2 november 2007 kl 18:40
Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Efter ca 14 veckors strikt Maffetoneträning är det kanhända av intresse för övriga på forumet att ta del av mina erfarenheter så här långt.
I egenskap av forskare till professionen (”ordning och reda”) ges nedan en sammanfattning uppdelad i ”bakgrund”, ”ursprunglig målsättning”, ”hittills uppnådda resultat och erfarenheter” samt ”reviderad målsättning”:
BAKGRUND
- Jag har varit ”joggingperiodare” i ca 20 års tid och har bl.a. avverkat 7 halvmaror, varav 3 st Gbg-varv de senaste 3 åren. Resultatet har pendlat mellan ca 1h45min-1h55min beroende på förberedelsernas omfattning.
-I likhet med många andra tenderar vintern, sjukdomar, halvskador o.dyl att medföra att jag ”börjat om från noll” många gånger, inte minst tidiga vårar.
- I somras beslöt jag mig för att ”satsa” inför Gbg-varvet 2008 och hittade ett träningsprogram på nätet med målet 1h35min på halvmaran. Ca 8 veckor in i programmet gick ena vaden sönder, sannolikt pga att jag inte sprang tillräckligt långsamt vid ”återhämtningspass” och ”långpass”.
- I frustration började jag surfa på nätet och stötte då på jogg.se och Dr Jannes (Janne W) inspirerande redogörelse för vad Maffetonemetoden gjort för honom.
- Jag beslöt att ge Maffetonemetoden en ordentlig chans innan jag utvärderade.
URSPRUNGLIG MÅLSÄTTNING
- Att köra strikt Maffetoneträning i 12 veckor och därefter återuppta ovannämnda träningsprogram för halvmaran
- Mht min ålder och träningsbakgrund beslöt jag mig för att köra Maffetoneträningen på pulsen 140 á 143 BPM.
HITTILLS UPPNÅDDA RESULTAT OCH ERFARENHETER
- Mina km-tider i ”Maffetonetempo” tenderar att ha sjunkit ifrån ursprungliga ca 6min0sek till ca 5min35sek. Såväl yttre faktorer (väder etc) som inre faktorer (fysisk och psykisk form) påverkar självklart resultatet. Eftersom jag bl.a. har kört samma bana ett 20-tal ggr (ca 7-10 varv á 1540 m) och då klockat alla varvtider så jag har ett hyfsat statistiskt underlag.
- Jag mäter 172 cm i strumplästen och min vikt har minskat ifrån ca 65 kg till 58 kg (såväl ”airbag” som ”lovehandles” har reducerat mkt påtagligt) utan att jag lagt om kosten (jag har alltid ätit relativt nyttigt enligt min egen bedömning).
- Vid ett tillfälle i mitten av september deltog jag i en terrängtävling (Tjurruset i Karlstad) då jag sprang i full fart (enda ”snedsteget” på 14 veckor). På slutet, efter ca 9 km, var min puls uppe i 204 BPM. Tidigare uppmätt maxpuls är 189 BPM under mina 4 år som pulsklockeinnehavare.
- Inledningsvis var det mkt svårt att springa tillräckligt långsamt, men efter några veckor började det gå hyfsat och nu är det inga problem även om jag måste kolla pulsklockan då och då för att inte förivra mig.
- Träningsvärk, skador och ”trötta muskler” och är som bortblåsta.
- Jag blir fortfarande förkyld, snuvig och hostig, men med tre ungar på 8 år, 4 år respektive 9 månader är väl inte annat att vänta.
- Jag har haft det väldigt tufft på jobbet under några månader eftersom min syn på hur företaget skall drivas och vilka satsningar som bör prioriteras avviker ifrån åsikten hos de som bestämmer, och jag har, utan framgång, slagits för mina åsikter. Det har visat sig att Maffetonerundorna varit utmärkta tillfällen för mental återhämtning samt meditation och reflektion kring små frågor som ”varför tränar jag?”, ”dags att byta arbetsgivare?”, ”vad är meningen med liver?”, ”vad skall jag ägna mig under återstoden av mitt liv?”, etc.
- Jag har insett att P1 och CD-böcker är mkt trevliga, speciellt antologier och kåserier
- Telefonmöten funkar utmärkt i Maffetonetempo
- Löpträning sena kvällar (kl. 23-01) och tidiga morgnar (kl. 07-09) funkar utmärkt.
- Löpträning vid lätt förkylning (snuva och hosta, men inte ont i halsen eller feber) funkar utmärkt förutsatt att man accepterar att man får sänka hastigheten ca 30sek/km för att hålla ned pulsen.
Sammantaget är min slutsats att jag egentligen inte vet om min Maffetoneträning är optimal mht fartökning med bibehållen puls. Jag kan dock konstatera att såväl kroppen som själen mår mkt bra av Maffetoneträningen och det är ju egentligen mycket viktigare än ”mätbara fartökningar”.
REVIDERAD MÅLSÄTTNING
- Jag kommer att fortsätta med strikt Maffetoneträning till början av december.
- Därefter är det dags att hoppa på ett 22 veckors program i syfte att ”toppa formen” till Gbg-varvet den 17/5-08, fortfarande med målsättningen ca 1h35min.
- Samtliga ”återhämtningspass” och ”långpass” får bli i Maffetonetempo.
- Under perioder med småförkylning kommer strikt Maffetoneträning att gälla.
- I sommar börjar en ny uppbyggnadsperiod med riktig långa pass (>2h) i Maffetonetempo och då är målsättningen att klara en helmara sommaren 2009 på max 4 h.
- I fortsättningen kommer jag att revidera min ”fartmålsättning” med några månaders mellanrum mht kroppens rådande fysiska status.