Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 1655 visningar

Racingsko för maraton och pose

1976 • -
#1
19 juli 2010 - 15:15
Gilla
Har börjat testa pose-metoden så smått och även deltagit i en "clinic" med Markus Stålbom. Nästa mål är att fixa STHLM Maraton om ganska exakt 10 månader. Är dock medveten om att det kan ta lång tid att vänja vader etc. vid framfotalöpning så jag skyndar långsamt.

Finns ju inte mkt som är mer motivationshöjande än nya prylar så jag funderar på att införskaffa nya skor som är bättre anpassade för Pose. Min fråga till er är nu: förutsatt att kroppen hinner vänja sig och allt annat funkar, är det realistiskt att träna inför och springa maraton (och i framtiden ännu längre) med ett par racing-skor som ex.vis Mizuno Wave Universe 3 ( http://www.loplabbet.se/system/search/product.asp?id=1984 ). Löplabbet skriver ju "Lämplig för tränade, drivna löpare på bana 5000m och 10000m eller samma distanser på landsväg", vilket är föga betryggande.

Har ju fattat att det är skor med lite (obefintlig) dämpning i hälen som är grejjen för Pose och jag antar att man ska kunna springa längre än 1 mil med den tekniken men är nyfiken på lite input från er. Umgås även med tanken på VFF men det blir nog nästa steg isf :)
Espen Ringom
1975 • Oslo
#2
19 juli 2010 kl 15:41 Redigerad 19 juli 2010 kl 15:43
Gilla
Hei,
Ta en titt på SAUCONY GRID A4. Det er en en sko med minimal HEEL-TO-TOE drop, dvs kun 4mm fra tå til hæl. Skoen er myk og er listet for 5-10km men kan helt sikkert brukes opp til 42km.

Mizuno skoen har jeg aldri testet selv da den er ganske dyr og ekstremt lite demping.

http://www.runblogger.com/2010/06/saucony-grid-type-a4-racing-flat.html

Har skoen selv og bruker den på intervaller.
Skoen sitter veldig tight på mine bein i size 9 når jeg bruker size 9 i alle andre skor også. Noen må kanskje gå en half size up, men jeg trengte ikke det ivertfall.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
19 juli 2010 kl 16:32
Gilla
Björn: Nej, jag tror inte du ska köra helt odämpat på ett marathonlopp och speciellt inte efter 10 månaders träning. Jag har Mizuno Universe 3 och kan springa upp till halvmara i den, längre sträckor på hårt underlag ger mig ont i vaderna och fotsulorna, den kan betraktas som i stort sett helt odämpad.
Haile Gebrselassie använde Adidas Adizero Adios i Berlin.

Det finns en rad tävlingsskor med en del dämpning under hela foten som kan vara lämpliga, man måste bara välja bort dem med för mycket klack. Hur mycket/lite dämpning du sedan behöver beror nog mest på hur mycket du tränat upp dina vader och hur stark din hälsena hunnit bli. Men jag är inte säker på att det är optimalt att springa en hel marathon barfota eller näst intill ens om man kan. I alla fall inte om man gått i skor nästan hela livet.
Själv tävlar jag i Brooks T6 men tränar i Nike Lunarracer eller några olika Adidas Adizero eller ibland i Asics Piranha som jag också tävlar i upp till halvmaran. Kan också rekommendera Puma Complete Roadracer. Saucony och New Balance har jag ingen erfarenhet av men jag är nyfiken på NB RC130 och Espens favoritsko är säkert bra om den passar dina fötter. Jag lämnade hällöpningen för drygt två år sedan och använder tjockskorna till promenader (bra med dämpad häl när man går!) och trädgårdsarbete mm.
1978 • Malmö
#4
19 juli 2010 kl 17:18
Gilla
Det låter lite optimistiskt att springa ett maraton med Pose efter 10 månaders träning. Dessutom i så pass odämpade skor. Men det är väl bara att prova dig fram efterhand och se hur långt du klarar. Ökar du successivt ska du väl minimera chansen för skada. Själv skadade jag mig efter att sätta igång med Pose lite väl aggressivt.

Löplabbet ger jag väl sisådär mycket för. Beroende på vem jag pratade med där så skulle jag ha pronationsskor ena gången och neutrala nästa. Dessutom verkar det i deras beskrivning av VFF som att man max skulle kunna springa 1km med dem.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
19 juli 2010 kl 17:29
Gilla
Med rätt träning tror jag det är god chans att fixa marathon skadefritt efter tio månaders träning av att inte landa på hälen. Att det sedan kanske inte blir precis efter POSE-metodens beskrivning är en annan sak, det kan jag inte säga något om. Men jag sprang själv maran efter några månader - och fick ägna sommaren åt rehab av hälsenor, men sedan var det klart. Tar man tio i st för tre månader på sig tror jag det går utmärkt. Men jag kan ju rekommendera att ta med excentriska tåhävningar som styrketräning från början.
1976 • -
#6
19 juli 2010 kl 20:04
Gilla
Kanon! Tack för input alla tre. Som sagt, ska öka långsamt och om jag känner att det inte går med maraton så går det inte. Kör bara korta inslag av ngn sorts Pose-teknik i mina vanliga löprundor för tillfället och lägger in excentriska tåhävningar som styrka.

Ska kolla in dom modellerna som Oldboy rekommenderade och som går att hitta i Sverige och försöka ta reda på när/om Saucony Grid Type A4 blir tillgänliga här. Känns som att det kan vara smart att testa storlekarna live när det nästan är en ny typ av sko man ska ge sig på.
1974 • Västerås
#7
19 juli 2010 kl 20:14
Gilla
Björn, jag känner igen mig lite men ligger ett år före dig. Jag gick en clinic för Markus Stålbom förra sommaren och har därefter försökt tillämpa hans variant av POSE teknik som jag tycker är vettig. Jag kan knappast påstå att jag har fått till tekniken helt men jag landar åtminstonde numera på mellanfoten istället för hälen. Jag gick i samma veva förra sommaren över till att springa mer än hälften av mina träningspass i Puma complete roadracer och jag har sprungit flera ultralopp i dem och även Sthlm marathon iår. Lite känningar av och till har jag haft i hälsenorna men det har snabbt gått över. Jag har ingen erfarenhet av de andra modellerna men roadracer fungerade iaf.
1964 • Perstorp
#8
19 juli 2010 kl 20:40
Gilla
brooks T5 funkade för mig ,sprang 6 maraton efter 1års träning utan skador.

köp ett par flats och prova,det är säkert olika för alla
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.