Löpning Skador & Rehab 38 inlägg 5349 visningar

Aj aj! Hälsenan...

Jacob Ryder
1986 • Lerum
#1
17 maj 2010 - 08:53
Gilla
Haltar fram idag då det smärtar enormt i hälsenan när jag skjuter ifrån med vänterfoten.

Har varit öm efter träning den senaste tiden men efter gårdagens runda känns det inte alls bra. Gjorde ont när jag sprang men dum som jag var så bet jag ihop.

har två frågor som kanske någon vänlig själ kan svara på?

Varför får jag ont i hälsenan när jag löper? Överbelastning?

Vad att göra nu? Endast vila?

Skall springa varvet på lördag och är lite orolig,....
< < < 1 2 > > >
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#2
17 maj 2010 kl 09:13
Gilla
Det finns gott om trådar om hälseneproblematik - kolla in dem! Tåhävningar ska hjälpa - och så ta det lugnt ... (har jag också svårt för).
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#3
17 maj 2010 kl 09:23
Gilla
Om du har så ont så du haltar idag så tror jag tyvärr att du inte kommer att kunna springa Göteborgsvarvet.
Fick själv väldigt ont för 3 veckor sen och har i stort sett vilat från löpningen efter det. Det enda är att jag provade att springa för en vecka sen, väldigt lugnt och kort (2 km). Det gick men kändes inte riktigt bra och jag hade inte klarat att springa Göteborgsvarvet då och är även nu tveksam till om jag kommer att kunna springa på lördag...

Du bör i alla fall vila från löpningen de närmaste dagarna Om du vill så kan du däremot cykla, jag tycker det fungerar bra med hälsenan.
Excentriska tåhävningar i en trappa eller liknande ska också hjälpa.
1960 • Kullavik
#4
17 maj 2010 kl 09:59
Gilla
Jag skadade hälsenan för en månad sedan och har fortfarande ont. Finns väl fortfarande en lite strimma av hopp men realistiskt är det nog inte att springa 21km på lördag... (snarare väldigt dumt)
Jacob Ryder
1986 • Lerum
#5
17 maj 2010 kl 10:26
Gilla
Skall ta det lugnt denna veckan och möjligen träningscykla lite för att känna på flåset. Kommer testa excentriska tåhävningar, tigerbalsam och massage samt hålla tummarna för att jag kan köra på lördag.

Hade varit riktigt tråkigt att missa varvet speciellt då det är litet jubileum för mig (5:e) samt en form som kan leda till pb.

Har aldrig haft problem med skador så nu när det händer är man väldigt grön och vet inte riktigt hur man skall behandla samt var gränsen för acceptabel smärta går.
Robert Galic
1965 • Jönköping
#6
17 maj 2010 kl 10:37
Gilla
Välkommen i klubben! Så är det för mig nästan inför varje stort lopp. Jag brukar bara vila, och massera med China olja (som tigerbalsam) och Voltaren gel. Tar mig runt varje gång. Hoppas det går bra för dig, tycker det är värt att försöka. Du kan alltid ta taxi till målet, om det är så illa. Lycka till!
Johan
1978 • Stockholm
#7
17 maj 2010 kl 11:23
Gilla
När jag gick över till framfotalöpning fick jag extremt ont i hälsenan. Då började jag göra tåhävningar varje dag i 14 dagar efter det så har jag aldrig haft något problem igen. Nu kör jag tåhävningar minst fyra gånger/veckan.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
17 maj 2010 kl 11:27
Gilla
Spring ALDRIG med smärta. Och dölj den inte med Voltaren e d. Ibland kan det vara befogat med inflammationshämmande medel som ett led i rehabiliteringen men aldrig som ett medel att "kunna springa ändå". De flesta råkar ut för bakslag och det är ofta när man är i "sitt livs form" - man har helt enkelt tränat upp muskler och flås men någon del av kroppen hänger inte med för det har gått för fort. Jag har själv brutit ett Lidingölopp som startade jättebra.....bättre att inte starta.

Löpvila, excentriska tåhävningar flera gånger om dagen, öka antalet långsamt. Blir vaderna stela av tåhävningarna kan man stretcha efteråt.
Tåhävningarna får göra lite ont, inte jättemycket.
Cykla är bra, med trampan i hålfoten. Eller vattenlöpning. Men inte löpning och framförallt inte fort. När det inte gör ont längre kan man börja jogga lätt, kort distans. Sedan öka distansen men inte lägga på fart förrän man kommit upp i full distans helt smärtfri.

Det kan ta väldigt lång tid innan det slutar göra ont när man klämmer på hälsenan, men man kan börja jogga om det inte gör ont alls under löpturen eller efteråt när man går. Fortsätt med tåhävningarna tills det slutar göra ont när man klämmer på senan. Jag gjorde rehab en hel sommar (men joggade under stor del av tiden) och gör fortfarande excentriska tåhävningar då och då ity jag får känning ibland.

Det finns väl inget lopp som är så viktigt att man vill förstöra en hel säsong eller kanske få bestående men?
Jacob Ryder
1986 • Lerum
#9
17 maj 2010 kl 13:04
Gilla
Intressanta synpunkter. Verkar som att detta är en vanliga skada ibland löpare. Hade aldrig hört talats om tåhävningar för att undvika detta tidigare.

Men varför uppkommer denna typ av skada egentligen? Är det enbart en "belastningsskada" eller kan det ha något med löpsteget att göra?

Rätt konstigt att det bara gäller ena hälsenan och att den andra är inga som helst problem.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
17 maj 2010 kl 14:25
Gilla
Det är en belastningsskada. Den uppkommer av att senan ansträngs mer än vad den är van vid, dvs mer än den blivit stark nog för att klara.
Och det har med löpsteget att göra. Landningen, frånskjutet, terräng, fart. Framfotalandning anstränger vadmusklerna och hälsenan medan landning på hälen frestar på knäleden. Men muskler och senor kan tränas upp - musklerna rätt fort, senor långsamt. Uppförsbackar och högre fart belastar mera.
Att man får osymmetriska belastningsskador är inte så ovanligt. Springer man på bana så behöver man längre frånskjut med ytterbenet (jag brukar växla riktning på varven mellan gångerna). Springer man på väg så lutar den ofta, man kan få diverse problem av det, särskilt om underlaget lutar åt samma håll hela tiden.
Jacob Ryder
1986 • Lerum
#11
17 maj 2010 kl 14:50
Gilla
Tack för svaren. Väldigt intressant och lärorikt.

Känns som att ungdomens glansdagar är över då man kunde ösa på hur man ville och aldrig hade några känningar. Nu blir det framöver att tänka på förebyggande åtgärder för att slippa denna typ av problematik. Kanske man rent av också skall variera sin träning mer och inte bara ösa på med asfaltslöpning. Mjuka underlag och cykel kanske vore lämpligt att alternera med.



Fredrik Sjögren
1974 • Mölndal
#12
17 maj 2010 kl 15:25
Gilla
Jacob, sök på "tåhävningar" här på forumet så kommer du att hitta massor med info. Tex följande tråd som har en bra länk till hur man gör excentriska tåhävningar:
http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=335

Lycka till med rehabiliteringen!
Anders Löfgren
1974 • Malmö
#13
17 maj 2010 kl 17:16 Redigerad 17 maj 2010 kl 17:17
Gilla
Jag hade problem för två år sedan. Gick till olika experter men det blev inte bra. Gjorde mest ont när jag cyklade men också när jag sprang och det bådade inte gott inför Kalmar triathlon. Men så hittade jag länken nedan och började göra excentriska tåhäv och det försvann. Genomförde Kalmar även om jag fick springa sista två milen på hälarna för att inte sträcka hälsena/vad.

Nu har jag fått strul igen, troligen pga för mycket barnvagnslöpning och jag kör just nu löpvila + färre promenader + 360 excentriska vadhäv varje dag.
http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Hassleholm/nya%20h%C3%A4ssleholm/dokument/halsena_061127.pdf
Jacob Ryder
1986 • Lerum
#14
24 maj 2010 kl 09:12
Gilla
Det blev inget varv för mig i år. Hälsenan satte helt enkelt stopp för det. Har fortfarande mycket ont när jag går och det var inte ens en bedömningsfråga om jag kunde springa i lördags. Det var ju skönt på sitt sätt att slippa stå i valet och kvalet men samtidigt är det deprimerande att inte kunna genomföra sitt stora mål för året.

Kör med tåhävningar men har inte kännt några framsteg än. Antar att vi pratar 3-4 veckor innan man börjar bli riktigt bra igen?
Hur många skall man köra egentligen? Har gjort ca 150 om dagen. Skall man lägga på med fler?

Sedan undrar jag om man kan börja cykla för att få lite motion eller om man skall avvakta?

Trist med skador men jag funderar på att anmäla mig till Stockholm halvmarathon i september som plåster på såren.....
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
24 maj 2010 kl 12:46
Gilla
Börja du cykla, med trampan i hålfoten så att hälsenan inte belastas så mycket. Tror inte du ska lägga på fler tåhävningar, jag körde aldrig mer än ca 105 per ben när jag körde rehab. Märkte senare att jag kanske slarvat lite, att jag gjort dem för fort. Ner långsamt och snabbt upp har jag hört är melodin. När man kör många kan man behöva stretcha efteråt.

Det låter som om du har svårare problem än jag hade, jag sprang ändå Stockholmsmaran med hälsenor som inte var helt OK. Men jag körde rehab hela sommaren innan jag blev nästan av med all smärta. Känner fortfarande av det ibland men då kör jag några omgångar tåhävningar och blir av med det. Tycker du ska söka hjälp hos en specialist, helst en idrottsläkare tror jag. En bedömning av en kunnig person ger vanligtvis snabbaste rehabiliteringen genom att man kan köra ett optimalt rehabprogram.

Hade svåra problem en gång för många år sedan efter en fjällvandring med 55km nonstop på slutet (less på allt regn). På den tiden sprang jag inte. Vilade bort problemet på tre månader. Men skulle jag börjat springa då skulle jag ju behövt börja från noll och öka långsamt.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#16
24 maj 2010 kl 14:10
Gilla
Missade också varvet pga hälsenan... Trist, men tror att jag förstört hela sommarens träning om jag försökt.

Men jag undrar också lite över hur många man ska göra...
Tror inte 150 är för mycket. Har för mig att jag sett rekommendationer på 3x15 med raka knän, sen 3x15 med böjda knän. Och göra det 3 gånger om dagen, dvs totalt 270 per ben? Men kanske det är för mycket?
Och vad innebär långsamt egentligen? Dvs hur långsamt ska man gå ner...

Känns lite dumt att göra tåhävningar i trappa när jag är på jobbet. Om jag gör tåhävningarna direkt på golvet (dvs ingen trappa eller liknande) en av de tre gångerna, är det till någon hjälp ändå eller kan jag lika gärna strunta i det?

Och spelar det någon roll om man gör tåhävningarna med eller utan skor?
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
24 maj 2010 kl 14:56
Gilla
Känns besvärligt att göra tåhävningar på trappsteg utan skor, efter ett tag gör det ont under tårna/framfoten.
Du har säkert nytta av att göra några på golvet jämfört med att låta bli. Långsamt betyder några sekunder, att man håller emot under rörelsen.
Med böjda knän är väldigt mycket jobbigare. För själva hälsenan tror jag inte det behövs så man kan göra färre av dem om alternativet är att man drar sig eller inte orkar.
Ja, delar man upp dem kan man säkert göra fler än 150 om dagen. Tror jag ibland körde morgon och kväll, det blev drygt 200/ben om dagen. Men det tar tid, svårt att få till det så ofta. Kräver disciplin.
Om du ställer dig i trappan en stund på lunchrasten så kan du ju förklara om någon undrar. Men jag förstår vad du menar. Kan gå bra med en lastpall eller liknande också, du kan snickra till ett "H" att ha på lämpligt ställe. Det är ju bara det att trappan brukar finnas.
#18
12 juli 2010 kl 10:34
Detta inlägg har raderats
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#19
12 juli 2010 kl 23:45
Gilla
Peter:
Hur vet du att isen var det som hjälpte? När började du med den och hur lång tid tog det innan det hjälpte? Och gjorde du inga andra förändingar efter att du började med isen?

Kan ju vara värt att pröva då eftersom jag fortfarande har problem med min hälsena... :(

Jag tycker själv att jag känner av hälsenan mer när mina vader är lite spända. Och de är nästan alltid spända om jag gjort tåhävningar dagen innan. Så jag kan inte säga att jag tycker tåhävningarna hjälper hittills.
1972 • Halmstad
#20
13 juli 2010 kl 12:52
Gilla
Har också ont i hälsenan, har som de flesta börjat från 0 o gått till max på kort tid.. Det hjälpte för mig o köpa ett par löparskor till som jag kan alternera med. Det ena paret är ett par Adidas och sen har jag provat Nike Lunar Elite som är lite annorlunda steg i... Är ett dyrt sätt men det hjälpte för mig.

Lycka till med löpträningen.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.