2 september 2010 kl 12:43
Henrik, jag tycker du slingrar dig. Du kan väl ge någon mer beskrivning av eller referens till vilka "snubblande nära" effekter man hittat?
Och jag vidhåller att även det som ofta kallas mjölksyratröskeln inte är en riktig tröskel, det är en gradvis övergång.
Även den gamla terminologin sviktar, somliga beskriver "mjölksyratröskeln" som en viss bestämd fart, enligt andra är det en sträcka som beror av farten, så långt man kan hålla en viss fart utan att benen stumnar helt enkelt. Jag skulle vilja säga att de senare har rätt (så länge de inte hävdar att mjölksyran ger stumheten), det är en glidande skala.
Att det är effektiv träning att springa så att man nästan får stumma ben håller jag med om. Men jag menar att ett pass på 5km kan springas snabbare än ett på 8km innan det händer och därför kan man gärna göra det också.
Det sägs också att när man springer marathon så "drar man inte på sig mjölksyra" så man behöver ingen "mjölksyraträning". Dock börjar det göra ont i benen efter en massa km när jag springer på gränsen av min förmåga så det finns "snubblande lika" effekter även vid lägre farter även om det inte känns lika dramatiskt som på kortare/snabbare distanser eller rusning uppför en lång backe.