Löpning Träning 43 inlägg 1442 visningar

Varför alla dessa träningsprogram?

1963 • Bromma
#1
1 juni 2010 - 16:20
Gilla
Jag har sprungit o tränat min kropp på olika sätt i många år men det är först nu på senare tid som jag har definierat mål, köpt tidningar o andra prylar samt hänga på ställen som jogg.se . Dvs definierat löpning som min hobby
En fråga som återkommer hos mej är: Varför alla dessa träningsprogram?

Varför är det så viktigt att hålla rätt tempo? Själv tränar jag huller om buller, springer fort när jag känner för det och distansen får bli så lång som jag har tid till. Jag vet att det är bra att blanda fart o distans, men alla program säger ju exakt hur lång vila man ska ha mellan repetitionerna!

Notera att jag är inte intresserad av att racka ner på nån eller berätta om hur bra jag är själv. Men jag är nyfiken på hur ni gör och hur ni tänker! Så du som följer dessa program - varför? Och du som inte gör det, hur resonerar du om träningsupplägg?
< < < 1 2 3 > > >
Alexander
1984 • Uppsala
#2
1 juni 2010 kl 16:21
Gilla
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#3
1 juni 2010 kl 16:29
Gilla
Det finns folk som mycket bättre än mig vet hur man ska träna löpning för att bli bättre (särskilt om jag vill rikta in mig på något speciellt mål som en viss tid i ett visst lopp). Då verkar det vettigt att lyssna på de.

Plus att det är mycket lättare att motivera sig att kom ut när man inte är sugen om man har ett program att följa.

Men jag borde vara tyst då jag inte ens kör efter något program för tillfället...
Fredrik Johansson
1978 • Stockholm
#4
1 juni 2010 kl 16:59
Gilla
Jag håller med!! När jag t.ex. gymmar och lyfter vikter så kör jag tills jag blir helt slut - och tränar alltid alla muskelgrupper varje pass - det kan iofs bli 1-2 timmar per pass, men sen är jag helt färdig!

Ofta ser man andra människor som går till gymmet med övningar uppdelade på t.ex. 3 dagar, och som inte kör på sitt max utan bara går efter vad som står på programmet. För mig skulle det kännas som förlorad tid att inte få träningsvärk. Eller det kanske va naivt att säga?

Påminner mig om att för typ 20 år sedan (på Worldclass) så hade de maskiner som man bara lade sig i och så gjorde de övningarna åt en... Galet.
Tor
1975 • Göteborg
#5
1 juni 2010 kl 17:21
Gilla
Varför skulle det var konstigare att ta hjälp av någon när det gäller just löpning?

- Om man inte kan laga bilen själv lämnar man in den på en verkstad.
- Klipper man inte håret på sig själv så går man till en frisör.

Somliga tycker helt enkelt inte att dom kan tillräckligt mycket om hur man skall lägga upp sin träning utan vill ha hjälp.
1962 • Torslanda
#6
1 juni 2010 kl 17:48
Gilla
Om man ser på hur utvecklingen är med ålder på idrottsmän så talar det sitt tydliga språk tycker jag. När en annan var ung och tränade så skulle man slita ont, annars så var det minsann ingen riktig träning. Idag så vårdar man musklerna och ser till att de får optimal träning med noggrannt utvalda program med vilor och intensiva perioder. Man kanske inte märker det på kort sikt eller vissa kanske inte skulle se någon skillnad alls, men för mig så är det tydligt att de duktiga tränarna som gör program gör att man kan njuta av träningen med en mera hel kropp...
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#7
1 juni 2010 kl 17:48
Gilla
Jag ser programmen som ett hjälpmedel.

Innan jogg.se så hade jag inte en aning om att det var så invecklat att springa, vet fortfarande inte var jag ska börja nånstans nu när jag iaf varit aktiv ute i spåren i 8 veckor, men så fort jag bestämt mig om det ska bli korta eller långa lopp närmsta tiden så kommer jag snegla på program och ta bitar ur dem för att skapa mig ett eget som jag tror gilla att träna.
Men som sagt, allt beror ju på vad man har för mål med sitt joggande.

Fredrik: Styrketräningen och hur den ska bedrivas ger jag mig inte in på här, blir för långt, :) men lite naivt tycker jag det var.
1974 • Stockholm
#8
1 juni 2010 kl 18:07
Gilla
Själv använder jag mig inte av träningsprogram även om jag tittar på dem för att få idéer på vilka olika typer av pass jag kan köra.

Jag använder inte något träningsprogram för att jag själv tappar glädjen i löpningen om jag redan i förväg bestämmer vilka pass jag ska köra när.

Jag har valt att träna utan träningsprogram trots att jag tror att man snabbare blir bättre genom att ta hjälp av tränare och träningsprogram.
Marielouise Olsson
1990 • Göteborg
#9
1 juni 2010 kl 18:16
Gilla
Det är ju viktigt att hålla rätt tempo för att inte gå ut för hårt att dra på sig skador.

För en som är oerfaren är det svårt att veta vad som är för snabb ökning och vad som är "för långsam" (om man vill nå ett visst mål inom en viss tid).

Personligen har jag (och min syster, som är min löparkompis) har STOR hjälp av Szalkais program på Marathon.se, med hjälp av det kommer vi förhoppningsvis runt maran på lördag.
1969 • Sala
#10
1 juni 2010 kl 19:36
Gilla
Vilket kunskapsförakt somliga härinne visar.
#11
1 juni 2010 kl 21:21
Detta inlägg har raderats
Erika Schönborg
1966 • Vallda
#12
1 juni 2010 kl 21:59
Gilla
Jag tycker att det är jättekul att följa träningsprogram. Jag läser exakt på metern hur långt jag skall springa i vilken fart. Sedan bockar jag av i programmet hur det går. Vissa veckor kan jag inte följa men det gör inget, då hoppar jag bara på nästa. Och ibland byter jag program mitt i. Vi motiveras alla av olika saker.
1969 • Sala
#13
1 juni 2010 kl 22:51
Gilla
K-G jag tycker att du överdriver våra olikheter. Generella, för alla givna, instruktioner, som dessutom bygger på forskning, är ju jättebra. Det fungerar jättebra att följa ett program. På samma sätt fungerar det att vara med i en idrottsförening, med en tränare som gör program, som skiljer sig en aning mellan de olika medlemmarna, för de är olika. Men basen är densamma.

Men man måste inte följa programmen hela tiden. Man kan även välja att bara inspireras, särskilt när man börjat förstå hur programmet är uppbyggd. Så gör exempelvis jag. Tack vare programmen har jag fått in en vana att träna lätt på onsdagar och fredagar och lördagar, men hårt på tisdagar och torsdagar, och långt på söndagar. Vad exakt jag ska springa på tisdagarna varierar. I programmen kan det stå 5 X 1000 m intervall med 4 min joggvila. Då kan det hända att jag är mer upplagd för ett tempopass på 15 km, där jag börjar öka efter 5 km och är uppe i riktigt hög fart under de sista 5 km. Det är kul när man gör något man känner för. Men för kontinuitetens skull kan man ändå ha programmet i bakhuvudet, och inte glömma bort att de där intervallerna som jag missade idag, kanske jag kan ta snart, så att jag inte missar den så viktiga fartträningen, som framhålls som viktig i träningsprogrammet.

Ja, vi är olika, men vi är också lika och viss forskning finns det faktiskt som visar att intervaller, styrketräning och löpskolning ger resultat för korta och mellanlånga distanser.
1973 • Aplared
#14
1 juni 2010 kl 23:19
Gilla
Anledningen till att ha träningsprogram är väl helt enkelt att en del (ganska många gissar jag på) vill optimera och kunna kolla av sin utveckling.Det funkar väl att göra som trådskaparen också och bara springa ut och springa lite som man vill men du kanske inte får en optimal utveckling vilket ju också är helt ok.
Till syvende och sist handlar det ju om VARFÖR man springer/tränar.

Någon vill tappa ett par kilo,någon annan tycker bara att det är roligt att röra lite på sig en tredje kanske vill klara en mara och kanske dessutom har riktat in sig på en viss tid och sedan finns det ju de som mer eller mindre har det som ett jobb.

Jag kan tänka mig att åtminstone de sista två vill ha ett program för att veta vad de gör och när de gör det.
I dessa fallen lär ju programmen dessutom skilja en del beroende på sträcka,mål,personliga förutsättningar m.m

så om man trivs med att följa ett program gör det om man inte vill så är det ju helt ok också det viktigaste måste ju ändå vara att man rör på sig, mår bra och har kul.
#15
2 juni 2010 kl 07:57
Detta inlägg har raderats
Tor
1975 • Göteborg
#16
2 juni 2010 kl 08:23
Gilla
K-G Nyström:
"Varför är det så mycket sämre i dag?"

Det är väl helt enkelt så,
att allt var mycket bättre förr?

Så sammanfattar i alla fall jag,
95% av dina inlägg.

Plus att du får en chans,
att berätta hur ofantligt mycket äldre du är,
än alla
andra.

:-)
1963 • Bromma
#17
2 juni 2010 kl 09:35
Gilla
Vad kul med all denna respons, framförallt eftersom (nästan) alla inlägg är så positiva!

Mina anledningar till att inte följa nåt speciellt program är flera. En är att min familjesituation gör att jag måste anpassa mej. En annan är att jag känner mer löpgläjde av att vara spontan.

Det är ju mina privata skäl. Men det viktigaste skälet, som jag tycker borde gälla de flesta löpare, är att jag måste hela tiden känna hur kroppen mår. Träningsvärk, trötthet eller rent av skador gör att min träning är svår att planera. Visst är vi alla olika som KG säger, men JAG är olika från dag till dag.
#18
2 juni 2010 kl 09:47
Detta inlägg har raderats
1965 • Kungsholmen
#19
2 juni 2010 kl 10:00
Gilla
Människan kan i stort delas upp i två kategorier; recept/ritning/instruktionsföljaren samt den spontana improvisatören.

Den senare kategorin orkar inte med för mycket struktur och styrning då det förtar glädjen från matlagningen, snickrandet, löpandet, artisteriet.

Jag kör från höften i allt annars ledsnar jag.
1943 • Täby
#20
2 juni 2010 kl 10:49
Gilla
Jag reagerar också mot K-G´s kategoriska sätt att beskriva hur det var förr. Hans minnesbild är ibland alltför selektiv.
Visst fanns det träningsprogram att följa på 80-talet. Inför mitt första maratonlopp i juni 1982 följde jag under drygt fyra månader ett träningsprogram av Ulf Johansson. Programmet var inriktat på en sluttid på 3 timmar. Jag nådde målet i Boden med 3 minuters marginal. Denna tid gav en 51:a plats i loppet och en 40:e plats i årsstatistiken för Norrbotten år 1982. Tretimmarsgränsen klarades av 53 norrbottningar det året. 195 löpare nådde Boden inom 3:30.

Maraton var stort då, i det avseendet har K-G helt rätt. Men jag vill mena att de allra flesta. åtminstone de under 3:30, då stödde sig på någon form av träningsprogram.

Då jag under senare år inriktat mig på kortare distanser och arenatävlingar har jag inte haft så stor nytta av träningsprogram De är i regel inriktade på yngre löpare och för längre distanser. Men grundideerna, fart och distans, står sig väl. Numera betonar jag fart mer än distans.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.