Löpning Träning 15 inlägg 582 visningar

Kan det vara pulsklockans hjälp???

Chrissie
1978 • K
#1
22 augusti 2010 - 07:52
Gilla
Sprang i går en av veckans långrundor, o har införskaffat mig en pulsklocka som hjälp....har sprungit milen på som bäst 57 minuter innan och nu när jag hade som mål denna rundan att inte gå efter tid utan se till att hålla pulsen så jämn som möjligt under hela passet, kändes det sååå lätt!!!!Dessutom hade jag tänkt att ligga på en låg puls ca 70% av min maxp, men icke då, det blev visst lite mer i puls men ändå samma hela rundan o jag sprang på 49 minuter...Jag fick ändå stanna minst 1-2 minut sammanlagt, pga vägar och mp3.... Och jag var inte ens trött när jag var framme... Helt underbart känns det att ha fixat detta lagom till när jag ska springa mitt lopp!!!
Så ett tips om ni inte har pulsklocka, köp en!!!!!
Pär W
1967 • Skellefteå
#2
22 augusti 2010 kl 08:38
Gilla
Grattis då borde du ju klara din målsättning. Du kanske sprang för hårt i början av dina tidigare milar så du hade benen fulla av syra... eller så har du helt enkelt utvecklats och blivit snabbare. Men det stämmer, erfarenheten säger att man orkar längre om man springer med jämn intensitet dvs håller igen i uppförsbackarna och drar på i utförslöporna.
1969 • Sala
#3
22 augusti 2010 kl 09:46
Gilla
Ja och nej. Det är inte pulsen som ska vara jämn, utan snarare farten, och det innebär lägre puls i början och högre på slutet, t.ex. att man startar på 80% och slutar på 95% (på tävling alltså)
Sven Andersson
1966 • Kista
#4
22 augusti 2010 kl 10:12
Gilla
Hur har du (Chris) tagit reda på vad din maxpuls är?
Chrissie
1978 • K
#5
22 augusti 2010 kl 14:58
Gilla
I min pulsklocka så får jag knappa in vikt o längd bl a och sen kommer det fram en maxpuls i procent... Så jag har ingen aning faktiskt. Men annars har jag nog gått på 200 - ålder ung... men det stämmer inte heller för min maxpuls enl min pulsklocka var 194... ja och där finns det ju några olika teorier om hur man kommer fram till rätt.
...
1969 • Sala
#6
22 augusti 2010 kl 15:02
Gilla
Chris, då har du ingen användning alls för pulsklockan. Det är först om du matar in din verkliga maxpuls från en maxpulstest som du får användning för den. Annars kommer du alltid att ligga på fel puls utifrån dina förutsättningar.

Slå upp maxpulstest i sökrutan på forumet så får du ca 150 000 förklaringar på vad maxpuls är och hur man mäter den. Formlerna som du får i klockan är värdelösa.
Chrissie
1978 • K
#7
22 augusti 2010 kl 18:23
Gilla
Som sagt det finns ju hundra olika teorier om hur man får fram den... Hur som helst så sprang jag på ca 49 minuter, (eg ca 47 min). Och det kändes toppenbra så lite nytta måste den ju ändå gjort? Jag får ju ändå en viss uppfattning om vad jag bör ligga runt... sen om det är 180 eller 190 det bryr jag mig inte så jätte mycket om just nu iaf.
Men tack ändå.
1969 • Sala
#8
22 augusti 2010 kl 23:03
Gilla
Fast maxpulsen kan variera mer än tio slag per minut mellan olika personer. Jo, självklart har pulsklockan varit till hjälp för dig genom att få dig att hålla tillbaka i början, men det är inte alls säkert att den gett dig rätt värden. Jag måste säga att jag tror att det var andra omständigheter än själva pulsklockan som gjorde att du sprang tio minuter fortare. Du hade troligtvis fått ungefär samma tid om du hade varit utan klocka, för den nivå du har kan ingen ta ifrån dig. Ge cred till dig själv och inte till klockan :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
23 augusti 2010 kl 13:42
Gilla
Chris, Mårten har helt rätt i att det är du som blivit bättre och att siffrorna på pulsklockan är låtsasvärden om du inte bestämt din maxpuls efter något slags test. Klockan kan inte veta vilken maxpuls du blivit född med och inte hur den ändras med din ålder heller.

Sen kanske den kan hjälpa dig att hålla igen i början och att inte tappa sugen på slutet utan att du bryr dig om vad siffrorna betyder. Kanske det viktiga var att du unnade dig en klocka? Men liksom Mårten påpekat, vid samma fart eller påfrestning så stiger pulsen efterhand och jämn ansträngning lönar sig bäst.

Lycka till med din löpning!
1969 • Sala
#10
24 augusti 2010 kl 07:17
Gilla
Jag brukar inleda mina långpass på 138 bpm och ligger på 142 efter någon kilometer. Efter några km är jag uppe i 144 och brukar sluta på 150 (om jag inte gör en ordentlig farthöjning à la Kenya). Om jag gör så brukar min fart vara ganska jämn. Och just den ansträningsnivån passar just mig.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#11
24 augusti 2010 kl 21:40
Gilla
Mårten, jag tycker att du slår ihjäl ditt påstående om hur viktigt maxpulsen är med ditt senaste inlägg om puls och ansträngningsnivå.

Mina erfarenheter efter 3 år som lycklig pulsklockemotionär, är att det bästa sätt är att använda klockan till att kontrollera pulsen mot planerad ansträngningsnivå. Genom att Chris hittade en pulsnivå som motsvarade en ansträngningsnivå som kändes bekväm, blev hon förmodligen lugn och kunde springa väldigt avslappnad hela rundan. Då spelar det ingen roll om klockan säger att det är 70% eller 85% av maxpulsen. Själv använder jag aldrig klockans procentvärden.

Chris - Grattis till ett fantastiskt bra pass som gav dig ett riktigt bra utgångspunkt för vidare pulsträning. Det viktiga är att du nu vet hur denna pulsnivån kändes ift ansträngningsnivå. Baserat på detta kan du justera pulsnivån på dina pass efter den effekt du är ute efter och testa dig fram till den pulsnivå där det blir riktigt jobbigt. Då vet du vilket spann du har att spela på i din träning.

Jag vill dock påpeka att mina påståenden passar bra in på motionärer som vill utveckla sin träning med hjälp av en pulsklocka. Att göra det så okomplicerat som Chris har visat över - hitta en lagom ansträngningsnivå och jämföra med pulsen, för sen att utveckla det vidare och testa sig fram, har fungerat bra enligt mina erfarenheter.

Den motiverande faktorn genom att ha något annat att tänka på under och efter passen ska heller inte försummas. Genom att se på pulsen att jag håller mig inom ett pulsspann som jag vet jag kan hålla, ger mig ett lugn när jag är ute och löper. Att samtidigt kunna använda pass som Chris upplever som testpass - där pulsen bestämmer farten, är ett jättebra sätt för oss motionärer att testa/bekräfta de framgångar vi eftersträvar i vår träning.

Att bli medveten om sina normala pulsnivåer mot upplevd ansträngingsnivå ger också bra indikationer om hur kroppen mår.

Lycka till vidare i din träning Chris. Hoppas pulsklockan kan vara ett verktyg som kan hjälpa dig nå dina mål med träningen på ett lika roligt sätt som det har gjort för mig :-)

Löparhälsningar från Tom :-)
1969 • Sala
#12
25 augusti 2010 kl 00:35
Gilla
Tom-Ingvar, jag håller helt med dig om att man inte ska stirra sig blind på maxpulsen. Man lär sig efter flitigt pulsklockeanvändande, som du har haft, vilka nivåer som gynnar ens träning bäst. Om jag, som sagt, ligger på ca 144 i medelpuls så känner jag mig lagom slitet efter passet, d.v.s. att jag är ordentligt trött men skulle orka mer.

Det jag menar med maxpulsen är att jag är emot maxpulserna som det står om i klockornas manualer och i vissa förenklade beskrivningar av pulsträning. Det är om man följer dessa nivåer som klockan blir meningslös, vilket jag skrivit i andra trådar. Om jag exempelvis har en maxpuls på 200, och därför tränar på en nivå på 90% av 200 (ca 180 bpm) så gör jag helt rätt, eftersom jag ligger ungefär på min mjölksyratröskel. Jag gör även rätt om jag lär mig vilken puls jag har i början, mitten och slutet på ett pass där jag ligger på en mycket hög ansträngingsnivå. Du beskriver ett sådant träningssätt härovan och detta tror jag på och jag har gjort ungefär likadant själv. För mig sammanfaller de båda sätten att mäta rätt puls, för om jag ligger på 90% av min maxpuls så är jag på en nivå som jag orkar hålla i ca en timme. Däremot gör jag fel om jag följer pulsklockans manual som säger att jag ska räkna med en maxpuls i form av 220 minus min ålder, alltså 180 och nöja mig med 90% av denna, för det blir bara 170 bpm, vilket är för lågt för mig enligt min riktiga maxpuls och även enligt min förmåga. Min träning blir för mesig och jag når inte mina mål.

Kortfattat nu: ligg på en ansträningsnivå som du testat eller utgå ifrån av procent av maxpuls, men då den verkliga maxpulsen, inte den som det står om en en manual, baserad på ålder.
Chrissie
1978 • K
#13
25 augusti 2010 kl 08:35
Gilla
Tack för alla goda råd!
Ja det jag menade i korthet var just det som Tom-Ingar skrev att det är en bra "hjälp" för att se så jag ligger på en jämn puls till den ansträningsnivån som jag orkar med hela passet.
Som sagt det kanske inte är en korrekt maxpuls som klockan visar men det är ju ändå en någorlunda fingervisning. Ska nog ta reda på min maxpuls på "riktigt" vis, men nu innan jag ska springa loppet så får det nog vänta tills efter.
1978 • Jönköping
#14
25 augusti 2010 kl 11:34
Gilla
Jag har samma erfarenheter. Sprang ofta för snabbt med för hög puls i början på långpassen och tappade sedan fart mot slutet.

Nuförtiden har jag en pulsklocka och springer alltid med låg puls första halvan eller första 2/3 av rundan för att sedan öka på mot slutet.

Resultatet blir bättre tider, bättre träning och man känner sig mycket piggare efteråt.
Chrissie
1978 • K
#15
25 augusti 2010 kl 14:43
Gilla
Precis, det är ju makalöst mycket lättare att hålla ett jämnare tempo!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.