13 augusti 2010 kl 08:40
Ja, intervallträning har inte funnits i mer än ca 50 år. Innan dess tränade man mer distans, blandat med mer ostrukturerade fartökningar, och man hade rätt så bra tider på den tiden också, men inte lika bra som idag. Därefter gjorde man nya erfarenheter och märkte att intervallträning och fartlek är viktiga om man vill bli riktigt snabb. Men om ditt mål är att förbätta din tid från milen på 57 minuter så kan du gärna skippa intervallpassen, om du inte vill kommer ner i tid snabbt, för då är intervaller utan tvekan utan konkurrens.
Men eftersom du verkligen inte vill intervallträna så ska du naturligtvis inte göra det. Testa att variera farterna istället, så att du har en dag då du springer långt och lugnt, en annan dag då du springer riktigt långt och kanske ännu lite lugnare, men minst en dag till då du inleder lugnt och sedan ökar successivt (stegrande distans) eller har fartlek, d.v.s. ökar ordentligt när du känner för det och tar det lugnt när du känner för det, tävlar mot cyklister, siktar in dig på ett backkrön eller en lyktstolpe som du springer mot i full fart och sedan småjoggar lite.
Undvik gärna intervaller, trots att dessa är effektivast, men se till att ha fartökningar på sammanlagt ca 20-25% av hela veckans distans, så att du blir snabbare.