Löpning Tävlingar & Motionslopp / Göteborgsvarvet 2010 12 inlägg 6596 visningar

Fuktigt i Göteborg, torrt i Stockholm?

Henrik L
1973 • Växjö
#1
24 maj 2010 - 14:31
Gilla
Fiende No1; Hög temperatur eller hög luftfuktighet?

Efter att Göteborgsvarvet blev ett betydligt jobbigare genrep inför Stockholmmarathon än planerat, så börjar jag leta efter orsaker till detta.

Många pratar om värmen, som extrem mm. Det snackas om temperaturer över 26 grader och vindstilla. Kanske var det så i ett mikroklimat på någon gata eller torg, men enligt SMHIs data var det "bara" 23,5 grader kl 15.00.
Det är också intressant att läsa inlägg där man jämför senaste årens "varma" Stockholmmarathon med årets Göteborgsvarv, med olika teorier varför så många löpare bröt i Göteborg.

Rent temperaturmässigs var det i alla fall officiellt i princip samma temperatur i Göteborg och Stockholm (se nedan), självklart är det lite varmare bland asfalt, hus och betong.
Det som dock markant skiljer mellan dessa lopp är luftfuktigheten. 75% i Göteborg och 32% i Stockholm.

Göteborgsvarvet 2010 (22 maj)
23.5 grader och 75 % luftfuktighet i Göteborg kl 15

StockholmMarathon 2008 (29 maj)
24.3 grader och 32 % luftfuktighet i Stockholm kl 15

StockholmMarathon 2009 (30 maj)
23.4 grader och 32 % luftfuktighet i Stockholm kl 15

Det finns massor av teorier för tex hur mycket man skall dricka för att kompensera vätskeförlust vid vissa temperaturer mm.
Är det någon som har bra teorier/information/artiklar hur mycket luftfuktigheten generellt påverkar kroppen vid ansträngning?
jonas hallgren
1971 • Knivsta
#2
24 maj 2010 kl 14:52
Gilla
Om du backar ett år till i dina stockholmssiffror så hittar du det riktigt varma året 2007. De två senaste åren har visserligen varit varma, men inget extremt.

Jag tror visst att luftfuktigheten kan göra skillnad, men jag tror att den stora skillnaden i antalet kollapser och brutna lopp ligger i respekten för distansen. Man måste helt enkelt vara mycket mer förberedd inför ett marathonlopp än inför en halvmara och det tror jag också att de som kommer till start i Stockholm i allmänhet är. Under "normala" förutsättningar kan man ha slarvat en del med träningen och ändå klara att ta sig i mål på en halvmara (vilket inte alls är säkert på en hel) och när det då blir svårare yttre förutsättningar så är det fler som ligger på fel sida om marginalen.

Jämför t ex helgens svarta rubriker om hundratals kollapser och överbelastade sjukvårdare med detta från historiken på Stockholm Marathons sajt om 2007 (då det var 29 grader):
"Efter loppet kunde tävlingsläkaren Jan Thorsell konstatera att det hade blivit färre att ta hand om än han hade befarat.
– Vi har haft det ovanligt lugnt i sjukvårdstälten. Det har varit ett tiotal som fått åka ambulans till målet på Östermalms IP och bara en till sjukhus, berättade Thorsell."
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#3
24 maj 2010 kl 15:01
Gilla
Var väl 07 Stockholm var varmast på senare år, det anges till 28 grader i deras egen historik iallafall. Men då var det många som tog chansen som erbjöds att flytta sin anmälan till året därpå. Därmed minskade säkerligen andelen som bröt rätt rejält.

Generellt gissar jag att en bidragande orsak till Göteborgsvarvets högre andel brutna i år är att folk inte hunnit anpassa sig alls till värmen. Själv tyckte jag iaf loppet var väldigt segt och varmt, sprang också Stockholm 07 och 08 men hade mindre problem då. Tror att en del av förklaringen i år ligger i att ingen utom "elitkenyanerna" hunnit vänja sig vid värmen. Kroppen är bra på att anpassa sig till mycket, men det går inte alltid jättefort. Och det var ju inte förän torsdag-fredag som det överhuvudtaget blev varmt och då inte i närheten av de 23-26 (beroende på uppgift) det sedan blev på lördagen, som dessutom var så gott som helt molnfri.

Vad jag hörde från en av IVA-sköterskorna i målet i lördags som varit med i många år, så hade hon bara en gång innan varit med om att det varit såhär mycket att göra.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
24 maj 2010 kl 15:02
Gilla
Det är för låga siffror på temperaturen i Stockholm och säkert också för Göteborg. SMHI får sina data från Bromma vad jag vet, inte inifrån stenstaden. Har hört trovärdigare siffror på 26-29 grader för stockholmsmarorna, 31,5 grader 2007 uppmätt i Observatorielunden. Kan tyvärr inte hitta några riktigt bra källor.
Magnus
Stockholm
#5
24 maj 2010 kl 15:12 Redigerad 24 maj 2010 kl 15:37
Gilla
Jag tror det var fuktigheten som ställde till det i Göteborg. Det jag läst om löpning i hög luftfuktighet (och samtidgt hyfsat hög temperatur) är att svettningen inte kyler kroppen lika bra som i torrt väder och att kroppen därigenom överhettas snabbare, och det var nog det som drabbade många i Göteborg.

Hittade en förklaring på nätet:

"Its not the liquid that cools you when you sweat its when it evaporates that the actual cooling happens. Take for instance if you were to wash your hands, when that water is evaporating it is cooling you, and you will notice your hands are much colder after the water is gone. The same effect is true in sweat. Thus, running in humid air will result in more sweat and less cooling. Dry weather is a more efficient climate to run in than humid weather."

"When it gets more humid, the air is already saturated with water, so it won´t evaporate as much of the water on your body. This means your body can´t cool itself."

Det vore också intressant att teorisera om varför en del verkar ha klarat fuktigheten bättre än andra. Fanns det nån skillnad mellan tjejer och killar och/eller ålder? Verkar vara mest män i 30-40-årsåldern som drabbats? Eller vad det bara att en del gick ut för hårt?
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#6
24 maj 2010 kl 15:23
Gilla
Det jag kan bidra med vad gäller luftfuktighet är från travet, och kusarna flåsar som bekant de också vid tävling. :-)
Ofta har hästar som tävlar på Åby i Gøteborg underpresterat som en føljd av luftfuktigheten. Eftersom inte alla underpresterar så beror det nog på hur känslig varje enskild individ är, men helt klart kan det påverka negativt. Torrare luft upplevs ju oftast som friskare.
1972 • Värnamo
#7
24 maj 2010 kl 17:56
Gilla
Mycket intressant teori det här med luftfuktigheten. jag köper den helt då jag upplevde gbg jobbigare än alla de senaste varma SM. Hur hög var luftfuktigheten i Stockholm 2007?
1974 • Kungsbacka
#8
24 maj 2010 kl 22:02
Gilla
I länken nedan kan ni se vad SMHI har att tillföra diskussionen: http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/luftfuktighet-1.3910

På marathon.se finns lite tips på hur man förbereder sig om man förväntas springa under varma förhållanden. Bara att rota fram vintertightsen och jackan, in på gymmet och nöta löpband. Vi vill inte hå någon fartvind som kyler i onödan när vi skall härdas.... http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=300
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#9
25 maj 2010 kl 07:41
Gilla
Den drivande kraften för svettens avdunstningshastighet och därmed kylförmåga borde vara partialtrycksskillnaden för vattenånga vid hudytan och ett område strax utanför. Så ju högre luftfuktighet desto mindre skillnad i partialtryck, desto mindre avdunstningshastighet och desto varmare kropp.
1982 • Värnamo
#10
25 maj 2010 kl 08:27
Gilla
För egen del hade jag inga större problem med värmen i göteborg, förutom att tiden blev nån minut sämre än vad känslan i kroppen sa. Så det beror väl lite på värmen ändå antar jag.
Men det är lite spännande det här med luftfuktighet om man jämför med Sthlm marathon 2007. Jag hittar ingen siffra på luftfuktigheten 2007 men jag hittade den här artikeln på marathon.se om att sjukvådarna inte hade mer att göra än vanligt. http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=252720
Och så avslutar de med:
"Även om det var väldigt varmt under Stockholm Marathon så var luftfuktigheten inte så hög som den kan vara utomlands. Det är också en förklaring till att inte fler bröt."

Det hade varit kul att ha en siffra på vad luftfuktigheten var 2007?!
Henrik L
1973 • Växjö
#11
25 maj 2010 kl 10:55
Gilla
StockholmMarathon 2007 (9 juni)
31,1 grader och 31 % luftfuktighet i Stockholm kl 15
1972 • Värnamo
#12
25 maj 2010 kl 19:04
Gilla
Vad får du dina väderuppgifter ifrån Henrik L. Ge mig länken till sidan är du snäll.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.