Löpning Träning 36 inlägg 19739 visningar

Löpa samma dag man är bakis!?

1983 • Skärholmen
#1
6 maj 2010 - 10:01
Gilla
Jag har bara en undra vad som händer om man löpar samma dag som man är bakis? Har nästan slutat helt, men ibland kommer man gå ut och jag har otroligt lätt för få en baksmälla. Om man på senare eftermiddag när det värsta illamåendet eller segheten gått över, kan man då ut och springa? Kan tänka mig att det mest känns skönt och inte resulterar i någon som helst slags träning för kroppen? Musklerna bygger inte upp något eller något liknande?
Vad händer med kroppen och bör man hellre stå över sådana dagar?
< < < 1 2 > > >
Erik Lindkvist
1982 • Mölnlycke
#21
8 maj 2010 kl 17:35
Gilla
Det finns ju en hel flora av bakfyllor. Jag skulle vilja få lite känsla för nyanserna.

Personligen känner jag mig oftast väldigt stark vid lättare medel/långdistansträning då jag är LITE dagen efter, alltså inte direkt bakfull. Bara jag fyller på med vätska, äter en bra frukost och inte kör direkt på morgonkvisten.

Finns det någon logik i det?
Erik Edston
1948 • Linköping
#22
8 maj 2010 kl 17:46
Gilla
Jag sprang mitt första Lidingölopp när jag var bakfull. Jag spydde 2 ggr och snubblade på en rot i en nedförsbacke och hasade på magen vidare. Min rekommendation är att ta det lugnt "dan efter"
1961 • Kalix
#23
8 maj 2010 kl 22:44
Gilla
Hej Martin! Eftersom alkohol är vätskedrivande,vilket innebär att vätskebalansen i kroppen blir störd.Och med mindre vätska i kroppen får hjärtat jobba hårdare för att få runt blodet,pulsen blir högre.Vilket ej är så bra utgångsläge för träning.
Magnus M
1970 • Järfälla
#24
8 maj 2010 kl 23:31
Gilla
Jag har sprungit två löpartävlingar i år. Vid båda tillfällena drack jag en väldig massa alkohol dagen innan och på båda tävlingarna slog jag personbästa på resp. sträcka, så för mig har det funkat att springa och varit bakis.
Martin Larsson
1978 • Örebro
#25
9 maj 2010 kl 11:27
Gilla
RosMarie:
Dåligt utgångsläge för träning och farligt är ganska stor skillnad. Vätskebrist går ju rimligt lätt att åtgärda, eller hur?


Jag tror som flera andra ovan att man ska vara försiktiga med tvärsäkra uttalanden om man inte har mycket på fötterna. I brist på vetenskap (jag gjorde en snabb medline-sökning utan att hitta något av större värde för diskussionen) får var och en använda sitt sunda förnuft.

För övrigt kommer jag att tänka på boken "Born to run", ni som läst vet nog vad (eller snarare vilka) jag tänker på... Till övriga rekommenderas boken varmt.
1961 • Kalix
#26
9 maj 2010 kl 12:48
Gilla
Hej Martin! Mina inlägg i denna fråga har tagits fram av Pekka Kanerva-läkare med allmän och idrottsmedicin som specialitet.Så mina uttalande är inte "tagit från luften",men du får gärna köra på din teori.Vem bryr sig????
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#27
9 maj 2010 kl 14:12
Gilla
igår gick det åt många öl, en del vin och såklart gav man sig på spriten oxå. fotbollsmatch om 90 minuter, ska bli skönt att få komma ut i den friska luften!
Mattias A
1967 • Lund
#28
9 maj 2010 kl 22:12
Gilla
Att man *kan* åka motorcykel utan motorcykelställ och hjälm är inget argument för att man bör göra det.

Att man klarat sig hittills eller sprungit bra någon gång då man varit bakfull säger inte mycket om hur stor risk man utsatte sig för. Hittills har ingen i denna tråd haft något bra argument för att träna bakfull, men flera har framfört bra argument för att inte träna bakfull. Här är två länkar, den första tror jag RosMarie har läst.
http://www.systembolaget.se/AlkoholHalsa/Alkoholsamhalle/Sprit+och+traning.htm
http://www.friskispressen.org/fp4-04/html/bakisskakis.html

Om vi verkligen talar bakfylla, alltså symptom som huvudvärd och illamående, så kanske det är läge att betänka att det är abstinenssymptom vi pratar om. Nog för att jag gärna njuter av ett glas shiraz, en liten single-malt eller en belgisk öl i goda vänners sällskap, men ärligt talat: Vad är vitsen med att dricka så mycket alkohol att man mår dåligt?

Sen kan man ha huvudvärk även efter en vit, sen kväll, t ex för att man rubbat vätskebalansen eller för att man är övertrött. Visst "kan" man träna även då, men att skaderisken blir högre är en riktig lågoddsare.
Per Bilén
1969 • Halmstad
#29
10 maj 2010 kl 07:33
Gilla
Är jag bakis så kommer jag inte ens på tanken att ge mej ut och springa. Varför skulle jag? Mår jag inte bra av andra orsaker så hoppar jag också över träningen. Jag behöver inga "vetenskapliga belägg" för att förstå att det inte kan vara nyttigt att träna medan kroppen fortfarande jobbar hårt för att bekämpa en bakfylla.
Men det är ju min personliga uppfattning, var och en gör väl som den vill.
Björn Paxling
1980 • Malmö
#30
10 maj 2010 kl 08:38
Gilla
Som flera andra efterfrågar jag gråskalor i debatten. Jag ser flera som hävdar att det gått ok för dem att löpa dagen efter alkoholintag, men inte någon som verkar rekommendera det. Att alkoholintag (mer än ett glas vin) inverkar negativt på fysisk prestationsförmåga och möjlighet att tillgodogöra sig träning tror jag står tämligen klart för samtliga. De som dricker så mycket alkohol att de mår dåligt dagen efter gör det sannolikt inte för att förbättra träningsresultaten utan av andra anledningar, och de synkar sedan ihop träningen med detta så gott de kan. De flesta tar ju sina fyllor kring helgen, och de flesta tar även sina lugna långpass då. Det är ju inte bara skillnad på fylla och fylla, utan även på löppass och löppass. Jag skulle inte rekommendera någon att springa intervaller efter en blöt natt på krogen, men just ett långpass i lågt tempo tror jag kan funka rätt ok.

Att levern jobbar på att bryta ner alkoholen är inte tvunget ett argument för att låta bli att löpa, våra kroppar kan ju multitaska ganska bra! En annan fråga är ju vad som är bäst utifrån utgångspunkten att en person redan är bakfull (dvs "olyckan" har redan skett), blir det då bäst på sikt av att man ligger i sängen och väntar tills man mår bra, eller är lätt träning att föredra? Gällande den vätskedrivande aspekten så har ju exempelvis även kaffe en vätskedrivande effekt samtidigt som det ibland rekommenderas att man dricker lite kaffe innan ett pass. Jag gillar Martins initiativ att söka publicerad forskning på området för att nå större kunskap inom frågan, likväl som jag gillar att RosMarie berättar vad hon läst och fått berättat för sig. Särskilt intressant vore det om du ville fråga din läkarvän RosMarie vilka referenser/artiklar som står bakom uttalandet, själv tycker jag oftast det är intressant att kunna gå tillbaka till den ursprungliga källan.
Mattias A
1967 • Lund
#31
10 maj 2010 kl 09:01
Gilla
Björn: Det är nog rätt svårt att hitta dubbelblind-tester på detta, eftersom det borde vara svårt att få dem att passera de etiska nämnder som måste godkänna studier på människor innan de genomförs. I tvärsnittstudier eller kohortstudier på detta borde det vara rätt knepigt att isolera just bakfylla som orsak. Jämför gärna med den enorma mängd forskning som behövdes för att entydigt bevisa att rökning ökar risken för lungcancer.

För mig räcker indicierna i de två länkar jag bifogade ovan mer än väl, men om någon lyckas hitta någon studie så posta gärna en länk.
Kristofer Öhman
1969 • Örnsköldsvik
#32
10 maj 2010 kl 09:16
Gilla
Spela golf istället. Det brukar gå otroligt bra dagen efter, åtminstone första nio. Måhända är man väldigt avslappnad och uppgiven, vilket brukar bädda för succé på golfbanan. Sista nio brukar dock "tröttheten" hinna ifatt.
1987 • Solna
#33
10 maj 2010 kl 09:31
Gilla
Man behöver ju inte springa flera mil dagen efter. Om man är rädd att göra sig illa på en pinne i skogen.

Jag älskar att gyma eller att löpa dagen efter en fylla. Man blir pigg direkt och kommer igång istället för att gå som en zombie hela dagen. Så här har jag alltid gjort och jag minns inte att jag någonsin gjort mig illa pga att jag drack dagen innan.

Så även om vissa tester och studier säger att det är farligt så säger mina erfarenheter annat. I alla fall när det handlar om mig. Och eftersom jag gillar det så kommer jag inte sluta med det heller :)
Chris
1968 • Mölndal
#34
10 maj 2010 kl 13:06
Gilla
Lite lätt jogg är knappast farligt. Sedan beror det ju på hur bakis man är och hur gammal man är, i alla fall enligt egen erfarenhet.

Men att ta t ex 3-4 öl dagen innan spelar ju knappast någon roll. Tar man det dubbla ska man nog däremot bara ta en liten kort joggingrunda, knappast intervaller eller långpass.
Björn Paxling
1980 • Malmö
#35
10 maj 2010 kl 13:19
Gilla
@Mattias: Jag tror iofs inte det skulle vara omöjligt att få igenom en sådan studie i en etikgranskningsnämnd, potentiella vinsten ur ett folkhälsoperspektiv är ju stor om det skulle visa sig vara riktigt farligt att träna dagen efter. Men jag håller med dig om svårigheten att just isolera vad som orsakar eftersom vi inte förväntar oss att det ska vara jättemycket farligare att träna dagen efter alkoholintag, och ju mindre riskökning det blir, desto svårare att mäta. En läkare i din andra länk summerar det bra tycker jag:

–Det är inte farligt att träna, men det har ingen som helst effekt när du är bakfull, säger Stefan Branth, läkare och näringsspecialist.

Och man skulle väl lägga till att skaderisken kanske är något större, men inte någon jätteökning. Om jag inte läser dina länkar dåligt så tycker jag att man kan sammanfatta dem just så: alkoholintag dagen innan träning minskar eller förstör effekten av träningen samt ger en modest ökning av skaderisken.
Pia
1965 • Örebro
#36
10 maj 2010 kl 13:55
Gilla
Har själv nästan slutat att dricka alkohol sedan jag började springa.För att kunna träna när jag vill. Inte ens ett glas vin skulle få mig att springa dagen efter. Kroppen talar sitt tydliga språk. VILA!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.