Löpning Avancerad träning 9 inlägg 2027 visningar

Fartlek i hisingsparken

Fredrik Johansson
1981 • Lund
#1
9 maj 2010 - 19:42
Gilla
Hej alla löpare!
Jag har anmält mig till Lidingöloppet i september och bor inom räckhåll för Hisngsparken I Göteborg. Jag tänkte förlägga en del fartlekspass där i sommar.

Det jag undrar är dels hur man generellt skall tänka när man lägger upp ett fartlekspass. Vad har ni erfarna löpare för tips? Jag har aldrig använt mig av fartlek. Vilka farter/intensiteter använder ni? Hur långa fartavsnitt? Hur använder ni backarna? Just de stora möjligheterna tycker jag gör fartlek svårare att planera än andra träningstyper. Jag hoppas få inspiration från era upplägg!

Dels undrar jag mer specifikt hur Hisingsparken fungerar. Finns det några som brukar springa där som jag ge tips på hur man kan lägga upp det?

I tillägg undrar jag lite över hur ni erfarna löpare lägger upp kombipass med flera olika träningtyper i ett pass. Kombipass ligger ju nära fartleken.

Mvh

Fredrik



1978 • Uddevalla
#2
9 maj 2010 kl 20:32
Gilla
Fartlek i hisingsparken låter som en utmärkt idé. Hisingsparken är ju ganska kuperad, betydligt mer än i skatås och passar därför särskilt bra för just fartlek. Jag brukar gilla att köra naturlig fartlek, alltså inga bestämda tidsintervaller eller tempointervaller utan just lek. Lugnare uppför och snabbare nerför och på de flackare partierna. Jag försöker tänka på att "vila uppför" och rulla nerför utan att bromsa sönder lår och knän. I början (om man startar vid slätta damm) är det ganska flackt i två km, lagom för uppvärmning, sen är det ett par km som är riktigt mycket upp och ner som passar för korta ökningar/lugnare partier. Efter det flackar banan ut botmot 4H-gården, där kan man lägga in lite längre snabba partier innan man kommer tillbaka till den mer kuperade biten. Sista 2 km mot mål är det lätt utför så då brukar jag öka tempot för att avsluta med ett extar varv runt dammen som nedjoggning. Nu har jag inte gjort detta jättemånga gånger, men det är roligt.

Vad gäller tempon kör jag de lugna bitarna i långdistansfart och de snabbabitarna ungefär som en 1000 metersintervall.

Lycka till, vi kanske ses i spåret :)
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#3
10 maj 2010 kl 17:25
Gilla
Tack Mina. Ska nog "reka" terrängen i veckan genom att köra ett distanspass i parken. Funderar på fartlek med inslag av backpass. Om det är kuperat är ju det utmärkt. Ja, vi kanske springer förbi varandra.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#4
10 maj 2010 kl 18:17
Gilla
Hej!

Hisingsparken är alldeles utmärkt att springa i. Jag bor inte i omedelbar närhet av den så jag springer inte där så ofta. Men det är som sagt utmärkt att springa i.

Fartlek är ju just det som det heter. Kör i den hastighet du känner för. Vissa pass kan man köra allt vad tygen håller i nån kilometer och sen ta det lugnare. Andra fartlekspass är lite lugnare.

Hoppas det går bra. Och ett tips; Ramberget. Det är bokstavligt talat en höjdare att springa där, uppför serpentinerna och sen se ut över hela stan och havet i väster.

/Johan
Martin Lind
1980 • Uppsala
#5
10 maj 2010 kl 19:22
Gilla
Hisingsparken är riktigt kul att springa i (jag är uppvuxen i Tuve och har den som hemmaterräng). Försök få tag på en bra orienteringskarta (Tolereds AIK har gjort kartan), det underlättar utflykter. Slätta damm omges av två toppar, och det går stigar upp till båda, plockar du dem båda på samma pass så har du ett helkul pass (se min löpardagbok för slutet av april för passexempel)! Jag kommer ev ner till sommaren och har gärna sällskap i hisingsparken!
kortben
1966 • GÖTEBORG
#6
10 maj 2010 kl 19:27 Redigerad 10 maj 2010 kl 21:35
Gilla
Vill du ha lite extra backar, till den gula rundan som Mina beskriver så kan du just när du lämnat Slätta Damm och sprungit uppför en kort backe välja att springa vänster mot "Bjurstigen" 250 m slingrande mördarbacke med växlande branthet eller höger mot "Bäckedalen" ungefär lika långt men mer rak, lång och seg. Några varv fram och tillbaka i dem brukade jag köra när jag tränade för Lidingöloppet. Det går att fortsätta och komma tillbaka till spåren från båda backarna om man inte vill vända.
Du kan också binda ihop Bäckedalsbacken med en tur runt Södra (red. till rätt väderstreck efter kvällspromenaden) toppen, just när du kommit igenom vägbommen in till Hisingsparken från Slättadammshållet ser du skylt upp mot höger, där har du en trevlig stigning med trappor och stig upp på toppen - andas och beundra utsikten innan du fortsätter genom skogen!
Som Johan säger så är Ramberget också toppen för backträning, finns en hel del stigar, trappor och serpentinvägar att upptäcka där.
Trevlig löpning!
1978 • Uddevalla
#7
11 maj 2010 kl 19:24
Gilla
Om du vill få ihop ett längre pass kan du ju sätta ihop gula eller gröna slingan med Svarte Mosse.

Jag testa er andras tips om topparna. Det passar för min nya favoritsyssla upptäcksfärdslöpning
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#8
11 maj 2010 kl 20:44
Gilla
Mina: Jag har en gång sprungit via Hisingsparken och ner via Svarte Mosse som du säger. Det är en mycket bra långrunda! Går ju att variera ganska mycket också! Ja, att hitta nya rundor är ju halva nöjet. Särskilt på långpass då man kommer en bra bit. Funderar på att åka någonstans i närheten (kollektivt) av Göteborg och upptäcka nya platser. Får för mig att det finns motionsspår/natur i Sävedalen någonstans? Är jag ute och cyklar?

Johan: Finns det andra stigar än själva vägen på Ramberget? Jag har kört en del backpass i Rambergsvägen från Herkulesgatan och uppför. Det var riktigt bra i vinter för den saltades! Får pröva hela serpentinen!

Martin: Vet du om orientieringtavlan finns på nätet? Jag har en karta från Göteborgs Stad Park och Kultur. Men den verkar inte ha alla små stigar.Tar gärna sällskap någon gång!

Kartben (och Martin): De där backarna låter riktigt bra att kunna nyttja. Jag kommer nog ta de bägge när jag vill fokusera på backar. 250 meter låter perfekt tycker jag även om jag förmodar att den är tämligen brant.

Kanske skall ta en tur runt Hisingsparken på fredag då jag bara tar en lugnt distans. Lättare att ta det lugnt när man fokuserar på att hitta nya platser. Tack för alla tips och små stigar som man kan ta!

1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#9
11 maj 2010 kl 21:34
Gilla
Ja, det finns stigar, men jag gillar vägen allra bäst. Serpentinen är suverän och utsikten magnifik.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.