Löpning Kost & Näring 8 inlägg 1678 visningar

Äta ordentligt!

Garmonbozia
1981 • Malmö
#1
7 november 2007 - 12:32 (Redigerad 30 december 2006 - 00:00)
Gilla
Hej alla!
Jag undrar en liten sak. Som "hobby" motionär med typ 35 km per vecka i genomsnitt har jag svårt för att veta hur mycket jag ska äta för att orka, utan att det blir för mycket. Jag pendlar fram o tillbaka några kilon hit o dit så jag vet varken ut eller in snart. Ibland tror jag att jag äter för mycket, ibland för lite. Som sagt så springer jag 35 km per vecka vilket gör att jag vill äta ordentligt. Jag tränar dessutom chi gong och cyklar vart jag än ska. Rätt aktiv livs stil alltså men hur vet jag när jag hamnar rätt? Vet någon hur jag på ett bra och tillförlitligt sätt kan räkna ut vad jag ska ha i mig varje dag, och hur stora portioner man ska äta osv. Tacksam för lite tips! :-)
Allie K
1974 • Knivsta
#2
7 november 2007 kl 13:21 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Här kan du räkna ut hur många kalorier du behöver per dag: http://www.mcmillanrunning.com/nutritioncalculator.htm
Om du vill ha exakt koll på hur stora portioner du bör äta så kan det underlätta att ha en sån liten hushållsvåg eller vad det heter och sen räkna på miniräknare antalet kcal osv, men det är väl inte vidare kul. Om du varken går upp eller ner i vikt så äter du väl lagom, ligger på energibalans.
Garmonbozia
1981 • Malmö
#3
7 november 2007 kl 15:59 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hej igen!
Problemet är: jag kommer aldrig orka räkna kalorier... Och jag går upp och ner nu som en jojo! Två kilo hit och dit. Har kommit in i en ond cirkel - tränar alltid som vanligt men så går jag upp, minskar på maten, går ner, går ner för mycket, äter mer, går upp fyra kilo, minskar, går ner.... Det är besvärligt. Jag vill ligga runt min idealvikt men hela tiden går jag upp o ner runt idealvikten!
Tack för länktipset!
Tar gärna emot andra bra tips.
Henrik Kroon
1969 • Värnamo
#4
7 november 2007 kl 16:06 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Detta försöker jag följa, men det finns säkert någon expert som kan ge dig mer uttömmande råd på detta forum:
1. Ät regelbundet
2. Hoppa inte över något mål mat
3. Vräk inte i dig
4. Låt bli mellanmål (försök iaf:)
5. Unna dig en saftig pizza och en öl på fredagen


1978 • Lindome
#5
7 november 2007 kl 17:13 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Henrik: Vad menar du med "låt bli mellanmål"? Onyttiga mellanmål som godis eller? För annars är det ju absolut rekommenderat att få i dig minst 2 mellanmål/dag - och att äta var tredje timme ungefär för att hålla en jämn blodsockernivå (dvs totalt äta minst 5 ggr/dag).
Henrik Kroon
1969 • Värnamo
#6
7 november 2007 kl 18:06 Redigerad 7 november 2007 kl 18:07
Gilla
Kristina; Jag har också hört att man rekommenderas äta mindre och oftare för att hålla igång magen (vet inte om det har med blodsockernivån att göra). Jag har provat metoden sporadiskt (smörgås eller frukt till mellanmål) men glömmer ständigt av att äta så ofta, plus att jag till och från helt och hållet glömmer av metoden/rekommendationen vilket bevisas av min punkt 4 ovan :)
Henrik
1973 • Göteborg
#7
8 november 2007 kl 18:09 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
En annan Henrik:
Alla dieter och kostmetoder fungerar så länge man följer dem. Vare sig det är Atkins, Viktväktarna eller nån annan sektliknande metod. Håller man sig till dem och motionerar regelbundet, så går man ner i vikt. Därefter skall man balansera kosten, vilket är betydligt svårare.

Här kommer mina tips (Inga garantier, men de verkar funka för mig...):
1. Ät när du blir hungrig och låt det inte gå för långt mellan målen. Ca. 6 ggr per dag inkl. mellanmål.
2. Använd kostcirkeln och tallriksmodellen. Det här lärdes ut när jag gick i skolan. En balanserad kost bestående av protein och kolhydrater. Tallriksmodellen: 1/4 protein, 1/4 kolhydrater, 1/2 grönsaker. Träna på att känna efter om du är mätt. Undvik helst att äta mer "för att det är gott". Socker kan vara bra, men undvik för mycket av den varan.
3. Undvik ALLA lightprodukter och halvfabrikat. Kroppen luras av sockerersättning och du kan tom känna dig ännu hungrigare. Halvfabrikat innehåller i allmänhet dåligt med näring och tillsatser du inte behöver, såsom konsistensgivare och stabilisatorer.
4. Ät efter du tränat. Helst inom två timmar.

För er som vill gå ner i vikt: Skippa rött kött, socker och helst alkohol. Skär ner (inte sluta med) kolhydraterna (främst vitt bröd, pasta, potatis och vitt ris). Ät mer grönsaker, bönor, linser och baljväxter än frukt (frukt innehåller för mycket socker). Använd olja att steka i, inte smör.

Slutligen, glöm inte att det tar tid att nå och behålla sin idealvikt. Räkna inte med att gå ner ett kilo i veckan. Väg och mät endast en gång i månaden, annars är det lätt att bli besviken. Sätt realistiska mål och belöna dig själv när du når dem. Lycka till.
1971 • Göteborg
#8
9 november 2007 kl 06:25 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hej
Mitt tips är att föra mat-dagbok för att se en trend i intag (kvalitet/ kvantitet). Eftrsom du tränar regelbundet/ konstant bör du ha en jämn energiförbrukning. Även ålder kan vara en faktor i olabil vikt.

Själv ligger jag på jämnvikt ca:+5kg från ideal vikt. Men å andra sidan äter jag vad jag vill (dock sund mat) men kan unna mej ngt gott (choklad/ vin) när som.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.