Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 1073 visningar

Vad har hänt och vad ska jag göra?

1966 • Älvsjö
#1
8 augusti 2010 - 17:58
Gilla
Sedan två veckor tillbaka har jag råkat ut för en för mig oförklarlig åkomma. När jag sprungit ca 500 m börjar det kännas konstigt/spännt i mellangärdestrakten och ca 10 sekunder senare sprider sig känslan uppåt till luftstrupen och det blir så tungt och svårt att andas så att jag måste stanna. Det räcker att vila i ca 30 sekunder så känns allt normalt igen och jag kan fortsätta springa. Samma känsla återkommer med jämna intervall så länge jag tränar. Benen känns hela tiden fräscha.

Jag har varit på läkarundersökning och allt var normalt med hjärta, blod och andning. Är det någon som varit med om eller hört talas om något liknande eller har något gott råd.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
8 augusti 2010 kl 23:56
Gilla
Låter jobbigt. Tror någon annan här på jogg skrev om ont i mellangärdet, gissar att det, trots läkarundersökningen, har med andningen att göra, kramp eller överansträngning av diafragma eller nåt sånt. För inte fick du springa på löpband vid läkarundersökningen?
Blir du möjligen för kall om magen? Eller andas du för ytligt? Kan inte mycket om det här, kände bara igen en del av symptomen.
Kommer du inte på något (sök på andning på jogg och marathon.se för ledtrådar) så försök få en tid någonstans där det finns både löpband och läkare (hjärtklinik?, Idrottskliniken i Solna?) och be att få bli undersökt när det händer. Kanske ska kolla först på gym att det kommer på löpband också.
1966 • Älvsjö
#3
9 augusti 2010 kl 09:12
Gilla
Det är jättejobbigt. Jag var i bra form och siktade på pers på Stockholm halvmarathon och Lidingöloppet. Jag har tränat kontinuerligt året runt i ca 10 års tid och har aldrig haft problem med andningen, oavsett årstid.

Det som varit nytt för året är att jag har börjat med ett styrketräningsprogram för löpare som innebär en del magträning (situps och plankan). En annan sak som varit annorlunda är den extrema värmen i sommar, jag har tränat på i princip som vanligt trots värmen.

Jag vet inte om det är något av dessa som kan ha med saken att göra. Värmen har försvunnit och jag tänker tillfälligt sluta med magövningarna för att se om det blir bättre. Blir det ingen skillnad på någon vecka tar jag kontakt med en idrottsklinik.

1960 • Skåne
#4
9 augusti 2010 kl 12:36
Gilla
Inget jag råkat ut för, men kan det vara att du får kramp i diafragman? Jag har för mig att det skrivits om detta förr här på jogg. En anledning till problemet vore att man andas med bröstet istället för magen.

Fast det verkar ju skumt, med tanke på hur länge du tränat. Och märkligt att styrketräningen (core) skulle ge detta problem.

Här är en tråd där det tas upp; http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=5753&searchstr=
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#5
9 augusti 2010 kl 22:52
Gilla
Jag har ofta kännt något liknande under våren, tungt att andas vid löpning, som om magen hindrat andningen på något sätt, funderade på att söka läkare, men det blev aldrig av. Nu på senare tid har andningen fungerat bättre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.