Löpning Avancerad träning 22 inlägg 1527 visningar

Strechar ni alltid?? strecha "kalla" muskler?

Lina
1984 • Bromma
#1
25 juli 2010 - 23:26
Gilla
Jag kan slarva med stretchningen ibland ,och känner mig riktigt dålig som hoppar över titt som tätt.

Jag undrar spelar det någon roll när man stretchar egentligen eller kan man göra det lite när som? Det var någon som sa till mig att det var en myt att man måste göra det direkt efter?
< < < 1 2 > > >
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#2
25 juli 2010 kl 23:41
Gilla
Jag stretchar väldigt lite, sällan efter träning om det inte är någonting som stör mej, benhinnorna stretchar jag ibland efter träning, lårmusklerna och vaderna blir ibland före snabbare träning stretchade.
1989 • Enskede
#3
25 juli 2010 kl 23:55
Gilla
stretchar baksida, framsida och utsidan av låren för att förebygga skadeproblem, och sedan även vaderna. särskilt när det gäller vaderna märker jag personligen en tydlig skillnad i hur jag om jag latat mig med stretchningen i ett tag blir mindre pigg, stelare och ömmare.
Magnus
Stockholm
#4
26 juli 2010 kl 08:24
Gilla
Som sagt, det är individuellt. Själv måste jag stretcha vaderna ganska mycket, annars börjar de och hälsenorna ömma. Tvärtemot Stefan här ovan alltså. Tror inte det finns ett riktigt svar på denna fråga, du får prova dig fram. Och känn dig inte dålig, det finns inget som säger att stretching är ett måste.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#5
26 juli 2010 kl 08:32
Gilla
Jag måste också stretcha ordentligt för att inte få ont, men bara varma muskler. Jag stretchar lite efter uppvärmningen men mest efter passet. Jag tycker det är bäst att låta musklerna vila ett par minuter först innan jag börjar stretcha.
Tobias Falk
1981 • Lomma
#6
26 juli 2010 kl 08:49
Gilla
Stretchar alltid vad, lårmuskler,ljumskar, höftböj. På senare tid har jag även börjat stretcha ryggen för att bli av med en trötthet som jag ofta får i ryggen när jag sprungit. För min egen del eftersvettas jag väldigt länge, och därmed ser jag inte de 10-15 min som jag lägger på stretchning som någon uppoffring. Märker tydligt när jag inte stretchat, speciellt i vaderna några timmar efter passet och i framsida lår nästa gång jag springet då de känns tunga.

Att stretcha en ouppvärmd muskel som inte har samma elasticitet som en varm muskel, skulle jag endast rekommendera en fiende, vilka jag inte ha så många av.
#7
26 juli 2010 kl 08:57
Detta inlägg har raderats
Tor
1975 • Göteborg
#8
26 juli 2010 kl 09:08
Gilla
Så här skrev jag i en annan tråd om stretching:

Jag tittade igenom vad som står i "Idrottarens återhämtningsbok" ang. stretching hos löpare:
"Intressant är att stretching används flitigt bland löpare för att öka rörelseomfånget, trots att forskning funnit ett omvänt samband mellan rörlighet och löpekonomi hos löpare."
...
"Utifrån detta resonemang skulle viss styvhet i vadmuskulaturen vara en naturlig anpassning till följd av stor mängd löpning som ger bättre kraftöverföring i löpsteget."
...
"Sammanfattning:
Stretching kan leda till förbättrad ledrörlighet, men tycks inte ha någon dokumenterad effekt när det gäller ökad prestationsförmåga, förbättrad återhämtningsförmåga, reducerad DOMS eller minskad risk för skador."

Jag kan inte skriva av hela kapitlet men där beskrivs också positiva effekter av stretching som t.ex. ökat rörelseomgång och snabbare läkningsförlopp vid skada.


Kan tillägga att jag själv aldrig stretchar. Däremot töjer jag gärna lite på musklerna innan och efter jag har sprungit.
1985 • Göteborg
#9
26 juli 2010 kl 10:12
Gilla
Jag stretchar alltid, både efter löpning o på kvällen. Tycker jag blir stel och otymplig annars.
Tycker dessutom det är praktiskt att vara smidig när man springer terräng o måste göra en del graciösa (?) hopp.
1969 • Sala
#10
26 juli 2010 kl 10:16
Gilla
Lina: Jag tror ändå att musklerna ska vara varma. Stela muskler är väl ändå svårare att sträcka ut än mjuka? Men visst kan det vara en myt, men inte vad jag har läst iallafall.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
26 juli 2010 kl 10:31 Redigerad 26 juli 2010 kl 10:37
Gilla
Man får nog prova sig fram. Jag känner mig ofta stelare i vaderna och tyngre i quadriceps om jag inte stretchat efter passet. Dock bara samma dag, t ex när jag springer till och från jobbet.

Om man stretchar bör man göra det med uppvärmda muskler. Att stretcha statiskt före ett löppass ger oftast försämrad prestanda (se Tors inlägg), effekten efter löpning är omstridd och jag tror det beror på att den är individuell, då får lätt olika undersökningar olika resultat.

Det finns också olika metoder för stretchning, vanligast är den statiska som betyder att man drar i muskeln, man kan också stretcha dynamiskt så att man rör på kroppens delar till ytterlägena, t ex svänger ett ben fram och tillbaka maximalt. Och man kan spänna en muskel några sekunder och sedan dra ut den - har glömt vad det kallas, men det har verkat bli populärt bland naprapater m fl senaste året även om metoden använts sedan länge mot exv nackspärr. De flesta undersökningar gäller statisk stretch.

Har man problem med någon muskel eller sena, eller brukar få, kan man behöva stretcha efter passet för att förebygga att det kommer tillbaka (om man inte fått problemen av stretchning, vilket jag hört kan hända om man från början har stor rörlighet).
Enligt tränaren Matt Fitzgerald behöver man däremot inte stretcha om man är hel och problemfri.

Har haft problem med baksida lår nu i juli och försökt stretcha bort det på olika sätt. Vet inte om det hjälpt, för i stället för att känna mig stram och få ont efter en stunds snabb löpning så känner jag träningsvärk redan från start. Borde försvinna när kroppen vant sig vid min senaste stretchmetod, vi får se.
Margit S
1961 • Luleå
#12
26 juli 2010 kl 10:36
Gilla
Interessant vad K-G skriver. Kanske en förklaring varför vissa måste stretcha, och vissa som i extremfall är överrörliga gör bäst i att låta bli. De kan t.o.m må bra av att tränade muskler blir kortare och stabilisera deras leder.
1971 • Malmö
#13
26 juli 2010 kl 11:49
Gilla
Jag har klarat mig utan störer skador sedan jag slutade stretcha..
Kajsa B
1987 • Göteborg
#14
26 juli 2010 kl 12:20
Gilla
töjer efter löpning ja. får lätt ont i vader och ljumske annars. upplever att det ger mest om jag väntar kanske en kvart innan jag stretchar (lagom tid för lite bålstyrka).
sen är jag smidig som en elefant i grunden, så har inte riktigt marginalen till än kortare muskler.

När jag läste fysiologi och om muskler och vad som händer med dem vid träning känndes stretching som en självklarhet. Det fick mig dock även att tänka att man ska akta så man inte övertöjer. Det optimala borde vara att hjälpa muskelfibrerna tillbaka till sin optimala längd, inte en längre och inte en kortare.
#15
26 juli 2010 kl 12:39
Detta inlägg har raderats
Erik
1976 • Stockholm
#16
26 juli 2010 kl 13:34
Gilla
Min personliga teori:
Tänj lite lätt bara efter uppvärmningen. Stretcha efter passet. Är man rörlig behöver man inte stretcha mycket alls. Är man stel behöver man stretcha som "rehabträning". Då nästan alla är stela någonstans eller ojämnt stela i kroppen så behöver de flesta stretcha. Desto äldre man blir desto stelare blir man är min erfarenhet, och desto viktigare att tänja ut runt knän, vader, höftböjare, lår m.m.

Vet inte men jag tror man kan förebygga löparknä, gubbvad och kanske även hälseneproblem med stretch (och inte minst styrketräning).
1943 • Täby
#17
26 juli 2010 kl 15:34
Gilla
Apropå vad, gubbe och streching vill jag refera till vad "gamle" Earl Fee (se fler referenser under pulstråden) har att säga i ärendet. Han strechar flera gånger om dan.

Själv stretchar jag aldrig.
http://www.lollylegs.com/training/stretching.htm
1954 • Falun
#18
26 juli 2010 kl 17:40
Gilla
Jag stretchar aldrig men är ändå inte direkt skadebenägen. Har inte en tom vecka i kalendern sedan jag började bokföra i maj 1998. Så jag tror det är individuellt.
#19
26 juli 2010 kl 19:03
Detta inlägg har raderats
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#20
26 juli 2010 kl 20:53
Gilla
Det går alldeles utmärkt att stretcha en ouppvärmd muskel om det görs på rätt sätt före löpning. Jag har gjort det i snart 30 år utan att få skador.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.