och säga. Beror på löpkapaciteten helt enkelt.

Ett återhämtningspass är ett pass där du springer i ett skönt/behärskat/kontrollerat tempo där du inte tar i alltför mycket. Dessa pass är utfyllnadspass, nyckelpassen är långpassen och de pass där du tränar riktigt snabbt (intervaller eller snabb löpning i 4-10 kilometer)

Häftigaste staden? Börjar på S. Och det är inte Skövde. Inte Skara heller. Trots sommarlandet.

jonny karlsson
1972 • gbg
#12
5 september 2010 kl 22:14 Redigerad 5 september 2010 kl 22:29
Gilla
Det får nog bli seedning då.
Vill ju ha så bra tid som möjligt när man väl tagit sig i kragen och springer loppet.
Hur går det till på själva starten,hur jag vet var jag startar och så vidare?
Har aldrig sprungit gbgvarvet innan.
Misstänker att staden e Stockholm då?
Va där för många år sen så jag kmr inte ihåg så mkt men det va nog okey.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.